Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kabal1337 wrote: ↑06/09/2025 20:52
pa da mali od meme sa stopericom izadje bolje bi uskladio. Zivota mi oni su ovo namjerno uradili, da eto kada napokon puste taj adaptivni sistem da bude jao hvala vam, hvala sve je idealno a ono ...
Evo ja imam recimo sad brze prolazno vrijeme ujutro na posao. Krecem u pola 8 s Otoke i stizem u 5 do 8, najkasnije u 8, u Vogoscu, kroz grad. Nema cepova. Svuda otvoreno, eventualno jedan interval cekam. Prije mi je trebalo 35-40 minuta.
Sa mog aspekta, unapređen je saobraćaj sa novim setapom semafora.
topcam wrote: ↑06/09/2025 20:24
Dajte ljudima malo vremena dok ne skontaju sta je najbolje.
Sta izmisljaju toplu vodu. Evo zeleni val i dalje muku muci, samo prekid prebacili na drugo mjesto.
Ili tipa kreces na zeleno Zagrebacka ( semafor kod skretanja za Vraca), vozis 55-58. Prolazis semafor prije OHR-a, i pali ti se crveno prije EP pumpe. Znaci crveno te sasjece u poprilicno ostroj krivini gdje moras kociti naglo.
Ja ne znam koja je to sigurnost i promisljanje al haj
Da li je završena instalacija na svim semaforima?
Bila je priča da neće biti ništa od zelenog vala/sinhroniziracije dok se svi semafori ne instaliraji a valjda i nekakav centar kontrole će trebati da uradi?
pa da mali od meme sa stopericom izadje bolje bi uskladio. Zivota mi oni su ovo namjerno uradili, da eto kada napokon puste taj adaptivni sistem da bude jao hvala vam, hvala sve je idealno a ono ...
Evo ja imam recimo sad brze prolazno vrijeme ujutro na posao. Krecem u pola 8 s Otoke i stizem u 5 do 8, najkasnije u 8, u Vogoscu, kroz grad. Nema cepova. Svuda otvoreno, eventualno jedan interval cekam. Prije mi je trebalo 35-40 minuta.
Prije kada?
Recimo dok je trajala školska godina proljetos. Mislio sam da je razlog brzem dolasku na posao manjak auta radi raspusta, ali evo pocelo je i opet ne nailazim na cepove kod Importanea, SCC, Skenderije...
Prije kada?
Recimo dok je trajala školska godina proljetos. Mislio sam da je razlog brzem dolasku na posao manjak auta radi raspusta, ali evo pocelo je i opet ne nailazim na cepove kod Importanea, SCC, Skenderije...
ocekivao sam da ces reci da osjetis rasliku naspram prije par godina. -dok je sve ferceralo.
Valjda treba da je reper, a ne od neceg sto i ne funkcionise
ocekivao sam da ces reci da osjetis rasliku naspram prije par godina. -dok je sve ferceralo.
Valjda treba da je reper, a ne od neceg sto i ne funkcionise
Pa ferceralo je tako da su intervali bili fiksirani, dan-noc. I zato su nastajali čepovi u špicama. Onda su to razbatalili i počeli da prave to nešto pametno. I u zadnje vrijeme sve fino ide, ali sam mislio da je to radi skolskog raspusta. Medjutim sad kad je skola pocela, i dalje je saobracaj tecniji nego prije kad nije bilo pametnih semafora...
Moj zakljucak je da su nesto dobro napravili. Bar u jutro od pola 8 do 8.
Za druge termine neznam jer nemam fiksni termin kad se vozam u toku dana. Vracam se kuci autoputem i to je cas posla, samo da me ne hebe onaj nedovrsen kruzni i zatvorene trake.
Drugari, imam povremeno potrebu stati pokupiti nekoga na prosirenjima na tri lokacije pa me zanima da li imaju kamere na njima?
Prva je stanica na grbavici kod slasticarne jadranka u smjeru prema skenderiji, druga lokacija je stanica u alipasinoj ulici kod kina bosna u smjeru prema ciglanama i treca je prosirenje ispred americke ambasade.
LikeLike wrote: ↑07/09/2025 06:22
Drugari, imam povremeno potrebu stati pokupiti nekoga na prosirenjima na tri lokacije pa me zanima da li imaju kamere na njima?
Prva je stanica na grbavici kod slasticarne jadranka u smjeru prema skenderiji, druga lokacija je stanica u alipasinoj ulici kod kina bosna u smjeru prema ciglanama i treca je prosirenje ispred americke ambasade.
LikeLike wrote: ↑07/09/2025 06:22
insaneinthebrain wrote: ↑07/09/2025 20:59
Dovucarilo se iz Slovenije da malo divlja, bezbeli dijaspora
ni ovaj vozac gdje je snimatelj/ica nista nije bolji
kako ulazi u kruzniiz desne trake u unutrasnju i onda sijece vasnjku da udje u desnu
gledati od 0:50
Jesi li mozda krenuo skoro sa ilidze prema gradu????
Do otoke je uzas, a od otoke i nekako.
Izgleda kao da ta "adaptivnost" i ne radi najbolje.
Postoji jedna znacajna izmjena u radu semafora.
Najjednostavnije receno, sada se zove "Crveni Val".
Jesi li mozda krenuo skoro sa ilidze prema gradu????
Do otoke je uzas, a od otoke i nekako.
Izgleda kao da ta "adaptivnost" i ne radi najbolje.
Postoji jedna znacajna izmjena u radu semafora.
Najjednostavnije receno, sada se zove "Crveni Val".
Pa vjerovatno ja stizem brze jer je od Ilidze do Otoke zaguseno, pa je meni dalje prohodnije.
Evo i jutros, cak stao da kupim dorucak jer sam nesto gladan ustao, opet stigao na vrijeme.
Prilazim kruznom na pofalicima, lijevom trakom jer cu na drugi izlaz, zena neka se priblizava desnom trakom, malo je ispred mene.
Ulazimo u KT, ja namjerno usporim malo u slucaju da ona produzi i nakon drugog izlaza da moze proci prije mene pa da ja bez stajanja mogu izaci nakon nje, da smo usli poravnati vjerovatno bih ubrzao da prodjem ispred, ali zbog pozicije mi je ovo bilo logicnnije, sve vrijeme sam malo iza nje. Dajem zmigavac nakon prvog izlaza, i ona valjda kako je vidjela zmigavac koci da me pusti.
Pohvala je sto je vidjela moj zmigavac, ali cemu pustanje kad je ona u vanjskoj i kad sam ja iza nje, potpuno bespotreban potez koji u guzvama znacajno usporava saobracaj.
Mislim da sistem tog "adaptivnog upravljanja saobraćajem" još nije u funkciji. Na nekim sporednim ulicama su na spoju s glavnom postavili one petlje u asfalt, pa će i to imati efekta (ako nema niko da čeka na toj petlji, stoji crveno). Tako će biti bolji protok saobraćaja.
Novi semafori su postavljeni i donekle prate one što su prije bili. Imam osjećaj da crveno "drži" duže nego prije.
A možda bi se saobraćaj i brže odvijao da ljudi voze normalno, kreću sa semafora brže, a ne tek pred sljedeći nabiju 60 km/h. Pa onda mobitel, pa poruke, pa Instagram, story, ovo, ono.
inflames wrote: ↑06/09/2025 08:11
Nervira me kad su na semaforu dvije trake za ravno, a lijeva je ujedno i za skreranje lijevo. I pošto je desna puna, a u lijevoj vidim auto koje nema žmigavca odaberem tu traku.
Da bih kad se upali zeleno shvatio da ovaj hoće lijevo, i na sve to upali žmigavac. Onda moram čekati dok mentol propusti 15 auta iz suprotnog smjera. Dođe mi da izađem iz auta i iščupam mu ablender. 50% naroda ne daje žmigavce, a od ovih 50 što daju 90% daje kad je već očigledno da će skrenuti.
To sa nedavanjem žmigavaca više nije ni lijenost ni neka (kako se volimo našaliti) ušteda goriva, likovi jednostavno ne smatrau da je paljene žmigavaca potrebno, drugi ih pale reda radi, eto kao da ispoštuju proceduru.
insaneinthebrain wrote: ↑07/09/2025 20:59
Dovucarilo se iz Slovenije da malo divlja, bezbeli dijaspora
I ovo se ne kažnjava. Uvjeren sam da bi bezbjednosti saobraćaja više doprinijelo kažnjavanje ovakvih lijepljenja za gepek i nepropisno prestrojavanje nego kažnjavanje malih prekoračenja (stičemu tisak da se kažnjava prekoračenje od 11 do možda dvadesetak km/h dok Schumacheri koji voze dvostruko iznad prođu neprimijećeni).
Maloprije puštam ženu sa djetetu na pješačkom,vozilo iz suprotnog smjera ide polako ali ne pušta. Žena i dijete čekaju ispred mene. U prolazu vidim da vozi djevojka koja na volanu drži mobitel i tipka.
Znači, još jednom da naglasim: veliki oprez pri prelasku preko pješačkog jer te ovakvi vozači ne registruju. Taj bi te provozao na haubi prije nego što bi skontao da se nešto dešava.