Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
delamo

#5226 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by delamo »

Pozdrav.

Novi sam ovdje i registrirao sam s namjerom da vam pokazem sljedeci profil http://www.olx.ba/profil/fajo99/ i da od istog nista ne kupujete.

Lik mi je prodao xperia z3 koristeni mobitel gdje je naveo da nema nikakve packe, ostecenja, problema, da je sve savrseno i da ima garanciju na uredjaj. Također je naveo da je 32gb mobitel. Budući da je imao pozitivnih dojmova odlučio sam se za kupovinu i prilikom preuzimanja površno sam pogledao - samo upalio, pogledao kameru i fizicki izgled sto je bilo ok kao sto sam naveo, moja greska nra kraju ispostavit ce se... Međutim kuci kad sam dosao i krenuo sa detaljnjim pregledavnjem prvo sto sam vidio jeste da je mob 16gb model. Potom kamera je izgledala kriminalno kada sam upalio blic, tocnije ovako je izgledalo http://postimg.org/image/jokox2b7v/

Odmah sam kontaktirao lika, ali se pravio da takav uredjaj nije bio, da je bila jedna dvije flekice preko kojih bi presao, a ne ovo. Odveo sam mobitel na servis i ispostavilo se da je otvaran (cak kod vracanja pozadine je na isti dihtung zaljepio poklopac), da je bio pod vodom sto je i unistilo kameru i blic, baterija je katastrofa, tko zna što još već nije oštećeno. Uglavnom mačak u vreći.

Htio sam mobitel vratiti, ali prodavac nije pristao pravdajuci se u stilu kako ce on znati da mobitel nije otvaran, da ne bi bio prevaren itd itd, iako je prije toga rekao da bi vratio mobitel ako nešto nije uredu. Čak je zaključio prodaju, te nisam mogao ostaviti dojam prodavaču, te više nije odgovarao na moje poruke. Na kraju kako ništa mi nije preostalo, otišao sam zamjeniti potpuno kameru, što me je došlo još dodatnih 50 maraka . Što se blica tiče, nije integriran za kameru već matičnu, pa kada slikam u mraku vidljivost je kao u Sarajevu ove zime, sve maglovito, KATASTROFA.

Pored toga, mobitel ima problema izgleda i sa baterijom pša nekad pokazuje da ima 80%, nekad 14%, pa onda radi par dana ok, pa opet zeza itd itd. Uglavnom mobitel ne vrijedi pet para, a ne 460 km koliko je koštao

Sve u svemu, preporučujem da ne kupujete od ovoga prevaranta i ne ponovite grešku kao što sam ja napravio.
seoBIH

#5227 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

NE bih ti ni ja vratio. Pa licno pogledas nesto, ne pogledas kapacitet mobitela i napravis par slika? sta ocekujes?
delamo

#5228 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by delamo »

Dostava je bila, pogledao sam kameru i bila je uredu. Greška jeste što nisam 5-10 min više probao sve funkcionalnosti, ali kako je dostavljeno u radnom vremenu nisam imao vremena sve to pogledati.. Problem sam uočio tek kad sam sa blicem testirao.

Prodavati mobitel i navesti da nema nikakvih problema i da ima garanciju, a dobiti u ovakvom stanju nije ništa drugo nego prevara. Očekujem isti uređaj kao što je naveden u oglasu, ništa više niti manje. Ti ako ne bi vratio novac na artikal vjerojatno bi i naveo da nema povrata novca, a ne stavio na oglas garancija na uređaj i ispravnost.

Pozz
seoBIH

#5229 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

To je onda druga stvar. Zali se piku.
dildi

#5230 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by dildi »

ima ih na svakom koraku
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5231 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

kako mozete kupovati polovan mobitel ili preko pika

odmah zamisljam sjeme na ekranu i ostale sekrete...
ne moze to saprati nista
seoBIH

#5232 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Neko kupuje na rate, neko polovno. Ne znam sto se cudis?
friskyoreo

#5233 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by friskyoreo »

@ delamo
Sam si sebi kriv, to znas, sad snosi posljedice jbg. Sta ti je konkretno problem s blicom? Ne znam kako ne na Z3, ali na xperia tel ima dihtung koji ide oko blica i sluzi da se ne rasipa svjetlost unutar telefona i samim time shebe slike. Mozda taj koji ga je otvarao, nije vratio ili nije postavio kako treba...

Ja inace niti kupujem, niti prodajem tako preko dostave. Samo licno preuzimanje. Prodao sam par telefona preko pika, i uvijek kazem ako nesto nije u redu, upravo zbog ovakvih situacija. I plus kad dodje kupac da pogleda, ja ga smaram da dobro pregleda sve i ispita, ako treba i 2 sata nek isproba sve moguce. Jer ne zelim da poslije bude kakvih komplikacija.
A ako trebam kupiti nesto "iz daleka" onda dogovaram da posalje po nekome koga poznaje, ako je ikako u mogucnosti...
Sodom1

#5234 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Sodom1 »

Danece pik uvoditi placanje preko paypala.To je prava stvar ,e sad kako ce se pokazati u praxi s primitivcima to ne znam
boogy

#5235 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by boogy »

Isto, nikada još nisam uzeo polovan mobitel.

Za cijenu od 450 do 500 KM, umjesto tog polovnog ja bih prije uzeo (nove neotpakovane u radnji):
- Xiaomi Redmi Note 3
- LG G3
- Huawei Honor 6
- ASUS ZENFONE SELFIE
- Huawei P8

itd.

Ali šta ćeš sad, drugi put pametnije.
KB9

#5236 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by KB9 »

pored toliko novih, jeftinih i dobrih mobitela na rate uzet polovan preko pika :-)
seoBIH

#5237 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Sodom1 wrote:Danece pik uvoditi placanje preko paypala.To je prava stvar ,e sad kako ce se pokazati u praxi s primitivcima to ne znam
I da uvede šta?

Evo, pošten prodavač sodom1 prodaje telefon. Proda ga putem pika, dođe meni nepoštenom prodavaču i ja otvorim case. Povadim sve iz telefona i proslijedim doakz paypal da sam tebi poslao artikal. Meni paypal vrati pare,a ti se jebi.

Paypal ima smisla samo na ebayu, jer je njihov proizvod. (mislim za nase domace trziste)
Sodom1

#5238 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Sodom1 »

seoBIH wrote:
Sodom1 wrote:Danece pik uvoditi placanje preko paypala.To je prava stvar ,e sad kako ce se pokazati u praxi s primitivcima to ne znam
I da uvede šta?

Evo, pošten prodavač sodom1 prodaje telefon. Proda ga putem pika, dođe meni nepoštenom prodavaču i ja otvorim case. Povadim sve iz telefona i proslijedim doakz paypal da sam tebi poslao artikal. Meni paypal vrati pare,a ti se jebi.

Paypal ima smisla samo na ebayu, jer je njihov proizvod. (mislim za nase domace trziste)
To sam i napomenuo da je to kod nas problematicno jer smo mi nikakva marva.
Ja sam preko nekih oglasa u Njemackoj kupio tako neki polovan telefon,paypalom platio.
seoBIH

#5239 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Mozes ti sa normalnim ljudima i u normalnoj drzavi, ovako ne.

Kako sam imao uvid u paypal za BIH iznenadio bi se koliko caseova bude otvoreno za posiljke koje ne stigunu. Na kraju posiljke stignu, ali pohlepni bosnjo otvori case, uzme i pare i artikal. Jednostavno paypal nista ne bi postigao, a niko u bih ne zeli da bude posrendik u prodaji. Pa taj bi propao samo tako.
Truba

#5240 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

seoBIH wrote:Neko kupuje na rate, neko polovno. Ne znam sto se cudis?
to je uredjaj koji stavljas na lice i nosis u wc
vjerujem da ima razvijenih civilizacija bakterija...ali to sam samo ja
mobnitel je ko gace danas...
ja sve kupujem na rate :mrgreen:
Lopov-eliminator

#5241 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Lopov-eliminator »

PayPal je za civilizirane ljude a ne za nazadne primitivce s Balkana koji bi uradili sve u njihovoj moci da nekog opale po usima. Nije bezveze to da su se u nekim stranim zemljama mijenjali zakoni zbog kriminala balkanaca.
_Reds_

#5242 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by _Reds_ »

Žalite se na prodavce, a gori su kupci.

Pa među kupcima je prevaranta koliko hoćete.

prodate im nešto novo, dođe im, i on zove, kaže ne radi mu, aj probao prije slanja. Kažem hajde ti pošalji stvar nazad i ja ću ti vratiti novac, ali da znaš da sma uslikao serijski broj uređaja prije slanja. I znate da je poslao.

Ustvari je imao namjeru da im svoj neki pokvareni isti uređaj poašalje nazad.
holowey

#5243 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by holowey »

ima i svakakvih kupaca...naivnih...pa ih je lako iskoristiti...i kad ih iskombinujes sa sumnjivim i polusumnjivim prodavcima, nastaje dernek :-)

ja stavio na pik prodaju mobitela, kupljen u bht, sve sacuvao, i kutiju i racun i garanciju, sve zajedno sa kablovima, slusalicama svim djdijama koje su dosli uz telefon upakovao i nasao kupca... dogovorili se gdje se sretnemo... mene malo strah, pa ja odabrao javno mjesto, na trgu ispred pozorista... dosao neki klinac od cca 15-16 godina sa jaranom... pola love daje u markama, pola u eurima... ja njemu pruzam kutiju sa mobitelom, on meni pare i okrece se da ide... pa reko' momak, hoces li ti otvoriti tu kutiju da vidis ima li uopste mobitela unutra? on zastade, fakat otvori kutiju, rece uredu je i opet hoce da ide... pa gdje ti se zuri, stani, ukljuci mobitel, provjeri da li radi da me ne spominjes poslije... :-)
quarterback

#5244 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by quarterback »

holowey wrote:... :-)
to se i meni desilo prije 10 tak godina, izvadi momak 100 eura uze mobitel i ode...
ja kontam pa nije ni pogledao, mozda su lazni euri, ja do banke, kaze zena ako se ustnovi da su lazni imacete problem...
hajte rekoh provjerite... srecom sve ok

svega ima
Salcho

#5245 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Salcho »

samo treba kupovati od onih koji imaju dobre ocjene i to je to...
Yapi Yapo

#5246 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Yapi Yapo »

Salcho wrote:samo treba kupovati od onih koji imaju dobre ocjene i to je to...
Ja vala nemam nešto puno ocjena, 5-6, al sam pošteniji od 95% OLX korisnika.
Lopov-eliminator

#5247 Re: Prevaranti na PIK-u

Salcho wrote:samo treba kupovati od onih koji imaju dobre ocjene i to je to...
Ne moraju ocjene značiti ništa. Imaš stručnije prevarante koji godinama "filtriraju" transakcije i dojmove, drže profil čistim i prikazuju stanje bolje od stvarnog. Npr. proda kupcu A dobar telefon ispravan, zna da nema nikakvih kvarova, i s njim uredno razmijeni dojmove.

Zatim proda neki drugi telefon kupcu B pod potpuno ispravan a zna da ima kvarova, i odmah nakon prodaje obriše artikal da ne mogu izvršiti razmjenu dojmova, a možda čak i blokira kupca B da mu ne može slati poruke. I tako ukrug.

Rezultat: kupac B i ostali koji su prošli kao on prevareni, a ovaj prodavač na Piku čist kao suza zahvaljujući dojmovima koje je dobio od kupaca kao od ovog pod A.
Lopov-eliminator

#5248 Re: Prevaranti na PIK-u

_Reds_ wrote:Žalite se na prodavce, a gori su kupci.

Pa među kupcima je prevaranta koliko hoćete.

prodate im nešto novo, dođe im, i on zove, kaže ne radi mu, aj probao prije slanja. Kažem hajde ti pošalji stvar nazad i ja ću ti vratiti novac, ali da znaš da sma uslikao serijski broj uređaja prije slanja. I znate da je poslao.

Ustvari je imao namjeru da im svoj neki pokvareni isti uređaj poašalje nazad.
Tačno. I još, može se desiti i da serijski broj promijeni, neki su mijenjali čak i naljepnice. I da je pristao da ti pošalje artikal, a ti pri preuzimanju istanovio da je lagao, opet bi bila tvoja riječ protiv njegove i on bi kasnije negdje, zato što je popizdio što mu nije prošla prevara, počeo tebe prozivati da si prevarant. Pik je ogledalo našeg društva koje je puno mentalno oboljelih slučajeva.

Ma ima toga koliko hoćeš. Neki lažu i jer su se preračunali da ne mogu preprodati za više pa počnu izmišljati kvarove da bi te nekako premuntao da mu vratiš.
Truba

#5249 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Truba »

cuj vracanje novca ili zamjene
to je bilo aktualno 1988 kad sam bio drugi osnovne :lol: :lol: :lol:
nase drustvo ne evoluira vec je u procesu devolucije :mrgreen:
Alfa147BIH

#5250 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Alfa147BIH »

PIK profil http://www.olx.ba/profil/biker861
Ime i prezime: Dusan Djuricic Sr. Junaka 15 Zvornik 75400 (Dušan Đuričić Srpskih Junaka ZvorniK).
Naručio artikal, poslano brzom poštom da bi 2 jebena dana ignorisao pozive brze pošte, moje pozive, kao i SMS poruke. U tom periodu je uredno bio online na viberu!
Nije problem što nije kupio artikal, prodat će se, sve ima svoju mušteriju, problem je što sam izgubio pola radnog dana da bih izašao sa posla, spakovao i poslao, problem je što mi je paket bezveze hodao po pošti (osjetljiv artikal), i problem je što ispada NEČOVJEK koji nije javio da odustaje od kupovine.

Da se nešto desilo, potrošio pare, jbga desi se, ali gospodin se hinjski ušutio ignorišući pozive i sms poruke. Pored svega izgubih 4 dana sa navedenim tokmakom.
Zbog toga, objavljujem javno ime i prezime (broj telefona neću) kako bi budući poslodavac koji bi guglanjem pokušao naći bilo kakve informacije o ovoj osobi imao predstavu o tome kako je ova osoba neodgovorna.
Dokaz narudžbe: http://prntscr.com/aiirom
Dokaz o neuspješnoj dostavi: http://prntscr.com/aiis9q

EDIT: i dalje prate temu, suspendovan :thumbup: :thumbup:
Post Reply