Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
dezurni_ucenik

#5226 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by dezurni_ucenik »

BHCluster wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Pa zar i dalje slave sv. Kmecoja
Koncipirani je kao visednevni festival koji ukljucuje razlicita predavanja internacionalnih i lokalnih kmecoja.
:lol:

Na vise stageova ko Exit festival :lol:
GeeTnT

#5227 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

Uvrede od Havane nisu uvrede, uvrede od mnogih indijanaca na ovoj i drugim temama nisu uvrede....cak i ovaj koji psuje Bajram..hmmm

Uvreda je kada neko UZVRATI istom mjerom...
GeeTnT

#5228 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

dezurni_ucenik wrote:Znaci samo Bosanci/ostali vole ovu drzavu? Nisam to znao :oops: . A mi
smo u rangu sa cetnicima. :oops:
Covjek (havana)nas sve nabi nabi na qrac, a djevojcica od skandala (Banksy) odskoci i podijeli radost sa svima na temi....milina jedna.

Ne mogu da vjerujem...kolika mrznja i to jos se sugerise kako je Zoranov tata poginuo...meni MENIIII jebo te tito...meni kojem treba dva dana da obidjem sva mezarja...uuuu pm. fujjj
HAVANA

#5229 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by HAVANA »

Point. wrote:Naivni moji bosanci. Jos uvijek mlatite praznu slamu.
Sve sam ali naivan nisam.Bio sam prije 24 godine.Vec dugo nisam.Meni je dobro,plivam i uzvodno,i nizvodno,imam sve varijante poslagane ,pa dokle dobacim.Ostvario sto sam zacrtao,porodica,djeca,mogu im pruziti sto im trebaJedno mi je bitno i to smatram najvecim uspjehom.Ne zavisim od vas,konstitutivnih,ne moram vam titrat.Ako se ovo sve sunovrati jos dublje,pokupim se i odoh,imam gdje...Sve u svemu jebe mi se vise za sve,radite sta hocete,ja cu svoje prozivit kako sam naucio.Sta cete vi?Jel mislite da su ovi rezultati popisa i likovanje i podsmijeh nesto sto trebate ostaviti svojoj djeci?Godinama pricam sa svojom djecom i zelim da ostanu ovde,uci,hrani,odgajaj...i na kraju ce mi otici,ko da gledam...vec je fakultet i razgulice.Zasto,zbog koga?Zbog mene nije,zbog konstitutivnih mozda?Sve su sjebali,sve su srozali,obezvrijedili,unistili,rasprodali,sebe pisu u plusu,njima je dobro.Do kada,kad im je dosta,kad ce pustiti ljude da zive i rade?Ne moze,mora biti nategnuto,tenzije se moraju podizati vjecito...Ako stanu vjecite price a pocne red,rad,disciplina,obrazovanje...nema njih nigdje,zavrsice u pernici.Zavrsice oni svakako na smetljistu istorije ali ja nemam vremena da cekam.Zivot je jedan,zivi ga fikreta.
HAVANA

#5230 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by HAVANA »

GeeTnT wrote:
dezurni_ucenik wrote:Znaci samo Bosanci/ostali vole ovu drzavu? Nisam to znao :oops: . A mi
Covjek (havana)nas sve nabi nabi na qrac, a djevojcica od skandala (Banksy) odskoci i podijeli radost sa svima na temi....milina jedna.

Ne mogu da vjerujem...kolika mrznja i to jos se sugerise kako je Zoranov tata poginuo...meni MENIIII jebo te tito...meni kojem treba dva dana da obidjem sva mezarja...uuuu pm. fujjj
Tvoj bol,ljutnju,reakciju...mogu razumjeti i razumijem.Sve nas proslost progoni ali mrznja nije rjesenje.Nabijanje se odnosi znas dobro na sta,prevrti temu i procitaj postove sa podsmijehom i omalovazavanjem necijih osjecanja.Ako se nadjes u tim postovima,da,nabijem te na qrac.Ja nikoga nisam ismijavao ni prozivao,neka se izjasnjava svako kako se osjeca.Onog trena kad pocnes likovati,omalovazavati,vrijedjati,postavljati svoje izbore i razmisljanja,nacin zivota kao jedine ispravne,tad ces dobiti i odgovor,svidjo ti se ili ne.Pa onda i ti kmekaj,kako li vec kazete...
¤ jelena ¤

#5231 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ¤ jelena ¤ »

Toto wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
Toto wrote:

a sta si cula za "siru" Ukrajinu i jos "uzu" Belgiju i Siciliju???
izvini, haman si pogrešnu osobu citirao,

neam pretenzija da učestvujem u prekrajanju granica, širenju i sužavanju tuđih domovina - po nečijem, a pogotovo ne sopstvenom nahođenju...
jes cula kako se, po strucnom nahodjenju, na nasim maternjim jezicima kaze za stanovnika "uze" Ukrajine ili "sire" Sicilije ??
ili
zasto se za stanovnike uze i sire Ukrajine kaze ukrajinaca a ne ukrajin??
ili
sto na nasim jezicima sicilijanac nije sicilijan ??

stanovnik uze Srbije se od pamtivjeka na svim BHS jezicima zvao sumadinac
uskosrbijanaci nikad nisu postojali ni u srpskom jeziku

Opet bespotrebno lutamo po tuđim teritorijama i još izmišljamo nekakve nepostojeće izraze za koje niko ovdje nije ni rekao da su nekad postojali.
A pritom očito ne poznajemo ni osnovne regije tj. osnove geografije susjednih zemalja o kojima bismo da govorimo, jer onaj ko pomenutu geografiju zna, nikada za Nišliju neće reći da je Šumadinac :lol: nego će reći Srbijanac ili Srbin, kao što će za stanovnika Arabije reći Arap(in) ili za Splićanina Dalmatinac, Hrvat ili čak Hrvaćanin, a ne nekakav izmišljeni Hrvatijanac (ponavljam: nikad do sad nisam čula ovaj izraz ).

Dakle, za tim uopšte nema potrebe i valjalo bi se suzdržati barem dok ne naučimo pomenutu geografiju susjednih država, a do tad najpametnije je pozabaviti se sobom, jer toliko je zanimljivih i sasvim dovoljno zbunjivih primjera iz naše lijepe zemlje, pogodnih za razmišljanje.

Tako npr. za stanovnika Hercegovine pravilno je reći Hercegovac, a ne nekakav Hercegov...ijanac ili nešto...tome slično...po analogiji sa Bosanac...što bi se u narodu možda moglo čuti; pa onda....za nekog rođenog u Krajini reći ćemo oštro i žustro: Krajišnik, ne nikakav Krajinac, a za stanovnika Posavine meko i ravno: Posavac itd.

Narod je veoma kreativan, pronicljiv, sa izuzetno izraženim jezičkim osjećanjem i zaista se svašta u tom narodu može čuti,

što ne znači da je sve to što čujemo ispravno i tačno.
Connaisseur Karlin

#5232 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Connaisseur Karlin »

HAVANA wrote:
Point. wrote:Naivni moji bosanci. Jos uvijek mlatite praznu slamu.
Sve sam ali naivan nisam.Bio sam prije 24 godine.Vec dugo nisam.Meni je dobro,plivam i uzvodno,i nizvodno,imam sve varijante poslagane ,pa dokle dobacim.Ostvario sto sam zacrtao,porodica,djeca,mogu im pruziti sto im trebaJedno mi je bitno i to smatram najvecim uspjehom.Ne zavisim od vas,konstitutivnih,ne moram vam titrat.Ako se ovo sve sunovrati jos dublje,pokupim se i odoh,imam gdje...Sve u svemu jebe mi se vise za sve,radite sta hocete,ja cu svoje prozivit kako sam naucio.Sta cete vi?Jel mislite da su ovi rezultati popisa i likovanje i podsmijeh nesto sto trebate ostaviti svojoj djeci?Godinama pricam sa svojom djecom i zelim da ostanu ovde,uci,hrani,odgajaj...i na kraju ce mi otici,ko da gledam...vec je fakultet i razgulice.Zasto,zbog koga?Zbog mene nije,zbog konstitutivnih mozda?Sve su sjebali,sve su srozali,obezvrijedili,unistili,rasprodali,sebe pisu u plusu,njima je dobro.Do kada,kad im je dosta,kad ce pustiti ljude da zive i rade?Ne moze,mora biti nategnuto,tenzije se moraju podizati vjecito...Ako stanu vjecite price a pocne red,rad,disciplina,obrazovanje...nema njih nigdje,zavrsice u pernici.Zavrsice oni svakako na smetljistu istorije ali ja nemam vremena da cekam.Zivot je jedan,zivi ga fikreta.
HAVANA :thumbup:
tututuuuu

#5233 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

zenit dozic wrote:
tututuuuu wrote: Hevo ga, patriJota. :D
Pa dabome skriparu vego patrijota koji ce vam izabrat legitimnog :izet:
Babo ti je skripar. Ja sam Teheranlija. Hizaberi. Znas sta se kaze, mozes, ali ne dokle hoces. :D

Nemoj ti mene krivo shvatiti, ja ako nista cijenim iskrenost. Ne kao ovi sto petljaju da su tad eto bili Bosanci i Hercegovci a danas su Bosnjaci, pa onda kazu kako su "najprincipjelniji", ugl., vise ni sami ne znaju sta pricaju koliko se upetljaju u svoje lazi i besmislice. Nemam ja ni od Covica nista, ali ako nista drugo covjek bar ima manire, a ne kao onaj jalijas Komsic. Kome ba, dadnem ja po nosu, ba. Predsjednik co'ek :lol:
Last edited by tututuuuu on 05/07/2016 13:48, edited 2 times in total.
GeeTnT

#5234 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

HAVANA wrote:
GeeTnT wrote:

Tvoj bol,ljutnju,reakciju...mogu razumjeti i razumijem.Sve nas proslost progoni ali mrznja nije rjesenje.Nabijanje se odnosi znas dobro na sta,prevrti temu i procitaj postove sa podsmijehom i omalovazavanjem necijih osjecanja.Ako se nadjes u tim postovima,da,nabijem te na qrac.Ja nikoga nisam ismijavao ni prozivao,neka se izjasnjava svako kako se osjeca.Onog trena kad pocnes likovati,omalovazavati,vrijedjati,postavljati svoje izbore i razmisljanja,nacin zivota kao jedine ispravne,tad ces dobiti i odgovor,svidjo ti se ili ne.Pa onda i ti kmekaj,kako li vec kazete...
Upitaj se malo da li je u redu da stavis sve u isti kos? Znam ja da ima smradova na svim temama, ali ZASTO svaki jebeni post mora da bude zacinjen time sto se svi bacaju u isti kos? Zasto ? Mislis da bi ti Banksy i slicni njoj aplaudirali da si napisao normalan post...normalno obracanje, kritika...

Pogledaj ti postove deklarisanih salonaca i vidi kako se kroz temu Bosnjaci i rezultat popisa nabijaju na qrac....na finjaka i tako to traje...neki su napunili i po 5k postova....ko zna gdje im je kraj..

meni se pise ban 100%...jbg ja ne mogu generalizovat, ne mogu zbog familije, raje, suboraca...pipija...ne mogu.
Banksy

#5235 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Banksy »

GeeTnT wrote:

Ne projiciraj svoju (evidentnu i vrlo agresivnu) mržnju na druge, u Havaninom postu je nigdje nije bilo, ni mrve, ni traga.
Ne znam ko si niti me zanimaš i ne vidim zašto bi ti, bilo kome, u bilo kojem smislu, bio referentna tačka.
Groblja i mezarja obilazi i moja, i uža i šira porodica, ali ne mlataram time okolo i ne vidim zašto bi to bilo kome bilo važno.

I popusti me već jednom, živ bio.
Banksy

#5236 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Banksy »

GeeTnT wrote:
Upitaj se malo da li je u redu da stavis sve u isti kos? Znam ja da ima smradova na svim temama, ali ZASTO svaki jebeni post mora da bude zacinjen time sto se svi bacaju u isti kos? Zasto ? Mislis da bi ti Banksy i slicni njoj aplaudirali da si napisao normalan post...normalno obracanje, kritika...

Pogledaj ti postove deklarisanih salonaca i vidi kako se kroz temu Bosnjaci i rezultat popisa nabijaju na qrac....na finjaka i tako to traje...neki su napunili i po 5k postova....ko zna gdje im je kraj..

meni se pise ban 100%...jbg ja ne mogu generalizovat, ne mogu zbog familije, raje, suboraca...pipija...ne mogu.
Ovo zaista postaje bolesno, nisam dužna da te trpim.
seshat

#5237 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by seshat »

Baš mi nije jasno šta se ovdje slavi. Manji broj stanovnika u odnosu na '91., ili možda spektakularan broj nepismenih, možda 40% nezaposlenih, loša infrastruktura, izuzetno loša ekonomska situacija... Pa da je Bošnjaka i 98,3% cijela država je jad sa tendencijom da se tako i nastavi.
BHCluster

#5238 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by BHCluster »

GeeTnT wrote:

:thumbup:
tututuuuu

#5239 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

seshat wrote:Baš mi nije jasno šta se ovdje slavi. Manji broj stanovnika u odnosu na '91., ili možda spektakularan broj nepismenih, možda 40% nezaposlenih, loša infrastruktura, izuzetno loša ekonomska situacija... Pa da je Bošnjaka i 98,3% cijela država je jad sa tendencijom da se tako i nastavi.
slavi se taj minoran broj Bosnjaka vise. :D Situacija po popisu je crna, medjutim u stvarnosti je ona jos i crnja. Ovaj popis je prenapuhan brojkama (nije mi uopce bitno kog ima vise, da odmah s tim zavrsimo) jer nema sanse da ovdje zivi vise od neka 3 milijuna stanovnika. Hrvata na popisu iz '91. 17% a sad nesto preko 15%, ma nema sanse. a za ostale isto vazi. i naravno od popisa su prosle skoro 3 godine, a za to vrijeme cisto sumnjam da se broj stanovnika povecao.
Last edited by tututuuuu on 05/07/2016 14:00, edited 1 time in total.
tututuuuu

#5241 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

L u c i f e r wrote:preko 50% :nargila:
masalah. :D
stakasa

#5242 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by stakasa »

Bodkin wrote:[quote="stakasa"
Bodkin, kako ti vidis ovoliko osipanje Srba i Hrvata? Bosnjaci nemaju alternativu, kao Srbin i pogotovo kao Hrvat lakse je napustit, ok sve logicno, ali imas li jos kakvo objasnjenje?
Zasto opada broj Srba u ovolikoj mjeri, je li glavni razlog iseljavanje (gdje?) ili je natalitet u pitanju? Hrvati mi vec dugo nisu jasni, sve su karte bacili na Mostar sto im politicko Sarajevo sad za sad aminuje ali se u principu ponasaju kao djete koje se u skafanderu na Bjelasnici popisa u gace - ispocetka mu toplo ali kad se ohladi i sljepi... Oni su svjesno zrtvovali Bosnu i zbili se u pola grada i sto je najgore samo dodaju gas.
I jos jedna stvar sto me je iznenadila - zar Sarajevo ima samo 275.524 stanovnika!?
Nemam. Srpski lideri vec 20 godina rade na tome da ubijede ljude da bosna nije njihova zemlja i da nemaju nista sa njom. Kao forsiraju rs ali ljudi iseljavaju jer nema posla ni para. Natalitet je takav da ce samo dede ostati.

Hrvata je svakako bilo najmanje. Prvi su dobili pasos bez viza plus sto svi idu u zagreb. Bacili su sve karte na treci entitet ali sumnjam da ce ga ikad dobiti.

Procenat bosnjaka ce samo rasti jer iako im opada natalitet i iseljavaju se, ima ih puno koji vole drzavu vise od zapadne love.

Popis nece promijeniti odnos snaga na terenu ali eto ljeba i igara. Lakse ce se podnijeti plata od 500km iduci mjesec zbog ove pobjede. Kaze klix da u regiji imamo najmanje visokoobrazovanih i najvise nepismenih ili ovih sa osnovnom..

Sarajevo je mislim samo 4 opstine. Realna cifra je veca[/quote]
Cetri ne cetri, ja sam mislio da Sarajevo ima petstotinjak hiljada stanovnika. Tanko je ovo. Dobro tanko.
HAVANA

#5243 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by HAVANA »

GeeTnT wrote:

Ne znam gdje mene nadje prozivati za stavljanje ljudi u isti kos.Jedino kad se iznerviram i kad lajem ko kocijas je kad se svi ljudi stavljaju u isti kos.Imaju dobri i losi ljudi,sta su,koje su vjere,nacije,boje...to me apsolutno ne zanima.Mrzitelje svega i svacega stavljam u isti kos i na njih se odnosi nabijanje.Bio on marko,janko il huso...
tututuuuu

#5244 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

stakasa wrote:
Bodkin wrote:[quote="stakasa"
Bodkin, kako ti vidis ovoliko osipanje Srba i Hrvata? Bosnjaci nemaju alternativu, kao Srbin i pogotovo kao Hrvat lakse je napustit, ok sve logicno, ali imas li jos kakvo objasnjenje?
Zasto opada broj Srba u ovolikoj mjeri, je li glavni razlog iseljavanje (gdje?) ili je natalitet u pitanju? Hrvati mi vec dugo nisu jasni, sve su karte bacili na Mostar sto im politicko Sarajevo sad za sad aminuje ali se u principu ponasaju kao djete koje se u skafanderu na Bjelasnici popisa u gace - ispocetka mu toplo ali kad se ohladi i sljepi... Oni su svjesno zrtvovali Bosnu i zbili se u pola grada i sto je najgore samo dodaju gas.
I jos jedna stvar sto me je iznenadila - zar Sarajevo ima samo 275.524 stanovnika!?
Nemam. Srpski lideri vec 20 godina rade na tome da ubijede ljude da bosna nije njihova zemlja i da nemaju nista sa njom. Kao forsiraju rs ali ljudi iseljavaju jer nema posla ni para. Natalitet je takav da ce samo dede ostati.

Hrvata je svakako bilo najmanje. Prvi su dobili pasos bez viza plus sto svi idu u zagreb. Bacili su sve karte na treci entitet ali sumnjam da ce ga ikad dobiti.

Procenat bosnjaka ce samo rasti jer iako im opada natalitet i iseljavaju se, ima ih puno koji vole drzavu vise od zapadne love.

Popis nece promijeniti odnos snaga na terenu ali eto ljeba i igara. Lakse ce se podnijeti plata od 500km iduci mjesec zbog ove pobjede. Kaze klix da u regiji imamo najmanje visokoobrazovanih i najvise nepismenih ili ovih sa osnovnom..

Sarajevo je mislim samo 4 opstine. Realna cifra je veca
Cetri ne cetri, ja sam mislio da Sarajevo ima petstotinjak hiljada stanovnika. Tanko je ovo. Dobro tanko.[/quote]

Da da vole drzavu vise od zapadne love. haha. Razlika izmedju Hrvata i Bosnjaka je u tome sto je Hrvatima puno lakse dignuti sidro (zbog putovnice, zbog Hrvatske koja je jos sad i u EU itd.) Nema to previse veze ni sa kakvim "bacanjem karata" ni ljubavi prema BiH, u pitanju je osobni napredak, sto ruku na srce svaka normalna osoba prvo gleda, i mogucnostima. Ako Bosnjaci dobiju olaksan pristup iseljavanju oni ce se i iseljavati puno vise nego do sad. Zaustavljanje iseljavanja moze promijeniti samo kvalitetna ekonomska situacija, a to ovdje u skorijoj buducnosti ce bojim se biti tesko za ocekivati.
Last edited by tututuuuu on 05/07/2016 14:16, edited 1 time in total.
Patriotska_Liga

#5245 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Patriotska_Liga »

¤ jelena ¤ wrote:
Patriotska_Liga wrote:
¤ jelena ¤ wrote: Ah, a kad se kaže aspiracijama, to odmah znači na nečiju štetu....dakle, sa etničkim aspiracijama usmjerenim na čiju štetu?

Što se tiče Srbijanaca u Srbiji, koji nisu Srbi, oni već postoje ihahaaj: Česi, Vlasi (mislim na narod), Hrvati, Bošnjaci...

Šta je...eto...Muamer Zukorlić, kao npr. državljanin isključivo Srbije, po nacionalnosti/etničkoj pripadnosti?

Srbin?

OK, ako je tako meni ni iz džepa ni u džep, ali ne bih se baš zaklela da jeste...
To je prije svega da raščistimo sa pričom o torizaciji. Pričati kako (ovdje propagirano) Bosanstvo nije još jedan tor je jednostavno bespredmetno. To je tor koji pokušava da tri postojeća tora grupiše u jedan malo širi tor. Problem nastaje onog momenta kad pripadnici ta tri tora jasno kažu da neće u taj zajednički tor jer postoje kulturološke i političke razlike koje ih nepomirljivo razdvajaju. U taj tor mogu samo oni koji su se spremni odreći gore navedenih razlika zarad te neke zajedničke ideje ali mora im biti jasno da velika većina ostalih na to nije spremna. Zbog toga im se desilo da čine oko 2% stanovništva, čime je cijela ideja bespovratno kompromitovana jer propagirati integralnu ideju a činiti minoran broj je znak da je ideja propala. To što će se i dalje neki minoran broj ljudi izjašnjavati tako ne mijenja tu činjenicu.
OK, ne preostaje mi ništa drugo nego reći da je bilo veoma korisno za pročitati, i znati za ubuduće, ovo o nepomirljivim kulturološkim i političkim razlikama između bošnjaštva/hrvatstva/srpstva s jedne i bosanstva, kao zajedničke komponente ova tri identiteta, s druge strane.

I samo ću dodati nešto što očito nisi imao u vidu dok si pisao ovo tvoje viđenje bosanstva, a to je činjenica da u ovoj državi postoje i oni koji nisu baš tako... etnički čisti, da se malo nezgrapno ali veoma precizno izrazim. Postojanje tih ljudi ovu tvoju teoriju o navedenim razlikama i tom nekakvom odricanju, potpuno potire. Znači... ako je neko rođen u ovoj zemlji, od majke Srpkinje a oca Hrvata...na primjer... taj neko samim svojim postojanjem prevazilazi te tvoje manje, B/H/S torove i za tog nekog je sasvim prirodna identifikacija sa tim malo širim, tj. bosanskim torom. E, vidiš...ti ljudi u ovoj državi nisu ni Bošnjaci ni Hrvati ni Srbi, nego Bosanci. To im je i etnička i nacionalna odrednica, kao što je to slučaj sa Srbima u Srbiji i Hrvatima u Hrvatskoj, na primjer - s tom malo(umno)m razlikom što su u Bosni, ti ljudi, Bosanci, manjina i pride nekonstitutivni. :-)
Prema tome...biti Bosanac/Bosanka ne znači odreći se kulturoloških razlika, nego, naprotiv, tu različitost živjeti kao cjelinu i neraskidivu komponentu svog identiteta. Potpuno isto važi i za ove etnički čiste, a rođene i formirane kao koliko-toliko zrele ličnosti u ovoj zemlji, s tom razlikom što je kod njih etnička komponenta nešto drugačije, homogenije koncipirana. Ovo je, naravno, samo jedna od nekoliko varijacija na temu bosanstva koje nije isključivo ni konstitutivno B ni konstitutivno H ni konstitutivno S - a navodim je jer mi je iz svakodnevnog života poznat takav primjer da se ljudi, lično, tako deklarišu. To su-što su i nikom ništa ne nameću, niti ih je briga šta su drugi.

Patriotska_Liga wrote: Etničke aspiracije onih koji se izjašnjavaju kao Bosanci su njihovo pravo ali da bi za ozbiljne ljude neki narod postao narod onda mora ući u enciklopediju. Džedaji mogu imati iste aspiracije ali ih niko neće percipirati na taj način, baš kao ni Bosance. U enciklopedijama će Bosanac i dalje biti stanovnik Bosne. Baš kao što je i Srbijanac stanovnik (uže) Srbije. Takav Bosanac, kao Srbijanac kako si ga ti navela, je naravno uvijek pnostojao. Ali nikad nije i neće etnički Srbijanac ili politički Srbijanac, a to je ono što se od Bosanca ovdje pokušava napraviti.
Postojanje Wikipedije, slobodne enciklopedije, navedeni uslov o postojanju jednog naroda čini krajnje neozbiljnim.

Što se tiče ovog: nikad nije politički Srbijanac... sjećam se da sam, u nekoliko navrata, dok je Tadić bio predsjednik Srbije, u bosanskim i hrvatskim medijima čula...''srbijanski predsjednik Boris Tadić....''. Vjerovatno je tako i danas, ali ja nisam u toku. Dakle...kako to objasniti: srbijanski predsjednik....a on predsjednik i Vojvodine, dakle, ne samo te ''uže Srbije''?
Patriotska_Liga wrote: U Srbiji se izraz Srbin koristi i za etničku i za nacionalnu pripadnost, Srbijanac je, kako rekoh, stanovnik Srbije i to najčešće se koristi za stanovnika uže Srbije (dakle Srbija minus Vojvodina i Kosovo). Engleski jezik koristi naziv Serbian kao nacionalnu, a Serb kao etniču odrednicu, slično Croatian/Croat u hrvatskom slučaju, međutim to je stvar isključivo engleskog jezika i njegove specifičnosti, jasno je da Srbijanac ili Hrvatijanac nisu nacionalne odrednice tih država, nego su to Srbin i Hrvat. Nacionalni naziv kada je u pitanju Bosna i Hercegovina je očigledno Bosanac i Hercegovac, kao što je za Trinidad i Tobago - Trinidađanin i Tobagoanac, s tim da se u engleskom jeziku koriste skraćeni izrazi Bosnian/Trinidadian. Ali shvatanje nacionalne odrednice na taj način, dakle na način pripadnosti nekoj državi, automatski isključuje priču o građenju nekog etničkog ili političkog identiteta oko tog naziva. A vidjet ćemo i zašto.

Ako se zadržimo na ovim primjerima. Naziv Srbin potiče iz naroda koji se tako zvao, baš kao i Hrvat. Ti narodi su se tako zvali i onda su formirali etnonacionalne države oko svojih naroda. Dakle nije njihovo ime deriviralo iz države, nego obrnuto. U slučaju Bosanaca i Hercegovaca ime derivira iz države jer nikad nigdje nije postojala nekakva grupa ljudi koji su se pod ovim nazivom okupili oko nekih kulturoloških ili političkih ciljeva. Shodno tome dolazi se do slijedećih zaključaka. Srbi u nacionalnom smislu predstavljaju heterogen skup ljudi, pripadnika srpske nacije, koje između ostalih čine i Šešelj i Zukorlić i kao takav potpuno je kompatibilan Bosancima i Hercegovcima u istom smislu. Takvi skupovi ljudi ne odražavaju nikakvo jedinstvo po bilo kom subjektivnom osnovu. Po tom shvatanju nacionalnosti, a to je zapadno shvatanje, radi se o pripadnicima neke države (ne nužno i državljanima ali najčešće je tako).Kada ovako postavimo definiciju nacionalnosti, onda je potpuno bespredmetno izjašnjavanje po tom osnovu i pitanje izjašnjavanja koje je definisano kao etničko/nacionalno je idiotsko pitanje. Ako svi mi ovdje pripadamo bosanskohercegovačkoj naciji, a po zapadnom shvatanju pripadamo, onda se nemamo šta izjašnjavati o tome. Izjašnjavanje po bilo kom osnovu ima smisla samo u slučaju da je moguće da dobijemo više od jednog odgovora. Međutim, ukoliko imamo u vidu istočno shvatanje nacionalnosti, e onda je to potpuno druga priča. Mi ne možemo ignorisati činjenicu da nacionalnost kao takva nije strogo definisan pojam i da svako od nas ima pravo da tvrdi da se mislilo na baš onu definiciju koja se nama sviđa. Koncept nacionalnosti, sam po sebi nedovoljno precizno definisan ostavlja prostora za različita tumačenja, zbog čega i imamo ove beskonačne priče ovdje.

Dakle, šta je i ko je Muamer Zukorlić po ovim pitanjima. On je nacionalno Srbin (zapadno shvatanje) i Bošnjak (istočno shvatanje), a etnički je Bošnjak. Po mjestu življenja je Srbijanac i Sandžaklija.

Nikad nisam čula za termin Hrvatijanac.

Kakvo pitanje, takvi i odgovori.

Muamer Zukorlić je ono što on, lično, kaže da jeste.
Biću vrlo kratak jer ovaj tvoj post, uslijed nerazumijevanja elementarnih stvari, i ne zaslužuje duži odgovor.

Postavlja se pitanje koje su to kulturološke odrednice projektovanih etničkih Bosanaca a da te odrednice već ne pripadaju drugim narodima. Ako je oplakivanje Tita i Jugoslavije neka kulturološka odrednica onda eto ima jedna. Sve ostalo je već dio identiteta jednog od tri naroda.

Ja govorim o enciklopediji kao načinu definisanja pojmova, tvoje spominjanje Wiki u tom kontekstu je deplasirano, da budem do kraja jasan - niđe veze. Wikipedija sama po sebi nije tip enciklopedije koji može odrediti takve stvari, Wiki zapravo koristi druge izvore informacija i svaki članak na Wiki vrijedi onoliko koliko mu vrijedi lista referenci. Ne postoji niti jedna ozbiljna knjiga u kojoj autor tvrdi da su Bosanci etnička grupa, a oni koji to tvrde su obični cirkusanti, što bi u Hrvatskoj rekli - redikuli. To što se neko izjašnjava tako ne mijenja tu činjenicu. Postoji na hiljade onih koji su se izjasnili kao Vulkanci, Klingonci i slično, ali niko ozbiljan ne tvrdi da su to narodi. Dakle, priča o etničkim Bosancima je obična hipoteza i to lako oboriva hipoteza. Svako ima pravo da se izjasni kako god želi ali ne može očekivati da će njegova želja postati naučna činjenica, ozbiljna nauka ne poznaje ispunjavanje privatnih želja.

Eto, toliko, makar, ponavljam to, ovaj tvoj post vjerovatno nije zavrijedio nikakav odgovor.
seshat

#5246 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by seshat »

tututuuuu wrote:
seshat wrote:Baš mi nije jasno šta se ovdje slavi. Manji broj stanovnika u odnosu na '91., ili možda spektakularan broj nepismenih, možda 40% nezaposlenih, loša infrastruktura, izuzetno loša ekonomska situacija... Pa da je Bošnjaka i 98,3% cijela država je jad sa tendencijom da se tako i nastavi.
slavi se taj minoran broj Bosnjaka vise. :D Situacija po popisu je crna, medjutim u stvarnosti je ona jos i crnja. Ovaj popis je prenapuhan brojkama (nije mi uopce bitno kog ima vise, da odmah s tim zavrsimo) jer nema sanse da ovdje zivi vise od neka 3 milijuna stanovnika. Hrvata na popisu iz '91. 17% a sad nesto preko 15%, ma nema sanse. a za ostale isto vazi. i naravno od popisa su prosle skoro 3 godine, a za to vrijeme cisto sumnjam da se broj stanovnika povecao.
Super, uvijek mi je drago čuti kada se ljudi raduju. Boli ih briga, važno je samo da broj raste, sve ostalo je nebitno, kakva kvaliteta života, to je nevažno. Nadam se da će sa svakim novim popisom broj nastaviti rasti i da se situacija u BiH neće mijenjati, da se ovaj odron nastavi, tako da sreća bude potpuna. A da će normalan svijet biti manjina, sa svim zajamčenim pravima, u nekoj mrskoj zapadno evropskoj zemlji. Pametni mladi svijete iseljavajte se. Svi sretni i ovce na broju!
The 51st State

#5247 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by The 51st State »

ako nista sto vise bosnjaka to vise i bosanaca u buducnosti, pa ko kako voli.
stakasa

#5248 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by stakasa »

tututuuuu wrote:
stakasa wrote: Cetri ne cetri, ja sam mislio da Sarajevo ima petstotinjak hiljada stanovnika. Tanko je ovo. Dobro tanko.
Da da vole drzavu vise od zapadne love. haha. Razlika izmedju Hrvata i Bosnjaka je u tome sto je Hrvatima puno lakse dignuti sidro (zbog putovnice, zbog Hrvatske koja je jos sad i u EU itd.) Nema to previse veze ni sa kakvim "bacanjem karata" ni ljubavi prema BiH, u pitanju je osobni napredak, sto ruku na srce svaka normalna osoba prvo gleda, i mogucnostima. Ako Bosnjaci dobiju olaksan pristup iseljavanju oni ce se i iseljavati puno vise nego do sad. Zaustavljanje iseljavanja moze promijeniti samo kvalitetna ekonomska situacija, a to ovdje u skorijoj buducnosti ce bojim se biti tesko za ocekivati.
Nacekat ces se... Nego kako ti komentarises Mostar i sve skupa pet hiljada razlike? K'o da je stol(L)ni na tankim nogama
Alfons Kauders

#5249 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Alfons Kauders »

Kmechanje uz gusle se nastavlja...

:kontrabas:

Najnovija teorija iz RS: od 200,000 spornih popisnica, preko 90% se odnosilo na Bosnjake (mada je i njihov zavod za statistiku tvrdio suprotno).

Sretan vam Sv Kmechoje i bericetan Hizaslav...

:izet:
BHCluster

#5250 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by BHCluster »

The 51st State wrote:ako nista sto vise bosnjaka to vise i bosanaca u buducnosti, pa ko kako voli.
:thumbup: :bih:
Locked