Nasi granicari fino trebaju razbacit stolice i sjet, a migrante pustit prema Hrvatskoj. Ako nama to Srbija radi, ne vidim zasto mi ne bi Hrvatskoj.
Ilegalni migranti u BiH
- Thorgerson
#5226 Re: Migranti u BiH
Moze li mi neko objasniti zasto bi nas bolio qrac hoce li migranti probiti granciu prema Hrvatskoj ili nece.
Nasi granicari fino trebaju razbacit stolice i sjet, a migrante pustit prema Hrvatskoj. Ako nama to Srbija radi, ne vidim zasto mi ne bi Hrvatskoj.

- Kinesko prkno
#5227 Re: Migranti u BiH
Ne dobije dijete koje ima oba zaposlena roditelja.uglavnomja wrote:ni u norveskojbiscanka2 wrote:Ovu sumu u Njemackoj budi siguran da nedobije, za Svedsku neznam ali nemislim da je u ovoj visini.Kinesko prkno wrote: Djeca imaju dvostruku ulogu:lakse dobijanje azila i 1 dijete dobije svaki mjesec 1500 km npr. u njemackoj ili svedskoj.
A u Pakistanu ovi sirocici doslovno rastu na drvetu.
Samohrani nezaposleni roditelj (govorim za Svedsku,Njemacku sam naveo pausalno zbog slicnosti socijalnog sistema) za dijete dobije socijalni doplatak ,djeciji doplatak i drzavnu alimentaciju .
Priznajem,slaba mi je racunica jer nisam uracunao pad krune (oko 1400 km)
-
elcaliente
#5228 Re: Migranti u BiH
Trebamo se i mi ovako organizovati, divljacki ponasati i traziti da nas na silu prime u EU. Tuci se sa hrvatskom policijom sve dok nas bogate zemlje EU neprime na njihovu socijalu, ocigledno je da to tako funkcionise i svi ce imati simpatije sa nama.
- Nisrin
#5229 Re: Migranti u BiH
triconja wrote: Pazi jednu cinjenicu, djeca koja putuju sa njima najvjerovatnije nemaju nikakvih dokumenata koja potvrdjuju da su djeca bas tih ljudi.
da hoce djecu poslati u neke provjerene hraniteljske porodice po Evropi, da barem oni imaju normalan zivot! A sve ove radno sposobne bih vratila u arapske zemlje prvim avionom! Da imaju dokumente onda ne bih rijeci rekla, nek pokusaju posteno raditi i zivjeti, ovako, ko zna ko su i sta su....bas u tolikom broju :S Kvare sliku onih postenih i izmucenih ljudi!
Ovo Bangladezana sto vidim po gradu, Pakistanaca po tramvaju i Bingu, IMA LI IKO DA NIJE PIJAN, MAHMURAN, NAFIKSAN???! Otkud im internet? Otkud im novac za alkohol, drogu, sokove, izlaske navecer?! Zna se kad si izbjeglica koliko si ogranicen sredstvima, dok jadna djeca spavaju i mrznu se navecer ispod vedra neba, ovi debili su susta suprotnost!!!
BTW, imamo i previse vlastite sirotinje, iznemoglih, bolesnih i mladih i starijih, penzionera koji rove kontejnere!
Ko zali ove MIGRANTE nek ih ugosti kod sebe, koliko je tih sto ih zale i saosjecaju, sasvim dovoljno da 20ak hiljad aljudi prime sebi i brinu o njima!!!
- Acid25
#5230 Re: Migranti u BiH
Pa i zaboli nas...Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto bi nas bolio qrac hoce li migranti probiti granciu prema Hrvatskoj ili nece.![]()
Migranti slobodno odlaze do granice i pokušavaju preći. Niko im ne brani. Međutim većinu hrvatska policija namlati i uredno pošalje nazad.
- geralt
#5231 Re: Migranti u BiH
Prvi, formalni razlog: zato sto ti migranti blokiraju medjunarodni granicni prijelaz koji je potreban tvom stanovnistvu i ekonomiji.Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto bi nas bolio qrac hoce li migranti probiti granciu prema Hrvatskoj ili nece.![]()
Drugi, neformalni i puno bitniji razlog: zato sto je direktor Granicne policije BiH kadar HDZ-a.
- MarlboroGold
#5232 Re: Migranti u BiH
Ne bi to bilo isto. Morao bi imati dobre sponzore kao i ovi migranti, kao i medije koji će te braniti čim neko digne ruku na tebe.elcaliente wrote:Trebamo se i mi ovako organizovati, divljacki ponasati i traziti da nas na silu prime u EU. Tuci se sa hrvatskom policijom sve dok nas bogate zemlje EU neprime na njihovu socijalu, ocigledno je da to tako funkcionise i svi ce imati simpatije sa nama.
Bez toga ne ide.
- krofnaa*
#5233 Re: Migranti u BiH
Da li je BiH ijednoj izbjeglici dosad dala azil? Da li je iko od njih tražio azil u BiH?
- Phantea
#5234 Re: Migranti u BiH
Inače se ne uključujem plaho, ali da pitam vas sve ostale koji niste iz Krajine kako bi se osjećali da poslije 18h ne smijete prošetati kroz svoj grad? Da vaše dijete ne smije u školu/iz škole ako ga ne odvezete autom do kapije i dođete po njega? Da ne možete preći granicu jer je ista blokirana kao da je ratno stanje? Lako se svima zaj...kad na dnevnoj osnovi ne vidi na stotine ovih nesretnika - maltene u svom dvorištu.
Krajina je na pola iseljena, a većina tih ljudi koji su po EU zemljama ima veoma sređene kuće i okućnice koje su prazne i samo je pitanje dana kad će se u iste na silu početi useljavati migranti koji se, ako ih pogrešno pogledaš, isprave na tebe sa nožem!
Mi smo veoma tolerantan narod i merhametli, ali kad nas se dirne gdje ne treba nismo tako tolerantni. Cijelo ljeto iz Sarajeva i svih samo sebi svrsishodnih institucija se žmiri na činjenicu da se ilegalci u grupama, vozovima i autobusima kreću prema USK i da tu ostaju, pljačkaju, bodu, maltretiraju ...I NIKO NIŠTA NE PODUZIMA. Kad se Krajina pobuni i kaže dosta je, kažu nam da će na naš narod poslati specijalnu policiju FUP-a. istu onu koja nije u stanju raščistiti granični prelaz već 24h.
Krajina je na pola iseljena, a većina tih ljudi koji su po EU zemljama ima veoma sređene kuće i okućnice koje su prazne i samo je pitanje dana kad će se u iste na silu početi useljavati migranti koji se, ako ih pogrešno pogledaš, isprave na tebe sa nožem!
Mi smo veoma tolerantan narod i merhametli, ali kad nas se dirne gdje ne treba nismo tako tolerantni. Cijelo ljeto iz Sarajeva i svih samo sebi svrsishodnih institucija se žmiri na činjenicu da se ilegalci u grupama, vozovima i autobusima kreću prema USK i da tu ostaju, pljačkaju, bodu, maltretiraju ...I NIKO NIŠTA NE PODUZIMA. Kad se Krajina pobuni i kaže dosta je, kažu nam da će na naš narod poslati specijalnu policiju FUP-a. istu onu koja nije u stanju raščistiti granični prelaz već 24h.
- irac300
#5235 Re: Migranti u BiH
Koliko vidim, 90% forumaša se solidariše sa narodom Krajine, ovih 10% je većina na platnom spisku raznoraznih nevladinih organizacija i sličnih bjelosvjetskih varalica, koji zarađuju lovu pišući afirmativne postove o migrantima.Phantea wrote:Inače se ne uključujem plaho, ali da pitam vas sve ostale koji niste iz Krajine kako bi se osjećali da poslije 18h ne smijete prošetati kroz svoj grad? Da vaše dijete ne smije u školu/iz škole ako ga ne odvezete autom do kapije i dođete po njega? Da ne možete preći granicu jer je ista blokirana kao da je ratno stanje? Lako se svima zaj...kad na dnevnoj osnovi ne vidi na stotine ovih nesretnika - maltene u svom dvorištu.
- Boemica
#5236 Re: Migranti u BiH
Oni baš zato i nemaju dokumente. Da se ne može utvrditi ko su i šta su, a pogotovo - ono najvažnije, odakle su.Nisrin wrote:triconja wrote: Pazi jednu cinjenicu, djeca koja putuju sa njima najvjerovatnije nemaju nikakvih dokumenata koja potvrdjuju da su djeca bas tih ljudi.
da hoce djecu poslati u neke provjerene hraniteljske porodice po Evropi, da barem oni imaju normalan zivot! A sve ove radno sposobne bih vratila u arapske zemlje prvim avionom! Da imaju dokumente onda ne bih rijeci rekla, nek pokusaju posteno raditi i zivjeti, ovako, ko zna ko su i sta su....bas u tolikom broju :S Kvare sliku onih postenih i izmucenih ljudi!
Ovo Bangladezana sto vidim po gradu, Pakistanaca po tramvaju i Bingu, IMA LI IKO DA NIJE PIJAN, MAHMURAN, NAFIKSAN???! Otkud im internet? Otkud im novac za alkohol, drogu, sokove, izlaske navecer?! Zna se kad si izbjeglica koliko si ogranicen sredstvima, dok jadna djeca spavaju i mrznu se navecer ispod vedra neba, ovi debili su susta suprotnost!!!
BTW, imamo i previse vlastite sirotinje, iznemoglih, bolesnih i mladih i starijih, penzionera koji rove kontejnere!
Ko zali ove MIGRANTE nek ih ugosti kod sebe, koliko je tih sto ih zale i saosjecaju, sasvim dovoljno da 20ak hiljad aljudi prime sebi i brinu o njima!!!
-
muzicar_iz_parka
#5237 Re: Migranti u BiH
Jesu li ta dva GP u USK potpuno blokirani?
Ide vikend, dosta Krajišnika tada dolazi kući, država je neodgovorna ako ne može deblokirati blokadu vitalnih putnih komunikacija.
Ide vikend, dosta Krajišnika tada dolazi kući, država je neodgovorna ako ne može deblokirati blokadu vitalnih putnih komunikacija.
-
swanfilter
#5238 Re: Migranti u BiH
Da li je i Izacic prelaz blokiran? Iduce sedmice su praznici Utorak/Srijeda i bude li ovako, moglo bi svega biti ...
- svjezi_ustipak
#5239 Re: Migranti u BiH
muzicar_iz_parka wrote:Jesu li ta dva GP u USK potpuno blokirani?
Drzava se vise sekira za svjetke jebivjetre nego za one koji su je branili i placaju poreze i salju pare iz inostrranstva. Da su Krajišnici blokirali prelaz za 2 sata bi ih specijalna policija uklonila. Ovako, pošto su prelaz blokirali intelektualci iz Pakistana i Irana, daj ih miluj i mazi.
Još samo da im se namjestimo da nas hebu kako požele.
Eto države i govana.
Neodgovornost je slaba riječ šta su ovi.
-
Nivelacija
#5240 Re: Migranti u BiH
Jbt hrvata 10 % a drze sve od granica, kladionica, cesta, finansija, sudstva, uvoza..geralt wrote:Prvi, formalni razlog: zato sto ti migranti blokiraju medjunarodni granicni prijelaz koji je potreban tvom stanovnistvu i ekonomiji.Thorgerson wrote:Moze li mi neko objasniti zasto bi nas bolio qrac hoce li migranti probiti granciu prema Hrvatskoj ili nece.![]()
Drugi, neformalni i puno bitniji razlog: zato sto je direktor Granicne policije BiH kadar HDZ-a.
Treba im odati priznanje, ipak praviti politicku elitu naroda koje je 55% godinama nije mala stvar.
- Phantea
#5241 Re: Migranti u BiH
Nije blokiran, ali ako ovi što su kampovali u parku u Bihaću odluče da bude, sigurno će to biti bezizlazna situacija za naš sistem. Već sutra se očekuje velika gužva na granicama jer raja dolazi kući za praznike.swanfilter wrote:Da li je i Izacic prelaz blokiran? Iduce sedmice su praznici Utorak/Srijeda i bude li ovako, moglo bi svega biti ...
-
biscanka2
#5242 Re: Migranti u BiH
ni u norveskoj[/quote]Kinesko prkno wrote:Ovu sumu u Njemackoj budi siguran da nedobije, za Svedsku neznam ali nemislim da je u ovoj visini.uglavnomja wrote: Djeca imaju dvostruku ulogu:lakse dobijanje azila i 1 dijete dobije svaki mjesec 1500 km npr. u njemackoj ili svedskoj.
A u Pakistanu ovi sirocici doslovno rastu na drvetu.
Ne dobije dijete koje ima oba zaposlena roditelja.
Samohrani nezaposleni roditelj (govorim za Svedsku,Njemacku sam naveo pausalno zbog slicnosti socijalnog sistema) za dijete dobije socijalni doplatak ,djeciji doplatak i drzavnu alimentaciju .
Priznajem,slaba mi je racunica jer nisam uracunao pad krune (oko 1400 km)[/quote]
U Njemackoj u visinu socijale (min. doprinosa za aexsistenciju) uracunava se i djeciji doplatak.
Znaci kad se sve sabere od toga se djeciji doplatak odbije i dobiveni iznos isplacuje.Treba dodati da im se uz to posebno placa stan (kirija) i komunalije (grijanje, voda,struja,...).
Kad uporedimo jednog penzionera koji je ca. 35-40 godina radio, i ima pemziju od ca 1.100,- € (a mnogi i manje) Netto pemzije, taj pemzioner dok sve ove neophodne troskove podmiri, ne ostane mu 380.€ za zivjeti. Nekih 380€ je proracun za exisistencioni minimum po odrasloj osobi. Mnogi penzioneri imali bi za minimum exsistencije pravo na socijalni dodatak ali iz srama (da se u socijalni slucaj ubrajao nebi) to izbjegavaju.Kad se sve usporedi i izracuna, izadje da su oni koji uopste nisu radili i stim ni u sistem uplacivali zive bolje nego ova druga populacija (i onda se cude sto radikalizam raste).
Za to je u vrhu vlade goreca tema "Penzionersko siromastvo".Da je ovdje, zadnjih pa cak i dvije decenije, unutrasnja socijalna politika zapostavljena to su tek sad mnogi politicari ustanovili ustvari priznali.
-
archi_a
#5243 Re: Migranti u BiH
Hoće li neko od vrlih novinara, bilo kojeg medija, Saneli D. potparolki granične službe Bosne i Hercegovine, postaviti direktno pitanje: "zašto se izbjegava i ko koči ojačavanje i osiguranje granice prema Srbiji?!? “. Zatrpavati je tim pitanjem i insistirati na odgovorima, dok otvoreno ne kaže!
- times12
#5244 Re: Migranti u BiH
Srbija i ne šalje migrante, osim u Mađarsku i to na poziv Mađara. Prave se spiskovi, pa se oni koje Mađari puštaju smeštaju u kampove blizu granice, u Sombor i Suboticu, valjda. I onda odatle idu u Mađarsku. Migranti su slobodni da izađu iz kampova kad god hoće. To mnogi koriste kao privremeni boravak. Naravno, sve vreme su u kontaktu sa krijumčarima. Pokušavaju oni i preko Hrvatske, ali ih Hrvati redovno mlate i vraćaju nazad. Isto rade i Mađari sa nelegalnima. Kod ove gospođe me nervira to što misli da je neko dužan da zbrinjava migrante i da im obezbedi ono što ni neki građani BiH nemaju. A da ima sposobnih državnih organa, i te kako bi se vraćali u Srbiju. Mađari imaju super foru. Uvukli žicu pet metara unutar svoje teritorije i kad izbace ilegalce oni su pravno i dalje u Mađarskoj. Naravno, nemaju kud, nego nazad u Srbiju.ST11 wrote:Gledam emisiju RTS i na 6:20 ona zena je u jednoj recenici fino objasnila agendu Srbije. U CRO ne smiju ih slati jer ce im ih vratiti, zbog toga organizovani ilegalni prelazak BiH granice uvjereni, da ih BiH nece moci vracati u SRB.
-
muzicar_iz_parka
#5245 Re: Migranti u BiH
Mrzi me da tražim, ali u jednom obraćanju medijima neka glasnogovornica granične policije je rekla da su poslane dodatne snage za obezbjeđivanje granice prema Srbiji.archi_a wrote:Hoće li neko od vrlih novinara, bilo kojeg medija, Saneli D. potparolki granične službe Bosne i Hercegovine, postaviti direktno pitanje: "zašto se izbjegava i ko koči ojačavanje i osiguranje granice prema Srbiji?!? “. Zatrpavati je tim pitanjem i insistirati na odgovorima, dok otvoreno ne kaže!
Ne znam kako je zakonski da se dio OSBiH rasporedi uz granicu sa Srbijom.
-
archi_a
#5246 Re: Migranti u BiH
Mektić: Zatražena ispomoć policijskih službenika za istočnu granicu BiH
Šta imaš tražiti, naredite!!!!! Ikebano nesposobna.
-
amko761
#5247 Re: Migranti u BiH
Hint dijaspori: Upoznati se sa uređenjem BiH i nadležnostima Ministarstva sigurnosti BiH.archi_a wrote:Mektić: Zatražena ispomoć policijskih službenika za istočnu granicu BiH
Ne može on narediti nikom ništa.
-
archi_a
#5248 Re: Migranti u BiH
Hint tebi, pročitaj malo ustavne i zakonske nadležnosti države i nadležnosti ministra sigurnosti BiH u potrebama zaštite Bosne i Hercegovine.amko761 wrote:Hint dijaspori: Upoznati se sa uređenjem BiH i nadležnostima Ministarstva sigurnosti BiH.archi_a wrote:Mektić: Zatražena ispomoć policijskih službenika za istočnu granicu BiH
Isto tako, malo prouči i zakone u kojima se govori o nadležnostima entiteta i njihovim obavezama kada situacija traži da se prilagode i usaglase svoje nadležnosti prema potrebama Bosne i Hercegovine i njenih institucija.
A što se tiče dijaspore, dobrano si pogriješio. Tipkam ti kolega iz centra centraaa Bosne i Hercegovine! A i da sam dijaspora, to me svakako ne može diskreditirati u ovoj prepisci. Ali, eto, ako ti je lakše da ti to bude "validan" argument u raspravi, nastavi ga koristiti.
P. S. Prate pojedini mediji rasprave na ovom forumu.
- славянин
#5249 Re: Migranti u BiH
Borci blokirali ulicu u Sarajevu - nalupali ih.Mjestani Bihaca protestvovali za rjesenje krize - rekli da ce poslati specijalce na njih.Migranti bez papira koji su presli nelegalno granicu i prave brdo krivicnih dijela - napadaju policiju i blokiraju granicni prelaz - Ljudska prava ...
Ko je ovde konj
Ko je ovde konj
-
amko761
#5250 Re: Migranti u BiH
Neću komentarisati svakakve gluposti koje si napisao, nego ok, eto nek onda ministar sigurnosti naredi to što ti predlažeš kad možearchi_a wrote:Hint tebi, pročitaj malo ustavne i zakonske nadležnosti države i nadležnosti ministra sigurnosti BiH u potrebama zaštite Bosne i Hercegovine.amko761 wrote:Hint dijaspori: Upoznati se sa uređenjem BiH i nadležnostima Ministarstva sigurnosti BiH.archi_a wrote:Mektić: Zatražena ispomoć policijskih službenika za istočnu granicu BiH
Isto tako, malo prouči i zakone u kojima se govori o nadležnostima entiteta i njihovim obavezama kada situacija traži da se prilagode i usaglase svoje nadležnosti prema potrebama Bosne i Hercegovine i njenih institucija.
A što se tiče dijaspore, dobrano si pogriješio. Tipkam ti kolega iz centra centraaa Bosne i Hercegovine! A i da sam dijaspora, to me svakako ne može diskreditirati u ovoj prepisci. Ali, eto, ako ti je lakše da ti to bude "validan" argument u raspravi, nastavi ga koristiti.
P. S. Prate pojedini mediji rasprave na ovom forumu.tako nam i novinari sa faktora a evo i aljazeere donose razgovor sa graničnom službom na temu osiguranja granice prema Srbiji. Hvala na ekspeditivnosti dragi novinari.