Evo uhvatio sam malo vrtemena pa da napisem i ja par redaka u vezi TVa koji sam kupio nedavno.
Kao sto sam vec rekao radi se o LG 49 UH8507 , generalno ,sa TV-om sam jako zadovoljan i dobio sam vise nego sto sam ocekivao , iskreno . Naspram prijasnjeg LG LB650 iz 2014 TV je znacajno bolji u svim segmentima
DIZAJN : TV je izrađen od skupljih materijala , ima aluminijski okvir kao i postolje , nema nikakvog krckanja , naginanja , postolje je cvrsto i ne mrda ni milimetra . Ko ga zeli postaviti na manji stolic ili komodu moze bez problema jer je postolje centralno postavljeno , ima oblik srpa , prostor za sakrivanje kabela i jako lijepo izgleda .
ZVUK : TV ima Harman Kardon 40W 2.2 zvucni sistem. zvucnici su cak i solidni i ima i basa , mada kao i uvijek filmofilima se preporucuje nabavka vanjskog AV sistema . u opcijama izlaza zvuka postoji mogucnost da TV zvucnici zajedno rade sa vanjskim zvucnicima , ali licno tu opciju ne koristim jer se gasi SIMPLINK tj ne radi paljenje i gasenje kucnog kina u skladu s TV-om i kontrola jednim daljinskim . Ugl ima kome treba
SLIKA : Iako je IPS panel i svjestan sam svih njegovih nedostataka , mogu reci da je LG napravio jako dobar posao u ovoj seriji . Rezultati su sigurno i bolji jer se radi o samom vrhu ponude sto se tice LED televizora .TV je kalibriran po postavkama sa neta i prikaz je jako dobar . sa nivoom crne i kontrastom u zamracenom ambijentu sam jako zadovoljan . Upaljena je opcija lokalnog zatamnjenja i u mrtvom mraku crna je stvarno crna , osim sto kad je na ekranu strelica pokazivaca od magic remotea vidi se malo probijanje poz. osvjetljenja u dijelu ekrana gdje se strelica nalazi ( samo se desava kad je crna pozadina ) ,ali stvar rijesim tako sto strelicu satjeram u kut i onda je cijeli ekran crn ko noc hehe
SD signal jako dobar , nisam primjetio nikakve probleme niti znacajnije anomalije . Naravno ovisno o programu , ne moze se porediti FTV i npr FOX
Prikaz HD , FullHD i 4K signala odlican . TV podrzava Dolby Vision , HDR10 , a odnedavno i HLG HDR . Gledao sam neke materijale sa neta i serije na Netflixu u tim formatima. primjecujem da ima osjetne razlike i ne mislim da se radi o placebo efektu , jer to sve jako lijepo izgleda .
TV ima dobro procesiranje slike , nema nikakvog laga , tzanja slike ,stekanja , stopanja u brzim scenama sto se najvjerovatnije moze zahvaliti 120Hz panelu i dobro implementiranom TruMotion_u koji stimam ovisno o tipu sadrzaja .
3D za dva koplja bolji na 4K , slika puno cisca , ostrija i bez titranja kao sto je bilo na FullHD modelima -
OS i daljinski : Brzo i fluidno sve radi , prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju je instantno . Titlovi rade bez problema , prepoznaje nase znakove i moze im se mjenjati polozaj , boja i velicina . Media player vrhunski , ucitavanja traju jednu do dvije sekunde ma o kolikom se fajlu radilo . Preko lokalne mreze streamam uredno i fajlove od 50+GB bez bufferinga . Cita sve moguce formate ukljucujuci i HEVC ( H265)
Magic remote , radi za pet sve i sviđa mi se sto je sad implementirano sve u jedan , a ne dva kao prije . Izradom je jako kvalitetan ,ugodan i jednostavan za koristenje . Tipke su poprilicno dugog hoda i osjeti se "klik" pod prstima prilikom koristenja .
ULAZI I IZLAZI :
3 HDMI 2.0a Ulaza , 3 USB-a (jedan je 3.0 spec) , satelitski i DVB C/T tunere , sve potrebne audio , video i mrezne prikljucke da sad ne nabrajam
Uglavnom nisu stedili , TV ima sve sto bi trebao imati jedan savremeni uređaj i na njega mozete spojiti sve sto pozelite :
GAMING : spajao i PC i PS4 , sto se toga tice prezadovoljan . input lag neprimjetan , nema problema u brzim scenama eksplozijama i sve radi ko po spagi , cak i u brzim igrama ( pucacine i racing igre ) .
narocito sam pozitivno iznenađen kvalitetom prikaza desktopa i u igrama na FullHD rezoluciji jer nemam dovoljno jak komp za 4K . Mislio sam da ce to puno losije izgledat .
Eto u kratkim crtama , ako koga sto jos zanima slobodno pitajte .