Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Medonjaa

#526 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

hank wrote:2.0tdi se drugom brzinom mogao zavrtit do 75-80 km/h. nema sanse vise da je mogao. trecom je mogao ici oko 115-120 max. tako da nema sanse da je fabia s bilo kojim motorom koji se ugradjivao mogla trecom na stoji da se vrti oko 2000-2500 obrtaja.
pricamo o starom rsu.
eto nek je 3000, ope tje bez napora i
to nije ni blizu 7000 koliko benzinac mora "ručat" u drugoj ma 100tki

desio mi se ustvari lapsus, jer uvjek vozim 4.tom i 2-2500 je u 4.
hank

#527 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

Medonjaa wrote:
hank wrote:2.0tdi se drugom brzinom mogao zavrtit do 75-80 km/h. nema sanse vise da je mogao. trecom je mogao ici oko 115-120 max. tako da nema sanse da je fabia s bilo kojim motorom koji se ugradjivao mogla trecom na stoji da se vrti oko 2000-2500 obrtaja.
pricamo o starom rsu.

racunaj da je rs isao 205 prema katalogu i da je imao 6 brzina. dakle na tih 205 je trebalo rastegnut tih 6 brzina. iskreno ja mislim da nema sanse da se ona mogla vrtit trecom na stoji manje od 3500 il cak vise. znaci cetvrtom si ti na stoji na oko 3000rpm.
necu da ulazim u to koliko je mogao stojadin ici drugom. al nemoj da te cudi. bmw 528ia kojeg je imao moj stari je drugom hladno navlacio 130, trecom preko 180. a imao je 5 brzina automatik. corveta zr1 ide hladno prvo 110 a drugom 160. a ima 6 brzina. to je sve do omjera u mjenjacu.
Medonjaa

#528 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

hank wrote:
necu da ulazim u to koliko je mogao stojadin ici drugom. al nemoj da te cudi. bmw 528ia kojeg je imao moj stari je drugom hladno navlacio 130, trecom preko 180. a imao je 5 brzina automatik. corveta zr1 ide hladno prvo 110 a drugom 160. a ima 6 brzina. to je sve do omjera u mjenjacu.
u te lovačke priče mogu povjerovat tek kda mi pokažeš dijagrame mjenjača, kao što sam ja za ferari i ranije za clio, gdje se može vidjet to što pričaš
dakle, potrudi se da me ubjediš da to nisu samo lovačke :oops:
Adoxxx

#529 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Adoxxx »

pricamo o starom rsu.
tu je to negdje, i ova moja fabija 1.9 TDI moze do 80 km nagurati u drugoj, licno sam vozio 70 u drugoj, mogla je jos sekundu i vise :) 2002 godiste
hank

#530 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

Medonjaa wrote:
hank wrote:
u te lovačke priče mogu povjerovat tek kda mi pokažeš dijagrame mjenjača, kao što sam ja za ferari i ranije za clio, gdje se može vidjet to što pričaš
dakle, potrudi se da me ubjediš da to nisu samo lovačke :oops:
https://www.youtube.com/watch?v=s0XFIHQXD_8
https://www.youtube.com/watch?v=bMMlkTcRMG8
ne pada mi napamet da trazim dijagrame, kad mozes vidjet u prilozenom.

@adoxxx, tvoja fabia ima 5 brzina ako je stariji model, ima duze omjere u mjenjacu. njegova ima 6 brzina.
preludezalude

#531 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
pricamo o starom rsu.

Ma tebi se desio neko dobro jeben lapsus. Opet ti ostajes glupan i gotovo. Neznalice je moguce nesto i nauciti, a glupane nemoguce. Lijepo ti i drugi ljudi kazu da max brzina u drugoj nema veze sa snagom vec sa mjenjacem. Nemaju sva auta iste mjenjace. Neka imaju krace mjenjace, a neka duze. Ti da bi vozio stoju laganini na 2000-2500 obrtaja moras biti u petoj brzini.

Poceo si se lagano ispravljati pa sad kazes lapsus nije treca vec je cetvrta brzina. Malo pomalo nadoci ces i do pete brzine.
Pa onda kazes nije 2000-2500 u trecoj stoja, eto nek je 3000 obrtaja. Ti se to kao cjenkas?
Imas li ti auto uopste ili si se nekad provozao u fabiji i zaljubio u nju?
preludezalude

#532 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Emko, koliko tvoj audi moze maximalno navuci u drugoj brzini?
hank

#533 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

preludezalude wrote:Emko, koliko tvoj audi moze maximalno navuci u drugoj brzini?
novi ovaj prema digitlanom brzinomjeru izmedju satova udje haman u blokadu i ide 78kmh. on ima relativno kratke prve tri brzine radi sto boljeg ubrzanja.
a stari je isto tako isao oko 75-80 drugom kad se salta na jedno 4200. do blokade bi mogao nauvuci jos par km, al to je neznatna razlika. mozda jos 5km/h.

sto se tice brzine i snage. ti mozes imat auto od 100 konja koje drugom idem 80 na sat. i onda ga cipovat na milion konja. on nece moci ici vise od 80 na sat. al ce puno brze stizat do te brzine nego kad je imao 100 konja. to je jedina razlika. omjer u mjenjacu se ne moze promjenit naknadnim pumpanjem snage. moze se samo promjenit vrijeme urbzanja u nekoj brzini. sve ostalo je notorna glupost.
BISCANIN2

#534 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Krajiska zmija zavrsila, kad ljudi krenu rolat zvuk je da se odmah najezis.
Ovaj put najvise je mitcu bilo , a meni najmcniji je bio fico ssa kawasakijevim motorom ,igracka koju bi svako pozelio imati .Za koji dan cu postirati slike .
i Gle cuda niti jednog jedinog dizela ni u jednoj klasi :-) ,interesatno toliko bitan moment a nijdenog momentasa nidje na mapi . :D
drndalo

#535 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by drndalo »

Nema na Ostrozcu nista bez 6.500-8.000/min... Porijetko se i u 4-tu ubaci... 2x... ;-)
preludezalude

#536 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hank wrote:
preludezalude wrote:Emko, koliko tvoj audi moze maximalno navuci u drugoj brzini?
novi ovaj prema digitlanom brzinomjeru izmedju satova udje haman u blokadu i ide 78kmh. on ima relativno kratke prve tri brzine radi sto boljeg ubrzanja.
a stari je isto tako isao oko 75-80 drugom kad se salta na jedno 4200. do blokade bi mogao nauvuci jos par km, al to je neznatna razlika. mozda jos 5km/h.

sto se tice brzine i snage. ti mozes imat auto od 100 konja koje drugom idem 80 na sat. i onda ga cipovat na milion konja. on nece moci ici vise od 80 na sat. al ce puno brze stizat do te brzine nego kad je imao 100 konja. to je jedina razlika. omjer u mjenjacu se ne moze promjenit naknadnim pumpanjem snage. moze se samo promjenit vrijeme urbzanja u nekoj brzini. sve ostalo je notorna glupost.
Ja to govorim Jadonji da snaga nema apsolutno nikakve veze sa max brzinom u drugoj brzini, vec da ulogu igra mjenjac i prenos.

E sad bi ja tebi trebao reci da nije to istina da ides max 78km/h. Moras ici brze jer imas 240ks. :lol: Vjeruj Medonji on zna da auto mora imati minimalno 180ks da bi u drugoj isao 100km/h. :lol: :lol: :lol: Kod tebe je 240ks znaci trebas ici mozda 110km/h u drugoj. Ma besmislica. Sto bi mostarci rekli niđe veze.
I on prica o autu i preskakanju. Smijesno. Stvarno sam uvjeren da on nema u svom vlasnistvu auto jer nezna ni koliko auto ide brzo pri odredjenim obrtajima u odredjenoj brzini. "Laganini u trecoj 100km/h pri 2000-2500 obrtaja" :lol: :lol: .
hostapler

#537 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

BISCANIN2 wrote:Krajiska zmija zavrsila, kad ljudi krenu rolat zvuk je da se odmah najezis.
Ovaj put najvise je mitcu bilo , a meni najmcniji je bio fico ssa kawasakijevim motorom ,igracka koju bi svako pozelio imati .Za koji dan cu postirati slike .
i Gle cuda niti jednog jedinog dizela ni u jednoj klasi :-) ,interesatno toliko bitan moment a nijdenog momentasa nidje na mapi . :D
Nema momentasa?
Znas li ti da Mitsubishi koji ti spominjes je vjerovatno specifikacije za Gr. N i ima oko 330 KS i 650 NM obrtnog momenta. Ako ovo nije momentas onda ne znam sta jeste.
Jedino si u pravu da nema dizela,ali kada bi ih i bilo imali bi svoju klasu.
Ne bubaj matere ti i ne pravi se pametan.
Medonjaa

#538 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Medonjaa wrote:
pricamo o starom rsu.

Ma tebi se desio neko dobro jeben lapsus. Opet ti ostajes glupan i gotovo. Neznalice je moguce nesto i nauciti, a glupane nemoguce. Lijepo ti i drugi ljudi kazu da max brzina u drugoj nema veze sa snagom vec sa mjenjacem. Nemaju sva auta iste mjenjace. Neka imaju krace mjenjace, a neka duze. Ti da bi vozio stoju laganini na 2000-2500 obrtaja moras biti u petoj brzini.

Poceo si se lagano ispravljati pa sad kazes lapsus nije treca vec je cetvrta brzina. Malo pomalo nadoci ces i do pete brzine.
Pa onda kazes nije 2000-2500 u trecoj stoja, eto nek je 3000 obrtaja. Ti se to kao cjenkas?
Imas li ti auto uopste ili si se nekad provozao u fabiji i zaljubio u nju?
ako je neko glupan to si upravo ti, jadan
mijenjač se konstruiše i ugrađuje, jadan, naspram snage i obrtnog momenta, pa upravo zato dizeli imaju kraći hod
jer im je tako konstruisan mjenjač da bi se prilagodio dizelovom motoru kojem crveno polje počinje od 4,5-5.000 rpm i zato jer ima veliki obrtni momenat, kad bi mjenjač benzinca stavio na dizel, potrgao bi ga za 5-6 dana
jadovane do sada nisi spomenuo UPRAVO TI da li imaš ikakvo auto i koje je uopšte
Medonjaa

#539 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

hank wrote:

normalno da neće sa TIM ISTIM MJENJAČEM, ali se spram motora konstuiše i mjenjač, te će za jače motore s amilion KS (kako navodiš) biti konstruisan i takav mjenjač, šta misliš koliko Bugati Vejron može doći u prvoj
Medonjaa

#540 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Ja to govorim Jadonji da snaga nema apsolutno nikakve veze sa max brzinom u drugoj brzini, vec da ulogu igra mjenjac i prenos.

: .
jado postavi dijagram mjenjača bilo kojeg auta eto i sa 100 KS, a kamoli usrani stojadin sa 55 koji ima maximalu u drugoj preko 100
preludezalude

#541 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Glupan ostaje glupan. Zovu li tebe u drustvu Bukva ili Gluperda?
preludezalude

#542 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Medonjaa wrote:
hank wrote:

normalno da neće sa TIM ISTIM MJENJAČEM, ali se spram motora konstuiše i mjenjač, te će za jače motore s amilion KS (kako navodiš) biti konstruisan i takav mjenjač, šta misliš koliko Bugati Vejron može doći u prvoj
Hajde ne seri boga ti. Idi uradi maximalno cipovanje svoje fabije pa ih onda pitaj ko ce ti konstruisati novi mjenjac za tu novu snagu sto imas.
Medonjaa

#543 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:Glupan ostaje glupan. Zovu li tebe u drustvu Bukva ili Gluperda?
retardinjo, postavi DIJAGRAM MJENJAČA za ta sranja koja tvrdiš
Medonjaa

#544 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Medonjaa wrote:
hank wrote:

Hajde ne seri boga ti. Idi uradi maximalno cipovanje svoje fabije pa ih onda pitaj ko ce ti konstruisati novi mjenjac za tu novu snagu sto imas.
jadan, čipovanjem se dobija veći obrtni i snaga, samim tim i bolja i ubrzanja i međuubrzanja
to je cilj, jadan,
a ne poboljšanje dijagrama mjenjača, da se ide u drugoj 200, što da ne.kad može stojadin sa 55 kS :lol: 120
preludezalude

#545 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

Hocu kad i ti postavis dijagram tvog mjenjaca gdje prikazuje kako u trecoj na 2000-2500 obrtaja je brzina 100km/h. :lol: :lol: :lol:
Medonjaa

#546 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:Hocu kad i ti postavis dijagram tvog mjenjaca gdje prikazuje kako u trecoj na 2000-2500 obrtaja je brzina 100km/h. :lol: :lol: :lol:
nažalost tražio sam dijagram, ali ga ne mogu naći
ja sam se ispravio, vozim UGLAVNOM u 4. sa kojom mogu sići i na 40 i preći preko 100, praktički ne šaltam uopšte, te mi je ta slika obrtomjera bila, tako da sam po automatizmu napisao da je to 3.
Medonjaa

#547 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

evo nešto jači TDI PD sa 140 KS ali i teže auto

na 100tki četvrtom 2.800 obrtaja !!! :oops:

Image
Image
hank

#548 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

@medonja kralju, lupas ko maksim po diviziji.
stavio si primjer auta koje ima pogon 4x4, koje je neki krizanac suv-i monovolumena. jedina slicnost ovog auta s tvojim je sto je dizel, sto je skoda i sto imate 6 brzina.
sve ostalo je nebo i zemlja. ovo auto nije napravljeno za brzina i ubrzanja. pogledaj mu raspon u 4. brzini. ide 178 na sat, a 5. i 6. postize krajnju brzinu s tim sto 6. ne moze vise nego mu padnu okretaju.
dakle nema veze s vezom. tvoj auto 4. ne moze ici preko 150-160, ako moze i toliko.
ono sto sam ti ja govorio u svom postu a sto ti nisi razumio je da skoda fabija imala ona 130 il 650 konja, s jednim mjenjacem ce u svakoj brzini ici isto. dakle i ova sa 130 i ako je nacipujes na 650, ici ce drugom 80 na sat, s tim sto ce ova prva tu brzinu navlacit za 5-6 sekunda, a ova druga ce je navuci za 2 sekunde.
da bi bilo kakav drugaciji rezlutat napravio, moras promjenit komplet mjenjac.
Medonjaa

#549 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

hank wrote:@medonja kralju, lupas ko maksim po diviziji.
stavio si primjer auta koje ima pogon 4x4, koje je neki krizanac suv-i monovolumena. jedina slicnost ovog auta s tvojim je sto je dizel, sto je skoda i sto imate 6 brzina.
sve ostalo je nebo i zemlja. ovo auto nije napravljeno za brzina i ubrzanja. pogledaj mu raspon u 4. brzini. ide 178 na sat, a 5. i 6. postize krajnju brzinu s tim sto 6. ne moze vise nego mu padnu okretaju.
dakle nema veze s vezom. tvoj auto 4. ne moze ici preko 150-160, ako moze i toliko.
jel ti vidiš ovdje svoju apsurdnu glupost
neki križanac suv-a monovolumena znači NIJE sportsko auto, a sa 4. dolazi do 178
a RS je sportsko auto a ne može doći do 178. sa 4.
alo, saberi se
by the way, sve iz vw police sa istim motorom ima pripadajući mjenjač, i vjerovatno sličan ili isti dijagram mjenjača, čak bez obzira o kojem modelu i marki je riječ, da li vw, škoda, seat ili audi
hank wrote: ono sto sam ti ja govorio u svom postu a sto ti nisi razumio je da skoda fabija imala ona 130 il 650 konja, s jednim mjenjacem ce u svakoj brzini ici isto. dakle i ova sa 130 i ako je nacipujes na 650, ici ce drugom 80 na sat, s tim sto ce ova prva tu brzinu navlacit za 5-6 sekunda, a ova druga ce je navuci za 2 sekunde.
da bi bilo kakav drugaciji rezlutat napravio, moras promjenit komplet mjenjac.
ajd jadan pročitaj moje prethodne postove, gdje sam lijepo napisao da normalno nema razlike SA ISTIM MJENJAČEM i da povećanjem snage i obrtnog nećeš poboljšati dijagram mjenjača, nego samo ubrzanja i međuubrzanja, ajd čitaj sve jadan, pa onda lupetaj
silver testelone

#550 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by silver testelone »

Medonjaa wrote:
hank wrote:@medonja kralju, lupas ko maksim po diviziji.
jel ti vidiš ovdje svoju apsurdnu glupost
neki križanac suv-a monovolumena znači NIJE sportsko auto, a sa 4. dolazi do 178
a RS je sportsko auto a ne može doći do 178. sa 4.
de ljudi nemojte više s njim polemisat, neizlječivo je ovo :D

on i dalje misli ako je neko auto sportsko, da je fazon u tome da mora u četvrtoj ić što brže :D
Locked