Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tokio25
#52401 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
sta je problem da voze?
vecu guzvu prave ovi sto tipkaju mobitele sto razgledaju okolo kao da su na nekoj turi upoznavanja znamenitosti itd
vecu guzvu prave ovi sto tipkaju mobitele sto razgledaju okolo kao da su na nekoj turi upoznavanja znamenitosti itd
- kabal1337
#52402 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
AS prave najmanji problem. Pogledas vozace na semaforu niti imaju P, niti imaju oznaku obuka. Krecu sa semafora 4s nakon sto se upali zeleno, onda ga razvlace.mega_mashcine wrote: ↑06/10/2025 15:04 Ne znam zašto se nešto ne uradi sa ovim autoškolama.
Zar se ne bi moglo zabraniti autoškolama rad sa kandidatima u periodu od 07-09h i od 15-18h svaki radni dan.
Nevjerovatno je koliko svako jutro dodatno usporavaju saobraćaj i prave dodatne gužve.
Trudim se da me ne nerviraju, pogotovo kandidati tu nisu ništa krivi, ali ne možeš da se ne iznerviraš kada voze 15-20kmh, pa stanu na znak Stop iako je slobodno da udju u raskrsnicu, i dok se oni odluče da uđu već je neko auto pristiglo.. Pa na prometnijim raskrsnicama čekaju da se neko smiluje da ih pusti, jer se ne znaju uvaliti, ne znaju iskoristiti rupu od 50-100 metara, nego čekaju, itd.
U lozionickoj ulici ne mozes proci kroz dva semafora, majmuni napravili prekid. Krenes na zeleno, odmah na slj. semaforu ti se upali crveno.
- Laplace
#52403 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
https://www.matematika.ba/component/con ... aajne-guveOvakve fantomske gužve nastaju u slučaju gustog saobraćaja kao posljedica niza malih smetnji, recimo da vozač malo jače pritisne kočnicu ili se malo više približe automobilu ispred, sve ovo može da eskalira u samoodrživu saobraćajnu gužvu.
-
mali_balon
#52404 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E jbga cim sam vidio matematika ja pobjego sa foruma a kamo li da kliknem na link.......Laplace wrote: ↑07/10/2025 08:19https://www.matematika.ba/component/con ... aajne-guveOvakve fantomske gužve nastaju u slučaju gustog saobraćaja kao posljedica niza malih smetnji, recimo da vozač malo jače pritisne kočnicu ili se malo više približe automobilu ispred, sve ovo može da eskalira u samoodrživu saobraćajnu gužvu.
Da da naglo kocenje, spor start, kasno prestrojavanje...
- Laplace
#52405 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Uglavnom, sitnice koje naši ljudi smatraju nebitnima stvaraju kumulativan efekat koji dovodi do fantomskih gužvi. Samo su to ovi sve to matematički modelirali.mali_balon wrote: ↑07/10/2025 08:29E jbga cim sam vidio matematika ja pobjego sa foruma a kamo li da kliknem na link.......Laplace wrote: ↑07/10/2025 08:19https://www.matematika.ba/component/con ... aajne-guveOvakve fantomske gužve nastaju u slučaju gustog saobraćaja kao posljedica niza malih smetnji, recimo da vozač malo jače pritisne kočnicu ili se malo više približe automobilu ispred, sve ovo može da eskalira u samoodrživu saobraćajnu gužvu.
-
mali_balon
#52406 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne vidjeh jel tu modeliran bolimekurcizam tj ja I samo ja....boli me neka stvar za ostale ucesnike u saobracajuLaplace wrote: ↑07/10/2025 08:43Uglavnom, sitnice koje naši ljudi smatraju nebitnima stvaraju kumulativan efekat koji dovodi do fantomskih gužvi. Samo su to ovi sve to matematički modelirali.mali_balon wrote: ↑07/10/2025 08:29E jbga cim sam vidio matematika ja pobjego sa foruma a kamo li da kliknem na link.......
- Laplace
#52407 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisam proučio samu studiju, ali pretpostavljam da je uračunata u neku od hiperboličnih funkcija kao rubni uslov.mali_balon wrote: ↑07/10/2025 11:41Ne vidjeh jel tu modeliran bolimekurcizam tj ja I samo ja....boli me neka stvar za ostale ucesnike u saobracajuLaplace wrote: ↑07/10/2025 08:43Uglavnom, sitnice koje naši ljudi smatraju nebitnima stvaraju kumulativan efekat koji dovodi do fantomskih gužvi. Samo su to ovi sve to matematički modelirali.mali_balon wrote: ↑07/10/2025 08:29
E jbga cim sam vidio matematika ja pobjego sa foruma a kamo li da kliknem na link.......
-
HD_2015
#52408 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Razumijem te gužve kreni stani, ali kod nas je neprekinuta kolona od pofalića do ilidže.
Često budu takve kolone od Sarajeva do Bjelašnice.
Često budu takve kolone od Sarajeva do Bjelašnice.
-
BadBoy
#52409 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima i youtube klip koji vizuelno pokazuje ovo. Problem je što smo svi mi saobraćajLaplace wrote: ↑07/10/2025 08:19https://www.matematika.ba/component/con ... aajne-guveOvakve fantomske gužve nastaju u slučaju gustog saobraćaja kao posljedica niza malih smetnji, recimo da vozač malo jače pritisne kočnicu ili se malo više približe automobilu ispred, sve ovo može da eskalira u samoodrživu saobraćajnu gužvu.
- Ateista
#52410 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni je bila zanimljiva neka analiza kako se ocekuje da bi AI mogao ubrzati saobracaj kada bi svi automobili bili samovozeci, i naveden je izmedju ostalog primjer kretanja na semaforu, da bi sa AI svi mogi u isto vrijeme krenuti kad se upali zeleno.
Bas sam par puta pratio, ne budem toliko daleko od semafora da ga vidim, zeleno se pali i ja ne uspijem ni krenuti a vec se upalilo crveno. Problem je sto prvi zakasni sekundu, onda drugi kad vidi da je on krenuo i dok obradi, ubaci u brzinu i krene, pa tako onaj iza njega i sve tako. Realno bi mogli svi zajedno krenuti kad se upali zeleno, ali svako ceka onog ispred da krene pa tek onda.
Bas sam par puta pratio, ne budem toliko daleko od semafora da ga vidim, zeleno se pali i ja ne uspijem ni krenuti a vec se upalilo crveno. Problem je sto prvi zakasni sekundu, onda drugi kad vidi da je on krenuo i dok obradi, ubaci u brzinu i krene, pa tako onaj iza njega i sve tako. Realno bi mogli svi zajedno krenuti kad se upali zeleno, ali svako ceka onog ispred da krene pa tek onda.
- drug_profi
#52411 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E sad to primjeni uz faktor straha od kamere u raskrscu.
Znaci on dok obradi u glavi moze li ne moze li, ode zeleno...
Znaci on dok obradi u glavi moze li ne moze li, ode zeleno...
-
mali_balon
#52412 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A sta cemo sa zutim....za sta nem sluzi auto svjetlo na semoforu ako se pali nakon crvenog....Ateista wrote: ↑07/10/2025 15:46 Meni je bila zanimljiva neka analiza kako se ocekuje da bi AI mogao ubrzati saobracaj kada bi svi automobili bili samovozeci, i naveden je izmedju ostalog primjer kretanja na semaforu, da bi sa AI svi mogi u isto vrijeme krenuti kad se upali zeleno.
Bas sam par puta pratio, ne budem toliko daleko od semafora da ga vidim, zeleno se pali i ja ne uspijem ni krenuti a vec se upalilo crveno. Problem je sto prvi zakasni sekundu, onda drugi kad vidi da je on krenuo i dok obradi, ubaci u brzinu i krene, pa tako onaj iza njega i sve tako. Realno bi mogli svi zajedno krenuti kad se upali zeleno, ali svako cek1a onog ispred da krene pa tek onda.
Znaci kada se vozi vozi se I obraca se paznja na signalizaciju I desavanja oko sebe....a ne mobitel i ostale pizdarije
Drugo, pri ukljucivanju sa sporednih ulica gdje nema semafora to uraditi malo brze, uvaliti se brzo ne cekati da ti neko skroz stane iako ima mjesta da to uradis brzo a ovaj sto ide glavnom ulicom malo samo prikoci, primjetio sam, iako ostavim dovoljno mjesta i ne idem brzo cak i blicnem nece da se ukljuce ako nisam.skroz staoi....dozvoliti da ti se neko uvali, pa nece mrtva glava past ako nekog propustite da se ukljuci .....kada se uvalis ne usporavati saobracaj itd itd....
Opet po 10000put najvecu krivicu snose instruktori voznje
- drug_profi
#52413 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne stajem, samo napravim prostor. Ako se zna ubaciti, zna. Ako ne zna, nek čeka dalje.
- Laplace
#52414 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Slušao sam komentare tipa "pa, ne može onaj iza odmah krenuti čim krene onaj ispred" - zašto? Ja bez problema krenem u (skoro) istom trenutku kad krene onaj ispred. Jednostavno - možeš kad pratiš saobraćaj.Ateista wrote: ↑07/10/2025 15:46 Meni je bila zanimljiva neka analiza kako se ocekuje da bi AI mogao ubrzati saobracaj kada bi svi automobili bili samovozeci, i naveden je izmedju ostalog primjer kretanja na semaforu, da bi sa AI svi mogi u isto vrijeme krenuti kad se upali zeleno.
- Ateista
#52415 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako je, moze se, uslov je naravno da ima odredjeno odstojanje, i naravno bitno je da svi krenu, inace ako nekoliko njih krene a nekoliko i dalje stoji, onda i ovi opet moraju stati i nista od toga. Sto kazes, treba pratiti saobracaj i u momentu kad se upali zeleno svi trebaju krenuti, nevjerovatno je koliko bi saobracaj bio ubrzan time.Laplace wrote: ↑08/10/2025 15:15Slušao sam komentare tipa "pa, ne može onaj iza odmah krenuti čim krene onaj ispred" - zašto? Ja bez problema krenem u (skoro) istom trenutku kad krene onaj ispred. Jednostavno - možeš kad pratiš saobraćaj.Ateista wrote: ↑07/10/2025 15:46 Meni je bila zanimljiva neka analiza kako se ocekuje da bi AI mogao ubrzati saobracaj kada bi svi automobili bili samovozeci, i naveden je izmedju ostalog primjer kretanja na semaforu, da bi sa AI svi mogi u isto vrijeme krenuti kad se upali zeleno.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#52416 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
za ovaj fenomen zasto svi ne mogu da krenu u isto vrijeme je logicno, jer smo "monkey drivers" i stalno smo okruzeni necim sto nam odvraca paznju. plus zamisli samo koliko bi sudara bilo kad bi svi pokusali da krenu u isto vrijeme?Laplace wrote: ↑08/10/2025 15:15Slušao sam komentare tipa "pa, ne može onaj iza odmah krenuti čim krene onaj ispred" - zašto? Ja bez problema krenem u (skoro) istom trenutku kad krene onaj ispred. Jednostavno - možeš kad pratiš saobraćaj.Ateista wrote: ↑07/10/2025 15:46 Meni je bila zanimljiva neka analiza kako se ocekuje da bi AI mogao ubrzati saobracaj kada bi svi automobili bili samovozeci, i naveden je izmedju ostalog primjer kretanja na semaforu, da bi sa AI svi mogi u isto vrijeme krenuti kad se upali zeleno.
- nepass1
#52417 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ko ce zajedno krenuti? Tri trake pravo, lijevi krece desni krece onaj u sredini jos jednom provjerava je li mu zeleno.
Pravo bih mu smrtnu potpisao, jebem ga debilnog.
Eto ova dvojica sa strane odlucila na crveno krenuti ono mora provjeriti
Pravo bih mu smrtnu potpisao, jebem ga debilnog.
Eto ova dvojica sa strane odlucila na crveno krenuti ono mora provjeriti
-
tokio25
#52418 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kad uvedu ogranicenje u centru grada vec citam ovdje sta su ovdje poceli zabranjivati ulazak u krug trojke samo elektricni i sl neka to rade u becu berlinu sta ce ovdje
doduse to je vise sta nas nervira u gradu nego kod vozaca
doduse to je vise sta nas nervira u gradu nego kod vozaca
- Laplace
#52419 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pisao sam o situaciji od prije nekoliko godina. Čekam na semaforu i vidim da mi se upalilo zeleno. Krenem, ali ostala vozila ostaju na semaforu i poslije nego što sam potpuno prošao raskrsnicu. Ili mi se pričinilo zeleno svjetlo (kazna mi još nije stigla) ili su ovi propustili cijeli ciklus. Kao da sam čuo da neko iza svira, sad da li meni (što prolazim kroz crveno, ako je bilo crveno) ili je neko iza svirao onome ko stoji na zelenom.
Uglavnom, vozači toliko kasne da nekad nisi načisto da li si prošao na zeleno ili na crveno.
-
artur morgan
#52420 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam greškom jednom prošao kroz crveno
Bilo zeleno ali za desno a crveno za pravo, ja se zamislio nešto svašta nešto taj dan imao misli lutale i lagano ja pravo vidim zeleni se a ustvari crveno je bilo za pravo ulazim ja na raskrsnicu sa druge strane svi prolaze, kontam šta se dešava, stao sam na vrijeme nisam nikog ugrozio velika je raskrsnica ali iza semafora 
A to mrcvarenje dok krenu kad se upali zeleno, to je posebna priča, na to se redovno živciram
A to mrcvarenje dok krenu kad se upali zeleno, to je posebna priča, na to se redovno živciram
-
tokio25
#52421 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
meni samo ne ide u glavu sto semafori nisu na trotoarima ispred raskrsnice a ne odmah ispred
tako bi se bolje i vidjelo i znalo jel tebi zeleno ili za lijevo desno i sl
tako bi se bolje i vidjelo i znalo jel tebi zeleno ili za lijevo desno i sl
-
Throttle
- Laplace
#52423 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kod mene je bilo samo pravo, nije bilo skretanja desno. Jedino ako me je neka svijetleća reklama iza dovela u zabunu.artur morgan wrote: ↑09/10/2025 13:10 Ja sam greškom jednom prošao kroz crvenoBilo zeleno ali za desno a crveno za pravo, ja se zamislio nešto svašta nešto taj dan imao misli lutale i lagano ja pravo vidim zeleni se a ustvari crveno je bilo za pravo ulazim ja na raskrsnicu sa druge strane svi prolaze, kontam šta se dešava, stao sam na vrijeme nisam nikog ugrozio velika je raskrsnica ali iza semafora
A to mrcvarenje dok krenu kad se upali zeleno, to je posebna priča, na to se redovno živciram![]()
-
c0de
#52424 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Joj, ona nova raskrsnica kod bulevara je uzas po tom pitanju :S
- ZoomZoomKiwi
#52425 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma samo ću minutu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/za-samo ... /251009135
Nemoj da hanuma hoda bogati, može se umorit’.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/za-samo ... /251009135
Nemoj da hanuma hoda bogati, može se umorit’.