Ok
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Guadalajara
- Vela666
#5227 Re: Cijene stanova All about
-
kakavdanakneiskustvu
#5228 Re: Cijene stanova All about
pretpostavljam da u ovaj situaciji nastupajuce ekonomske krize cijene nekretnina vjerovatno padaju?
-
Puf
#5229 Re: Cijene stanova All about
Zasto bi, pitao sam prije, dajte samo jedan objektivan razlog zasto bi cijena pala? U ovoj nazovi "ekonomskoj krizi" koja to nije, je jedino sirotinja najeb*** koja ionako nije mogla da kupi stan.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/04/2020 08:55 pretpostavljam da u ovaj situaciji nastupajuce ekonomske krize cijene nekretnina vjerovatno padaju?
- Bullet Tooth Tony
#5230 Re: Cijene stanova All about
Jesi nedavno kupio stan pa ti vokri sto nisi sacekao jos malo ?Puf wrote: ↑17/04/2020 09:08Zasto bi, pitao sam prije, dajte samo jedan objektivan razlog zasto bi cijena pala? U ovoj nazovi "ekonomskoj krizi" koja to nije, je jedino sirotinja najeb*** koja ionako nije mogla da kupi stan.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/04/2020 08:55 pretpostavljam da u ovaj situaciji nastupajuce ekonomske krize cijene nekretnina vjerovatno padaju?
-
kakavdanakneiskustvu
#5231 Re: Cijene stanova All about
a ja samo upitah jbg
- Bullet Tooth Tony
#5232 Re: Cijene stanova All about
STAS PITAT ... STA JE ... STAAA
-
azdralovic
#5233 Re: Cijene stanova All about
Uzima li iko u racunicu cijene kredita, ako i dodje do tako znacajne krize znamo svi da ce krediti poskupiti... mislim da nema ni promil onih koji stan kupuju za kes
-
dzipalo
#5234 Re: Cijene stanova All about
A po cemu to nije kriza? Kod nas desetine hiljada ostalo bez posla, u USA 22 miliona, cijena nafte odavno nije bila niza, itd. itd. itd. Ako to nije kriza ja ne znam sta je. A mozes i sam probati test da se uvjeris je li kriza - nazovi neku od banaka i pitaj mozes li podignuti stambeni kredit pa javi sta su ti rekli. Pa se onda prisjeti jesi li ikad dozivio da ti banka ne da kredit, svoj prozivod od kojeg "zivi"? Sta jos treba da bi bila kriza ako ovo sve nije dovoljno?Puf wrote: ↑17/04/2020 09:08Zasto bi, pitao sam prije, dajte samo jedan objektivan razlog zasto bi cijena pala? U ovoj nazovi "ekonomskoj krizi" koja to nije, je jedino sirotinja najeb*** koja ionako nije mogla da kupi stan.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/04/2020 08:55 pretpostavljam da u ovaj situaciji nastupajuce ekonomske krize cijene nekretnina vjerovatno padaju?
- Averus
#5235 Re: Cijene stanova All about
Ja ne znam sto pitate gluposti jbg zar ne vidite da sirotinja spava po ulicama, nikad sirotinja nije ni kupovala stanove, pravila kuce itd 
-
dzipalo
#5236 Re: Cijene stanova All about
Sirotinja kupuje stan na kredit od 25 godina bez marke na stednom racunu. Oni koji nisu bas sirotinja kupuju na kredit od 15 godina ali imaju 30% vrijednosti stana u ustedjevini. Ovi ostali kupuju kako im je cejf i kad im je cejf
- Haris.ba
#5237 Re: Cijene stanova All about
Na primjeru Ilidze moze se vidjeti koliko nekad malo iskrivljenu sliku moze dati oliks. Odatle su podaci?azdralovic wrote: ↑16/04/2020 22:14 Evo prosjecnih cijena na piku po kvadratu za Sarajevo... pa mozemo pratiti mjesec za mjesec od ovog momentada napomenem nisam nesto posebno sredjivao podatke
a evo i vizualno najskupljih adresa:
![]()
Najskuplji kvadrat na Ilidzi je u Luzanima. Imaju neke zgrade u centru Ilidze koje drze cijenu, ali u Luzanima, i nekim zgradama u Pejtonu je cijena veca nego i u centru Ilidze.
Stvar je sto ima puno nekretnina koje se godinama prodaju. I to ne zbog cijene toliko koliko zbog neke falinke koje imaju. Pa to daje pogresnu sliku i o potraznji i o cijenama.
Plus, mnoge nekretnine brzo odu. I ne zadrze se po oglasima jer ih kupi neko iz naselja ili po preporuci iz naselja.
Imas i nekih vanrednih slucajeva novogradnje gdje su stanovi isli i za 3500KM, a oglasa nije ni vidjelo. A imas kilometar udaljeno novogradnja za 1600.
-
azdralovic
#5238 Re: Cijene stanova All about
apsolutno se slazem, ali eto bar neku sliku da formiramo...Haris.ba wrote: ↑17/04/2020 10:18Na primjeru Ilidze moze se vidjeti koliko nekad malo iskrivljenu sliku moze dati oliks. Odatle su podaci?azdralovic wrote: ↑16/04/2020 22:14 Evo prosjecnih cijena na piku po kvadratu za Sarajevo... pa mozemo pratiti mjesec za mjesec od ovog momentada napomenem nisam nesto posebno sredjivao podatke
![]()
Najskuplji kvadrat na Ilidzi je u Luzanima. Imaju neke zgrade u centru Ilidze koje drze cijenu, ali u Luzanima, i nekim zgradama u Pejtonu je cijena veca nego i u centru Ilidze.
Stvar je sto ima puno nekretnina koje se godinama prodaju. I to ne zbog cijene toliko koliko zbog neke falinke koje imaju. Pa to daje pogresnu sliku i o potraznji i o cijenama.
Plus, mnoge nekretnine brzo odu. I ne zadrze se po oglasima jer ih kupi neko iz naselja ili po preporuci iz naselja.
Imas i nekih vanrednih slucajeva novogradnje gdje su stanovi isli i za 3500KM, a oglasa nije ni vidjelo. A imas kilometar udaljeno novogradnja za 1600.
zato i planiram da osvjezavam ovo povremeno pa da imam uporedne podatke... plus moci ce se vidjeti i koliko se sta zadrzalo na olx, sta je novo, sta se prodalo itd...
-
chombe trajla be
#5239 Re: Cijene stanova All about
Ne kontam ovo za Trnovo nikako... Kako će gore 3000 kvadrat?azdralovic wrote: ↑16/04/2020 22:14 Evo prosjecnih cijena na piku po kvadratu za Sarajevo... pa mozemo pratiti mjesec za mjesec od ovog momentada napomenem nisam nesto posebno sredjivao podatke
![]()
Šta mislite da li će u Sarajevu "sletjeti" oko 500 maraka po kvadratu?
-
azdralovic
#5240 Re: Cijene stanova All about
Bjelasnica ti ulazi u Trnovo...chombe trajla be wrote: ↑17/04/2020 10:21Ne kontam ovo za Trnovo nikako... Kako će gore 3000 kvadrat?azdralovic wrote: ↑16/04/2020 22:14 Evo prosjecnih cijena na piku po kvadratu za Sarajevo... pa mozemo pratiti mjesec za mjesec od ovog momentada napomenem nisam nesto posebno sredjivao podatke
![]()
Šta mislite da li će u Sarajevu "sletjeti" oko 500 maraka po kvadratu?
-
azdralovic
#5241 Re: Cijene stanova All about
@Haris.ba
evo strukture po datumu objavljivanja:
evo strukture po datumu objavljivanja:

-
babanovac
#5242 Re: Cijene stanova All about
Stan vrijedi onoliko koliko banka kaze da vrijedi. Kad banka kaze da 50 m2 ne vrijedi 100000 km, onda on prestaje da vrijedi 100000 km. Ako ce 50 m2 banka finansirati sa 50ooo KM, onda on vrijedi do 65ooo KM. Ako ce za 40 m2 banka posuditi 300ooo KM, onda on vrijedi 300ooo KM. U vakat kada na banke zele prebaciti teret krize uvodjenjem moratorija, sumnjam da ce banka biti poletna da za 40m2 posudi nekome 300ooo KM.
- drndalo
#5243 Re: Cijene stanova All about
Naravno da ce padati, kako i koliko zavisice od pada agregatne traznje za istim. To ce biti uzrokovano opstom nesigurnoscu u to koliko ce ta situacija trajati, pa ce ljudi (osim onih koji bas imaju cash-a) cekati da vide kuda sve ovo ide. Cak i oni koji imaju para ce vjerovatno cekati da nekome prigusti, pa prodaje... Koliko ce biti otkaza, kako ce plate preostalih ici, kakve ce biti procedure/cijene kredita itd. Dio koji je kupovan za turizam ce isto zbog pada traznje biti prazniji nego je iko ocekivao... Cak i oni koji su mahom izdavali na noc kao "hebarnike" su u behutu, jer sad to isto ne ide nikako, ne mogu ljudi naci izvlake za izbivanje iz redovnih kuca, kad se malo ide na posao, a ostalo jos manje...Puf wrote: ↑17/04/2020 09:08Zasto bi, pitao sam prije, dajte samo jedan objektivan razlog zasto bi cijena pala? U ovoj nazovi "ekonomskoj krizi" koja to nije, je jedino sirotinja najeb*** koja ionako nije mogla da kupi stan.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/04/2020 08:55 pretpostavljam da u ovaj situaciji nastupajuce ekonomske krize cijene nekretnina vjerovatno padaju?
Mislim da jos nije pocelo padati, i nece bar jos 2 mjeseca, dok se ne vidi ili trend bas pada/zagibije, ili relativno laganog opadanja... U skladu s tim se moze desiti i da ljudi pocnu prodavati u stilu "bolje ranjen, nego ubijen"...
-
azdralovic
#5244 Re: Cijene stanova All about
slazem se sa potraznjom da ce pasti... ali kod nas se stanovi radije godinama prodaju nego se spuste 100 maraka po kvadratu...drndalo wrote: ↑17/04/2020 13:22Naravno da ce padati, kako i koliko zavisice od pada agregatne traznje za istim. To ce biti uzrokovano opstom nesigurnoscu u to koliko ce ta situacija trajati, pa ce ljudi (osim onih koji bas imaju cash-a) cekati da vide kuda sve ovo ide. Cak i oni koji imaju para ce vjerovatno cekati da nekome prigusti, pa prodaje... Koliko ce biti otkaza, kako ce plate preostalih ici, kakve ce biti procedure/cijene kredita itd. Dio koji je kupovan za turizam ce isto zbog pada traznje biti prazniji nego je iko ocekivao... Cak i oni koji su mahom izdavali na noc kao "hebarnike" su u behutu, jer sad to isto ne ide nikako, ne mogu ljudi naci izvlake za izbivanje iz redovnih kuca, kad se malo ide na posao, a ostalo jos manje...Puf wrote: ↑17/04/2020 09:08Zasto bi, pitao sam prije, dajte samo jedan objektivan razlog zasto bi cijena pala? U ovoj nazovi "ekonomskoj krizi" koja to nije, je jedino sirotinja najeb*** koja ionako nije mogla da kupi stan.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑17/04/2020 08:55 pretpostavljam da u ovaj situaciji nastupajuce ekonomske krize cijene nekretnina vjerovatno padaju?
Mislim da jos nije pocelo padati, i nece bar jos 2 mjeseca, dok se ne vidi ili trend bas pada/zagibije, ili relativno laganog opadanja... U skladu s tim se moze desiti i da ljudi pocnu prodavati u stilu "bolje ranjen, nego ubijen"...
- Haris.ba
#5245 Re: Cijene stanova All about
Stanovi koji mogu stajati godinama bez spustanja cijene su trzisne anomalije nasega trzista uzrokovane nizom razloga, od porezne politike prema nekretninama do niskih troskova vlasnistva nad nekretninom.
Ja se ne bih ni osvrtao na takve slucajeve da izvlacis zakljucke o prosjecnim cijenama.
Isto ko stanovi koji izlete po nisko ludim cijena zbog razlicitih licnih situacija.
Ja se ne bih ni osvrtao na takve slucajeve da izvlacis zakljucke o prosjecnim cijenama.
Isto ko stanovi koji izlete po nisko ludim cijena zbog razlicitih licnih situacija.
- drndalo
#5246 Re: Cijene stanova All about
Jeste, ko ima da mu stoji...
EDIT: Uleti mi Haris brze..
EDIT: Uleti mi Haris brze..
Last edited by drndalo on 17/04/2020 14:04, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5247 Re: Cijene stanova All about
Je li stvarno zivite u nekom balonu ako mislite da "fukara" samo ostaje bez posla?
Nije stvar toga ni jesu li zaposleni ili ne, i kad ovo prodje, pitanje je koliko ce trebati privredi da se opet pokrene da bi se mogle davati i malo bolje plate.
Nije stvar toga ni jesu li zaposleni ili ne, i kad ovo prodje, pitanje je koliko ce trebati privredi da se opet pokrene da bi se mogle davati i malo bolje plate.
-
dzipalo
#5248 Re: Cijene stanova All about
Cak i oni koji su mozda "netaknuti" sad pitanje je hoce li ostati netaknuti u narednoj godini. Jer i oni imaju klijente, i njihovi klijenti imaju klijente i dovoljno je da samo jedna karika u tom lancu propadne ode citav lanac bar djelimicno. Ovi koji trenutno nemaju probleme (IT, gradjevina, online prodaja) bi vrlo brzo mogli imati probleme. Vec smo vidjeli clanke da se ne dogovaraju novi poslovi za gradjevinu ali se radi na trenutnim, dakle bice i tu neki pad. Za IT firme, moze se raditi od kuce, ali da li svi klijenti ovih vecih firmi nastavljaju raditi kao i do sad? Dovoljno ti je da ti je klijent iz autoindustrije vec mu je opao posao pa ce i tebi. I takvih primjera ima milion.
Pa evo i ovi koji zadrze posao, mislite da bi sad kupovali stan sve i da cijena padne za 200KM po kvadratu? Ja prvi ne bi jer nisam siguran do kad cu imati posao i kakav ce udar sve ovo imati na buducnost firme i branse u kojoj radim.
Pa evo i ovi koji zadrze posao, mislite da bi sad kupovali stan sve i da cijena padne za 200KM po kvadratu? Ja prvi ne bi jer nisam siguran do kad cu imati posao i kakav ce udar sve ovo imati na buducnost firme i branse u kojoj radim.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5249 Re: Cijene stanova All about
Upravo tako.
Ljudi nisu svjesni da prava zajebancija tek predstoji.
Zar mislite da ce ugostitelji samo nastaviti gdje su stali? Pa malo bolja mjesta su placale konobare ko one na drzavnim jaslama. A to ce sad biti poprilicno tesko, jer nema gostiju.
Treba vremena da se osjeti taj pad, jer dosta stvari jos uvijek ide po inerciji. Kud cete dalje kad su uhljebi svjesni da bi moglo biti rezanja plata i masa ih to prihvata. Znaci takvi su likovi, otudjeni od realnog sektora, svjesni dubioze koja nas ceka.
Ljudi nisu svjesni da prava zajebancija tek predstoji.
Zar mislite da ce ugostitelji samo nastaviti gdje su stali? Pa malo bolja mjesta su placale konobare ko one na drzavnim jaslama. A to ce sad biti poprilicno tesko, jer nema gostiju.
Treba vremena da se osjeti taj pad, jer dosta stvari jos uvijek ide po inerciji. Kud cete dalje kad su uhljebi svjesni da bi moglo biti rezanja plata i masa ih to prihvata. Znaci takvi su likovi, otudjeni od realnog sektora, svjesni dubioze koja nas ceka.
- Haris.ba
#5250 Re: Cijene stanova All about
Znam da se kukalo da su cijene visoke, evo sada prilike.
Samo ima zackoljica, cijene niske, ali se nema para.
Samo ima zackoljica, cijene niske, ali se nema para.