Sebija All about

Post Reply
julisiz es grant

#5226 Re: Sebija All about

Post by julisiz es grant »

Pećanin...nisam otvorio da vidim šta piše, samo da kažem da je on ušio i Seku po dužini studiranja :D ...diplomirao negdje duboko u 4. deceniji života :D
farisovo

#5227 Re: Sebija All about

Post by farisovo »

julisiz es grant wrote:
Pećanin...nisam otvorio da vidim šta piše, samo da kažem da je on ušio i Seku po dužini studiranja :D ...diplomirao negdje duboko u 4. deceniji života :D
Zar nije žurnalistiku završio i na vrijeme i kasnije ušao u ove pravne vode?
Toffee karamela

#5228 Re: Sebija All about

Post by Toffee karamela »

julisiz es grant wrote: Pećanin...nisam otvorio da vidim šta piše, samo da kažem da je on ušio i Seku po dužini studiranja :D ...diplomirao negdje duboko u 4. deceniji života :D
jedno je studirati žurnalistiku 20 godina a drugo medicinu...od senadovog studija nikog zaboliti glava neće a od njenog ginekološkog hoće i glava i tijelo....gdje to dvoje mogu u isti parametar uopšte...uostalom pećanin se od rane mladosti upetljao u medije, krenula ga lova i posao i sigurno da mu se nije vraćalo u ono gnijezdo nepismenosti i svakojakog idiotluka, pogotovo nakon rata...ko zna pisat zna to od osnovne škole :D
julisiz es grant

#5229 Re: Sebija All about

Toffee karamela wrote:
julisiz es grant wrote: Pećanin...nisam otvorio da vidim šta piše, samo da kažem da je on ušio i Seku po dužini studiranja :D ...diplomirao negdje duboko u 4. deceniji života :D
jedno je studirati žurnalistiku 20 godina a drugo medicinu...od senadovog studija nikog zaboliti glava neće a od njenog ginekološkog hoće i glava i tijelo....gdje to dvoje mogu u isti parametar uopšte...uostalom pećanin se od rane mladosti upetljao u medije, krenula ga lova i posao i sigurno da mu se nije vraćalo u ono gnijezdo nepismenosti i svakojakog idiotluka, pogotovo nakon rata...ko zna pisat zna to od osnovne škole :D
Mislim da žurnalistiku nije ni završio (ne znam da li je i studirao), nego samo pravo...2000 i neke.
ultima_palabra

#5230 Re: Sebija All about

Post by ultima_palabra »

Već u novinarskim danima se bavio advokaturom... najznačajniji klijenti Safa Oručević i dotur Silajdžić.
Toffee karamela

#5231 Re: Sebija All about

Post by Toffee karamela »

ultima_palabra wrote:Već u novinarskim danima se bavio advokaturom... najznačajniji klijenti Safa Oručević i dotur Silajdžić.
eto odakle mu sve one informacije u njegovom magazinu...prvo preuzme od klijenata onda pišu o materiji on i njegov stuff...kud se ja tog ne sjetih :mrgreen:
julisiz es grant

#5232 Re: Sebija All about

Baš ću provjeriti u knjizi "Ko je ko u Bošnjaka", mislim da je pod "obrazovanje" naveo "student pravnog fakulteta"....a knjiga izašla 2000. :D
Sjećam se da je u nekom prepucavanju sa njim krajem 90-ih Senad Avdić napisao u Slobodnoj Bosni da ne polemiše sa "srednjom stručnom spremom" :D
Dozer

#5233 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Ta knjiga je besmislena. I netacna.
I ja sam u njoj, a nisam ni Bosnjak, niti sam po obrazovnaju ono sto tamo pise. Pitali me tada sta imam od skole, ja rekao "studiram to", a u knjizi ispalo "dipl. xx". :D
I nije ona stvarana 2000 (to je mozda izdanje iz te godine), nego jos u ratu, '94 ili '95 koliko se sjecam...
Roccohljup

#5234 Re: Sebija All about

Post by Roccohljup »

Dozer wrote:Ta knjiga je besmislena. I netacna.
I ja sam u njoj, a nisam ni Bosnjak, niti sam po obrazovnaju ono sto tamo pise. Pitali me tada sta imam od skole, ja rekao "studiram to", a u knjizi ispalo "dipl. xx". :D
I nije ona stvarana 2000 (to je mozda izdanje iz te godine), nego jos u ratu, '94 ili '95 koliko se sjecam...
Eh čuj nije bošnjak.....vela havle koji hendikep i sramota :D :D :D :D
Dozer

#5235 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Jeste...presstrasno je to sto sam "samo" Bosanac :D
Nocima ne spavam radi toga... A mozda je i zbog vrucine...haj ga znaj :D
Roccohljup

#5236 Re: Sebija All about

Post by Roccohljup »

Dozer wrote:Jeste...presstrasno je to sto sam "samo" Bosanac :D
Nocima ne spavam radi toga... A mozda je i zbog vrucine...haj ga znaj :D
A tek da imaš vode da se malo rashladiš.....sigurno bi bolji bio :)
nego šta je gore na današnjem vakru i u našem tamnom vilajetu....biti "bosanac" ili biti bošnjak koji nije niti ujednom toru (i sve ih redom prezire)?
Dozer

#5237 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Isti klinac.
I nista drugacije nego biti Srbin ili Hrvat. Isto njesra - druga kesa. A besmislena svaka.
seln

#5238 Re: Sebija All about

Post by seln »

Oglasila se i Organizacija za zastitu lika i dela Sebija sultanije...

Stranka demokratske akcije najoštrije osuđuje kampanju koja se već duži period vodi protiv menadžmenta KCUS-a predvođenog prof. dr. Sebijom Izetbegović.

SDA daje punu podršku aktuelnom menadžmentu Kliničkog centra, koji je u toku dosadašnjeg mandata ostvario značajne rezultate. Unatoč naslijeđenom dugu većem od 100 miliona KM, KCUS je u prvih šest mjeseci ove godine pozitivno poslovao, prvi put u poslijeratnom periodu. Riješen je problem nagomilanih zaliha koje nisu bile u funkciji pacijenata, uspostavljeno je bolje funkcioniranje svih organizacionih jedinica, kao i bolja opskrba medikamentima, a sve u funkciji kvalitetnije usluge i zaštite pacijenata. Skraćene su liste čekanja i ubrzan put pacijenata za sve medicinske usluge. Rješava se pitanje zloupotrebe dvojne ljekarske prakse, što je izazvalo poseban otpor pojedinaca koji su vršili takve zloupotrebe. Brojni su i drugi pozitivni pomaci, o čemu je javnost već obaviještena.

Cilj menadžmenta KCUS-a je da se reformama, uvođenjem reda i zakonitog poslovanja od Kliničkog centra napravi najprestižnija medicinska ustanova u BiH i kao takva prepoznatljiva u regionu.

Začuđujuća je šutnja organizacija i udruženja, a posebno onih koji se bave zaštitom prava žena, na očigledno medijsko nasilje kojem je direktorica KCUS-a svakodnevno izložena. Ipak, najbolja potvrda podrške za poduzete reforme dolazi od korisnika usluga KCUS-a koji izražavaju zadovoljstvo što se, konačno, pojavio menadžment koji je unatoč svim otporima i napadima spreman uvesti red u ovu instituciju, saopćeno je iz SDA.
Dozer

#5239 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

SDA daje punu podršku aktuelnom menadžmentu Kliničkog centra, koji je u toku dosadašnjeg mandata ostvario značajne rezultate. Unatoč naslijeđenom dugu većem od 100 miliona KM, KCUS je u prvih šest mjeseci ove godine pozitivno poslovao, prvi put u poslijeratnom periodu. Riješen je problem nagomilanih zaliha koje nisu bile u funkciji pacijenata, uspostavljeno je bolje funkcioniranje svih organizacionih jedinica, kao i bolja opskrba medikamentima, a sve u funkciji kvalitetnije usluge i zaštite pacijenata. Skraćene su liste čekanja i ubrzan put pacijenata za sve medicinske usluge. Rješava se pitanje zloupotrebe dvojne ljekarske prakse, što je izazvalo poseban otpor pojedinaca koji su vršili takve zloupotrebe. Brojni su i drugi pozitivni pomaci, o čemu je javnost već obaviještena.
Ovo je vrhunac lazi, licemjerja i spina SDA....

Koji su to "znacajni rezultati"...?
Gdje je izvjestaj o tom "pozitivnom poslovanju", sa svim detaljima o istom, iz kojeg se vide tacni podaci o:
- Vracenim dugovima (kome, koliko i kada)
- Primljenim sredstvima od ZZO i njihovom preciznom utrosku (na sta, kada i koliko) - svi znamo da je sve ovo potroseno na famozno vracanje dugova, radi cega na KCUS nema nicega, od lijekova, do posteljine...
- Sta je uradjeno s "nagomilanim starim zalihama"
- Kakvo je stanje trenutnih zaliha (sta ima tu, vrijednost, plan potrosnje i plan obnavljanja)
- Kojim medikamentima je bolja opskrba, kada svi znamo da pacijenti vec mjesecima sve sami kupuju i donose, nema citostatika, antibiotika, analgetika...
- Dvojna ljekarska praksa je trebala da se rijesi, i to je OK. Medjutim, to treba da vazi za sve, ukljucujuci i Sebijine/SDA sljedbenike, a ne samo oponente.
Začuđujuća je šutnja organizacija i udruženja, a posebno onih koji se bave zaštitom prava žena, na očigledno medijsko nasilje kojem je direktorica KCUS-a svakodnevno izložena. Ipak, najbolja potvrda podrške za poduzete reforme dolazi od korisnika usluga KCUS-a koji izražavaju zadovoljstvo što se, konačno, pojavio menadžment koji je unatoč svim otporima i napadima spreman uvesti red u ovu instituciju, saopćeno je iz SDA.
I jos jedan nesuvisli pokusaj prebacivanja odgovornosti na nekoga drugog, ovaj put na NVO-e. Valjda su sad NVO-i krivi sto Sebija, osim ispraznih floskula o svojim "uspjesima i vrhunskom radu KCUS-a", nije ponudila nikakve zaista relevantne i provjerljive podatke o svemu tome.

O kakvoj tacno "podrsci gradjana" se ovdje prica...?! Misle na klimoglave iz SDA, ili na stvarne gradjane?
Ja ne znam da sam u zadnjih pola godine, i duze, cuo ikoga da hvali bilo sta na tom KCUS-u... Od obicnih gradjana, do zaposlenika KCUS-a...
A, ako se pod "uvodjenjem reda" smatra nedostatak svega na KCUS, rastjerivanje iole vrijednog kadra i uspostavljanje histericne strahovlade, onda - aferim...
U tome se zaista uspjelo...
Roccohljup

#5240 Re: Sebija All about

Post by Roccohljup »

hhihihihihihi
bas me nasmijaše :)
Dozer

#5241 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Da su bar ponudili neka od tih "svjedocenja gradjana", ili da su javno pokazali neki izvjestaj nezavisne revizije, crno na bijelo, a ne samo mahanje registratorom na nekoj pressici... Ali jok. Samo cemo reci da to nije tako, argumenti nam ne trebaju jer je sve sto mi kazemo istina, i to je to.

Nazalost, masa ce povjerovati u ovo, ukljucujuci i masu onih koji su se na svojoj kozi uvjerili u suprotno... Cudan je ovo narod...
sandra01

#5242 Re: Sebija All about

Post by sandra01 »

Ima li iko ovde da mi objasni cirkulaciju novca u zdravstvenom sistemu.
Ja znam da me niko ne pita hocu li da uplacujem zdravstveno nego mi hladno skinu odredjenu sumu od plate u neki fond za zdravstvenu zastitu i tu se moje znanje o tom novcu zavrsava.
Mene zanima ,sta se desava s tim novcem koji ljudi uplacuju za zdravstveno osiguranje nakon sto ga otmu od mene?
Kome to ide prvo?
Sta onda ti koji dobiju taj novac rade s njim?
Ima li igdje informacija koliko se novca odvaja od gradjana u zdravstvene fondove npr. u Kantonu Sarajevo?
Kako uopste izgleda tok tog novca?
JThomas

#5243 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

Dozer wrote:Da su bar ponudili neka od tih "svjedocenja gradjana", ili da su javno pokazali neki izvjestaj nezavisne revizije, crno na bijelo, a ne samo mahanje registratorom na nekoj pressici... Ali jok. Samo cemo reci da to nije tako, argumenti nam ne trebaju jer je sve sto mi kazemo istina, i to je to.

Nazalost, masa ce povjerovati u ovo, ukljucujuci i masu onih koji su se na svojoj kozi uvjerili u suprotno... Cudan je ovo narod...
e da su dobri s fahrom, možda bi leonardo di caprio potvrdio kvalitet usluge :-D

trebaju oni jedno drugom, to je ljubavna priča bez kraja...ono sado-mazo, kad se dvoje stalno mire i svađaju, pa seks pomirenja... :-D
supercali

#5244 Re: Sebija All about

Post by supercali »

sandra01 wrote:Ima li iko ovde da mi objasni cirkulaciju novca u zdravstvenom sistemu.
Ja znam da me niko ne pita hocu li da uplacujem zdravstveno nego mi hladno skinu odredjenu sumu od plate u neki fond za zdravstvenu zastitu i tu se moje znanje o tom novcu zavrsava.
Mene zanima ,sta se desava s tim novcem koji ljudi uplacuju za zdravstveno osiguranje nakon sto ga otmu od mene?
Kome to ide prvo?
Ima li igdje informacija koliko se novca odvaja od gradjana u zdravstvene fondove npr. u Kantonu Sarajevo?
Ovo i mene zanima ako meni sandri i jos inim ljudima skinu odredjenu cifru gdje to ide prvo i gdje otprilike zavrsava
julisiz es grant

#5245 Re: Sebija All about

supercali wrote:
sandra01 wrote:Ima li iko ovde da mi objasni cirkulaciju novca u zdravstvenom sistemu.
Kome to ide prvo?
Ovo i mene zanima ako meni sandri i jos inim ljudima skinu odredjenu cifru gdje to ide prvo i gdje otprilike zavrsava
Fondovi tj. Zavodi ZZO kao i sve ustanove prave finansijski plan i u njemu se prikupljena sredstva raspoređuju po rashodima. Možda se taj plan npr. Zavoda za Kanton Sarajevo može naći i na internetu, ili on ili revizorski izvještaj o izvršenju.
Uglavnom, novac ide na različite rashode: zdravstvenim ustanovama za pružanje zdr.usluga sa kojima zavod ima ugovore (za manje kantone tu spadaju i ustanove van kantona gdje se pacijenti ponekad šalju) kako za osnovni nivo tako i za proširenu paletu usluga (kada je tako dogovoreno), za troškove lijekova na esencijalnoj listi, za osiguranje ljudima koji nemaju vlastita primanja (npr. članovi porodica osiguravaoca, neke socijalne kategorije)...naravno i za troškove samog zavoda (plate uposlenika, režije, gorivo i sl.).
supercali

#5246 Re: Sebija All about

Post by supercali »

Zasto recimo nemamo izbor da kazemo necu da placam ovaj mjesec zdravstveno ili necu nikako
Za penziono ok mora se uvijek al zdravstveno mi je bas ono stvar licnog izbora posebno jer imas izbor i izvan drzavne ustanove se lijeciti
julisiz es grant

#5247 Re: Sebija All about

supercali wrote:Zasto recimo nemamo izbor da kazemo necu da placam ovaj mjesec zdravstveno ili necu nikako
Za penziono ok mora se uvijek al zdravstveno mi je bas ono stvar licnog izbora posebno jer imas izbor i izvan drzavne ustanove se lijeciti
Zato što je sistem zdravstvenog osiguranja baziran na solidarnosti. Tzv. Bizmarkov sistem, koji je preuzela i socijalistička Jugoslavija i koji se do danas u osnovi nije promijenio. Dakle, oni koji rade plaćaju u zajednički fond, iz koga se finansiraju zdavstvene usluge svima, tako i onima koji nemaju vlastita primanja, pa ništa ni ne uplaćuju u fond (npr. djeci, ljudima na birou i sl).
Zakon o zdravstvenom osiguranju kaže da je isto obavezno, i to je dobro. Ako bi se ljudima ostavila mogućnost da ne uplaćuju zdravstveno, fondovi bi se urušili i finansiranje zdravstvenih ustanova bi prestalo. Tada ljudi i koji nemaju novca da se liječe privatno, ne bi imali gdje da se liječe.
A ni ovi drugi, jer je privatno zdravstvo kod nas ograničeno na najskuplje i najprofitabilnije usluge.
Ovaj sistem je za državu kakva je naša dobar. Druga dva osnovna sistema, budžetsko finansiranje zdravstva (kao u Engleskoj) ili finansiranje direktnim plaćanjem (SAD), za našu zemlju ne bi bili dobri, jer: 1.država nema novca, tj. ima ali je mala bara puna krokodila na budžetu i 2. većina građana nema novca.
Problem je prikupljanje i raspodjela sredstava, kod nas i u ovakvom sistemu.
sandra01

#5248 Re: Sebija All about

Post by sandra01 »

supercali wrote:Zasto recimo nemamo izbor da kazemo necu da placam ovaj mjesec zdravstveno ili necu nikako
I ne samo to, nego ako se ovako rasporedjuje novac onda ispada da Kanton Sarajevo tj. njegovi gradjani odvajaju svakog mjeseca novac da bi se isplatili dugovi UKBC koji su napravljeni iz ko zna kojih razloga ali u kojem se lijece svi gradjani Federacije.
Zanima me da li novac koji uplacuju zaposleni u npr. u Tuzli, Gorazdu,Zenici za zdravstveno osiguranje ide takodje na vracanje dugova UKBC ili to moraju otplacivati samo stanovnici Kantona Sarajevo.
Po kom principu gradjani iz drugih gradova u Federaciji mogu dobiti lijekove i ostalu potrebnu opremu u bolnicama u njihovim gradovima a stanovnici Kantona Sarajevo to moraju donjeti sa sobom iako im je uredno odbijen novac za to?

I jos jedno pitanje , kakva je situacija u vojnoj bolnici? Mora li se i tamo nositi posteljina i analgin sa sobom?
supercali

#5249 Re: Sebija All about

Post by supercali »

Neka skresu administraciju i preusmjere pare na zzo ili kome vec ide i bit cemo kao engleska u tom smislu
Al kao sto rece mapa bara puno krokodila i odmah bi bilo rata zbog toga
Uglavnom ja sam za solidarnost al ova vrsta solidarnosti ne ide nikako
julisiz es grant

#5250 Re: Sebija All about

sandra01 wrote:
I ne samo to, nego ako se ovako rasporedjuje novac onda ispada da Kanton Sarajevo tj. njegovi gradjani odvajaju svakog mjeseca novac da bi se isplatili dugovi UKBC koji su napravljeni iz ko zna kojih razloga ali u kojem se lijece svi gradjani Federacije.
Zanima me da li novac koji uplacuju zaposleni u npr. u Tuzli, Gorazdu,Zenici za zdravstveno osiguranje ide takodje na vracanje dugova UKBC ili to moraju otplacivati samo stanovnici Kantona Sarajevo.
Po kom principu gradjani iz drugih gradova u Federaciji mogu dobiti lijekove i ostalu potrebnu opremu u bolnicama u njihovim gradovima a stanovnici Kantona Sarajevo to moraju donjeti sa sobom iako im je uredno odbijen novac za to?

I jos jedno pitanje , kakva je situacija u vojnoj bolnici? Mora li se i tamo nositi posteljina i analgin sa sobom?
Fondovi iz čijih se kantona pacijenti šalju u KCUS plaćaju toj ustanovi fakturisane usluge. Dakle, od novca prikupljenih na svom području, naravno.
A to zašto nema lijekova u bolnicama, to je stvar (ne)namjenskog utroška sredstava od strane samih bolnica. Novac koji bi trebali dati za lijekove, daju npr. za to što prime novog uposlenog (ne ulazim ovdje u to je li trebao biti primljen), ili na primjer za plaćanje dugova dobavljačima. Odakle će namaći taj novac, kad su sredstva iz fonda koji dobiju godinama uvijek ista. I onda, nešto mora da "otpadne".
Ne kažem da je to dobro, i svesrdno se borim protiv toga na onim poljima gdje mogu, ali je nažalost to realnost.
Post Reply