Republika Turska

Post Reply
sumirprimus

#5226 Re: Republika Turska

Post by sumirprimus »

insomnia78 wrote:Jedan od desetak idiota koji cita to sto pises :thumbup:
Nemoj jebat da citas :mrgreen:
Jaksemas. :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5227 Re: Republika Turska

Post by konektovan »

Slazem se da turska politika nije idealna, al' tesko moze i biti. Ali zaboravljas cinjenicu, da je masa kurda prihvatila Tursku kao svoju zemlju i da ih dosta zivi u drugim dijelovim turske bez ikakvih problema. Opet imas kurde, koji se sluze terorizmom kao odgovorom na tursku politiku, sto je cinjenica, i onda imamo belaj?!
Co0l

#5228 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

insomnia78 wrote:
Kikibombona wrote:
konektovan wrote:Jedno pitanjce, sta te ponukalo da zauzmes poziciju branitelja kurda, a opet istovremeno da demonizujes turke????? Iskreno, meni je zao cijele te situacije u kojoj stradaju nevini ljudi, a da se ne lazemo, ja kao musliman, nikako ne uzivam u navijanju, niti za jednu stranu, jer boli kad vidim da se dijele i ubijaju.
To sto se radi o narodu koji neizmjerno pati, koji je utamnicen u cetiri drzave. U svakoj su pretrpili strahote, najvise u Turskoj. Trpe sikaniranja na dnevnom nivou. Silne zlocini i ponizenja/ugnjetavanja mali covjek trpi snakodnevno. Vecinu toga javnost nikada ne sazna.

Student in Turkey accused of terror propaganda for speaking Kurdish

http://rudaw.net/NewsDetails.aspx?pageid=215843

Islamske zemlje su ulozile ogroman novac, desetine milijardi, kako bi probudili pijetet kod ljudi sirom svijeta prema Palestincima. Isti ti koji cvile za Palestincima cine genocide, ubijaju, proganjaju, sikaniraju... Kurde... Za Kurde nema ko urgirati, niko mocan ne stoji iza njih. Stavise, izdani su od svih, izvarani bezbroj puta kroz historiju. 'Narod koji je rodjen da bude izdan' - tako drugi kazu za Kurde. Kurdi za sebe kazu - 'nemamo prijatelje osim planina'.

Dakle, prirodan nagon covjeka bi trebao biti svrstati se na stranu potlacenog, a to Kurdi bez sumnje jesu.

Demonizujem tursku politiku koja njeguje tekovine genocida, zlocina, aparthejda, sovinizma...

Da se podsjetimo... ovaj veliki covjek je sve rekao...

Da, covjek koji zivi u normalnoj drzavi sa normalnim uredjenjem i normalnim okruzenjem pa mu ne preostaje nista drugo nego empatisati se sa nekim ugrozenim narodima sirom planete
Sve ovo sto si naveo za Kurde moze se reci i za nas pa zasto onda ne posvetis svoje vrijeme tome?
Ima i kod nas genocida, aparthejda, svih vrsta ugnjetavanja, ratnih zlocinaca na slobodi...
Ok, kazes ne mozes nista promjeniti pa si odust'o. Jel to znaci da glede Kurda mozes pa nastavljas i dalje?
Svi znamo da ove tvoje postove ne cita niko osim par nas budala ovdje na forumu a i nama su vecinom smijesni. DakleM drugi su tu razlozi na djelu. Na sto ti, naravno imas apsolutno pravo al' mojne nam ba prodavati muda za bubrege
Jest,al kod nas je genocid pocinjen nad ihvanijama,to se ne racuna :mrgreen:
sunceKOtepsija

#5229 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Juce, na vjencanju bilo je jako emotivno, posebno u trenutku kada se gostima obratio predsjednik Republike Tajip Erdogan koji je rekao:"Sumeji sam uvijek tepao lane moje maleno, a sad, poput laneta, odlazi od mene..."
Posjetiteljima je prikazan i kratki 25-minutni film o zivotu i pregalastvu Selcuka i Sumeyye, njihovoj borbi za islam i Tursku, njihovoj skromnosti i osjecaju za malog covjeka. Na kraju filma se vidi kako Sumeyya i Selcuk secu trgom, i hrane golubove.

1.19 prozivaju Bakira
1.35 Bakir hitrim koracima ide uz stepenice

Image
-zatvorene novine bliske Davutogluu
-MHP- kriticno, na rubu incidenta, unutarstranacka opoizicija na barikadama, bice zanimljivo
TarikDz

#5230 Re: Republika Turska

Post by TarikDz »

Vratio sam se iz Turske sa odmora jucer. Pozitivno sam se iznenadio sto se tice ljudi. Naime bili smo blizu Izmira gdje pobjedjuje CHP (Attaturkova Partija). Ocekivao sam da su ti ljudi hladniji prema Bosnjacima, da nas I ne smatraju tako bracom kao recimo oni iz Istambula.

U Hotelu je zabavljac koji je bio iz Izmira rekao kada smo mu rekli da smo iz Bosne ovako:"Dok je god Turske , Turska ce braniti Bosnu." Mi se iznenadili I bilo nam neprijatno jer je rekao to glasno na engleskom a oko nas sve englezi.Lik pije pivo sa nama, dakle pravi CHP-ovac.

Onda u bukvalno svakom restoranu pitaju nas odakle smo;kad kazemo iz Bosne odmah slijedi:"Ooooo Braca." U dva restorana su nam govorili da netrebamo platiti pice jer smo kao eto braca."

Granicni policajac kada smo isli trajektom u Grcku, kada mi je vidjeo mjesto rodjenja "Sarajevo" mi kaze ovako:"Bosna Herceg brothers".

To sve skupa me je jako iznenadilo. Ocekivao sam da su ti Attaturkovci totalno drugaciji a ispada da su nam oni veliki prijatelji.
sunceKOtepsija

#5231 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

jedan od savjetnika predsjednika CHP-a je porijeklom iz Bosne.
U Izmiru ima dosta ljudi iz Bosne i Albanije, Kemal Baysak je roden u Izmiru, godinama bio nacelnik Karsiyake
TarikDz

#5232 Re: Republika Turska

Post by TarikDz »

sunceKOtepsija wrote:jedan od savjetnika predsjednika CHP-a je porijeklom iz Bosne.
U Izmiru ima dosta ljudi iz Bosne i Albanije, Kemal Baysak je roden u Izmiru, godinama bio nacelnik Karsiyake
Bili smo u Marmarisu I Izmiru I Dalamanu. Ako su nas u tom kraju ovako docekali , a tu je najmanje popularan Erdogan, onda BiH ima prijatelja u Turskoj kao cjelini. To je neko moje misljenje. Mislim ako konobar u sred Marmarisa ti donese 2 kruga caja i jednu turu svjezeg soka i kaze:"To je dzaba od kuce jer mi volimo Bosnu,vi ste nasa braca." Onda meni to puno govori. A mi smo naravno sve platili i jos mu dali baksis i rekli mu da i mi volimo Tursku. :D

Ne vole Erdogana ali daleko od toga da su CHP-ovci protiv nas ili da im je svejedno za nama. Oni su ovako moderniji, progresivniji, rekao bih da su kulturolski blizi cak nama Bosnajcima iz recimo Sarajeva...ali kad kazes Bosna kao da si im rekao da si iz Turske.
sunceKOtepsija

#5233 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

TarikDz wrote:
sunceKOtepsija wrote:jedan od savjetnika predsjednika CHP-a je porijeklom iz Bosne.
Bili smo u Marmarisu I Izmiru I Dalamanu. Ako su nas u tom kraju ovako docekali , a tu je najmanje popularan Erdogan, onda BiH ima prijatelja u Turskoj kao cjelini. To je neko moje misljenje. Mislim ako konobar u sred Marmarisa ti donese 2 kruga caja i jednu turu svjezeg soka i kaze:"To je dzaba od kuce jer mi volimo Bosnu,vi ste nasa braca." Onda meni to puno govori. A mi smo naravno sve platili i jos mu dali baksis i rekli mu da i mi volimo Tursku. :D

Ne vole Erdogana ali daleko od toga da su CHP-ovci protiv nas ili da im je svejedno za nama. Oni su ovako moderniji, progresivniji, rekao bih da su kulturolski blizi cak nama Bosnajcima iz recimo Sarajeva...ali kad kazes Bosna kao da si im rekao da si iz Turske.
http://www.avaz.ba/clanak/187394/savjet ... u-politiku
Refik Akova, Bošnjak porijeklom iz Bijelog Polja, s turskom adresom življenja već duže od 45 godina, dugogodišnji je član Republikanske narodne stranke (CHP), najjače opozicione turske partije koja u tamošnjem parlamentu ima 130 delegata.
Akova je trenutno član Izvršnog odbora stranke i savjetnik predsjednika CHP-a za pitanja Balkana i zemalja bivše Jugoslavije.
nije ni AKP repa bez korijena u Izmiru,
http://secim.haberler.com/2015/izmir-secim-sonuclari/
Dalaman Chp i AKP rame uz rame 38% i 37% jedino u Marmarisu CHP ima preko 50%.
http://secim.haberler.com/2015/dalaman-secim-sonuclari/
TarikDz

#5234 Re: Republika Turska

Post by TarikDz »

sunceKOtepsija wrote: nije ni AKP repa bez korijena u Izmiru,
http://secim.haberler.com/2015/izmir-secim-sonuclari/
Dalaman Chp i AKP rame uz rame 38% i 37% jedino u Marmarisu CHP ima preko 50%.
http://secim.haberler.com/2015/dalaman-secim-sonuclari/
Upravo nam je u Marmarisu bio taj hotel. Znaci barem pola ljudi bi trebali biti za CHP. Jedan zabavljac je poceo kao fol da plese i da se zeza i onda je plesao kao one arapske trpusne plesacice ali je prste namjestio ovako:

Image

Oni drugi zabavljaci su pukli od smijeha. Naravno englezi, swedjani, Ukrajinci pojma nisu imali sta taj znak znaci. Nebi nija pojma imao da nisam to prije vidjao kod nekih turaka. Dakle iz toga sam zakljucio da u Marmarisu ima i tih ultra nacionalista iako neznam kolko.
sunceKOtepsija

#5235 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

http://secim.haberler.com/2015/marmaris ... sonuclari/
evo ti za marmaris
ima svega maltene, sad jel se on izigravo il je stvarno, ko ce ga znat, imas i kurda dosta, kurdski HDP uzima dosta glasova tu, imaju i parlamentarce iz te regije, evo slika istaknuti AKP ovac nekad sa istim znakom-Bulent Arinc
Image
Image
TarikDz

#5236 Re: Republika Turska

Post by TarikDz »

sunceKOtepsija wrote:http://secim.haberler.com/2015/marmaris ... sonuclari/
evo ti za marmaris
ima svega maltene, sad jel se on izigravo il je stvarno, ko ce ga znat, imas i kurda dosta, kurdski HDP uzima dosta glasova tu, imaju i parlamentarce iz te regije, evo slika istaknuti AKP ovac nekad sa istim znakom-Bulent Arinc
Image
Image
Dakle u Maramrisu ultra nacionalisti imaju 13,4% glasova. To je bas puno za tako modern mjesto. Sve jahta do jahte je tamo. Mislim da u tom gradu ima vise hotela sa 5 svjezdica nego na cjeloj hrvatskoj obali.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5237 Re: Republika Turska

Post by Truba »

cini se da nas bakir nije obrukao :thumbup:
sto se turaka tice nikad nisam volio s njima sahabjer kad vide odakle si gnjave kako ih ima dole 10 milijuna porijekla iz bih
a ja samo sam htio sah :skoljka:
sunceKOtepsija

#5238 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Black swan wrote:cini se da nas bakir nije obrukao :thumbup:
svjetski, a nas :D
Image
insomnia78

#5239 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Pa dje su braca bila 92-e?
TarikDz

#5240 Re: Republika Turska

Post by TarikDz »

insomnia78 wrote:Pa dje su braca bila 92-e?
http://www.klix.ba/vijesti/bih/cia-turs ... /131002045
"Turska vrši pritisak na saveznike da dobiju odobrenje od UN-a za zračne napade kojima bi uništili tešku artiljeriju u BiH. Ankara je spremna da pruži svoje zračne snage za ove operacije", stoji u CIA-inim dokumentima koji su nekad nosili oznake "tajno i povjerljivo".
Turski standard (GDP per capita) je tada bio oko 4,5 puta manji nego danas. Tako da je bilo tada previse ocekivati da samostalno intervenise bez odobrenja Amerike. Nisu imali ni kapacitete jer za takvu intervenciju moras imati I vojnu infrastrukturu da djelujes 2000 km od svog kopna. Danas su stvari dosta drugacije ja mislim. Vojne kapacitete svakako imaju a I finansijske I upravo zato se I mjesaju na balkanu jer mogu. Iza tih rijeci stoji I realna snaga.

Turska danas ima samo u zapadnoj Turskoj (bez Ankare) rast stanovnistva od 500.000 godisnje a rast GDP-a im je trenutno 4,2% uz sve probleme u regionu. Tako da je za ocekivati da ce preci 85 miliona stanovnika u roku od 10 godina.
sunceKOtepsija

#5241 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

TarikDz wrote:
"Turska vrši pritisak na saveznike da dobiju odobrenje od UN-a za zračne napade kojima bi uništili tešku artiljeriju u BiH. Ankara je spremna da pruži svoje zračne snage za ove operacije", stoji u CIA-inim dokumentima koji su nekad nosili oznake "tajno i povjerljivo".
Turski standard (GDP per capita) je tada bio oko 4,5 puta manji nego danas. Tako da je bilo tada previse ocekivati da samostalno intervenise bez odobrenja Amerike. Nisu imali ni kapacitete jer za takvu intervenciju moras imati I vojnu infrastrukturu da djelujes 2000 km od svog kopna. Danas su stvari dosta drugacije ja mislim. Vojne kapacitete svakako imaju a I finansijske I upravo zato se I mjesaju na balkanu jer mogu. Iza tih rijeci stoji I realna snaga.

Turska danas ima samo u zapadnoj Turskoj (bez Ankare) rast stanovnistva od 500.000 godisnje a rast GDP-a im je trenutno 4,2% uz sve probleme u regionu. Tako da je za ocekivati da ce preci 85 miliona stanovnika u roku od 10 godina.
al turkmeni u siriji im nisu bili 2000 km, iako je istanbul srajevo ako cemo mak na konac manje od 1000
sunceKOtepsija

#5242 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Nezadovoljnici unutar MHP-a zele kongres, promjene, ostavku bahcelija, policija blokirala mjesto gdje se trebao odrzati kongres, nezadovoljnici smatraju da je cilj AKP-a ostanak Bahcelija i daljnje propadanje stranke

Kikibombona

#5243 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Jedan od desetak idiota koji cita to sto pises :thumbup:
Konacno da se slozim sa tobom! :thumbup:
sunceKOtepsija

#5244 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

bi mi zanimljivo, 7 slika https://en.wikipedia.org/wiki/Motiur_Rahman_Nizami kojeg se i Erdogan prisjetio neki dan, i kome su u nekim turskim gradovima, u pojedinim dzamijama klanjane dzenaze u odsutnosti
http://www.klix.ba/vijesti/bih/mirna-se ... 60515058#7
Oko dvije stotine učesnika mirne šetnje nosilo je fotografije...slike sa sahrana turskih vojnika poginulih u terorističkim napadima.

Na Trgu djece Sarajeva pročitano je i zajedničko pismo šetnje na nekoliko jezika. Pored ostalog, upućeni su pozdravi narodu Sirije, Egipta, Turske i Palestine.

"Skupili smo se da poviknemo dok se ubijaju naša braća u cijelom svijetu, ne pristajemo da šutimo protiv zuluma. Častan stav Turske protiv terorizma se skupio i ujedinio nas ovdje u sred Evrope. Povikujemo odavde onima koji za sebe kažu da su protiv terorizma ali ne gledaju šta se dešava ispred njihovih očiju, znaju dobaciti Turskoj koja se svim mogućnostima bori protiv terorizma, Oni trebaju znati da ne mogu ništa protiv Turske koja je natopljena krvlju šehida. Mi u BiH, gdje žive različite vjere, jezici, kulture, želimo poviknuti da muslimani nisu teroristi", poručeno je sa skupa
.
Kikibombona

#5245 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

TarikDz wrote:

Opet mitomanija i podanistvo na djelu!

Asad i Rusi razvalise Turkmene metar od granice sa Turskom, potpuno ih devastiraju, vojnim dejstvima u korijenu unistavaju. Dakle, Turci sa jeftinim kineskim dvogledom mogu posmatrati agoniju Tukrmena sjeverno od Alepa i sjeverno od Latakije, na samoj granici sa Turskom. Ti Turkmeni se identificiraju sa Turskom, masu turskim zastavama, a Turci im ne zele ili ne smiju pomoci. Turkmeni mole, preklinju, ali nista. Nece da pomognu Turkmene koji su im blizi u svakom mogucem pogledu, a pomogli bi eto Bosnjake koji su hiljadu kilometara udaljeni!? :lol: Uz to, jedan mikro Luksemburg je po tabeli o stranim ulaganjima u BiH koju smo nedavno vidjeli ulozio priblizno ili vise od Turske, a da ne govorimo o Austriji i drugima... Kakvi supljaci majko moja mila...

Turci su poznati trgovci, jedni od boljih, ako ne i najbolji, u svijetu. Nazalost, u Turskoj nisam bio, ne mogu govoriti iz vlastitog iskustva, ali jesu mnogi clanovi porodice, prijatelji i poznanici. Svi imaju pozitivna iskustva. Jedino se poneko zalio na 'napadnost' trgovaca i na pretjeranu ljubaznost. Cesto kod nas u firmu dolaze partneri iz Beograda. Nedavno jedan Srbijanac veli da od sada samo u Tursku ide. Sa cijenama su super povoljni, ljubazniji od Crnogoraca i imaju 10 puta bolju ponudu. Kaze da ce prije u Bugarsku otici nego u Crnu Goru. Nikada nisam cuo da je neki Srbin ili Hrvat imao neprijatnosti u Turskoj. Poznajem jednog trgovca iz Beograda koji je bezbroj puta poslom isao u Istambul. Kaze da sa Turcima niko nije trgovao ako makar jednom nije prevaren. Njemu su jedne prilike uvalili fals robu. Ali, sto se tice ljubaznosti, odnosa prema strancima, na to ima samo pohvale.

Al' sve to ne znaci nista... Jucer sam postavio clanak o najezdi Iranaca u Beograd. Isticu ih kao najbolje turiste. Iranci odusevljeni Beogradom. Rekao bi covjek da Srbi gaje posebnu ljubav prema muslimanima. Medjutim, znamo da nije tako...
Co0l

#5246 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Osim sto su im slali oruzje i ljudstvo,te vjerovatno i obavjestajne podatke,sta bi ti predlozio da jos urade da odbrane Turkmene od ruskog divljanja,da obore jos neki ruski avion,posalju regularne turske trupe u Siriju,izvrse napad na Rusiju?
Kikibombona

#5247 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Osim sto su im slali oruzje i ljudstvo,te vjerovatno i obavjestajne podatke,sta bi ti predlozio da jos urade da odbrane Turkmene od ruskog divljanja,da obore jos neki ruski avion,posalju regularne turske trupe u Siriju,izvrse napad na Rusiju?
Da posalju mirovne snage na podrucja gdje zive Turkmeni na sjeveru Latakije i tako onemoguce bombardovanje sirijskih i ruskih snaga. Morali bi zaprijetiti Asadu da ce uzvratiti i ukljuciti se u rat ako budu otvorili vatru na njihove vojnike.

Amerikanci, Rusi i Iranci imaju svoje snage u Siriji. Turci imaju u Iraku, ali nemaju u Siriji, na vlastitoj granici. Zasto?

Plase se, a?
Challenger__

#5248 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Turci su poznati trgovci, jedni od boljih, ako ne i najbolji, u svijetu. Nazalost, u Turskoj nisam bio, ne mogu govoriti iz vlastitog iskustva, ali jesu mnogi clanovi porodice, prijatelji i poznanici. Svi imaju pozitivna iskustva. Jedino se poneko zalio na 'napadnost' trgovaca i na pretjeranu ljubaznost. Cesto kod nas u firmu dolaze partneri iz Beograda. Nedavno jedan Srbijanac veli da od sada samo u Tursku ide. Sa cijenama su super povoljni, ljubazniji od Crnogoraca i imaju 10 puta bolju ponudu. Kaze da ce prije u Bugarsku otici nego u Crnu Goru. Nikada nisam cuo da je neki Srbin ili Hrvat imao neprijatnosti u Turskoj. Poznajem jednog trgovca iz Beograda koji je bezbroj puta poslom isao u Istambul. Kaze da sa Turcima niko nije trgovao ako makar jednom nije prevaren. Njemu su jedne prilike uvalili fals robu. Ali, sto se tice ljubaznosti, odnosa prema strancima, na to ima samo pohvale.

Al' sve to ne znaci nista... Jucer sam postavio clanak o najezdi Iranaca u Beograd. Isticu ih kao najbolje turiste. Iranci odusevljeni Beogradom. Rekao bi covjek da Srbi gaje posebnu ljubav prema muslimanima. Medjutim, znamo da nije tako...
Ništa normalnije od vrhunske usluge u Turskoj; sasvim je logična iranska oduševljenost Beogradom. Previše se opterećuješ predrasudama i stereotipima balkanskog polusvijeta od koga je i Bog digao ruke.
TarikDz

#5249 Re: Republika Turska

Post by TarikDz »

Turska je uradila u Siriji mnogo. Prakticki je naoruzala AL Nusru i Sirijsku opoziciju (Zajadno sa Izraelom, Amerikom i Saudijcima, Qatarom i Emiratima). Oborili su Ruski borbeni avion kada su trebali da pokazu zube. A to moze samo drzava koja ima ogromna muda. Kupovali su naftu i prodavali na crno trziste od onih koji su se borili protiv Rusa i Assada. Sve u svemu su doveli do situacije u kojoj suniti kontrolisu vecinu Sirije. I nikada Sirija nece biti u cjelini pod kontrolom Irana i Rusije. Ono u cemu nisu ispunili svoj cilj je da se realizira plinovod Qatar-Sirija-Turska-EU. A to je bio primarni cilj Amerike i upravo se i zbog toga tamo ratuje. Tu je gresku napravio Obama kada se nije usudio poslati vojsku u trazenom momentu i nije shvatio trenutak. A Rusi su uskocili u pravo vrijeme.

Ali upravo je Turska bitna zbog drugog plinovoda koji se pusta u funkciju 2018 a to je Azerbejdzanski gas koji preko Turske ide u EU:

https://www.youtube.com/watch?v=ZYM63KFdH78

TANAP ce Tursku stavljati u jako bitnu poziciju, mnogo bitniju nego sto je vec sada. Jer 25% EU gasa ce dolziti iz Azerbejdzana neovisno od Rusije. I to je cilj upravo Amerike da odvoje EU od Ruskog gasa. Zato Stratford i pise u svojim izvjestajima da ce Azerbejdzan i Turska u 21. stoljecu biti od primarnog znacaja za Americke interese.

NATO pakta nema ukoliko energetika za EU nije obezbjedjena. Bez neovisnosti EU od Ruskog gasa nema ni NATO pakta jer Rusija moze ucjenjivati NATO pakt. Ali sa Turskim tokom TANAP, to se sve mjenja.

Sta to znaci za BiH u buducnosti nije tesko zakljuciti. Jaci obostrani interesi izmedju Amerike i Turske davaju krila Turskoj na balkanu. Tolerisat ce joj se mnogo mnogo vise. A sa rastucim ekonomskim i vojnim potencijalima republike Turske se poboljsava i infrastruktura preko koje Turska taj uticaj moze i provoditi u djelo u svakodnevnom politickom zivotu.

Jasno je kao dan da kada se gas Azerbejdzanski bude poceo koristiti u EU a neovisno od Rusije da ce to natjerati Rusiju da ga izvozi u Kinu i jacati Kinesko Ruski blok. A djelovanja NATO pakta protiv tog bloka moze samo preko jake pozicije Turskih zemalja kao sto su Kazachstan, Turkmenista, Azerbejdzan.
Co0l

#5250 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Osim sto su im slali oruzje i ljudstvo,te vjerovatno i obavjestajne podatke,sta bi ti predlozio da jos urade da odbrane Turkmene od ruskog divljanja,da obore jos neki ruski avion,posalju regularne turske trupe u Siriju,izvrse napad na Rusiju?
Da posalju mirovne snage na podrucja gdje zive Turkmeni na sjeveru Latakije i tako onemoguce bombardovanje sirijskih i ruskih snaga. Morali bi zaprijetiti Asadu da ce uzvratiti i ukljuciti se u rat ako budu otvorili vatru na njihove vojnike.

Amerikanci, Rusi i Iranci imaju svoje snage u Siriji. Turci imaju u Iraku, ali nemaju u Siriji, na vlastitoj granici. Zasto?

Plase se, a?
Dakle,tvoje rjesenje bi bilo da izvrse agresiju na Siriju i rizikuju zapocinjanje treceg svjetskog rata.Nista pametnije nisam ni ocekivao.
Oboriti tuđi ratni avion koji je povrijedio tvoj vazdusni prostor, i to nakon vise upozorenja, je jedno, ali poslati svoje snage u Siriju bez njenog odobrenja i bez mandata UN-a i to u momentu kakav je tada a i sada bio, je nesto sasvim drugo.
Turkmenima su pomogli koliko su mogli,i samo njima i mogu zahvaliti sto nisu potpuno istrjebljeni na sjeveru Sirije.
Post Reply