Banksy wrote:jefferson wrote:
Hrvatski kanader ne mogu pomoc jer ni svoje pozare ne mogu pogasiti. Jesil ti upratio neki dan da su u akstelima i kuce gorile.
Imas par postova iznad gdje sam objasnio sto HR ne moze pomoc u ovom trenutku, ne bi se ponavljao.
Jesam, i u Kaštelima i nadomak Zadra. Učinilo mi se da su odahnuli par dana ...
Tražiti dalje, ko ima kanadere ili slične letjelice, pa šta košta. Ovo se više sa zemlje ne može gasiti.
Pozari ne gore samo u BiH. Najbrze bi nam mogli pomoci Italijani, francuzi, Grci i Turci. Pitanje je koliko njih pzoari more jer i kod njih je susa a oni inace imaju veci problem sa pozarima.
Mislim da u ovom trenutku treba pregovarati sa rusima da se vidi da stave u finkciju jos jedan Ka32 ili BE200. Problem sa Be200 je sto mi nemamo jezera dovoljno duga za njegovo djelovanje pa bi morao se vracati na aerodrom svaki put da se napuni, ali opet, s obzirom da djeluje sa 12 tona vode, to je velika kolicina.
Ali mi trazimo pomoc u sezoni pozara. Inace, razvili smo mentalitet gdje smatramo:
1. Da nam druge drzave i poreski obveznici MORAJU pomoci dok se mi igramo demokratije i biramo stoku na vlast. I druge drzave imaju problema i odrjesile su kesu za kupovinu vatrogasne opreme, kamiona, aviona, helikoptera itd.
Ovo je samo rezultat 20 godina borbe za vitalne nacionalne interese. Ovo ej samo pokazatelj gdje smo u evolucijskoj ljestvici.
Stoga kada spomenete cehe i ostale ljude u negativnom smislu (kakos u pili pivu iz jedne krigle i nosili pastetu u skodama na more) malo se osvrnite oko sebe i zapitajte se gdje smo mi.
2. Ne kontam sta nama daje za pravo da trazimo od drzava gdje bjesne pozari da nam pomognu, kada vatrogasna drustva u nasim drzavama u velikim gradovima posmatrju sta se desava?