Ne bih komentarisao ovaj gore nonsens, ali tvrditi da je vjera uzrok nazadovanja društva mogu samo neznalice. Kad vec govorimo o Islamu, kako onda objasniti Bagdad i Kordobu, koji su u svoje zlatno doba bili centri svjetske nauke: filozofije, matematike, fizike, astronomije, geografije etc. Citave su knjige napisane o ovome, a vi neznalice se kacite nekih bezveznih primjera i omalovazavate udio jedne civilizacije na cija su se dostignuca nakacili u Evropi i pokrenuli Renesansu. To uopste nisu kontroverze, to su istorijske cinjenice. Ovo svakako nije mjesto za tu temu, ali tvrdnja da je Islam uzrok stanja u kojem se danas nalaze Arapi je stvarno smijesna. Vjera, cija je prva objava "Uci", i ciji poslanik tvrdi da je "tinta sa pera učenjaka vrijednija od krvi sehida". Mnoga muslimanska drustva su u krizi, ali sigurno nece izaci iz nje da sutra svi predju u ateizam. Za Islam se mogu tvrditi mnoge stvari, ali da je kocnica nauci to sigurno ne moze.hrastov žižak wrote:Hvala kravoljubima na NULI!!!
Terorizam u Parizu!
-
chupacabra
#5226 Re: Terorizam u Parizu!
- Bosanac sa dna kace
#5227 Re: Terorizam u Parizu!
Zašto je zaboravljeno vreme kada su pariski muslimani pomogli Jevrejima da pobegnu od nacista?
Evo jedne stavke koja je izostavljena iz udžbenika. Francuski film iz 2011. godine, „Slobodni ljudi“, preneo je neverovatnu istoriju o tome kako su muslimani pružili utočište francuskim Jevrejima u Parizu, koji je bio pod nacističkom okupacijom za vreme Drugog svetskog rata.
Film je inspirisan pravim događajima, a „Šindlera“ u ovom slučaju predstavlja Si Kadur Bengabrit, koji je bio hodža Velike džamije u Parizu do 1954. godine.
Pod tvrđavom mozaika i baštama mira koje zauzimaju čitav blok Latinske četvrti, nalaze se podzemni tuneli koji su nekada služili za skrivanje pokreta otpora i francuskih Jevreja, koji su tamo mogli dobiti sertifikate o muslimanskom identitetu. U međuvremenu, Bengabrit, mudri religijski i politički vođa, pokazivao je nacističkim oficirima i njihovim ženama džamiju, bez znanja šta se ispod nje krije.
Severnoafrički Jevrej po imenu Albert Asulin, koji je pobegao iz nemačkog logora, opisao je svoje iskustvo sakrivanja u džamiji:
„Najmanje 1.732 borca pokreta otpora krilo se u podzemnim tunelima. Tu su se nalazili i muslimani i hrišćani i Jevreji. Jevreja je bilo najviše“.
Obezbeđivanje utočišta za Jevreje bilo je spontano, što je verovatno razlog zašto izostaju tačni istorijski zapisi. Neki tvrde da je spašeno na hiljade Jevreja, dok drugi tvrde da ih je spašeno par desetina. Trenutni hodža Velike džamije u Parizu, Dalil Bubekir, intervjuisan je 2006. godine od strane Roberta Satlofa, direktora Instituta za politiku Bliskog istoka u Vašingtonu.
U Satlofovoj knjizi „Među pravednima“, Bubekir je potvrdio da je oko 100 Jevreja dobilo muslimanske identitete prema podacima džamije, priloživši uz to kopiju dokumenta iz 1940. godine u kojem je izražena sumnja nacista da osoblje džamije daje lažne muslimanske identitete Jevrejima.
Najpoznatiji slučaj izbeglice iz džamije jeste Simon Hilali, sefardski Jevrej koji je preživeo Holokaust pretvarajući se da je Arapin po imenu Salim uz Bengrabitovu pomoć i koji je kasnije postao najpopularniji pevač koji je pevao na arapskom jeziku u to vreme. Nemci su bili toliko sumnjičavi po pitanju ovog jevrejskog muzičara da je Bengabrit urezao ime Hilalijevog izmišljenog muslimanskog dede na jedan od spomenika u pariskom muslimanskom groblju.
Simon Hilali se pojavljuje u gorepomenutom filmu u kojem glumi jednu od glavnih uloga.
Režiser filma „Slobodni ljudi“ zalaže se da se taj film pušta u školama. „On odaje poštu onim ljudima u našoj istoriji koji su ostali nevidljivi“, rekao je on za New York Times. „Prikazana je druga realnost u kojoj su muslimani i Jevreji sarađivali zajedno. Moramo se toga ponosno sećati“.
Nameće se pitanje da li će francuski Jevreji, hrišćani ili bilo koji drugi danas imati humanosti i savesti da učine isto za svoju muslimansku braću i sestre kada dođe do njihovog progona?
Messy Nessy (messynessychic.com)
Webtribune.rs
https://www.youtube.com/watch?v=jbv7gZFutaM
- hrastov žižak
#5228 Re: Terorizam u Parizu!
Ne budi malouman, ne kontaš, padobranac si. On će meni držat lekciju o Bagdadu i Kordobichupacabra wrote:Ne bih komentarisao ovaj gore nonsens, ali tvrditi da je vjera uzrok nazadovanja društva mogu samo neznalice. Kad vec govorimo o Islamu, kako onda objasniti Bagdad i Kordobu, koji su u svoje zlatno doba bili centri svjetske nauke: filozofije, matematike, fizike, astronomije, geografije etc. Citave su knjige napisane o ovome, a vi neznalice se kacite nekih bezveznih primjera i omalovazavate udio jedne civilizacije na cija su se dostignuca nakacili u Evropi i pokrenuli Renesansu. To uopste nisu kontroverze, to su istorijske cinjenice. Ovo svakako nije mjesto za tu temu, ali tvrdnja da je Islam uzrok stanja u kojem se danas nalaze Arapi je stvarno smijesna. Vjera, cija je prva objava "Uci", i ciji poslanik tvrdi da je "tinta sa pera učenjaka vrijednija od krvi sehida". Mnoga muslimanska drustva su u krizi, ali sigurno nece izaci iz nje da sutra svi predju u ateizam. Za Islam se mogu tvrditi mnoge stvari, ali da je kocnica nauci to sigurno ne moze.hrastov žižak wrote:Hvala kravoljubima na NULI!!!
- Bosanac sa dna kace
#5229 Re: Terorizam u Parizu!
Nista te nijesam skont'o....Hajvan wrote:@Bosanac sa dna kace - super, dajte ovim današnjim naprednim arapima/musimanima da naprave poluprovodnik onda.
-
Mohamad Sissoko
#5230 Re: Terorizam u Parizu!
Ti si zajebo Ajnštajna.hrastov žižak wrote: Ne budi malouman, ne kontaš, padobranac si. On će meni držat lekciju o Bagdadu i KordobiDrugi, nabacuješ mi tvrdnje koje nigdje ne iznosim. Dakle, ne budi malouman.
- hrastov žižak
#5231 Re: Terorizam u Parizu!
Ti si zajebo shauna the sheepaMohamad Sissoko wrote:Ti si zajebo Ajnštajna.hrastov žižak wrote: Ne budi malouman, ne kontaš, padobranac si. On će meni držat lekciju o Bagdadu i KordobiDrugi, nabacuješ mi tvrdnje koje nigdje ne iznosim. Dakle, ne budi malouman.
-
Mohamad Sissoko
#5232 Re: Terorizam u Parizu!
Kad ti dodjeljuju nobelovu?hrastov žižak wrote:Ti si zajebo shauna the sheepaMohamad Sissoko wrote:Ti si zajebo Ajnštajna.hrastov žižak wrote: Ne budi malouman, ne kontaš, padobranac si. On će meni držat lekciju o Bagdadu i KordobiDrugi, nabacuješ mi tvrdnje koje nigdje ne iznosim. Dakle, ne budi malouman.
- hrastov žižak
#5233 Re: Terorizam u Parizu!
To ona nagrada što je mahom Jvreji ubiru?Mohamad Sissoko wrote:Kad ti dodjeljuju nobelovu?hrastov žižak wrote:Ti si zajebo shauna the sheepaMohamad Sissoko wrote:
Ti si zajebo Ajnštajna.
-
chupacabra
#5234 Re: Terorizam u Parizu!
Uvijek se potvrdi pravilo da je lakse voditi polemiku sa totalnim idiotom neko sa poluidiotom jer ovaj drugi uvijek sebi umisli da nesto zna. Blago tebi kad si stao na pola.hrastov žižak wrote: Ne budi malouman, ne kontaš, padobranac si. On će meni držat lekciju o Bagdadu i KordobiDrugi, nabacuješ mi tvrdnje koje nigdje ne iznosim. Dakle, ne budi malouman.
Last edited by chupacabra on 18/01/2015 17:16, edited 1 time in total.
- hrastov žižak
#5235 Re: Terorizam u Parizu!
Koju polemiku, nesretniče? Onu u kojoj mi nabacuješ tvrdnje da bi mogo držat svoje glupave lekcije o historiji civilizacije? Promašio si, bolan. Krivoj si se osobi obratio. Provalio si se, jebiga, dešava se.chupacabra wrote:Uvijek se potvrdi pravilo da je lakse voditi polemiku sa totalnim idiotom neko sa poluidiotom jer ovaj drugi uvijek sebi umisli da nesto zna. Blago tebi.Mohamad Sissoko wrote:hrastov žižak wrote: Ne budi malouman, ne kontaš, padobranac si. On će meni držat lekciju o Bagdadu i KordobiDrugi, nabacuješ mi tvrdnje koje nigdje ne iznosim. Dakle, ne budi malouman.
- Gojeni H
#5236 Re: Terorizam u Parizu!
@hrastov zizak napisa vise od jedne recenice!
Sutra ce sjekire iz neba pocet' padat'.
- hrastov žižak
#5237 Re: Terorizam u Parizu!
Hoće. U islamskoj državi Iraka i Šama.Gojeni H wrote:@hrastov zizak napisa vise od jedne recenice!
- Gojeni H
#5238 Re: Terorizam u Parizu!
Neka je big bang s tobom.hrastov žižak wrote:Hoće. U islamskoj državi Iraka i Šama.Gojeni H wrote:@hrastov zizak napisa vise od jedne recenice!
- insomnia78
#5239 Re: Terorizam u Parizu!
Ho's reci shaun-a le mouton-a?hrastov žižak wrote:Ti si zajebo shauna the sheepaMohamad Sissoko wrote:Ti si zajebo Ajnštajna.hrastov žižak wrote: Ne budi malouman, ne kontaš, padobranac si. On će meni držat lekciju o Bagdadu i KordobiDrugi, nabacuješ mi tvrdnje koje nigdje ne iznosim. Dakle, ne budi malouman.
Ipak je tema Pariz
- JohnnyS
#5241 Re: Terorizam u Parizu!
Ne bih se ja baš hvalio Bagdadom i Cordobom, nije kompliment za neko društvo da je bilo deset puta naprednije prije 700 godina nego je danas. Dapače, stidio bih se takvog ogromnog koraka unazad...
-
VjecitiStudent
#5242 Re: Terorizam u Parizu!
ANTE TOMIĆ Prije nego išta rečete o džihadu, morate znati da smo ga i mi vodili i još ga vodimo
Trebao bih biti negdje uz more, u Komiži na Visu, na primjer.Bio bi sunčan rujanski dan. Ujutro bih od ribara kupio svježe ulovljene skuše, očistio ih na starim novinama i ispekao na žeravi od lozja. Objedovao bih ribu i blitvu, sve obilno zaliveno finim maslinovim uljem, a zatim se ispružio na ležaljci pod odrinom, slušajući pjenušanje valova na oblucima, zujanje osa koje piju slatki sok iz prezrelih boba grožđa i Neila Younga, 'Long May You Run' sa stereo uređaja
I onda bih usnuo.
Nešto kasnije prikrao bi mi se na prstima jedan vragolasti mladić s dugačkom travkom u ruci. Vrhom travke dirao bi me nježno po uhu, sklopljenim očima, gurao mi je u poluotvorena usta i nosnice, vedro iščekujući da se u snu namrštim i uzmem meškoljiti i češati. Ali, moja bi reakcija izostala i on bi uskoro shvatio što se dogodilo.
“Mama!” viknuo bi ulazeći u kuću. “Mama, djed je umro.”
Mučenička smrt
Ovaj mi je prizor došao u mislima prije nekoliko dana dok sam na portalima pratio rasplet napete drame u Parizu, gdje su se dvojica arapskih terorista s taocem zatvorili u jednoj štampariji i policiji prkosno poručili kako žele umrijeti mučeničkom smrću. Mučenička smrt, koje budale, rekao sam u sebi uzrujano i zgađeno. Ovaj svijet valja napustiti na ljepši, dostojanstveniji način, u dubokoj starosti, sit, nasmiješen, tiho i bez boli, okružen najmilijima na nekakvom čarobnom mjestu poput Komiže.
I na trenutak me je ispunila čudna tuga za teroristima. Unatoč činjenici da su njih dvojica dan ranije hladnokrvno smaknuli dvanaest ljudi, suosjećao sam s ubojicama koji će uskoro pasti izrešetani kuršumima francuskog redarstva, potresla me glupost i besmisao, porazila spoznaja kako je do toga tragičnog finala došlo tek zbog poremećenog trabunjanja nekakvog hodže, koji je dečkima obećao kako će njihov sumanuti zločin biti nagrađen raspomamljenom redaljkom sa četrdeset dženetskih djevica.
Četrdeset glupača koje su umrle, a da nikome nisu dale: može li se uopće zamisliti imbecilniji razlog da prospeš crijeva u tridesetoj? I ne kontam baš, kako je to islamska teologija uredila, zar bestjelesna duša na ahiretu uopće može doživjeti nekakva osobeno tjelesna zadovoljstva? I kakav je to, napokon, Bog? Zar je On doista odvratna, cinična nakaza i čudovište da od bijednih bića koje je na vlastitu priliku načinio traži da žive u muci, da mrze i ubijaju druge i jednakom, nasilnom smrću skončavaju?
Perverzna naslada
A nije samo muslimanski Bog takav, kako s perverznom nasladom i kroz jedva suspregnuti cerek tvrde islamofobne hulje u televizijskim studijima. Nepromišljena je oholost vjerovati da smo mi kršćani i naši vođe bolji, civiliziraniji od arapskih fanatika. Jer, vidite, priča o svetom zadatku čije će izvršenje biti nagrađeno vječnim blaženstvom s obiljem seksa, a kojom je onaj hodža nahuckao braću Kouachi da s otkočenim kalašnjikovima upadnu u redakciju Charlie Hebdoa, nije u bitnome drugačija od obećanja koje je papa Urban Drugi dao u Clermontu 1095. godine. Taj visoki svećenik i katolički blaženik, čiji blagdan slavimo 29. srpnja, rekao je zapravo jednaku stvar: svi koji padnu u borbi protiv nevjernika, bez razlike, bili oni vitezovi ili pješaci, bogati plemići opasani mačevima drški ukrašenih draguljima, kao i siromašni pučani s prostim jasenovim lukovima, bit će odriješeni od svih grijeha i nevini kao netom kršteno dojenče s bojnog polja stupiti ravno pred lice Božije.
Prije nego išta rečete o džihadu, svakako biste morali znati jednu stvar. Džihade smo i mi vodili i još ih vodimo. Sveti rat, u kojemu poginule čeka raj ili dženet, takva nekakva zagrobna na vrbi svirala koju nikad nitko nije vidio, i naši svećenici vole. I popovi i fratri tvrde kako je blagoslovljeno i bogougodno mrziti i ubijati.
Slušam posljednjih dana zabrinute kršćane po kafićima. Redom su svi šokirani okrutnim mahnitanjem islamskih radikala. I ne ide im u glavu, majko sveta, oni jednostavno ne mogu pojmiti kakvi su to ljudi? A ja bih im rekao: “Želite li znati kakvi su to ljudi, pogledajte se u ogledalo, prijatelji”. Jer, jednakim smo zvjerstvima i mi ushićeno klicali, ili ih barem šutke prihvaćali. Sjećate li se onoga biskupa koji je osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića prije nekog vremena nazvao Isusom Kristom? Pamtite li zatim one redovnice što su prije četrnaest godina smjerno mrmorile ružarije da veliki Bog na nebesima spasi od sudskog progona ubojicu Mirka Norca? Po čemu su, objasnite mi, molim vas, ti valjani i dobri kršćani bolji od onoga valjanog i dobrog hožde kod kojega su braća Kouachi dvaput tjedno odlazila na vjeronauk?
Križarsko klanje
Obećanjem Urbana Drugog počelo je križarsko klanje, jedna od najgroznijih, najsramotnijih epizoda u cijeloj povijesti čovječanstva, gdje je neprijateljska, muslimanska strana, svakako valja i to spomenuti, često bila milosrdnija, časnija i plemenitija od naše kršćanske. “Kloni se nepotrebnog ubijanja jer krv nikad ne spava”, savjetovao je mudri i oprezni saracenski vojskovođa Saladin jednoga od dvojih sinova. I zaista ne spava. Premda je od sabora u Clermontu prošlo više od tisuću godina, probudila se ponovno prošlog tjedna, vrela i ljepljiva krv nekih nedužnih, bezazlenih, nasmijanih ljudi poprskala je zidove redakcije jednog satiričkog tjednika.
Ako se iz toga bezumlja išta umno dade zaključiti, onda je to samo jedna činjenica. Mi smo, svaki od nas, i jedni i drugi, istodobno i žrtve i ubojice, naša je krv prolivena i mi smo tu krv prolili.
http://www.jutarnji.hr/znamo-li-ciji-je ... o/1275419/
- insomnia78
#5244 Re: Terorizam u Parizu!
To nema nikakve veze da su nevini ljudi, civili i policajci ubijeni od strane islamskih terorista, zbog crteza, u Parizu
-
kerima1
#5245 Re: Terorizam u Parizu!
Nema veze da,ali je ovo sa slike milijardu puta tezi slucaj i vise za zaljenja od tih 12 ubijenih jer je ubijeno daleko vise ljudi za 60 godina otkad traje taj rat u palestini.insomnia78 wrote:To nema nikakve veze da su nevini ljudi, civili i policajci ubijeni od strane islamskih terorista, zbog crteza, u Parizu
- uglavnomja
#5246 Re: Terorizam u Parizu!
Najmanje 80 Boko Haram oteli u Kamerunu
Najmanje 80 ljudi, većina su djeca oteta kada Boko Haram napada nekoliko sela u Kamerunu, priopćila je policija i vojni izvori.
Tri osobe su također ubijeni u napadu, koji se dogodio nedjelja sjeveru Kameruna, u blizini granice protiv Nigerije, NTB.
Prema riječima glasnogovornika vojske u Kamerunu je 30 odraslih osoba i 50-ak djece u dobi od deset do petnaest godine oteta kada je veliki broj teško naoružanih pripadnika ekstremne islamističke skupine napada selo Mabass i nekoliko drugih manjih mjesta u jutarnjim satima u nedjelju.
Zadnji ponedjeljak je Cameroonian vojnika uzvratilo kada Boko Haram napala vojnu bazu u zemlji. Prema vojni izvori su ubili preko 140 ekstremisti.
gugl prevod
Najmanje 80 ljudi, većina su djeca oteta kada Boko Haram napada nekoliko sela u Kamerunu, priopćila je policija i vojni izvori.
Tri osobe su također ubijeni u napadu, koji se dogodio nedjelja sjeveru Kameruna, u blizini granice protiv Nigerije, NTB.
Prema riječima glasnogovornika vojske u Kamerunu je 30 odraslih osoba i 50-ak djece u dobi od deset do petnaest godine oteta kada je veliki broj teško naoružanih pripadnika ekstremne islamističke skupine napada selo Mabass i nekoliko drugih manjih mjesta u jutarnjim satima u nedjelju.
Zadnji ponedjeljak je Cameroonian vojnika uzvratilo kada Boko Haram napala vojnu bazu u zemlji. Prema vojni izvori su ubili preko 140 ekstremisti.
gugl prevod
-
chupacabra
#5247 Re: Terorizam u Parizu!
Primjer nije imao svrhu poredjenja danasnjeg stanja tih zemalja sa istorijskim. Argument nekih ovdje je da je vjera uzrok nazadnosti drustva. Da je sve tako crno i bijelo onda bi Arapi zbog Islama i prije 1000 godina zivjeli kao i danas i nebi bili razvili prilicno impresivnu civilizaciju za taj period. I to jos baziranu na vjerskom zakonu. Znaci stvar je malo kompleksnija nego sto dezurni ateisti hoce da prikazu. Naravno da se treba stidjeti tog koraka unazad. Sta se desilo jednoj civilizaciji koja je od jednog Al-Zahravija ili Ibn-Sine prije 1000 godina spala na ISIS, Boko Haram ili proteste protiv pisljivih karikatura i ubistva zbog istih?JohnnyS wrote:Ne bih se ja baš hvalio Bagdadom i Cordobom, nije kompliment za neko društvo da je bilo deset puta naprednije prije 700 godina nego je danas. Dapače, stidio bih se takvog ogromnog koraka unazad...
- deer_hunter
#5248 Re: Terorizam u Parizu!
pravo mjesto za mars mira je Ruanda, to je puno tezi slucaj od Palestine, jer je tamo milion ljudi platilo glavom za 100 dana... i tako mozemo unedogledkerima1 wrote:Nema veze da,ali je ovo sa slike milijardu puta tezi slucaj i vise za zaljenja od tih 12 ubijenih jer je ubijeno daleko vise ljudi za 60 godina otkad traje taj rat u palestini.insomnia78 wrote:To nema nikakve veze da su nevini ljudi, civili i policajci ubijeni od strane islamskih terorista, zbog crteza, u Parizu
- uglavnomja
#5249 Re: Terorizam u Parizu!
kerima1 wrote:Nema veze da,ali je ovo sa slike milijardu puta tezi slucaj i vise za zaljenja od tih 12 ubijenih jer je ubijeno daleko vise ljudi za 60 godina otkad traje taj rat u palestini.insomnia78 wrote:To nema nikakve veze da su nevini ljudi, civili i policajci ubijeni od strane islamskih terorista, zbog crteza, u Parizu
a muslimaski lideri se satrase od sastajanja i pruzanja pomoci palestini, pa zrtvama u siriji, u nigeriji ...
kad saudijska vlada i ostale glavonje iz komsijskog istog rasnog, govornog i vjerskog miljea digne guzice i progovori jednu jedinu rijec - onda se moze razgovarati o prozivanju nekoga ko zivi hiljadama km daleko.
na istoj strani novina imas vijest stotine mrtvih u siriji, u nigeriji u iraku ...
a onda vijest doha, katar grade najvece zgrade, skijalista u pustinji .... pa saudijski seikovi i njohove jahte, auti, hohstapleraji ...
-
kerima1
#5250 Re: Terorizam u Parizu!
Tako je svaki masakr je za zali Boze ljudskih zivota.deer_hunter wrote:pravo mjesto za mars mira je Ruanda, to je puno tezi slucaj od Palestine, jer je tamo milion ljudi platilo glavom za 100 dana... i tako mozemo unedogledkerima1 wrote:Nema veze da,ali je ovo sa slike milijardu puta tezi slucaj i vise za zaljenja od tih 12 ubijenih jer je ubijeno daleko vise ljudi za 60 godina otkad traje taj rat u palestini.insomnia78 wrote:To nema nikakve veze da su nevini ljudi, civili i policajci ubijeni od strane islamskih terorista, zbog crteza, u Parizu