Dozer wrote:Da se i ja prikopcam...
Na zalost, desilo se tacno ono sto sam i prognozirao prije nkih 80-90 stranica - da NS nece preci ni izborni prag.
Razloga za to je cijela masa, a mnogi se mogu pronaci i na ovom forumu.
Uopste nemam namjeru likovanja, ali moram primijetiti da sam bio u pravu i za pravce i pricu u kojoj je NS totalno fulala (iako niko od njih to nece sada ni reci ni priznati), a koja je bila bazirana na sljedecem (par primjera):
- Iz gradjanske i svebosanske price od prije 2 godine kada su se pojavili, nekako su, korak po korak, presli na pricu o tome kako zele Ustavne promjene, ali iskljucivo na nacin i mehanizmima kako je to propisao postojecim Ustavom. Prva i ogromna greska - postojeci Ustav jednostavno ne nudi nikakve mehanizme za svoju promjenu, sto je biracima nedvosmisleno reklo da NS uopste ne razumije osnovni problem ove drzave, a to je - postojeci Ustav.
- Iz te iste gradjanske price izrodila se i formulacija po kojoj danasnji Ustavni "ostali", a u realnosti Bosanci i Hercegovci koji se ne zele strpati ni u jedan etnicki tor, ukoliko zele da budu priznati "kao narod" (nonsense potpuni), treba sebi da osnuju stranku. Ovo je odredjenom (povecem) broju biraca pokazalo da se NS u stvari ne zalaze za gradjansku BH u kojoj ce svaki pojedinac imati zagarantovana i identicna prava bez obzira na svoju nacionalnu, etnicku ili vjersku pripadnost, nego upravo suprotno - da se NS prilagodjava postojecem stanju i etnicarskom Ustavu. Informacija o tome da su svoje clanove koji se izjasnjavaju kao "Bosanci" nagovarali da se pisu kao Hrvati ili Srbi kako bi se popunila etnicka (alias "nacionalna") forma kandidatskih listi, samo je sve ovo potvrdila.
- Vec spomenuta forumska arogancija i princip "only we know how", uz nerijetko popljuvavanje onih koji su postavljali vrlo realna i sustinska pitanja, samo je jos vise "poguralo" ljude od NS.
Iz gornjih stvari koje rekoh, a onda i iz ovog citata, ja mogu samo reci: NS je trebala poslusati ljude iz svojih redova koji su im govorili da se odvoje od etnicke price i da krenu ostro, otvoreno i bez kompromisa u iskljucivo gradjansku i svebosansku pricu. Nisu poslusali te ljude, a cak su mnoge i otjerali ili su jedva docekali da takvima vide ledja.
Na kraju, i dosta od mene na ovoj temi, iako nisam SDP-ov covjek moram konstatovati sljedece:
- SDP je dobio koliko je dobio (a to nije malo) upravo na prici da ce se boriti za sve gradjane, a to ukljucuje i narode
- Kod Srba nisu dobili puno, ali se nisu ni borili za otcjepljenje (nego cak pricali o ujedinjenju zemlje)
- Ni kod Hrvata nisu dobili puno, ali se nisu ni borili za treci entitet (nego cak pricali o ujedinjenju zemlje)
- Kod Bosnjaka su dobili najvise, ali opet zato sto su pricali o gradjanskoj i ujedinjenoj BiH
- I kod Bosanaca su dobili vjerovatno SVE - opet, jer su pricali o jednoj i gradjanskoj, a ne entickoj BiH
- Nisam siguran da sam ih cuo da pozivaju na bilo kakav rat...
U sta se SDP pretvorio, to ostaje da vidimo u naredne 4 godine. Cinjenica je da su izbore dobili upravo na prici koju je NS glatko odbacila zarad etnickog mira.
Vrlo lijepo rečeno. I tačno. Ja bih dodao još i ovo ( iako ne znam da li je više uopšte važno) mislim da je uzrok ovakvoj promašenoj politici upravo oportunizam vrhuške NS, koja je nažalost glavninu svojih kadrova povukla iz nevladinih organizacije koje su, jednom to i napisah, najoprtunističkiji dio bh društva. Ne može čovjek koji je bio deset godina na čelu helsinškog komiteta i za sve to vrijeme glas tog komiteta se čuo jednom ili dvaput biti nosilac promjena.
I još da dodam ovo, možda se sad neću baš složiti sa nekim forumašima, ali Bojan Bajić je po meni, i tokom izborne kampanje (izuzimajući onaj istup na TV 1) bio najpozitivnija ličnost Naše stranke. Kompromiserstvo i oportunizam su dolazili iz uslovno govoreći federalnog dijela NS-a.
Nisam siguran da postoji poltička budućnost Naše stranke, što naravno ne znači da ne postoji budćnost ideje koju je inicijalno (ponavljam inicijalno) promovirala NS. I kao što Dozer lijepo reče, od toga odustala.