Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Capljina74

#52251 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

GandalfSivi wrote: 02/10/2021 20:17
Capljina74 wrote: 02/10/2021 20:13

Ja završio.

Par?
To misliš večernji kurs opismenjavanja?

Menađer na mješalicu?
Smijesan decko haha. A nisi zavrsio, znamo i ti i ja…
Znam ja da je američko sve jače. Kurs od šes' mjeseci ko master. Da otvorimo temu o izlijevanju deke, da se i ti moreš loma kurčit'?
Vidim da ti fali, jer o ovome pojma nemaš.

I da čim primiš državljanstvo to kolonjsku propišate...

Jesi li u Sent Luisu?
Josip321

#52252 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Josip321 »

homer2go wrote: 02/10/2021 19:45
Onaj Lauc iz Hrvatske je dao pravu dijagnozu "PANDEMIJSKI MARKETING" koji koristi svaki paćenik i kompleksaš da bi bio viđan i na pravoj strani.

Odjednom su vladine budžetske agencije postale nezavisna naučna tijela kojima treba slijepo vjerovati.

Državni službenici (uhljebi) postali su sinonimi za nezavisno naučno mišljenje ranga Đordana Bruna.

Većinom neobrazovani vaxeri (za 20 mjeseci trajanja pandemije nisu naučili osnove i SARS-COV-19 još uvijek porede sa variolom i poliom), su stali na pravu, moralno superiornu stranu čovječanstva i svakog mogu blatiti do mile volje.
Nisam završio medicinu ali jesam fakultet koji ima barem nekih dodirnih točaka sa navedenim. Imao sam mikrobiologiju, genetiku, ....
Ja kao laik kada slušam znanstvenu raspravu o koroni osjećam se kao netko tko gleda strani film bez titlova. Zna taj jezik za osnovnu komunikaciju ali za potpuno razumjeti film je potrebna ipak malo veća razina znanja toga jezika.
Puno toga shvaća ali ipak ne sve, i možda zbog toga nepotpunog znanja jezika je propustio ipak ono najvažnije za razumjeti u filmu.

Neki misle da je mutacija virusa dokaz da je nastao u laboratoriju.
Shvaćam da većina ljudi nema apsolutno nikakvog znanja o mikrobiologiji, epidemiologiji, zdravstvenoj zaštiti. Zašto bi i imali. Što ja išta moram znati o automehanici, građevini ili informatici. To me ne čini neznalicom. Jednostavno, ja imam drugo zanimanje koje je jedno od X zanimanja koja a postoje među populacijom.
Ne metiljam se u ono što ne znam i ne dajem ocjene majstorima, inženjerima ili doktorima.
Ali nažalost mnogi su među nama skloni etiketiranju drugih, čak i onih koji posjeduju znanje u određenoj oblasti o kojoj oni koji kritiziraju nemaju blage veze.
Tako je i sa koronom.
Neki jednostavno vole biti na strani koja dominira.
Kakav god argument dao, uvijek se može nalijepiti etiketa antivaksera ( isto je i u politici, ne sviđaš mi se. Evo ti etiketa fašiste, šoviniste, homofoba)

Prošle su cirka dvije godine od izbijanja pandemije. A vjerujem da vrli internet epidemiolozi- ljepitelji etiketa još ne znaju razliku između pandemije, epidemije i endemiju.
Ne znaju razliku između virusa i bakterije. Vjerojatno bi na milijunašu odgovorili da virus uzrokuje malariju.
A Sumamed sve liječi.

Osobno sam se mislio cjepiti ovaj tjedan, Sinopharmom.
Spriječila me neka bola, prehlada. Možda me to jednostavno Bog pazi.
Supruga početkom tjedna išla kod svoje doktorice (da ne otkrivam detalje, prilično je stručna, subspecijalizacija joj je bliska. Od korone joj je umro jedan član obitelji). Pita je za cijepljenje, mis lila se i ona cjepiti. Samo da je ova posavjetuje kojim. Ona odgovara: Apsolutno nijednim, ni slučajno.
Pa može li barem Kinezima, klasično su cjepivo, pita supruga?
Ni njima, odgovara.
Kaže da ovo nisu cjepiva već genska terapija.

Supruga ne razlikuje tu baš pojmove i stvari pa nije ni pitala dalje zašto i kako.

Stoga, nitko ne bi trebao osuđivati ni etiketirati nikoga. Svatko neka radi po vlastitom nahođenju, umnosti i savjesti.
Unificiran odgovor od znanosti neće te dobiti, znanost često bude kompromitirana. Što zbog ega što zbog moći što zbog novca.
Tako je uvijek bilo, tako je napose sada.
Ako vam kaže nešto neki znanstvenik ne znači da je tako. Ne znači ni da nije tako. Ako imate dovoljno znanja prosudi te sami. Ako ne, pouzdaje se u Boga. Zapravo, izdanje u Boga je jedino što nam preostaje bilo da posjeduje te znanje ili ga ne posjedujete.

Tkome vjerovati više? Pa u HR imamo primjer čovjeka koji je stvarno završio prestižne škole, radi na renomiranim europskim institucijama. Nije član Engleske akademije znanosti. Ali ga se u njegovoj prisutnosti tako titulira. Dakle, svjesno obmanjuje javnost.
Onda kako da mu vjerujemo kada priča o koroni i crnilu koje nas čeka?
Last edited by Josip321 on 02/10/2021 23:10, edited 1 time in total.
Trappist

#52253 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

GandalfSivi wrote: 02/10/2021 19:50 Pizde se malo bune, pa malo placu, pa onda stanu u red da se vakcinisu.

U svim zemljama gdje je uvedena obavezna vakcinacija (na ovaj ili onaj nacin), stopq zaraze je pala izmedju 12 i 36%, u ostalim zemljama jos uvijek raste.

Pametnom dosta…
USA, USA, USA! :izet:
biglebovski

#52254 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

homer2go wrote: 02/10/2021 19:45
Onaj Lauc iz Hrvatske je dao pravu dijagnozu "PANDEMIJSKI MARKETING" koji koristi svaki paćenik i kompleksaš da bi bio viđan i na pravoj strani.

Odjednom su vladine budžetske agencije postale nezavisna naučna tijela kojima treba slijepo vjerovati.

Državni službenici (uhljebi) postali su sinonimi za nezavisno naučno mišljenje ranga Đordana Bruna.

Većinom neobrazovani vaxeri (za 20 mjeseci trajanja pandemije nisu naučili osnove i SARS-COV-19 još uvijek porede sa variolom i poliom), su stali na pravu, moralno superiornu stranu čovječanstva i svakog mogu blatiti do mile volje.
Tako nekako. I onda kao da me uvrijedi kaže ti si jedan obični antivaxer :D :D :D :D A ni ne konta da ja svima iskreno želim dobro, da on meni nije vaxer nego čovjek koji je odabrao da primi vakcinu i da će biti sve o.k. i sa mnom i sa njim. Ogromne su nam šanse za takav ishod. E sad, kad su nam već svima tako dobre šanse, čemu onda dalje peglanje i srozavanje kvalitete života?
armin071

#52255 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Najveća evropska ekonomija na -4% inflacija sa tendencijom na gore, fabrike se zatvaraju, cijene divljaju, gladnih i umrlih od gladi stotinama miliona a američki jastrebovi broje pozitivne. Puk’o svijet totalno…..
Milenkov buraz

#52256 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Josip321 wrote: 02/10/2021 20:50
I da je tako zašto bi genska terapija bila primarno loša? Koriste se već dugo, za neke stvari vrlo uspješno.
homer2go

#52257 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by homer2go »

Onda kako da mu vjerujemo kada priča o koroni i crniku koje nas čeka?
Sve zavisi koliko imate godina

ako ste 55+, trebali ste se cijepiti prije mjesec dana ali ni danas nije kasno :-D i to odmah Fajzerom

ako ste mlađi od 25 vidite sami šta vam više paše i čega se više bojite

ako ste između, zavisi od posla od vašeg zdravstvenog stanja i ostalog, ja lično svakog savjetujem da se cijepi/vakciniše

ako si prebolio koronu i imaš anti tijela kinez nije loš izbor, za manje plašljive fajzer je super izbor, Žene mlađe od 35 da se klone AZ i Johnsona.

AZ je malo problem jer treba 10 sedmica od prve vakcine da dostigneš najviši nivo antitijela.
Pa birajte.

Izbor vakcine nije neki kumst. Ako mislite da su vam veće šanse prirodno preboliti, statistički i to je realna opcija.

uglavnom Covid ćemo svi morati par puta preboliti dok se ne stekne neki imunitet. I to je to.
BadBoy

#52258 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 02/10/2021 18:50
BadBoy wrote: 02/10/2021 18:22

Ne nego sam rekao da NIKADA nije sadržavala smrtnost a ti si rekao da jeste i da je ona najvažnija.

Johnny ti je lijepo objasnio.
Veze ti nemas, realno :D nikada velis ? To sto je izbrisano ne znaci da se nije desilo :D

Jel relevantan BMJ :stidljiv:

Definicija pandemije do 2008 ( fulio sam godinu ) :D

A search of online web archives reveals that the WHO website had the
erased definition klix back to at least January 2003 through to July
2008. [1]

"An influenza pandemic occurs when a new influenza virus appears
against which the human population has no immunity, resulting in several,
simultaneous epidemics worldwide with enormous numbers of deaths and
illness. ..
. When a major change in either one or both of their surface
proteins occurs spontaneously, no one will have partial or full immunity
against infection because it is a completely new virus. If this new virus
also has the capacity to spread from person-to-person, then a pandemic
will occur."

https://www.bmj.com/rapid-response/2011 ... a-pandemic

Nikada velis :ljulja:

Al i da smo se kladili steta bi bilo da fasujes trajni, moras se sa nekim i raspravljati, a da nije na plati, tako da mi je da drago da se nismo kladili :D
Šta pričaš bolan nekoga prozivaš da veze nema a ti samo vrdaš i pokušavaš ispasti uber pametan.

Rekao si da je za definiciju pandemije najbitnija smrtnost. To nije tačno niti je ikada bilo tačno.

Onda si se pokušao izvući kako si pričao o promjeni definicije, da bi na kraju fol pobjednosno u svom stilu napisao traktat i postavio jednu situaciju kada je proglašena pandemija H1N1.

Pandemija, kao najširi pojam, nikada nije sadržavala smrtnost kao bitan element. Johnny ti je to pravo lijepo objasnio. Pročitaj malo.
Milenkov buraz

#52259 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Ja sam noć pred revakcinaciju dobio grlobolju i ujutro temperaturu 37. Ujutro se testirao PCR negativan i primio drugu dozu Pfizera. Idući dan temperatura 38.4, popio jedan paracetamol, dva dana bio slomljen ali mislim više zbog te prehlade ili hunjavice nego zbog druge doze. Uglavnom za 4-5 dana prošla hunjavica. Od prve doze nisam ništa osjetio. Eto toliko su opasne vakcine da i pod prehladom ih primiš i praktično ništa strašno i fatalno se ne desi.
laik1981

#52260 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Znaci hoda se sa simptomima :mrgreen:
cvrčak_na_hedonizmu

#52261 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

armin071 wrote: 02/10/2021 21:43 Najveća evropska ekonomija na -4% inflacija sa tendencijom na gore, fabrike se zatvaraju, cijene divljaju, gladnih i umrlih od gladi stotinama miliona a američki jastrebovi broje pozitivne. Puk’o svijet totalno…..
Prije da su Kerberi :D

I za sve sto ce se desavati odnosno sta se vec uveliko desava ce biti kriva korona, a ne mjere i "briga za ljude". Bas me zanima prijedlog "rjesenja" na kraju ove manipulacije i pravdanje navedenog, ocekujem spektakl. Mada, istinu govoreci, dosta ljudi je progledalo i svjesno je da mnogo toga ne stima kada sve saberes i oduzmes na kraju.
Milenkov buraz

#52262 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Manipulacija :lol: Tebi nešto manipulira u glavi izgleda dobro.
Milenkov buraz

#52263 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Rumunija: Protesti zbog vakcina unatoč rekordnom broju oboljelih od COVID-a
Više hiljada ljudi prosvjedovalo je u subotu u Bukureštu, na poziv krajnje desnice, protiv "obaveznog cijepljenja" dok je Rumunija u subotu imala rekordan broj zaraženih koronavirusom.

Šta sam ja rekao, sve antivaxeri, antimaskeri, ravnozemljaši i desna bagra tipa Šešelj...bravo, odlično društvo sa dosta mozga. :mrgreen:
laik1981

#52264 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Desni su i Jansa i Orban..
Josip321

#52265 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Josip321 »

Milenkov buraz wrote: 02/10/2021 21:52
I da je tako zašto bi genska terapija bila primarno loša? Koriste se već dugo, za neke stvari vrlo uspješno.
Pa gdje sam ja napisao da je to loše? Ja ne znam. Prenio njene riječi.
Ali mi para uho to što se stalno potencira cjepi se, cjepi se a nije cjepivo.
Držiš pod rukom košarkašku loptu i govoriš mi: Ajmo igrati nogomet
armin071

#52266 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Milenkov buraz wrote: 02/10/2021 22:56
Rumunija: Protesti zbog vakcina unatoč rekordnom broju oboljelih od COVID-a
Više hiljada ljudi prosvjedovalo je u subotu u Bukureštu, na poziv krajnje desnice, protiv "obaveznog cijepljenja" dok je Rumunija u subotu imala rekordan broj zaraženih koronavirusom.

Šta sam ja rekao, sve antivaxeri, antimaskeri, ravnozemljaši i desna bagra tipa Šešelj...bravo, odlično društvo sa dosta mozga. :mrgreen:
Ja bih to sve u gasne komore….

Evo ti jedna za laku noć od havera iz amerikU

Josip321

#52267 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Josip321 »

I još nešto.
Osobno, mislio sam se cjepiti radi komocije života jer mislim da bih prebolio bez problema koronu ( to ne znam, mislim, zbog mog općeg zdravstvenog stanja).
A Sinopharm mi je jedini moralno prihvatljiv.
Poznajem dosta ljudi koji su se cjepili.
Tri bliske osobe su se cjepile fajzerom. I nisu imali nikakvih nuspojava.
Prva osoba koja je imala neke nuspojave da ju poznajem je jedna žena koja je nedavno nakon Johnsona imala temperaturu.
Ako je to sve što je imala onda je to ništa, bolje imati dan-dva temperaturu nego se boriti sa koronom.
Ali isto tako, selo priča, za susjeda da je umro nekoliko dana nakon cijepljenja. Stariji čovjek, možda bi svakako umro. Da li je to istina ne znam, tako govore. Također za još jednoga isto to govore.
Onda, jedan mladi čovjek kojega sam poznavao, iznenada umro. Kada sam pitao od čega, isto mi rekli da je umro nekoliko dana nakon cijepljenja.
Tko će tu razlučiti što je istina.
Ako će korona na milion ljudi usmrtiti 10 ljudi a cjepivo 5, onda je bolje riskirati sa cjepivom.
Ali mene brine što je korona postala pseudoreligija.
Ne smiješ propitivati, što je jedan od osnovnih postulata znanosti. A nije da nema loših ishoda sa cjepivima.
Evo dolje ću nalijepiti dokumentarni film sa svjedočanstvima Židova o tome što im je učinilo cjepivo (fajzer).
A problem je što se to nikada ne smije spomenuti u glavnim medijima jer si odmah antivakser.
I najupečatljivije je to što jedan u kolicima kaže, parafraziram: "Samo čekam treću dozu pa da završim sa ovime, da skratimo sebi muke".
Misli na to da umre.

https://rumble.com/vmpbh3-38132823.html
spinel_

#52268 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Desnicarski placenici isto kao i na Versu. Tako ce ti to reci ovi americki strvinari.
GandalfSivi

#52269 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

Capljina74 wrote: 02/10/2021 20:30
GandalfSivi wrote: 02/10/2021 20:17

Smijesan decko haha. A nisi zavrsio, znamo i ti i ja…
Znam ja da je američko sve jače. Kurs od šes' mjeseci ko master. Da otvorimo temu o izlijevanju deke, da se i ti moreš loma kurčit'?

Jesi li u Sent Luisu?
Izlijevanje deke? Je li to kakva provicijalna posalica?

Nisam jos bio u St. Louisu…
zubi

#52270 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

GandalfSivi wrote: 02/10/2021 23:58

Jesi li u Sent Luisu?

To ti je hercegovacki termin :D
cvrčak_na_hedonizmu

#52271 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Milenkov buraz wrote: 02/10/2021 22:51 Manipulacija :lol: Tebi nešto manipulira u glavi izgleda dobro.
Ti ko da na Marsu zivis, il negdje u oblacima. Ako zaista mislis da su desavanja u Francuskoj, Njemackoj, Italiji, Izraelu, Litvaniji, Australiji, Novom Zelandu briga za ljude onda ti je IQ nizi od sobne temperature, bez uvrede.
Capljina74

#52272 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Jesi li u Sent Luisu?

Ono iz američke pripizdine priča o provinciji.

Bolan, Ameriika bila i ostala šupak svijeta!
GandalfSivi

#52273 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

Capljina74 wrote: 03/10/2021 00:47

Ono iz američke pripizdine priča o provinciji.

Bolan, Ameriika bila i ostala šupak svijeta!
Tuzno, fakat tuzno…
KraljicaIzJajca

#52275 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

skafiskafsnjak wrote: 02/10/2021 20:05
KraljicaIzJajca wrote: 02/10/2021 19:27

@skafiskafsnjak vjerojatno zna detaljniji odgovor, on ti može bolje pomoči, jako je ljubazan forumaš. :-D
Odgovor na sta ? Nisam mogao naci originalni post 😁
Jedna doza je dovoljna 6 mjeseci nakon oporavka. :) Nadam se da si dobro. :-D

@Ateista nije znao da druga doza službeno nije više potrebna (u vašem slućaju). :)
Locked