Bivši pušaći: Šta vi delate?
-
filozofija
#526 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Ja još uvjek guram bez cigareta
... Mogu fakat zaključiti da imam bolji, aktivniji i kavlitetniji život nego ranije. Što se tiče navika, ostale su gotovo iste.
- staxx
#527 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
i ja prestao za prvi dan ramazana prosle godine... dakle ima sigurno godina i 4-5 mjeseci 
odvikao sam se totalno, kao da nisam nikad pusac bio... a dimio sam 8 godina po kutiju dnevno
u pocetku sam presao bio na e-cigaretu, koja mi nije dugo trajala - nekih mjesec dana (jer sam jednu popijahle noc zaboravio da je u dzepu pa se slomila kad sam sjeo).
ali i dan danas me nekad bude "ah" kada ugledam nekog strastvenog pusaca kad je zadimi nakon nekog posla, jela, uz kafu...
jednostavno im vidis zadovoljstvo u ocima dok je zapale
ali prodje i taj "ah" relativno brzo... vec u sljedecem trenutku skontam kako sam se napatio da prestanem pa izbijem sebi iz glave i tu ideju da zapalim "samo jednu za stara vremena" 
odvikao sam se totalno, kao da nisam nikad pusac bio... a dimio sam 8 godina po kutiju dnevno
u pocetku sam presao bio na e-cigaretu, koja mi nije dugo trajala - nekih mjesec dana (jer sam jednu popijahle noc zaboravio da je u dzepu pa se slomila kad sam sjeo).
ali i dan danas me nekad bude "ah" kada ugledam nekog strastvenog pusaca kad je zadimi nakon nekog posla, jela, uz kafu...
jednostavno im vidis zadovoljstvo u ocima dok je zapale
- zmajadaH
#528 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Ništa posebno ne delam.
Nakon 24 godine korištenja duhana te 2 kutije (nekad i više) na dnevnoj bazi ovisno jel se šta pilo i slavilo evo prolazi šesti dan kako nisam zapalio cigarete.
Mislio sam da će biti teže, očekivao sam te neke krize.Međutim ništa od toga ili se ja baš dobro nosim sa duhanskom apstinacijom.
Vjerovatno je to i do mene.Rekoh sam sebi neću više i to je to.
Pijem kafu, pivo, žestinu (mada me najviše brinulo kako ću pivu bez cigara) uobičajeno.
Kada neko pored mene zapalim neosječam se ugroženim, čak naprotiv, osječam se super jer mogu da se oduprem poroku kao od šale
.
Čak šta više žena kada je vidjela da sve fura regularno, prestade i ona uz mene evo već treći dan.
Savjetujem svakom ko želi da prestane sa pušenjem nek prestane odmah.
Nakon 24 godine korištenja duhana te 2 kutije (nekad i više) na dnevnoj bazi ovisno jel se šta pilo i slavilo evo prolazi šesti dan kako nisam zapalio cigarete.
Mislio sam da će biti teže, očekivao sam te neke krize.Međutim ništa od toga ili se ja baš dobro nosim sa duhanskom apstinacijom.
Pijem kafu, pivo, žestinu (mada me najviše brinulo kako ću pivu bez cigara) uobičajeno.
Kada neko pored mene zapalim neosječam se ugroženim, čak naprotiv, osječam se super jer mogu da se oduprem poroku kao od šale
Čak šta više žena kada je vidjela da sve fura regularno, prestade i ona uz mene evo već treći dan.
-
Ferid Avdic
#529 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Jos malo pa 3 godine kako sam batalio,ali cesto se zna desiti da sanjam kako pusim cigare ,doduse 2 do 3 kutije sam pusio...Udebljao se jesam a vala i piva mi bolje legne ,vjerovatno sto se i dobro mezeti
dok sam pusio nisam ni pomisljao da uz cugu bacim u kljun nesto...
- Dr Kova
#530 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Jednostavno sam odlučio da prestanem i prestao. Pušio sam 4 godine po 2-3 kutije na dan, kad se cuga nekad i više. Prestao 2007, i nakon toga sam znao zapaliti, ali sam jednostavno batalio. Sada mi se gade, kad neko zapali pored mene gušim se, sad samo zdsrav život. Manje i cugam 
- JanuaryJones
#531 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
20 godina staža. Prije planirane trudnoće odlučila prestati. Evo maleckom 11 mjeseci nazdravlje i dim me guši. Ne zalazim na mjesta gdje se puši. Jednom u 3 mjeseca naumpadne mi cigara, većinom kad vidim nekoga na tv da sa guštom puši
inače nemam vremena da mislim o cigarama 
- kucniljubimac
#532 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
A ljepota je biti sa one druge strane na ovim temama (konacno), 5 sedmica cigare bez, odmah bacio sve, bez ikakvih supstanci prestao (e-cigara,zvaka,flaster).Samo jaka psiha i sve ostalo ide, nekad dodje u misli al' na tome i ostane 
+ najgore mi padaju ove forumske price gdje bivsi pusaci pisu kako zapale u 10ak dana po cigaru ili svakih 20,30 dana
+ najgore mi padaju ove forumske price gdje bivsi pusaci pisu kako zapale u 10ak dana po cigaru ili svakih 20,30 dana
-
Megiddo
#533 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Meni je bolest pomogla da bacim cigare. 
-
Nomo
#534 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
ja sam bacio cigar prije dvije godine i uvecao kvotu alkohola i droge . i sad smo bare bare
- staxx
#535 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
jel upala pluca?Megiddo wrote:Meni je bolest pomogla da bacim cigare.
- mirnisan
#536 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
a tek lovica koja ostaje...zmajadaH wrote:Ništa posebno ne delam.
Kada neko pored mene zapalim neosječam se ugroženim, čak naprotiv, osječam se super jer mogu da se oduprem poroku kao od šale.
- mirnisan
#537 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
tako je kod mene bilo.dodje zelja da se zapali cigara,al se u glavi i odbaci. moze se izdrzati,samo je bitna volja.JanuaryJones wrote:20 godina staža. Prije planirane trudnoće odlučila prestati. Evo maleckom 11 mjeseci nazdravlje i dim me guši. Ne zalazim na mjesta gdje se puši. Jednom u 3 mjeseca naumpadne mi cigara, većinom kad vidim nekoga na tv da sa guštom pušiinače nemam vremena da mislim o cigarama
-
pop_corn
#538 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Je li neko probao Nicorette žvake?
Pripremam se na pozdrav sa cigaretama, donesoh odluku da za NG prestajem pa kupih danas ove žvakače da isprobam. Nakon 15 min. žvakanja imala sam osjećaj kao da sam ispušila 10 cigareta odjednom
Pripremam se na pozdrav sa cigaretama, donesoh odluku da za NG prestajem pa kupih danas ove žvakače da isprobam. Nakon 15 min. žvakanja imala sam osjećaj kao da sam ispušila 10 cigareta odjednom
- Seoskivaralica
#539 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Šta šta radim...
Evo gledam ove bivše pušače kako odjednom više ne podnose dim kako ih guši kako ovo ono....
Ma MRŠ mi s očiju prodane duše , šupci nadridjubrad.....isto oni što u Sarajevu navijaju za Zvezdu jal Hajduk.....
Pa jadan bio do juče su ti potkove mećali jer si pušio jer se čuješ , jer ih guši , nidje veze....
Kad iznenada i ti navijaš kontra.....ko da od Sarajeva il Želje prije rata zadrti , sad on ko fol za Slaviju zadrti......ma daaaaj....nek je na čast svima koji tako misle i osjećaju.....truni karaktera nemaju.....pa samo ko ih natjera da prestanu?
Stvarno nidje veze....
Ja sam pušio ko ćiro pa prestao svojom , pa mi ne smeta kad neko ašćare zapali dje se ni u snu ne bi smjelo , boli me ono naaa.....
Više me guši bilo kakav onaj pijačarski parfem ili ISPODPAZUŠNJAK nego nikotinski dim.
Psihoza ima ali što je to gušenje od cigareta psihoza , VRH.
Evo gledam ove bivše pušače kako odjednom više ne podnose dim kako ih guši kako ovo ono....
Ma MRŠ mi s očiju prodane duše , šupci nadridjubrad.....isto oni što u Sarajevu navijaju za Zvezdu jal Hajduk.....
Pa jadan bio do juče su ti potkove mećali jer si pušio jer se čuješ , jer ih guši , nidje veze....
Kad iznenada i ti navijaš kontra.....ko da od Sarajeva il Želje prije rata zadrti , sad on ko fol za Slaviju zadrti......ma daaaaj....nek je na čast svima koji tako misle i osjećaju.....truni karaktera nemaju.....pa samo ko ih natjera da prestanu?
Stvarno nidje veze....
Ja sam pušio ko ćiro pa prestao svojom , pa mi ne smeta kad neko ašćare zapali dje se ni u snu ne bi smjelo , boli me ono naaa.....
Više me guši bilo kakav onaj pijačarski parfem ili ISPODPAZUŠNJAK nego nikotinski dim.
Psihoza ima ali što je to gušenje od cigareta psihoza , VRH.
- JohnnyS
#540 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
mirnisan wrote:a tek lovica koja ostaje...zmajadaH wrote:Ništa posebno ne delam.
Kada neko pored mene zapalim neosječam se ugroženim, čak naprotiv, osječam se super jer mogu da se oduprem poroku kao od šale.
Savjetujem svakom ko želi da prestane sa pušenjem nek prestane odmah.nije ni to zanemarljivo.
Po nekoj računici ja bih trebao imati cca 150 maraka mjesečno, odnosno 1800 maraka za godinu dana nepušenja. Čak mi je i plaća porasla u međuvremenu, ali ja taj višak novca ne primjetim
-
farahhh123
#541 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Ima li neko da je u fazi odvikavanja od cigareta ? Da vidim kako vam ide...Ja sam danas 15 ti dan bez cigarete,bez ikakvih pomagla...Malo ima periodicne napade nervoze,ali nekako se izborim
Da cujem jos nekog 
- Stoner
#542 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Jel' iko pročitao onu knjigu od Alana Carr-a?
Čuo sam da je dobra, dosta je bivših pušača preporučuje...
Čuo sam da je dobra, dosta je bivših pušača preporučuje...
-
farahhh123
#543 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Ja sam je samo na netu onako letimicno pregledala,pa sta znam,koliko sam vidjela nije losa,ali nesto mi se ne da da je citam cijelu,nekako ja to ovako bolje sama sa sobom 
- Stjui
#544 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
ovo je dosta pomoglofarahhh123 wrote:Ima li neko da je u fazi odvikavanja od cigareta ? Da vidim kako vam ide...Ja sam danas 15 ti dan bez cigarete,bez ikakvih pomagla...Malo ima periodicne napade nervoze,ali nekako se izborimDa cujem jos nekog

- volta dzontra
#545 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Ovu Carr-ovu knjigu mozes naci na netu. Nije losa za citanje. Pomaze da skuzis koja manipulacija stoji iza cigareta. Nemoj bjezati od pomagala. Zvakica nicorete i slicno...pomaze u kontroli fizickih simptoma..farahhh123 wrote:Ima li neko da je u fazi odvikavanja od cigareta ? Da vidim kako vam ide...Ja sam danas 15 ti dan bez cigarete,bez ikakvih pomagla...Malo ima periodicne napade nervoze,ali nekako se izborimDa cujem jos nekog
Nemoj precjenjivati pusenje. Ja sam sebi u krizi znao reci kako ljudi zive kad im umru najblizi a je umisljam da je mi je cigareta vazna. Sigurno u svojoj blizini imas nekog pusaca koji je ono pusacki zapusten (zut, krnjav, poguzvan, sive boje lica) pa kad ti dodje kriza vizualiziraj ga.
Kad god udjem u kafic i vidim one neuroticne ispijenje ljude koji cijede cigarete budem sretan zbog odluke od prije 20 mjeseci....
Prema mome iskustvu ceka te lagano depresivna faza (nedostaje ti cigareta u finim trenutcima poput izlazaka, rostilja....).....to je problem koji ce trajati odredjeno vrijeme.....tu najvise ljudi posrne....nakon 5-6 mjeseci ni to nece biti problem..
Jos opsesiju cigaretom pretvori u opsesiju nekim sportom i bit ces ko zmaj.....
Uvijek se pitam kako sam dopustio da me ta industrija toliko dugo vuce za nos
-
farahhh123
#546 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Kako dobar post ! Svaka cast i hvala ti punovolta dzontra wrote:Ovu Carr-ovu knjigu mozes naci na netu. Nije losa za citanje. Pomaze da skuzis koja manipulacija stoji iza cigareta. Nemoj bjezati od pomagala. Zvakica nicorete i slicno...pomaze u kontroli fizickih simptoma..farahhh123 wrote:Ima li neko da je u fazi odvikavanja od cigareta ? Da vidim kako vam ide...Ja sam danas 15 ti dan bez cigarete,bez ikakvih pomagla...Malo ima periodicne napade nervoze,ali nekako se izborimDa cujem jos nekog
Nemoj precjenjivati pusenje. Ja sam sebi u krizi znao reci kako ljudi zive kad im umru najblizi a je umisljam da je mi je cigareta vazna. Sigurno u svojoj blizini imas nekog pusaca koji je ono pusacki zapusten (zut, krnjav, poguzvan, sive boje lica) pa kad ti dodje kriza vizualiziraj ga.
Kad god udjem u kafic i vidim one neuroticne ispijenje ljude koji cijede cigarete budem sretan zbog odluke od prije 20 mjeseci....
Prema mome iskustvu ceka te lagano depresivna faza (nedostaje ti cigareta u finim trenutcima poput izlazaka, rostilja....).....to je problem koji ce trajati odredjeno vrijeme.....tu najvise ljudi posrne....nakon 5-6 mjeseci ni to nece biti problem..
Uvijek se pitam kako sam dopustio da me ta industrija toliko dugo vuce za nos
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#547 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Samo polako. Ti si najvažniji potez napravila , bacila si cigarete.farahhh123 wrote:Kako dobar post ! Svaka cast i hvala ti punovolta dzontra wrote:Ovu Carr-ovu knjigu mozes naci na netu. Nije losa za citanje. Pomaze da skuzis koja manipulacija stoji iza cigareta. Nemoj bjezati od pomagala. Zvakica nicorete i slicno...pomaze u kontroli fizickih simptoma..farahhh123 wrote:Ima li neko da je u fazi odvikavanja od cigareta ? Da vidim kako vam ide...Ja sam danas 15 ti dan bez cigarete,bez ikakvih pomagla...Malo ima periodicne napade nervoze,ali nekako se izborimDa cujem jos nekog
Uvijek se pitam kako sam dopustio da me ta industrija toliko dugo vuce za nosNekako me ohrabri...i sad imam blagu nervozu i kao tugu i ono kao i kafa vise nije kafa i izlaz vise nije izlaz,ali eto pokusavam se izvuci i mislim u sebi ,ma proci ce
I hoce,znam,kao i sve sto prodje...Bas ti hvala na ovom postu,malo rijeci koje puno znace
Tako je lako prestati pušiti.
Onog dana kad shvatiš da su cigarete veliko ZLO , nimalo nećeš žaliti , važno je da ne žališ...kafa je predivna bez cigareta , miriše ljepše , ukusnija je....ukoliko piješ alkohol...i vino isto tako....cigarete su nepotrebne , cigarete kvare okus , ubijaju miris....
Tvoje tijelo je sadržavalo (banalizovaću) recimo jedan litar nikotina.
Onog trena kada ti ugasiš cigaretu , nikotin počne napuštati naš organizam jer ga naš organizam kao OTROV odbacuje , on nam šteti...
I ti nisi zapalila...dva sata...nikotin je već sišao sa količine 1 L na 0,95 recimo....kada nas nikotin krene napuštati tada se u tebi javi mali demon i on traži svoj "šus"...ti zapališ cigaretu i nivo nikotina vratiš sa 0,95 na 1 L...
Pazi sad....maksimalno 21 dan od dana kada si ugasila cigaru nikotin POTPUNO napusti naše tijelo....samim tim nema ama nikakve potrebe za noivm "šusevima" za novim cigarama...ubila si Demona gotovo je....
Nemoj slušati ljude koji su "odlučili pa prestali"...snaga volje je najgora metoda ostavljanja cigareta , ti ljudi pate....oni godinama ne puše a silno žele...ne slušaj druge učinila si pravu stvar....vrlo je važno da NE ŽALIŠ samu sebe jer nema cigare....reci ODLIČNO JE bez cigare u svakoj prilici jer to tako jeste...
Na ovom forumu sam čitala svakave "dijagnoze" nekakve tablete za odvikavanje....hej...gluposti....
Nisam pristalica žvaka i flastera - totalni paradoks , ti ne pušiš , nikotin napušta tvoje tijelo a ti putem žvaka i flastera ponovo taj isti nikotin trpaš u sebe ?!?! Nelogično.
Jabuke , čaj od kamilice.....ako si žustra osoba i brza uzmi koji dan godišnjeg odmora , sjedi kod kuće odspavaj....godiće ti , ako si spora i mirna osoba , onda suprotno....
Obavezno pročitati knjigu od Allan Carr-a "lako je prestati pušiti". Zahvaljujući toj knjizi ne pušim već dvije i po godine , super se osjećam i presretna sam i NE PADA MI NA PAMET da ponovo zapalim....
Ti si najvažniji potez napravila - nepušačica si i to je najvažnije....
Sve ostalo je lako......
Samo hrabro i sretno....
-
farahhh123
#548 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Nemoj slušati ljude koji su "odlučili pa prestali"...snaga volje je najgora metoda ostavljanja cigareta , ti ljudi pate....oni godinama ne puše a silno žele...ne slušaj druge učinila si pravu stvar....vrlo je važno da NE ŽALIŠ samu sebe jer nema cigare....reci ODLIČNO JE bez cigare u svakoj prilici jer to tako jeste...
Hvalaaa i tebi punooo,ma odlicno...a ovaj dio sam izdvojila jer mislim bas kao i ti...Najgore je sebe siliti na nesto,tada se javlja samo kontraefekat i tijelo i um nisu u balansu
...Bas ti hvala jako mi je prijalo ovo tvoje citati...Pijem dosta caja,nekako me to umiri...Samo sam se pitala da li su ovi "naleti" nervoze i neke strepnje normalni kad se nalazimo u ovoj fazi odvikavanja...Vidim sada da jesu,samo neko to osjeti,a neko ne
Idemo daljeeeeee

Hvalaaa i tebi punooo,ma odlicno...a ovaj dio sam izdvojila jer mislim bas kao i ti...Najgore je sebe siliti na nesto,tada se javlja samo kontraefekat i tijelo i um nisu u balansu
- Magarece_godine
#549 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Nakon pet i pol godina pauze opet zapalio... neopisiv cejf prvih desetak dana...sada je vec potreba a rijetko zadovoljstvo. ..zato kontam opet prestati...
-
farahhh123
#550 Re: Bivši pušaći: Šta vi delate?
Uffffff,steta je nakon 5,5 godina,ali dobro,ako se opet odlucis da prestanes super...Bitno da nekako osjetis da to nije to