Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
rahmanjin

#526 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by rahmanjin »

heckler wrote:
rahmanjin wrote:
heckler wrote: Ma daj majke ti, Emir Suljagic prica o Sarajevu. Covjek koji nije izlazio iz g....a dok nije postao ministar u istom tom Sarajevu, i sad nasao nesto da prica. Sto ovo nije govorio 96 nego je bio prvo SDA-ovac ( simaptizer ) pa onda pisao knjige tipa Zlatko Lgumdzija izbliza, pa onda bio ministar u KS, i kad je otjeran, on se 2012. godine sjeti povratka i napacenih ljudi koji su prtojerani, koji se bore za koricu hljeba.
On ovdje govori citiram : "Nismo zainteresovani za odborničke ili poslaničke paušale, službeni automobil sa šoferom, jedno ili dva rotaciona svjetla", koji licemjer i pokvarenjak, pa do kada je on korisitio sluzbeni automobil i sofera ( mozda ga i sada korisiti, ne znam ), koji se tukao za njega sa Meholjicem po Srebrenici.

Malo razocaravajuci post od tebe. Licne probleme molim te sa Emirom rjesavaj. On je ovdje samo koordinator projekta koji podrzava skoro cijeli gradjanski sektor i bas svaki dobronamjerni covjek sa kojim sam o ovoj temi pricao.
Projekat da, i ima dobru ideju i namjeru, ali ga Emir Suljagic koristi za svoju promociju. Dao sam ti primjer vozaca. Reuf Bajrovic je prijavljen u Srebrenici. Mene samo interesuje koliko on vremena provodi u Srebrenici. Hocu da kazem da se ova ideja zloupotrebljava u samopromotivne svrhe njenih vođa.
Pa znas li da je muftija Zukorlic se prijavio u Srebrenicu prije izbora. To je ocigledna manipoulacija i umjesto da je Suljagic ili neko iz inicijative izasao i rekao muftija mi cijenimo vas rad i zalaganje ali ta prijava u Srebrenici je kontraproduktivna, niko ni rijeci.
Rahmetli Bracika je bio za sviju njih primjer i covjek koji nije kalkulisao sa povratkom i povratnicima, on je odmah poslije rata krenuo s tom inicijativom u Kozluku, i umro je boreci se za pravednu stvar. A nije sjedio u Sarajevu do 2012. kao ministar pa se onda sjetio Kozluka. Nama u BiH trebaju takvi ljudi.
heckler

#527 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Ja koliko znam Suljagic je iz Bratunca a ne iz Srebrenice. Gdje sad zivi i koliko gdje vremena provodi stvarno ne znam. Dobronamjerne kritike pristupa su svakako pozeljne ali nemojmo projekat degradirati periferalnim stvarima. Predlazem da razgovor nastavimo preko PP-a da ne odlacimo temu u trecem pravcu.
rahmanjin

#528 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by rahmanjin »

heckler wrote:Ja koliko znam Suljagic je iz Bratunca a ne iz Srebrenice. Gdje sad zivi i koliko gdje vremena provodi stvarno ne znam. Dobronamjerne kritike pristupa su svakako pozeljne ali nemojmo projekat degradirati periferalnim stvarima. Predlazem da razgovor nastavimo preko PP-a da ne odlacimo temu u trecem pravcu.
Jeste, iz Bratunca je, nisam nigdje ni rekao da je iz Srebrenice. Ne degradiram ga ja nego upravo Suljagic, ali nadam se da sam u krivu.
Opetja033

#529 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Opetja033 »

Imao sam ja hiljadu i jednu zamjerku Suljagicu, imam ih i dalje - ali mu treba dati podrsku radi veceg dobra. Mi Bosnjaci moramo konacno poceti razmisljati drzavotvorno. Pljuvao sam ga po forumu ovdje, pljuvao sam ga po kafama u gradu. Ali sam spreman da prvi sada stanem iza njega i da ga slijedim u ovom projektu - bezuslovno i potpuno.
heckler

#530 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Opetja033 wrote:Imao sam ja hiljadu i jednu zamjerku Suljagicu, imam ih i dalje - ali mu treba dati podrsku radi veceg dobra. Mi Bosnjaci moramo konacno poceti razmisljati drzavotvorno. Pljuvao sam ga po forumu ovdje, pljuvao sam ga po kafama u gradu. Ali sam spreman da prvi sada stanem iza njega i da ga slijedim u ovom projektu - bezuslovno i potpuno.
To je i moj stav iako sam ja vise bio indiferentan prema njemu licno.

Ovaj projekat je od takve monumentalne vaznosti da sam ja spreman i za vece kompromise od svog misljenja o tamo nekoj jednoj osobi.

Nakon maestralno odradjenog posla u Srebrenici za ove izbore (cije je rezultate poznata bosnjacka glupost umalo uspjela nulirati) ova inicijativa kod mene ima jako puno nakupljenog kredita i spreman sam za apsolutnu podrsku u bilo kojem mogucem i nemogucem vidu.
Opetja033

#531 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Opetja033 »

heckler wrote:
Opetja033 wrote:Imao sam ja hiljadu i jednu zamjerku Suljagicu, imam ih i dalje - ali mu treba dati podrsku radi veceg dobra. Mi Bosnjaci moramo konacno poceti razmisljati drzavotvorno. Pljuvao sam ga po forumu ovdje, pljuvao sam ga po kafama u gradu. Ali sam spreman da prvi sada stanem iza njega i da ga slijedim u ovom projektu - bezuslovno i potpuno.
To je i moj stav iako sam ja vise bio indiferentan prema njemu licno.

Ovaj projekat je od takve monumentalne vaznosti da sam ja spreman i za vece kompromise od svog misljenja o tamo nekoj jednoj osobi.

Nakon maestralno odradjenog posla u Srebrenici za ove izbore (cije je rezultate poznata bosnjacka glupost umalo uspjela nulirati) ova inicijativa kod mene ima jako puno nakupljenog kredita i spreman sam za apsolutnu podrsku u bilo kojem mogucem i nemogucem vidu.
Slazem se u potpunosti, namjerno sam boldirao posebno ovaj dio. Spreman sam i zelim se staviti na raspolaganju gospodinu Suljagicu i kompletnom projektu.
Ono sto mi Srbima skandiramo cesto na tekmama "Nije malo 500 godina", nazalost moze se u puno vecoj mjeri prepisati na nas. Od pada kraljevina pa do 1992. godine mi nismo imali svoju drzavu, borio si se za mrvice, za autonomiju, za to da te ne cijepaju. 6 stoljeca nisi imao drzavu, zivio si po onoj Causevicevoj "Veći su, veći i jači
Đerzelezi danas Bošnjaci, i hrabrije danas se bore, jer žive i prkose vragu, ljubeć' mu ponizno skute, dok smrt mu opaku slute...". Da nije bilo takvih ljudi, danas ne bi imali drzavu. Medjutim moramo shvatiti da vise nismo u takvoj situaciji, danas mi moramo preuzeti incijativu, danas mi moramo imati potez vise, danas mi moramo postovati prvo sebe pa onda sve ostale - jer ces samo tako biti postovan i uvazavan. Moramo nauciti da razmisljamo drzavotvorno, to je sustina svega.
heckler

#532 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

To je to. Mi moramo da mijenjamo citavu paradigmu, nacin razmisljanja.
http://www.economist.com/node/21558614
.....
And just as the fate of the Jews in Auschwitz has always been in the background of Israeli strategic thinking, so it is clear that Srebrenica plays a similar role for Bosniaks. It has become a cornerstone of Bosniak identity, says Emir Suljagic, one of the younger generation of Bosnian politicians. That means, he adds, “becoming Israelis. We have had enough of being Palestinians.”

Mr Suljagic, a Srebrenica survivor, has put the town back on the political map of Bosnia. He is leading a campaign to get Bosniaks who used to live in Srebrenica but have moved elsewhere in Bosnia to register their residence in Srebrenica. That does not mean they have to live there, but it would help Bosniaks to stay in control in October’s local elections. If all those Bosniaks who used to live in what is now the Serb half of the country did this, it could mark a big shift in the political landscape

Mi kao narod moramo da se naviknemo na tu novu realnost. Da nakon toliko vremena i toliko generacija MI IMAMO SVE KONCE U NASIM RUKAMA.

Kad ljudi shvate da samo mi imamo mogucnost za tzv "dominantnu strategiju" to jest da mi imamo potez koji ne ovisi niti od jednog moguceg poteza bilo kojeg drugog igraca i kad se adaptiraju na takvu postavku mi ovu zemlju iz korijena mozemo promjeniti.
udrch

#533 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

heckler wrote:To je to. Mi moramo da mijenjamo citavu paradigmu, nacin razmisljanja.
http://www.economist.com/node/21558614
.....
And just as the fate of the Jews in Auschwitz has always been in the background of Israeli strategic thinking, so it is clear that Srebrenica plays a similar role for Bosniaks. It has become a cornerstone of Bosniak identity, says Emir Suljagic, one of the younger generation of Bosnian politicians. That means, he adds, “becoming Israelis. We have had enough of being Palestinians.”

Mr Suljagic, a Srebrenica survivor, has put the town back on the political map of Bosnia. He is leading a campaign to get Bosniaks who used to live in Srebrenica but have moved elsewhere in Bosnia to register their residence in Srebrenica. That does not mean they have to live there, but it would help Bosniaks to stay in control in October’s local elections. If all those Bosniaks who used to live in what is now the Serb half of the country did this, it could mark a big shift in the political landscape

Mi kao narod moramo da se naviknemo na tu novu realnost. Da nakon toliko vremena i toliko generacija MI IMAMO SVE KONCE U NASIM RUKAMA.

Kad ljudi shvate da samo mi imamo mogucnost za tzv "dominantnu strategiju" to jest da mi imamo potez koji ne ovisi niti od jednog moguceg poteza bilo kojeg drugog igraca i kad se adaptiraju na takvu postavku mi ovu zemlju iz korijena mozemo promjeniti.
:thumbup:
strategija koja nije nikakva protustrategija..najbolje rješenje..
mi smo najbolji, najintegrirajući, najmnogobrojniji faktor i kao takvi se trebamo ponašati..
trebamo se osloboditi podaničke politike, imamo sve uslove za to..
vee-jay

#534 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by vee-jay »

udrch wrote: trebamo se osloboditi podaničke politike..
ovo je u potpunosti istina, samo sto to ne znaci da trebate ici iz jedne krajnosti u drugu (kao npr. podrzavajuci Cerica u njegovim primarno kriminalnim planovima).
udrch

#535 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

vee-jay wrote:
udrch wrote: trebamo se osloboditi podaničke politike..
ovo je u potpunosti istina, samo sto to ne znaci da trebate ici iz jedne krajnosti u drugu (kao npr. podrzavajuci Cerica u njegovim primarno kriminalnim planovima).
cerić nema moju podršku ni lično već bar deset godina, a koliko znam nema podršku ni Bošnjaka..čak ga i Rijaset nije podržao, tako da je to samo privatno udruženje..
unix

#536 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

Facebook cover photo:

Ukoliko zelite podrzati kampanju "Prvi Mart" na facebook-u mozete izmjeniti svoj cover photo. Link za skidanje covera: http://prvimart.ba/fb/fbcover.jpg

S postovanjem,
IT administrator građanske koalicije "Prvi Mart"
heckler

#537 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

unix wrote:Facebook cover photo:

Ukoliko zelite podrzati kampanju "Prvi Mart" na facebook-u mozete izmjeniti svoj cover photo. Link za skidanje covera: http://prvimart.ba/fb/fbcover.jpg

S postovanjem,

:thumbup:
heckler

#538 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

TV1 navlaci da bi SDP mogao da se predomisli oko ovog zakona. Medjutim kad niko nije bio lud da glasa za ovo proslog februara kako tek misle da ce sad kad su svi dali podrsku inicijativi Prvi Mart.

U svakom slucaju sve ove pateticne pokusaje u korjenu treba sjeci :wink: :bih:
novi.dan.nova.nafaka

#539 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by novi.dan.nova.nafaka »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Samo da se pohvalim najnovijim avatarom.
Postavi još riječ mart i ja ga preuzimam. I čak apelujem na forumaše da i oni to urade. Hajdemo napraviti avatar poput pipijevog, koje će nedvosmisleno asocirati na 1. mart, kao i slike za fb....
unix wrote:Facebook cover photo:
S postovanjem,
:) :thumbup:
Svaka čast zmaju !
Dodatak - možda da postavite više verzija cover photo-a. Ipak ima toliko različitih ukusa. :)
unix

#540 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

Hvala Vam za cover, a namjerno je izostavljena rijec "mart" jer mi zelimo, da ova krilatica "Mi smo ZA a Vi?" bude na neki nacin prepoznatljiva i usko vezana za kampanju, takodjer tu ce biti jos sve zavisno od perioda kad ce kampanja da traje tipa: "Vrijeme je ! " takodjer.

A sto se tice avatara na ovom linku mozete skinuti: https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hp ... 0855_a.png

Ovo isto vazi i za avatar (logo) koji je postao prepoznatljiv, tako da koristeci rijec mart nema potrebe. A svako ce prije staviti cover ovakvog tipa, da je nekako ne dorecen i da intrigira ...a opet da ima svoje puno znacenje, to je moja politika vodjenja kampanje i online predstavljanja. Jer znate, danas nike ili neki drugi brand upravo poznajete po njihovom znaku, ili pak po nekoj od krilatica "Just do it" .

Ovo sam gore uzeo za primjer, kako funkcionise taj marketing ili kampanja, cisto da Vam priblizim sami nacin i izgled, daleko od toga da se poredimo sa NIKE-om :) ili pak nekim drugim Brandom.
Ako budete imali pitanja kontaktirajte me obavezno.

S postovanjem,
Arteta

#541 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by Arteta »

Odlicna kampanja. :thumbup: :bih:
heckler

#542 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Zna li ko tacno sta je promjenjeno ovdje u izbornom zakonu?
Podržan Prijedlog o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Ismeta Dervoz je, uime predlagača, kazala da se predložene izmjene i dopune odnose na nekoliko članova Izbornog zakona, a koje bi dovele do njihovog usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH.

"Izmjene i dopune zakona dovele bi do uskađivanja sa Zakonom o ravnopravnoisti spolova BiH, odnosno odredbama zakona koje kažu da ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen u najmanjem procentu od 40 posto. Nadam se da će se podrškom ovim izmjenama i dopunama dovesti do situacije u kojoj će u BiH manje zastupljeni spol, a to je još uvijek ženski, imati mogućnost da ravnopravno sudjeluje u procesima odlučivanja i naročito izbornom procesu", kazala je Dervoz.
heckler

#543 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

To je i meni prvo palo na pamet. Zatvorene liste, lafo radi zena. Ali kontam veca bi se frka digla od toga da jeste valjda.

Iako prodje onaj sporazum sa tuziteljstvom srbije da se niko nije osvrnuo na njega a prije par godina samo sto mrtva glava nije pala oko toga .
kowalski1

#544 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kowalski1 »

A_A_AKCIJA wrote:Politički povratak kao početak pravog povratka? Da li je ovo pravi način političke normalizacije države? Kakav bi efekat imalo 200.000 registrovanih izbjeglica na izbore u RS-u 2014?
Evo malo linkova na natpise u medijima. Mislim da se u RS- dešava lagana panika sa tendencijom uozbiljavanja:
efekat bi vjerovatno bio kao i u odnosima sa hrvatima nakon uzastopnog izbora komšića i krize nakon izbora 2010. znači, dodatno zaoštravanje odnosa,nepovjerenje, ekstremizam sa svih strana.
podsjećam te da su na prvim i drugim izborima nakon dejtona, ohr i oebs upravo radili ovo što sad radi suljagić; dolazili su masovno glasovi iz dijaspore i rezultat je bio nekih 18 bošnjačkih poslanika u parlamentu rs. vremenom je to padalo i sada ih skoro i nema. naravno, politička normalizacija kod nas zavisi od ideološke pozicije. ja vjerujem da problem bih nije ustav već tri dijematralno suprotne političke ideologije koje smatraju da isključivo one polažu pravo na bih. kad tu uključite ratno iskustvo, manipulacije emocijama i ekonomsko stanje bilo kakav kompromis je skoro nemoguć, tj. svi su u svojim rovovima i ne popuštaju. to je tako svgdje gdje različite ideologije se bore za jednu teritoriju (palestina, kipar)

ova incijativa je mogla biti pokrenuta puno ranije kad je u narodu još postojao elan da zaista može da dođe do promjene, ali nije jer se vjerovalo u iluziju da će se amerika umiješati (bar do butmira) i nešto suštinski promijeniti. sada je jasno da od toga nema ništa i otvara se priča koja već dva puta nije dala razultate. živi bili pa vidjeli.
heckler

#545 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

I sta velis, cetnici ce se jos vise radikalizirati... interesantno :-)

Zalosne sove molim vas ovu temu da zaobidjete u sirokom luku. :thumbup:
kowalski1

#546 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kowalski1 »

sa pozicije tvog pogleda na svijet ja sam "žalosna sova" :) ali ako misliš da je problem bosne ustav i da se nešto može promijeniti inicijativama kao suljagićeva, bojim se da si u krivu.

pogledaj odnos prema državi u hercegovini posljednjih par godina nakon onoga što je napravio sdp. oni su od prilično pasivne pozicije svoju politiku transformirali do toga da je potpuno legitimno pričati o trećem entitetu, trećem kanalu. čović je redovan gost dodiku na njegovim proslavama i sl. znači, bosna je (ovo uslovno) izgubila jedan ozbiljan hrvatski politički potencijal, i simbolički i suštinski, koji je, da je bilo pameti, mogao biti upotrijebljen u borbi za državu. ta stvar je završena. ostali su sa lijanovićima i onim ustašama iz lištice.
slična stvar se dešava u krajini. abdić profilira stranku na podobne i nepodobne i zaokružuje prostor za sledeće izbore. sa pozicije jednog bošnjaka iz npr. nekog sela proed kladuše koji je bio u armiji bih, to nije naivno. slična stvar će se desiti u rs.
ekstremizam najmanje odgovara onima koji žele bosnu, ja nemam vremena da ti objašnjavam zašto, ali dovoljno je da pogledaš kako stranci posmatraju ovaj prostor i vidjećeš da uvijek mora postojati crno bijela slika. u slučaju novog zaoštravanja koji više ne bi bio federalni zna se ko bi bio krivac.
nosara

#547 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by nosara »

A bice neka zajednicka lista za koju ce ljudi glasat, pretpostavljam...?
heckler

#548 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

kowalski1 wrote:sa pozicije tvog pogleda na svijet ja sam "žalosna sova" :) ali ako misliš da je problem bosne ustav i da se nešto može promijeniti inicijativama kao suljagićeva, bojim se da si u krivu.

pogledaj odnos prema državi u hercegovini posljednjih par godina nakon onoga što je napravio sdp. oni su od prilično pasivne pozicije svoju politiku transformirali do toga da je potpuno legitimno pričati o trećem entitetu, trećem kanalu. čović je redovan gost dodiku na njegovim proslavama i sl. znači, bosna je (ovo uslovno) izgubila jedan ozbiljan hrvatski politički potencijal, i simbolički i suštinski, koji je, da je bilo pameti, mogao biti upotrijebljen u borbi za državu. ta stvar je završena. ostali su sa lijanovićima i onim ustašama iz lištice.
slična stvar se dešava u krajini. abdić profilira stranku na podobne i nepodobne i zaokružuje prostor za sledeće izbore. sa pozicije jednog bošnjaka iz npr. nekog sela proed kladuše koji je bio u armiji bih, to nije naivno. slična stvar će se desiti u rs.
ekstremizam najmanje odgovara onima koji žele bosnu, ja nemam vremena da ti objašnjavam zašto, ali dovoljno je da pogledaš kako stranci posmatraju ovaj prostor i vidjećeš da uvijek mora postojati crno bijela slika. u slučaju novog zaoštravanja koji više ne bi bio federalni zna se ko bi bio krivac.

Nepoznat mi je tvoj nick a mrsko mi pretrazivati tvoje prijasnje poruke da vidim jesi li samo neki u plejadi salonaca i hercegcetnicki internet bojovnik ili fakat mislis ovo sto govoris. Ali recimo da nisi tvoje rijeci su savrsena ilustracija servilne i podanicke politike o kojoj smo diskusovali par postova iznad.

Ne znam gdje bih prvo poceo od kolicine gluposti koje si naveo. Inicijativu za multietnicku gradjansku izbornu listu i motivisanje ljudi da iskoriste svoje ustavno i moralno pravo da svojim glasom na demokratskim izborima poboljsaju svoju poziciju nazivas ekstremizmom!? Sa koje si ti planete pao?

Nadalje tvrdis da je HDZ napravio zaokret u politici nakon sto je SDP iskoristio svoje demokratsko pravo da formira vlast po svim uzusima i ustava i parlamentarne demokracije. I sad ko biva izgubismo taj silni pro-bosanski potencijal!? HALO!? Gdje si ti zivio do prije godinu dana? Eki sad je lafo legitimno pricati o trecim entitetima i tim pizdarijama!? Temi o kojoj trube od dejtona na ovamo. Zaboravio erceg bosnu? Zaboravio Boban-Karadzic? Zaboravio samouprave? Zaboravio izlet iz ustava nakon izbora 2010? Zaboravio na koaliciju SNSD HDZ 2006-2010 koja je Bosnjake preglasala u vijecu ministara ama bas svaki put kad je Bosnjaku sefu neke od drzavnih agencija istekao mandat i kojeg je zamjenio Srbin ili Hrvat? Zaboravio na potpisivanje predizborne koalicije SNSD-HDZ pred izbore 2010?

Da ne duljim, klasicni kukavicluk i zabijanje glave u pijesak bezkicmenjaka.
Po tebi i takvim poput tebe legitimno je i normalno ocekivati iskoristavanje svih ustavnih mogucnosti blokada od strane srba i hrvata da urusavaju drzavu. To je normalno i to ne izaziva Bosnjacki radikalizam. Podrazumjeva se da ga Bosnjaci dudlaju jel? Iskoristiti entitetsko glasanje i blokirati stotine zakona, to je normalno. Iskoristiti dom naroda i pozivati se na vitalni nacionalni interes kad ceste ne prelazi preko HDZovog placa na kojem se neko mislio oparitit i to je normalno. Ne potpisati kredit EBRD za AC dok se HDZu ne obeca procenat, i to je normalno. Preglasati Bosnjake u VM takodjer dopusteno bez problema. Genocidom ociscen prostor prepustiti zlocincima "radi mira u kuci" je pozeljno?
Ali iskoristiti svoje ustavno pravo i izabrati Komsica umjesto troimene zivotinje Ive Mire Jovica. E to je ne normalno i nije u duhu "suzivota"!?
Ovdje prdis o HDZovim ministrima u Vladi FBiH i nepravdi. Jesi li ikad uopste zaustio i rekao sta o SNSDovim Bosnjacima u vladi cetniteta?

Nece moci lijepi moj. Necete dovijeka moci ovom narodu prodavadi muda za bubrege. Mi se ba pitamo ovdje. Mi imamo biracku masu koja moze nametati realnost a ne radikalni separatisti. Boli mene vise briga sta HDZ i njegovi glasaci misle, osjecaju i zele. Kad mognu ostvariti dvotrecinsku vecinu neka si izglasaju i treci i cetvrti i peti entitet ako zele. Do tada nek urlaju i do neba ako zele. Vi koji nemate muda i petlje zauzeti se za pravu stvar bar se maknite sa puta onima koji imaju i zele ;)
heckler

#549 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

nosara wrote:A bice neka zajednicka lista za koju ce ljudi glasat, pretpostavljam...?
To je jedna od osnovnih predpostavki i ciljeva inace se bezveze rasipaju glasovi.
kowalski1

#550 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by kowalski1 »

heckler wrote: Necete dovijeka moci ovom narodu prodavadi muda za bubrege. Mi se ba pitamo ovdje. Mi imamo biracku masu koja moze nametati realnost a ne radikalni separatisti. Boli mene vise briga sta HDZ i njegovi glasaci misle, osjecaju i zele. Kad mognu ostvariti dvotrecinsku vecinu neka si izglasaju i treci i cetvrti i peti entitet ako zele. Do tada nek urlaju i do neba ako zele. Vi koji nemate muda i petlje zauzeti se za pravu stvar bar se maknite sa puta onima koji imaju i zele ;)
ok. to je legitiman stav. ti misliš da je dobro za ovu zemlju još više produbljavati neprijateljstva, ja mislim da je to katastrofa. ti misliš da je ok preglasavati (zakukuljeno i zamumuljeno u multietničko?!) , ja mislim da je to potpuni krah. ti zapravo dijeliš isti stav sa tim radikalnim separatistima samo sa druge pozicije koja je kamuflirana u priču o multietničnosi, građanstvu i sl.

vjeruj mi da se država tako ne brani.legitmnost države zavisi od njenih građana. 95. situacija je bila katastrofalna, ali vrijeme mijenja sve. ti pričaš o karadžiću i bobanu a ja ti govorim o novoj genearaciji. ti imaš generacije srba i hrvata u dvadesetim i tridesetim godinama koji jesu odrasli u etnički čistim sredinama ali koji nemaju apriori negativan odnos prema bošnjacima i bosni, i koji su mogli biti kapital za neku novu političku ideju i praksu. npr. naša stranka u koaliciji sa nekom strankom u rs. ili slično. možda nešto drugo. ako ne stranke, onda bar drugačija politička atmosfera kroz nevladin sektor i stvari bi se brzo mijenjale. politika nije trka na 100 metara. mi živimo u vremenu koje je kad su informacije u pitanju bitno različito od vremena devedesetih; jednostavno, čovjeka ne možeš zatvoriti u nacionalni tor i hraniti ga nacionalističkom pričom. ali sdp je posljednjih par godina svojom politikom potpuno uništio taj potencijal u zapadnoj hercegovini, sada ga uništava ova suljagićeva inicijativa u rs, znači, odradiće novu političku emancipaciju za srbe i hrvate i mi ćemo izgubiti ogromno vrijeme i vrlo brzo biti potpuno na brisanom prostoru.

čak i ako gledaš sa čisto bošnjačke pozicije to je politički ekstremizam, ali nevjerovatno glup politički ekstremizam, jedino ako nije cilj bošnjačka država na krhotinama bih.

ps. što se tiče bošnjaka u vladi rs kao džerard selmana i sličnih, pa to je upravo rezultat politike koju ti ovdje propagiraš, proizvodnje etnički podobnih za našu stvar. razlika između selmana i komšića ne postoji, zapravo postoji jer selman ima jasnu ideju šta hoće, a komšić je danas potpuno izgubljen, pa od hrvata se transformiše u bosnaca koji štiti hrvatske naci interese a zapravo ni on sam više ne zna šta je.
Post Reply