Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#5226 Re: Bášča

Post by bizet »

Senći wrote:Ratarka obećala si stavit sliku te pasirke baš me zanima kakva je pasirka od 10 ili 8 KM. Ja platio 44 KM. pa mi sad nekako neugodno ispada preskupa,jednu sam kupio za Bizet,ali nikako puta ka Zenici da je proslijedim.
nema ti sta biti neugodno...tvoja je kao ova sa slike koja je hodala temom, metalna, ili kako se to vec kaze
pasirka koju ja imam je plasticna i kostala je, koliko se sjecam, tako nekih 10-tak km, vjerovatno je rijec o slicnoj...na kraju krajeva ja trazila ti kupio i hvala ti :)

nego ja vec 2 dana odugovlacim pravljenje sosa, danas cu morati inace propade paradajz, a sve se pitam da nije Senci zaboravio na pasirku...neka si ti nju kupio pa kad god dodje...ja ne predlazem nacine razmjene da tebi ne remetim planove, ali ako ti se ne da drzati je kuci mozes je poslati busom, ili postom, samo prije toga javi koliko kosta postarina, a ja ti mogu novac ranije poslati..ili kad vas put navede kroz moje krajeve...kako god samo nemoj se sikirat :)

ps. da mi je beba veca dosla bi ja po pasirku i da malo pocastim oci ovim tvojim prekrasnim pogledom iz baste
armin_jocker

#5227 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Image
lady_di

#5228 Re: Bášča

Post by lady_di »

@armine, nasmija ti mene, gdje pokupi ovu sliku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zna li mi iko reći kako ću znati da je vrijeme da se cvekla vadi iz zemlje, tj. da je spremam za zimnicu, možda bih to uradila sad za vikend, a ne znam je li rano, lišće joj je još ok.
Senći

#5229 Re: Bášča

Post by Senći »

lady_di wrote:@armine, nasmija ti mene, gdje pokupi ovu sliku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zna li mi iko reći kako ću znati da je vrijeme da se cvekla vadi iz zemlje, tj. da je spremam za zimnicu, možda bih to uradila sad za vikend, a ne znam je li rano, lišće joj je još ok.
Rano ti je vaditi cveklu posebno ako je još sitna i ako je list još zdrav zelen, ne može biti kasno samo neka je mraz ne dohvati.

Bizet upravu si za pasirku naći ćemo neko riješenje :thumbup:
Ratarka

#5230 Re: Bášča

Post by Ratarka »

da, da, ostala sam duzna sliku moje plasticne pasirke (sluzi me vec poprilicno), mada bih i ja rado imala metalnu, sa ovom mora bas lagano da se postupa da ne popuca, mda odradjue posao propisno, sto se vidi i po boji iste :D
Image

a evo dansnje berbe, nazalost ne uslikam uvijek a trebala bih

Image

senci, slike su pekrasne, mislim da cu iduce sezone ici na tvoje razmake, ostavi nam sjemena onog prvog paradajza :)
Senći

#5231 Re: Bášča

Post by Senći »

Evo da vam se još malo poFalim sa slikama iz bašče:

Prskalica obavlja svoj pos'o:

Image

Sistem "kap po kap" obavlja pos'o u paradajzu:

Image

Image

Ovu kupinu sam donio od prijatelja iz Crne Gore:

Image

Evo i plodova:

Image

Paprike babure (Dolmače kao u lady_di)

Image

Image

Toliko za ovaj put još slika kad se vratimo s mora :autic: :pliska:
Mu'min

#5232 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Mahsuz selam svima iz Bosne. Na godišnjem al svako toliko pratim baštovane. :)
Samo naprijed.
Izvještaj iz izgorjele bašte kad se vratim. Neki dan ovdje u Bosni u za 2,5 sahata ubrao 8kg crnih malina. :) Dva dana prije još 4kg.
Maline svijenile rodile. Samo putem beri.
Ratarka

#5233 Re: Bášča

Post by Ratarka »

senci prelijepa basca, samo mogu da mastam o ovakvoj :)
Ratarka

#5234 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Mahsuz selam svima iz Bosne. Na godišnjem al svako toliko pratim baštovane. :)
Samo naprijed.
Izvještaj iz izgorjele bašte kad se vratim. Neki dan ovdje u Bosni u za 2,5 sahata ubrao 8kg crnih malina. :) Dva dana prije još 4kg.
gdje nalazis te maline? imas li neku slicicu? oko nas ih nema ili ja ne znam prepoznati, a soka boljeg od maline nema nadaleko..
safran

#5235 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:
Mu'min wrote:Mahsuz selam svima iz Bosne. Na godišnjem al svako toliko pratim baštovane. :)
Samo naprijed.
gdje nalazis te maline? imas li neku slicicu? oko nas ih nema ili ja ne znam prepoznati, a soka boljeg od maline nema nadaleko..
Kupine? Kupine su rodile ko blesave. U nekim dijelovima Bosne narod kupine zove malinama. Ah, sad vidjeh - "crne maline" - dakle kupine.
Mu'min

#5236 Re: Bášča

Post by Mu'min »

SAFRAN
da da KUPINA, eto mi to od kad znam zase zovemo MALINE mada izraz nije kako vidim tačan. :)

RATARKA
to sam brao na godišnjem sa ženom u šetnji. Ima je vala brate svuda, rodilo ko ludo.
Inače ove godine je voće u istočnoj Bosni polomilo sve grane od roda a tu sam i kupine ubrao.
Bi će i slika. :)
zippoo87

#5237 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo da se i ja malo javim,povadio sam krompir i prinos nije los kao ni krupnoca,moci ce biti nama do slijedeceg

bolji je prinos nego prosle godine,proljetos nam je nestalo prije nego je krenuo novi
paradajz (glavni) je podbacio 100%,nema nista od njega a nije ni zaljevan preko onih vrucina,tako da je i to dalo svoje

ovaj u dvoristu sto smo posadili ranije odlican i sa nekih 8 struka se fino nabralo paradajza a ima ga jos za par salata ,slijedece godine duplam ovdje kod kuce jer imamo mogucnost zalijevanja svaki dan (svaki drugi se zaljeva)
krastavice su isto fine i ukusne,ograda je dosla kao stvorena za njih,po njoj se lozaju
ima i boranije sa par kuca,uglavnom ovo sto je u dvoristu i sto se zaljeva je odlicno,kod nene sto se ne zaljeva,nema nista,sve sprzeno a ona zena cudna,ne da da se napravi neki sistem,teska zena :D

btw.i ma i jagoda a najzalivije mi sljive stelne,od roda su joj popucale sve grane ali bukvalno sve,na jesen cu morati sve isjeci i cekati da pusti nove grane da se obnovi
bas steta,sljiva je bila u najboljim godinama
MEXY

#5238 Re: Bášča

Post by MEXY »

:) dobar dan i lijep pozdrav svima :) ...da Vam se malo priključim :) slučajno nabasah i sad čitam redom postove..još sam negdje na 30 i nekoj strani :) ..super..baš ono što mi treba :)
p.s. p.s. kad skontam kako se stavljaju slike..postaviću i ja pokoju sa svoje male farme :)
Mu'min

#5239 Kako objaviti sliku na forumu?

Post by Mu'min »

MEXY wrote:p.s. p.s. kad skontam kako se stavljaju slike..postaviću i ja pokoju sa svoje male farme :)
Evo Mexy kako objaviti sliku na forumu (1 od mogućnosti):

http://www.klix.ba/forum/primjer-kako-p ... 35560.html
MEXY

#5240 Re: Bášča

Post by MEXY »

:) hvala puno Mu'min za uputstvo .. :) kao da se malo promijenilo od 2005. ? al probat cu :) ....eh eto..jedan od mojih paradajzova / kavada / rajčica :) ...300 grama bez djubrenja,navodnjavanja i ikakvog prskanja i hemije..

[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]
Senći

#5241 Re: Bášča

Post by Senći »

MEXY wrote::) dobar dan i lijep pozdrav svima :) ...da Vam se malo priključim :) slučajno nabasah i sad čitam redom postove..još sam negdje na 30 i nekoj strani :) ..super..baš ono što mi treba :)
p.s. p.s. kad skontam kako se stavljaju slike..postaviću i ja pokoju sa svoje male farme :)
Pozdrav MEXY dobar ti taj paradajz koja je sorta
MEXY

#5242 Re: Bášča

Post by MEXY »

:) pozdrav Senći ..nisam siguran al mislim da bi trebalo da bude neko kaze volovsko srce..a nisam siguran jer sam sadio 2 vrste paradajza ...uskoro i pokoja slika i druge vrste..za koju jedino znam da je sjeme kupljeno prije 33 godine i iz prvog roda uzeto za dalje..i tako svih ovih 33 godine..a ni žena koja mi ga je dala ne zna ... :)
armin_jocker

#5243 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

MEXY wrote::) pozdrav Senći ..nisam siguran al mislim da bi trebalo da bude neko kaze volovsko srce..a nisam siguran jer sam sadio 2 vrste paradajza ...uskoro i pokoja slika i druge vrste..za koju jedino znam da je sjeme kupljeno prije 33 godine i iz prvog roda uzeto za dalje..i tako svih ovih 33 godine..a ni žena koja mi ga je dala ne zna ... :)
Nije ti ovo volovsko srce ... Al svakako izgleda dobro, prije da je ovo neki jabucar, neka domaca sorta ...
zijad_e

#5244 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Evo nesto malo od mene:) slika je od prije 2 dana a od tada nabrao sam jos jednu gajbu :mrgreen:
Image
MEXY

#5245 Re: Bášča

Post by MEXY »

nešto malo luka i blitve iz moje bašte (2013.)
Image
tikva :) ... 4,7 kg (2013.)
Image
i nešto malo graška (2013.)
Image

ništa od ovoga nije djubreno prilikom sadnje niti je navodnjavano kako treba a prskano nije ničim pogotovo :) ..

...EH ETO... :-D
flag

#5246 Re: Bášča

Post by flag »

Evo i mene... poslije odmora (već prošlo ...)
Senči, Boga ti kako se dolazi do ove tvoje bašte :D :thumbup:
Zijo, dobra ti bašta, gdje je ovo. Vidim da su blizu neke zgrade.
Ratarko, ona gajba odlično izgleda i ovo tvoje Mexy takođe

Mu'mineeeee
Vidi tvog paradajza - osim ovog malog, to je moj cocktail

Image

Ove dvije tanke paprike... karabituše... k'o otrov su

Image
Patlidžan je odličan, ali ostalom je dobro, dobro ova suša dohakala. Skoro dvije sedmice je slabo, bolje reći nikako zalijevano!
Na paprikama se (opet) vidi nedostatak kalcija.
Uskoro slijedi veća slikovnica.
zijad_e

#5247 Re: Bášča

Post by zijad_e »

flag wrote:Evo i mene... poslije odmora (već prošlo ...)
Zijo, dobra ti bašta, gdje je ovo. Vidim da su blizu neke zgrade.
Ratarko, ona gajba odlično izgleda i ovo tvoje Mexy takođe
Moja basta je svega 500 m od strogog centrta grada, i to je moguce. Svim momcima preporucujem da im je bolje da se bave bastom nego teretanom jer ce im se visestruko vratiti. Iznenadio sam se da su se ove godine i najbolji sportasi u Bugojnu poceli baviti bastom ili nekim uzgojem u poljoprivredi.
Senći

#5248 Re: Bášča

Post by Senći »

flag wrote:Evo i mene... poslije odmora (već prošlo ...)
Bogami flag putem se dolazi, što pitaš to bi možda doš'o pomoć :lol:
Ratarka

#5249 Re: Bášča

Post by Ratarka »

flag, cekam slikovnicu, tu vecu ;)
a do tada cu da vrtim paradajz na mojoj maloj plasticnoj pasirki, ko mi kaze gdje ima velika osevapice se, ruke mi otpadose :(
ali to istovremeno znaci da sam super prosla sa paradajzom :) zahvaljujuci tome sto sam pitala na vrijeme i flag me uputio da dodam kalcija, sinoc i jutros sam ubrala dvije postene gajbe raznih vrsta. nazalost nisam imala aparat, ali sam isjeckano u serpi slikala telefonom, pa kad zavrsim ukuhavanje pokazem vam slicicu. odusevljena sam!

a paprika ko i flagova, ima-nema, raznih fleka i tako.... poneko slonovo uho je pocelo da se crveni, ali tanko je to, za ajvar ce ipak biti kupovne...
Senći

#5250 Re: Bášča

Post by Senći »

Ratarka wrote:flag, cekam slikovnicu, tu vecu ;)
a do tada cu da vrtim paradajz na mojoj maloj plasticnoj pasirki, ko mi kaze gdje ima velika osevapice se, ruke mi otpadose :(
ali to istovremeno znaci da sam super prosla sa paradajzom :) zahvaljujuci tome sto sam pitala na vrijeme i flag me uputio da dodam kalcija, sinoc i jutros sam ubrala dvije postene gajbe raznih vrsta. nazalost nisam imala aparat, ali sam isjeckano u serpi slikala telefonom, pa kad zavrsim ukuhavanje pokazem vam slicicu. odusevljena sam!

a paprika ko i flagova, ima-nema, raznih fleka i tako.... poneko slonovo uho je pocelo da se crveni, ali tanko je to, za ajvar ce ipak biti kupovne...
Evo prave pasirke koja sutra putuje za Zenicu

Image

Image
Post Reply