emko1234 wrote:richa wrote:emko1234 wrote:e vala pravi si primjer naveo.
samsung galaxy s2 i 4s.
apple je ko brand puno jaci od samsunga. samsung ko firma je puno veca od apple-a, tj ima siri spektar djelatnosti koji joj generalno donose vise para. al prodaji telefona, apple je puno jaci. poenta, primjer je katastrofa. bez daljnjeg s2 je dobar stavise odlican mobitel, al daleko od toga da je 4s precjenjen i da ne vrijedi koliko kosta.
paralela s ovom pricom: audi je i ko brand i ko automobilski proizvodjac veci i uspjesniji od jedna alfe romeo. prema tome, vise cijena koja bi mu se mogla spocitat i navest ko mana i koja obicno ide uz brand je ovaj put opravdana. nije to samo znak iza kojeg nema nista, nego puno ti stvari dobijes i imas kad kupujes nesto sto je brand, a boga mi kad iza tebe stoji gigant koji zaradi 135 milijardi za godinu, onda to nije samo brand, onda je to primjer uspjesnog poslovanja.
e sad to mozemo gledat s aspekta jednog prosjecnog hejtera njemacke autoindustrije kosto je recimo johntra, il citroen xm, a mozemo to gledat iz pristrasnog ugla nekoga ko vozi auta oz te grupacije kosto je vukojebina, gost1515, goran il ja. mozda je od ovih drugih goran najobjektivniji a spocitava mu se stosta sto po meni nije istina 95% stvari koje lik napise su ok i stoje.
prvo nisam spominjao 4s jer su u 5 deka nego jos losiji a skuplji, dakle ljudi naplacuju ime iako taj uredjaj nije bolji, sjeti se samo onih nokia prada i slicne gluposti koliko su kostale...Drugo ne bavi se apple samo prodajom telefona nego je njihov spektar proizvoda mnogo siri, al od onih sto kupe IP i smatraju to statusnim simbolom ne ocekujem sa znaju...I samsung proda mnogo vise telefona nego li apple, medjutim iphone se proda vise nego s3 recimo, al samsungu to nije jedini model kao appleu. Al opet kazem da ne ocekujem da ti to znas, al bar se onda nemoj praviti pametan.
i jos ne znam sto se ti javljas, covjek je rekao da ne zna ni za jedan takav slucaj i ja sam se osjecao duzan samo da mu pokazem da nije u pravu, a primjera ima jos koliko hoces.
Ne zelim da kazem da je goran duduk il nesto slicno vec samo da mu skrenem paznju da cijena nije jedini mjerilo kvaliteta...
vidis, ovakav me post iznervira do granice da bi ti rekao stvari koje ne trebam da kazem.
al krenimo redom, ako vec povlacis pitanje usporedbe iz te sfere (pametni telefoni) onda moras da znas sljedece.
apple iphone 4- samsung galaxy s
apple iphone 4s-samsung galaxy s2
apple iphone 5-samsung galaxy s3
e posto si naceo vec zanimljivu temu, mada je off upitanju, onda cu ti i reci.
imam i 5icu i s3. prvo sam uzeo s3, i bio sam fasciniram ice cream sendvicem, procesorom i slicnim stvarima, displej je strasan, i sve je za 5. al telefon u ruci odaje osjecaj jeftine plastike. kad uzmes 5icu u ruku, onda vidis zasto je razlika u cijeni najeftinijeg iphone i s3 barem 300 maraka.
moze neko pricat sta god hoce, pravi recenzije i pisat textove. cinjenica je da samo jedan jedini dodir kaze vise nego more rijeci. prema tome, ako ces mi vec drzat predavanje, onda moras ima oraha da bi to radio. a ovo sto ti pises su nebuloze, na ostatak tvoje replike se necu ni osvrtat jer si mi ti sad upravo uporedio golf 4 s pezoom 308.
Kralju, sahu, matu... Ajd polako.
Pojma ti nemas da ti iskreno kazem. S2 je jeftiniji od 4 (slovima cetvorke bez S-a) a bolji je koliko zelis. Jel se moze to uporedjivati i jel mozes reci skuplje je bolje? Mozes ako si teski debil.
Dalje, sto se tice 5ce stvarno odlican telefon i odaje utisak izuzetnog kvaliteta IZRADE, ali taj njegov kvalitet ne opravdava njegovu cijenu, jer sigurno nije kvalitetniji niti radi ni brze ni bolje od konkurencije pa da opravda cijenu koju ima, a ona je u najmanju ruku skoro 500KM visa. Da je samsung od kinder jaje plastike jeste i to stoji, da se i IP5 sveti sa svom svojim kvalitetom rauba od upotrebe rauba kao i ostali, ista stvar je i sa 4/4s staklo se nenormalno grebalo (ne moras kenjati da nije jer posjedujem/posjedovao sam sve uredjaje o kojima pricam)...
Ti se gubis i branis sve one stvari koje danasnji pozeri zele da opravdaju prvenstveno sebi, da sebi ne budu glupani pa onda ostale ljude oko sebe prave budalama, a ne kontaju da je obrnuta situacija.
I da, ne poredim ni golfa ni pezoa, nego poredim ova dva telefona u korelaciji Audi A3>Alfa 159, da ti i nacrtam Audi A3=IP 4, Alfa 159= S2... Ova oba jeftinija, a bolja i tu se sva prica zavrsava, jel sad kontas sta pokusavam objasniti...Evo jos jednom da napisem, skuplja stvar nije automatski bolja, kvalitetnija i statijaznamstajos, ali da je jedan od faktora jeste, ali nije iskljucivo visa cijena znak da je nesto bolje.
Dakle, sjedi 1.