Pa i nije. Amina Wadud je ovo pokrenula još prije više od deceniju i ovo je tek druga ili treća grupica koju su mediji upratili. Neki islamski teolozi komentarisali su ovu pojavu riječima: “I ovo je Amerika”.raoul duke wrote:Ali pazi top komentar, "Nije to pravi Islam"![]()
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- skupljac_zeljeza
#5226 Re: Ateizam
- raoul duke
#5227 Re: Ateizam
Pa logicno da nije, zato sam to sarkasticno i napisao..skupljac_zeljeza wrote:Pa i nije. Amina Wadud je ovo pokrenula još prije više od deceniju i ovo je tek druga ili treća grupica koju su mediji upratili. Neki islamski teolozi komentarisali su ovu pojavu riječima: “I ovo je Amerika”.raoul duke wrote:Ali pazi top komentar, "Nije to pravi Islam"![]()
Znamo svi koliko rigorozno i brutalno pravi Islam zaista izgleda..
Zato su reforme sasvim dobrodosle..
- skupljac_zeljeza
#5228 Re: Ateizam
Nije to nikakva novost u islamu nego ispunjenje onoga što je Muhammed a.s. najavio. Čak je za toliko dovoljna i Wikipedia.raoul duke wrote:Pa logicno da nije, zato sam to sarkasticno i napisao..skupljac_zeljeza wrote:Pa i nije. Amina Wadud je ovo pokrenula još prije više od deceniju i ovo je tek druga ili treća grupica koju su mediji upratili. Neki islamski teolozi komentarisali su ovu pojavu riječima: “I ovo je Amerika”.raoul duke wrote:Ali pazi top komentar, "Nije to pravi Islam"![]()
Znamo svi koliko rigorozno i brutalno pravi Islam zaista izgleda..
Postoji hadis koji govori o tome da je Poslanik Muhammed rekao da će se njegov ummet podijeliti na 73 grupe, te da će samo jedna ući u Džennet (Raj). Prema istom hadisu, ummet bi trebao biti podijeljen na više grupa nego ostale Abrahamske religije (Judaizam i Kršćanstvo).
https://bs.wikipedia.org/wiki/Pravci_u_islamu
- Dope_Man
#5229 Re: Ateizam
Morace se jos potruditi da sustignu krscanstvo po broju razlicitih denominacija, a to je daleko vise od 72 ili 73.. cudno kako se isti brojevi vrte stalno.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_C ... of_members
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_C ... of_members
-
Usual_Suspect
#5230 Re: Ateizam
Edouard wrote: A ti pomislio da sam se ja stvarno zabrinuo za tvoje duševne boli?
I ne izvlačim ja iz tvoje provale nikakvu 'implikaciju', ti si jasno i jednoznačno napisao što si napisao; ne da se ne može baviti, već da se ne može nazvati.
A kako bi branio neobranjivo, ti iz naučne sfere prelaziš u neke druge, pa Lemaitre-u imputiraš neiskrenost. Onda si mogo lijepo napisati "...te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji nije iskren" No, zanimljivo je znati i postavlja se pitanje kako to iskrenost utječe na rezultate naučnog istraživanja.
Međutim tema je ipak ateizam, a ne nauka s kojom ateizam, istini za volju, nema nikakve veze,
Obzirom da te stalno svrbi moja ranija opservacija tvoje tvrdnje koju ne želiš ili ne možeš objasniti postavit ću je ponovo:i, u vezi s tom tvojom "činjenicom" citirat ću, ne ni jednog teologa, već Tysona, ali ne onog koji je odgrizao komad uha Holyfieldu, već onog kojeg rado citiraju ateisti, Neil deGrasse-a:Usual_Suspect wrote:
Samo recimo činjenica da "nešto može nastati iz ničega" i da jedna stvar može biti na više mjesta u isto vrijeme u kvantnoj mehanici...
“Ako za nešto vrijede zakoni fizike onda to ne može biti ništa.”
Kako to 'iskrenost' utiče na rezultate istraživanja?Ti meni reci, npr. Kozmolog, koji vjeruje u Boga, proučava porijeklo Svemira, misliš da će ikada postaviti naučni model postanka Svemira u kojem se nalazimo bez boga? Neće, nego će svim silama pokušavati da dokaže već postojeći model kojeg mu je dala njegova religija.
Pravi naučnik radi potpuno suprotno, sve pretpostavnke proizilaze iz empirijskih podataka koje smo prikupili, te cijelo vrijeme pokušava da 'obori' svoj model, jer ga nikada ne može u potpunosti dokazati. E tako bi trebalo da radi pravi naučnik.Već sam naveo razlog zbog kojeg je Lemaitre loš primjer, jer tada Big Bang model nije bio razvijen kao danas, nakon što smo prikupili dosta novih podataka i otišli mnogo dalje od Big Banga, Lemaitre je imao tu još malo prostora ako ništa 'privatno' da ubaci boga u ono čime se kozmologija još nije bavila u njegovo vrijeme.Zato i jeste danas pa skoro svi priznati kozmolozi su ateisti, ili barem agnostici, mada je to za mene isto, mogu se oni igrati riječima koliko hoće, ali nijedni ni druge ne vjeruju u boga.Odatle idemo na niže nivoe, naučnici koji se ne bave ovim pitanjima teško gdje danas da religija spriječava istraživanje, ali bilo je slučajeva u historiji, od Kopernika, Galilea, Darwina itd, gdje je bila tzv. hrpa kvazi naučnika koji su bili šokirani time da realnost ne slijedi njihove teološke budalaštine, pa se na kraju predaju realnosti, pa tako i crkva prihvati činjenicu da nisu u centru Svemira, pa prihvate čak i evoluciju jer nema bijega od realnosti, uzalud vam borba.Izuzetno ohrabruje činjenica da čak i u mojoj mikro-okolini vidim dosta promjene bar kod mlađih ljudi koji usvajaju znanje i napuštaju ove idiotske ideje i priklanjaju se naturalizmu.
Dalje u vezi Tyson-a, tu se opet vidi koliko ti izvlačiš stvari iz konteksta ili imaš poremećaj koncentracije, ustvari potvrđuješ ono o čemu sam pisao. Lijepo sam te uputio da se informišeš o tome šta je to ništa u fizici, da je to ništa ustvari nestabilno, te postavio retoričko pitanje da li je ono "pravo ništa ikada i postojalo, odnosno da li može i postojati".Tysonov citat upravo potvrđuje ono i čemu pričam. Vjernici obično izvuku tu pretpostavku obično, pa haman iz guzice, na osnovu svakodnevnih iskustava.Odakle vama pravo pretpostaviti da 'nešto ne može nastati iz ničega", te odatle izvući zaključke, prvo da je prvo bilo ništa, pa onda sve , a drugo da je morao bog da djeluje na ništa, da stvori sve.Nema ovdje nauke ni zrna prijatelju moj, da zvuči kao common sense, zar ne, ali kako znaš da je postojalo 'ništa', a onda opet idete korak dalje da je bog oduvijek, i za njeg ne važi ta logika
Za razliku od vjernika koji svoja uvjerenja izvlači iz ničega, naučnik ne pretpostavlja naturalizam, nego naturalizam proiziliazi iz empirije, dolazi kao zaključak nakon do sada prikupljenih činjenica iz prirode, pa tako i samog čovjeka i njegove svijesti.Dovoljno je samo pokazati jedan super-naturalni fenomen npr u mozgu, gdje to čestice krše zakone fizike? Pa da jednom zauvijek zakopate taj 'glupi' naturalizam i materijalizam koji ne vidi dalje od svog nosa, kako vi volite reći, pa onda otvorite i nama taj šareni, lijepi 'duhovni' svijet kojeg niko ne vidi, pa ni vi sami, samo lupate.....
- Connaisseur Karlin
#5231 Re: Ateizam
haj'd ti malo na citanje , to je uslov da naucise nesto danasraoul duke wrote: Znamo svi koliko rigorozno i brutalno pravi Islam zaista izgleda..
http://www.oxfordislamicstudies.com/art ... t236/e0682
- Connaisseur Karlin
#5232 Re: Ateizam
off, u Kini od 19 stoljeca postoje zene imamiskupljac_zeljeza wrote:Pa i nije. Amina Wadud je ovo pokrenula još prije više od deceniju i ovo je tek druga ili treća grupica koju su mediji upratili. Neki islamski teolozi komentarisali su ovu pojavu riječima: “I ovo je Amerika”.raoul duke wrote:Ali pazi top komentar, "Nije to pravi Islam"![]()
mixed geneder congregations:
In the early years of Islam, the Haruriyyah sect, a branch of the Kharijites movement, founded by Habib ibn-Yazīd al-Harūrī, held that it was permissible to entrust the imamate to a woman if she were able to carry out the required duties. In 699 A.D. (77 A.H.), the founder's wife, Ghazāla al-Harūriyya, even led her male warriors in prayer in Kufa after having controlled the city for a day, following the example of Abu Sufyan's daughter Juwayriyya at the Battle of Yarmuk[citation needed]. Not only did she lead Muslim men in prayer, she recited the two longest chapters in the Quran during that prayer.[
- zagortenej
#5233 Re: Ateizam
chupacabra wrote:Takozvani "umjereni" muslimani su najveći licemjeri. Žive i uživaju u blagodatima sekularne demokratije a pozivaju se na blasfemiju kada žena stoji da klanja pored muškarca. A dva ženska svjedoka za jednog muškog, pokrivanje žena da se mužjaku ne bi dizao, stavljanje žena u zadnji red da im napaljeni mužjak ne bi gledao u guzicu, odvajanje curica od dječaka u vjerskim školama, poligamija, zabrana ženi na dženazu da mater slučajno ne pusti suzu za svojim djetetom.... je ok. Ako se boriš protiv ovih vrijednosti, onda si islamofob u očima "umjerenih" muslimana. Ovi pravi konzervativni bar nisu licemjerni jer rade na tome da ukinu demokratiju i uspostave šerijat, gdje bi ovim "bogohulnicima" iz Berlina radila sablja iza vrata.raoul duke wrote:Ovo je stvarno dobar potez za Islam, jer reforme su neophodne..Dope_Man wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043
everyday we stray further from god![]()
![]()
Medjutim "umjerenim" muslimanima ce ovi biti veci trn u oku nego mi kjafiri![]()
Licemjerstvo..
navijanje za šerijat iz komfora i slobode govora koje pruža demokratija.
- Ludzak
#5234 Re: Ateizam
Nema liberalizma u religijama. Tako da ne može postojati ni liberalna džamija.
- raoul duke
#5235 Re: Ateizam
??Connaisseur Karlin wrote:haj'd ti malo na citanje , to je uslov da naucise nesto danasraoul duke wrote: Znamo svi koliko rigorozno i brutalno pravi Islam zaista izgleda..
Zato su reforme sasvim dobrodosle..![]()
Zalutao si na temu drug..
- Smrcak15
#5236 Re: Ateizam
sastala se nevjernicka druzina da nama vjernicima govori sta je dobro za islamraoul duke wrote:Ovo je stvarno dobar potez za Islam, jer reforme su neophodne..Dope_Man wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043
![]()
Medjutim "umjerenim" muslimanima ce ovi biti veci trn u oku nego mi kjafiri![]()
Licemjerstvo..
Islam je mudrost a ne prohtjevi kako kome se cefne
To sto su zene pozadi ili odvojene jeste upravo za to da se svako moze fokusirati na molitvu, evo ja kao vjernik sjecam se dok sam bio dijete 11 ili 12 godina i klanjali u lokal dzamiji koja je mogla primiti 200 osoba, pa nije bilo mogucnosti da zene klanjaju odvojeno, zene pozadi, a ja onako uvijek bacam oko na jedu curu tamo sto je bila, zacopao se djetic
znaci ja s mirom nisam mogao iako sam naprijed bio ,a sta bi tek bilo da je ispred mene klanjala ili pored mene onako zajednicki....
nema od tog klanjanja nista, to je pisi propalo.
tako da je od mudrosti da su muskarci i zenske zaklonjeni barem u dzamiji jedno od drugih radi koncetrisanosti i skrusenosti u molitvama a ne da se okrecu jedno drugom, smjeskaju...ako vam je do toga, izadjite van dzamije pa se smjeskajte dok vam zubi ne popadaju ali dzamiju pustite na miru
islam je mudra religija, propisi su iz mudrosti postavljeni a nisu samo onako kako se kome prohtjelo.
-
Nocty
#5237 Re: Ateizam
Ja nikad nisam klanjo u džamiji il van džamije niti bi niti ću...gledao sam svoju nanu kako klanja i vidilo se da žena samo nako automatski radi...
Nit sam imao roditelje da me tjeraju u mejtef
Dok su ostala djeca u komsiluku(stup 2) išla i morala da idu ja sam mislio da su to budale
I sad mislim da su to budale
Isto ko i ovi drugi što nedjeljama idu u crkvu da slušaju palamudjenja o kojima veze nemaju pa nadju neku poentu na kraju sesije eto kao ...vidite šta se desi kad ne poštuješ mater il oca...danas smo naučili kako da nastavimo bit ovce....čuj nekom na koljena ic svaki dan...kakav paćenik moraš bit jarane...
Nit sam imao roditelje da me tjeraju u mejtef
Dok su ostala djeca u komsiluku(stup 2) išla i morala da idu ja sam mislio da su to budale
I sad mislim da su to budale
Isto ko i ovi drugi što nedjeljama idu u crkvu da slušaju palamudjenja o kojima veze nemaju pa nadju neku poentu na kraju sesije eto kao ...vidite šta se desi kad ne poštuješ mater il oca...danas smo naučili kako da nastavimo bit ovce....čuj nekom na koljena ic svaki dan...kakav paćenik moraš bit jarane...
- harač
#5238 Re: Ateizam
al' kad još lekcije o blasfemiji počnu držati "umjereni" bošnjački muslimanichupacabra wrote:Takozvani "umjereni" muslimani su najveći licemjeri. Žive i uživaju u blagodatima sekularne demokratije a pozivaju se na blasfemiju kada žena stoji da klanja pored muškarca. A dva ženska svjedoka za jednog muškog, pokrivanje žena da se mužjaku ne bi dizao, stavljanje žena u zadnji red da im napaljeni mužjak ne bi gledao u guzicu, odvajanje curica od dječaka u vjerskim školama, poligamija, zabrana ženi na dženazu da mater slučajno ne pusti suzu za svojim djetetom.... je ok. Ako se boriš protiv ovih vrijednosti, onda si islamofob u očima "umjerenih" muslimana. Ovi pravi konzervativni bar nisu licemjerni jer rade na tome da ukinu demokratiju i uspostave šerijat, gdje bi ovim "bogohulnicima" iz Berlina radila sablja iza vrata.
nije problem lokat i bludničit prije braka, ali ne do bog klanjat kraj žene
- Connaisseur Karlin
#5239 Re: Ateizam
kako ?raoul duke wrote:??Connaisseur Karlin wrote:haj'd ti malo na citanje , to je uslov da naucise nesto danasraoul duke wrote: Znamo svi koliko rigorozno i brutalno pravi Islam zaista izgleda..
Zato su reforme sasvim dobrodosle..![]()
Zalutao si na temu drug..
- Connaisseur Karlin
#5240 Re: Ateizam
Islam je upravo skup pravila koje su mjenjali stoljeicma radi vlastitog cejfa, a najmanje radi dobrobiti vjernkaSmrcak15 wrote:sastala se nevjernicka druzina da nama vjernicima govori sta je dobro za islamraoul duke wrote:Ovo je stvarno dobar potez za Islam, jer reforme su neophodne..Dope_Man wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043
![]()
Licemjerstvo..![]()
To sto su zene pozadi ili odvojene jeste upravo za to da se svako moze fokusirati na molitvu, evo ja kao vjernik sjecam se dok sam bio dijete 11 ili 12 godina i klanjali u lokal dzamiji koja je mogla primiti 200 osoba, pa nije bilo mogucnosti da zene klanjaju odvojeno, zene pozadi, a ja onako uvijek bacam oko na jedu curu tamo sto je bila, zacopao se djetica ko te pita za klanjanje, gdje su misli tad bile
![]()
znaci ja s mirom nisam mogao iako sam naprijed bio ,a sta bi tek bilo da je ispred mene klanjala ili pored mene onako zajednicki....![]()
tako da je od mudrosti da su muskarci i zenske zaklonjeni barem u dzamiji jedno od drugih radi koncetrisanosti i skrusenosti u molitvama a ne da se okrecu jedno drugom, smjeskaju...ako vam je do toga, izadjite van dzamije pa se smjeskajte dok vam zubi ne popadaju ali dzamiju pustite na miru![]()
islam je mudra religija, propisi su iz mudrosti postavljeni a nisu samo onako kako se kome prohtjelo.
zene i muskarci mogu klanjati zajedno, a tvoja zacopanost nije niakav primjer, jer si i u muskom dijelu dzamije tokom klajanja mogao razmisljati o djevojcici koja ti se dopadala, znaci, misli su ti opet "odlutalte" , zato je tvoj izgovor nelogican, jer ljudi vjezabju koncetraciju i pogeld im je spusten
-
r_faruk
#5242 Re: Ateizam
Nije problem u zenama, no u tebi. To sto se tebi dize u dzamiji je do tebe....Smrcak15 wrote:sastala se nevjernicka druzina da nama vjernicima govori sta je dobro za islamraoul duke wrote:Ovo je stvarno dobar potez za Islam, jer reforme su neophodne..Dope_Man wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043
![]()
Licemjerstvo..![]()
To sto su zene pozadi ili odvojene jeste upravo za to da se svako moze fokusirati na molitvu, evo ja kao vjernik sjecam se dok sam bio dijete 11 ili 12 godina i klanjali u lokal dzamiji koja je mogla primiti 200 osoba, pa nije bilo mogucnosti da zene klanjaju odvojeno, zene pozadi, a ja onako uvijek bacam oko na jedu curu tamo sto je bila, zacopao se djetica ko te pita za klanjanje, gdje su misli tad bile
![]()
znaci ja s mirom nisam mogao iako sam naprijed bio ,a sta bi tek bilo da je ispred mene klanjala ili pored mene onako zajednicki....![]()
tako da je od mudrosti da su muskarci i zenske zaklonjeni barem u dzamiji jedno od drugih radi koncetrisanosti i skrusenosti u molitvama a ne da se okrecu jedno drugom, smjeskaju...ako vam je do toga, izadjite van dzamije pa se smjeskajte dok vam zubi ne popadaju ali dzamiju pustite na miru![]()
Pa i zene gledaju u muske guzice kada klanjaju ... Mozda one postanu vlazne (zene, ne guzice)? Sta mislis......Najbolje ih u drugu dzamiju poslat', neku gdje su samo zene.....
- Dope_Man
#5243 Re: Ateizam
Gospodine, malo grijesite sto uopste razmisljate o poziciji zene. Najbolje je da je zamislite kao komad namjestaja, nebitna je za ovakve diskusije. Dabome, samo je bitno da muskarcu nije neugodno ako vidi sirok trap ispred sebe. 
-
Nocty
#5244 Re: Ateizam
Znaju arapi kakvi su pa su napravili ta pravila radi komšije a ne radi Allaha.
ti tet meni denu dadirkavat
ti tet meni denu dadirkavat
- grayburn
#5245 Re: Ateizam
Dijele u mnogim islamskim drustvima musko od zenska jos od malih nogu, pa muskarci nikad ne nauce kako da se ophode prema zenama. Jos od malena se uce da su zene objekti (kuhaju, raspremaju, poslusne, podredjene), a nikad ih ne upoznaju dovoljno intimno da ih zaista dozive kao realne kompleksne osobe. Kada neizivljeni dodju u Evropu nabijeni testosteronom stopa seksualnih napada se visestruko povecava tamo gdje dodju. Nesretni brakovi, jer jednostavno ne znaju sta je zena, nesretna porodica, nesretna djeca koja izrastu u nesretne i istraumirane ljude.Smrcak15 wrote:sastala se nevjernicka druzina da nama vjernicima govori sta je dobro za islamraoul duke wrote:Ovo je stvarno dobar potez za Islam, jer reforme su neophodne..Dope_Man wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043
![]()
Licemjerstvo..![]()
![]()
Kod nas se religiozna djeca stide kada se na casu biologije uce spolni organi. Seksualna edukacija je tabu tema. Jedna od osnovnih crta koja definise nasu planetu je da postoje muzjak, zenka i seks. Nesto najbanalnije. Nasa reakcija na to je stid, izbjegavanje.
Bas se i zato neki i ne mogu fokusirati na molitvu ako klanjaju rame uz rame sa zenom, jer su seksualno neizivljeni i nezreli.
- skupljac_zeljeza
#5247 Re: Ateizam
I ja pokušavam da skontam. 
- arzuhal
#5248 Re: Ateizam
Ovo iskopiramo i stavimo u udžbenike kao "školski primjer" predrasuda najvišeg levelagrayburn wrote: Dijele u mnogim islamskim drustvima musko od zenska jos od malih nogu, pa muskarci nikad ne nauce kako da se ophode prema zenama. Jos od malena se uce da su zene objekti (kuhaju, raspremaju, poslusne, podredjene), a nikad ih ne upoznaju dovoljno intimno da ih zaista dozive kao realne kompleksne osobe. Kada neizivljeni dodju u Evropu nabijeni testosteronom stopa seksualnih napada se visestruko povecava tamo gdje dodju. Nesretni brakovi, jer jednostavno ne znaju sta je zena, nesretna porodica, nesretna djeca koja izrastu u nesretne i istraumirane ljude.
Kod nas se religiozna djeca stide kada se na casu biologije uce spolni organi. Seksualna edukacija je tabu tema. Jedna od osnovnih crta koja definise nasu planetu je da postoje muzjak, zenka i seks. Nesto najbanalnije. Nasa reakcija na to je stid, izbjegavanje.
Bas se i zato neki i ne mogu fokusirati na molitvu ako klanjaju rame uz rame sa zenom, jer su seksualno neizivljeni i nezreli.
-
ibrahimaga
#5249 Re: Ateizam
Moglo bi se višetominh zbornika o predrasudama sa ovog PF sakupiti.arzuhal wrote:Ovo iskopiramo i stavimo u udžbenike kao "školski primjer" predrasuda najvišeg levelagrayburn wrote: Dijele u mnogim islamskim drustvima musko od zenska jos od malih nogu, pa muskarci nikad ne nauce kako da se ophode prema zenama. Jos od malena se uce da su zene objekti (kuhaju, raspremaju, poslusne, podredjene), a nikad ih ne upoznaju dovoljno intimno da ih zaista dozive kao realne kompleksne osobe. Kada neizivljeni dodju u Evropu nabijeni testosteronom stopa seksualnih napada se visestruko povecava tamo gdje dodju. Nesretni brakovi, jer jednostavno ne znaju sta je zena, nesretna porodica, nesretna djeca koja izrastu u nesretne i istraumirane ljude.
- grayburn
#5250 Re: Ateizam
To je fenomen koji je stvaran, naravno ne u apsolutnom opsegu (obviously), ali dovoljno prisutan da stvara velike poteskoce zapadnim drustvima i dovoljno prisutan da utice na mindset u islamskim drustvima.arzuhal wrote:Ovo iskopiramo i stavimo u udžbenike kao "školski primjer" predrasuda najvišeg levelagrayburn wrote: Dijele u mnogim islamskim drustvima musko od zenska jos od malih nogu, pa muskarci nikad ne nauce kako da se ophode prema zenama. Jos od malena se uce da su zene objekti (kuhaju, raspremaju, poslusne, podredjene), a nikad ih ne upoznaju dovoljno intimno da ih zaista dozive kao realne kompleksne osobe. Kada neizivljeni dodju u Evropu nabijeni testosteronom stopa seksualnih napada se visestruko povecava tamo gdje dodju. Nesretni brakovi, jer jednostavno ne znaju sta je zena, nesretna porodica, nesretna djeca koja izrastu u nesretne i istraumirane ljude.
I dovoljno prisutan da bi se o njemu trebalo pricati.