Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Hell.is.here

#526 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

ibizza wrote:
Hell.is.here wrote:Takodjer sam ti napisao u pp neki dan "najbrzi" nacin doci do vize i posla, jer ce vam ta viza ionako propasti kada budete htjeli produziti nazalost
imas PP :)
I ti :)
sheilak

#527 Re: Zivot u Austriji

Post by sheilak »

Hell.is.here wrote:Misljenje ti ne valja :D
ma, valja. :lol: znam ja o cemu govorim, bez obzira na pirminove zahebe. :D
Hell.is.here

#528 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

sheilak wrote:
Hell.is.here wrote:Misljenje ti ne valja :D
Ti nekakva tvrdoglava :D
sheilak

#529 Re: Zivot u Austriji

Post by sheilak »

i ti si. :D
Hell.is.here

#530 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

Ja znam da jesam :D
dinob1000

#531 Re: Zivot u Austriji

Post by dinob1000 »

Hell.is.here wrote:Ja znam da jesam :D
pogledaj inbox
Hell.is.here

#532 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

dinob1000 wrote:
Hell.is.here wrote:Ja znam da jesam :D
pogledaj inbox
Pogledao :)
Op3r4t0r

#533 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

E fakat ste dosadni sa tim postovima vezanim za privatne poruke, poslao sam ti, poslao sam i ja tebi, e i ja sam tebi, eno sad sam ja tebi odgovorio, vidio sam pa evo odgovoricu ja tebi, ne tusite nas ostale tih dosadnim postovima, hvala :run: :run: :run:
Hell.is.here

#534 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

Op3r4t0r wrote:E fakat ste dosadni sa tim postovima vezanim za privatne poruke, poslao sam ti, poslao sam i ja tebi, e i ja sam tebi, eno sad sam ja tebi odgovorio, vidio sam pa evo odgovoricu ja tebi, ne tusite nas ostale tih dosadnim postovima, hvala :run: :run: :run:
Moramo, jer se ljudi pocnu svadjati :D
dinob1000

#535 Re: Zivot u Austriji

Post by dinob1000 »

Op3r4t0r wrote:E fakat ste dosadni sa tim postovima vezanim za privatne poruke, poslao sam ti, poslao sam i ja tebi, e i ja sam tebi, eno sad sam ja tebi odgovorio, vidio sam pa evo odgovoricu ja tebi, ne tusite nas ostale tih dosadnim postovima, hvala :run: :run: :run:
nemas pm
Hell.is.here

#536 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

dinob1000 wrote:
nemas pm
Ni ti :D
fatality

#537 Re: AW: Zivot u Austriji

Post by fatality »

Ja nisam nikom poslao privatnu poruku

Ali se u slustini slazem sa operaterom. To mi nikad nije bilo jasno sto to neko radi, valjda da raja vidi da se oni dopisuju, nemam blage ... (bas juce kad je Hell pisao sa ono dvoje to mi opet upade u oko :D )
sa fontela
pirmin

#538 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

sheilak wrote:
Drugi put cu naci nekog kolericnog da ide s tobom kroz Bec :D pa da ti bude zanimljivije
a ja cu za to vrijeme hodati opusteno with sladoled around my lips. 8-) :mrgreen:
sRKi mouche

#539 Re: Zivot u Austriji

Post by sRKi mouche »

pirmin wrote:
A ovome los Salzburg jer eto nije naisao na prostitutke.
Konta cekace ga po ulicama. :oops:
Nemoj polarizovati. Nisam bio 2 dana već skoro 2 godine.
I zaista se smorio ko sarma u tanjiru.
Što opet naravno ne znači da je nekome Salzburg kul. Meni nije, da nije bilo tog jezerceta i krajnje korektnih domaćina kod kojih si se osjećao kao kod kuće vjerovatno bi razgulio posle mjesec dana. Što se tiče prostitutke, za to ne bi išao u Austriju već pravo u Ukrajinu.
sheilak

#540 Re: Zivot u Austriji

Post by sheilak »

pirmin wrote:
sheilak wrote:
Drugi put cu naci nekog kolericnog da ide s tobom kroz Bec :D pa da ti bude zanimljivije
a ja cu za to vrijeme hodati opusteno with sladoled around my lips. 8-) :mrgreen:
da te citiram...nekog beckog hiperaktivnog freaka?
:lol:

moze, a ti jedi taj sladoled. ali nemoj zaboraviti i meni kupiti. od maka. :D
Hell.is.here

#541 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

sheilak wrote:
pirmin wrote:
sheilak wrote:
da te citiram...nekog beckog hiperaktivnog freaka?
:lol:

moze, a ti jedi taj sladoled. ali nemoj zaboraviti i meni kupiti. od maka. :D
Ma jok ,naci cemo mi tebi hiperaktivnog bosnju da te voda po becu i nemoj od maka sladoled ,ne valja :D
sheilak

#542 Re: Zivot u Austriji

Post by sheilak »

neka, hvala.
pirmin

#543 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

studosica wrote:joj, super, hvala! neke od ovih stranica još nisam našla, a i ovo za AMS je korisno.

živim u 10. bezirku, pa ću što prije do tamo zaletit, tako nešto sa letcima bi mi isto bilo super.

OVoga, a kakva studentska viza? :O Imam hrvatsku putovnicu, zvala sam i ambasadu da provjerim, a ni kad sam se išla za Meldezettel prijaviti nisu spominjali vizu.

Studiram elektrotehniku, ovo ljeto imam zagarantiran super posao, pa ne želim još tražiti ništa u struci, ali svakako kad savladam jezik malo bolje i ufuram se na prava predavanja na TU, planiram tražiti nešto u struci.
Svaka cast za izbor studija :thumbup: bolje nisi mogla odluciti po pitanju svoje
buducnosti. Zene u tehnici imaju maksimalnu mogucu podrsku u Austriji, mogucnosti
izbora su iznimno velike, samo je potrebno maksimalno se posvetiti studiju, nece
biti previse prostora za zajebanciju koju si mogu priustiti studenti nekih drugih
zanimanja. Zelim ti da istrajes do kraja! :)

Ali gdje ces u X Bez.? :D
sadaka

#544 Re: Zivot u Austriji

Post by sadaka »

Ovaj forum skoro pa ne opravdava svoje ime.život u Austriji :shock: .samo par postova sa nekim od adresa državnih i raznih sajtova.na većini njih za ponudu poslova su posredničke agencije...traže lovu unaprijed i ako je voljan(a teško da je)odradi papire i obaveže se.i sljedećih 12-13 mjeseci uzima 30 i više% od tvoje plate.al toliko o tome zasad :-?

oko 120 000 porijeklom iz bosne u austriji...pretpostavljam da se ipak većina se ne služi internetom...al ovi ostali :izet: :izet: ...

najbolji primjer šte želim reći je ko ima vremena da posjeti www.slobodni.net i sajt logcap poslovi...gdje raja širom bivše juge pomaže raji da se izbore za šansu odlaska i puta za boljim životom pravih i maksuz provjerenih informacija.

bio sam na radu sloveniji,njemačkoj pa i afghanistanu sve tražeći :sretan: ali...

dajte ubacite malo više života ovdje...bacajte kakvih informacije,adresa,kompanija pa i firmi za koje znate da zapošljavaju i šire poslovanje...ostalo je do nas koji pokušavamo da pronađemo izlaz iz ove :serbo: :zid: :hitna: :bih: :bih:
Hell.is.here

#545 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

sadaka wrote:Ovaj forum skoro pa ne opravdava svoje ime.život u Austriji :shock: .samo par postova sa nekim od adresa državnih i raznih sajtova.na većini njih za ponudu poslova su posredničke agencije...traže lovu unaprijed i ako je voljan(a teško da je)odradi papire i obaveže se.i sljedećih 12-13 mjeseci uzima 30 i više% od tvoje plate.al toliko o tome zasad :-?

oko 120 000 porijeklom iz bosne u austriji...pretpostavljam da se ipak većina se ne služi internetom...al ovi ostali :izet: :izet: ...

najbolji primjer šte želim reći je ko ima vremena da posjeti http://www.slobodni.net i sajt logcap poslovi...gdje raja širom bivše juge pomaže raji da se izbore za šansu odlaska i puta za boljim životom pravih i maksuz provjerenih informacija.

bio sam na radu sloveniji,njemačkoj pa i afghanistanu sve tražeći :sretan: ali...

dajte ubacite malo više života ovdje...bacajte kakvih informacije,adresa,kompanija pa i firmi za koje znate da zapošljavaju i šire poslovanje...ostalo je do nas koji pokušavamo da pronađemo izlaz iz ove :serbo: :zid: :hitna: :bih: :bih:
Napises sta te tacno interesuje dobijes odg. :) :D

Sent directly from hell!
Johann

#546 Re: Zivot u Austriji

Post by Johann »

Na jesen upisujem master u Grazu na KF Uniju. Master je global studies- multidisciplinarna nauka spoj ekonomije,geografije, istorije, prava, ekologije. Interesantan smer koji hocu da zavrsim i da kazem nesto na tu temu. Smer je pola na engleskom, pola na nemackom. Rok za upis traje do 01.09 i 01.10 nakon dobijenog bescheida polazim na integracioni kurs nemackog jezika preko univerziteta. Imamo priliku da u roku 4 semestra dostignemo C1 nivo i nakon toga krecu predavanja i ispiti.

Kao master studenti koji idu na kurs nemackog jezika imamo pravo da radimo 20 sati nedeljno, legalno i u tom slucaju poslodavac placa jedan deo osiguranja. U slucaju da se zaradi ispod 386 eur, sami smo duzni da placamo zdravstveno a ako su primanja preko te sume poslodavac nam izmiruje osiguranje. Nadam se da sam dobro shvatio ? Sta se desava ako sam osiguran polisom privatnog osiguranja? Jel mogu normalno da radim?

Za studentsku vizu, za koju cu predati u Grazu, je pored potvrde da smo upisani na Uni, ugovora o stanovanju (bicu smesten u domu) i ostalih papira potrebno je priloziti jos i zdravstveno osiguranje. Obzirom da ja imam preko 26 god austrijanci su mi rekli da nemam pravo na studentsko zdravstveno osiguranje i stoga imam dve varijante. Prva je da placam njihovo redovno osiguranje od 370 eur koje se moze smanjiti upitom na oko 95 eur mesecno. Druga varijanta je privatno osiguranje u Austriji koje kosta u proseku 50 eur mesecno (jeftinija varijanta) kao sto je Uniqua, Delta, Merkur...

Zbog sveka ovoga ja se pitam dve stvari?!
Prva stvar je da li cu ako uzmem privatno osigranje (npr. Uniqua) imati eventualno problema kod prudizavanja studentske vize nakon godinu ? Produzetak vize na jos godinu dana se dobija na osnovu davanja ispita na kursu nemackog jezika i pitam se da li se moze produziti viza ako imam polisu privatnog zdravstvenog osiguranja?

Drugo pitnje je sto se tice posla. Da bih plivao u Grazu, pored ustedjevine koju nosim sa sobom za pocetnih nekoliko meseci, potrebno je da radim dok ucim jezik i samostalno se izdrzavam. Da li poslodavac za poslove koje mogu da radim kao master-student (20 sati nedeljno) trazi da imam austrijsko redovno osiguranje ili ce me primiti iako imam privatno austrijsko Uniqua osiguranje?

U Graz stizem u septembru mesecu i volio bih popiti kafu sa nekim ko je tamo i razume ovu studentsku nafaku :)
Hvala svima na paznji i izdvojenom vremenu [email protected]
Last edited by Johann on 06/04/2014 19:03, edited 2 times in total.
Bilki

#547 Re: Zivot u Austriji

Post by Bilki »

cim krenes da radis on ce te prijaviti na redovno osiguranje, privatna osiguranja koliko znam ti nece priznati za vizu
Hell.is.here

#548 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

Samo da obavjestim ove studente koji nemaju tu informaciju, sad svaki student moze raditi 20h sedmicno, bar u becu , za ostale gradove ne znam :)

Ko me casti za ovu info?? :) :D

Sent directly from hell!
Hell.is.here

#549 Re: Zivot u Austriji

Post by Hell.is.here »

Do sad 1 pice , idemo dalje :)

Sent directly from hell!
Tic-tac

#550 Re: Zivot u Austriji

Post by Tic-tac »

Hello ppl :)

Student sam iz Bosne :bih: ETF, druga godina
Mozda sam malo poranila sa pitanjima :roll:

San mi je upisati master u Becu na TU. Problem je sad sto bi moji to meni omogucili ako bi ja mogla i nakon studiranja da ostanem tamo. Da li poslodavci vole ove sto zive "vani"?
Da li mogu nakon mastera ostati u Becu i traziti posao? Odlaziti na razgovore i sl?

Problem br.2 je to sto fakultet izdaje diplomu tek u septembru. A papiri se salju vec u junu i do septembra bi vec trebala da budem na fakultetu. Kako ste vi rijesili ovaj problem? Jeste li uzeli diplomu sa fakulteta ranije? Ili ste preskocili zimski semestar pa upisali ljetni?
I ima i ta potvrda da mogu upisati master na svom fakultetu. Da li ja moram prvo platiti prvu godinu mastera na svom fakultetu pa da bi mogla uzeti tu potvrdu?

Znam puno pitanja :sad: ali od ovih svih cinjenica zavisi hocu li poceti uciti njemacki sad na raspustu ili ne xD
Nadam se pozitivnim odgovorima :D pa da mogu nastaviti lanac pitanja xD
Post Reply