Da, vidim sad da su i to promijenili... Hebo te, kakvi likovi pisu zakone... Ono, mozes upaliti maglenke i po danu i po noci, bez obzira kakve su i koliko ih imas, iako nema magle. Jebo to sto ubi njima vozace iz suprotnog smjera...
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Dozer
#52151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
NediM17
#52152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Poodavno nekad, odmah iza rata, zaustavi me hrvatska policija na autoputu zbog maglenki.
Reko' ostale upaljene, kod nas magla bila od Dervente do B. Broda.
Ugasite i sretno.
Reko' ostale upaljene, kod nas magla bila od Dervente do B. Broda.
Ugasite i sretno.
- Ateista
#52153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Cudno mi je to, meni su bas osjetljive oci na jako svjetlo, a maglenke nikad nisam primijetio da mi smetaju, a cesto cujem druge da se zale na maglenke.
- drug_profi
#52154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema potrebe da se staje.kabal1337 wrote: ↑03/09/2025 10:15 Ah kad kavaljer napravi udes jer nije obracao paznju na stanje u vanjskoj traci, ili kada se zaustavi u KT da bi isti napustio umjesto da napravi jos jedan krug. Kultura nema sta, on je nesto bolji od ovog sto kruzi vanjskom
Jedni kao imaju ogledalo, a ovi drugi nemaju pa se ne vide da su i oni papci.
Ako vidiš da ima auto desno u vanjskoj, prilagodiš brzinu tako da se bez zaustavljanja mimoiđete.
Problem nastaje samo kad ovaj iz vanjske insistira na svojoj prednosti i ignoriše tvoj žmigavac iako si ispred njega i treba samo malo da uspori.
Dakle vraćamo se na problem horizontalne signalizacije.
Po sadašnjem stanju, svi će kružiti vanjskom i unutrašnja nam ne treba jer onaj jadnik koji tamo uđe ostaće kružit ko zna koliko.
Rješenje je promijeniti hor.signalizaciju.
- kabal1337
#52155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
evo samo sekund da je cijeli svijet izmjeni. Ima razlog sto je takva.
Ugl. sta je zkljucak vanjski ne mora, nije duzan.
Tako da onaj sto napravi udes i blokira... je aa mr.nice guy
Ugl. sta je zkljucak vanjski ne mora, nije duzan.
Tako da onaj sto napravi udes i blokira... je aa mr.nice guy
-
zigson
#52156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve je to ok u teoriji sto pricate u vezi smisla kruznog kao kruznog. Dok je u praksi i zakonu totalno drugacije
- drug_profi
#52157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima razlog. Needukovani inzenjeri saobraćaja.
Nisam ja nacrtao onaj KT sa slike sa prethodnih stranica. On rješava papke.
A kad vće papci hoće da kruže i uzimaju prednost po svaku cijenu, onda ću i ja stati ako baš moram radi njega. Malo i ja da budem papak.
Last edited by drug_profi on 03/09/2025 13:12, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#52158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jesu loše projektovani kružni tokovi u BiH, većina barem.
Ima izuzetaka naravno.
Ima izuzetaka naravno.
- kabal1337
#52159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno da ces da stanes, jer nemas hrabrosti isto kao i dozer da odes u kontakt jer znas da ces biti donji.drug_profi wrote: ↑03/09/2025 13:11Ima razlog. Needukovani inzenjeri saobraćaja.
Nisam ja nacrtao onaj KT sa slike sa prethodnih stranica. On rješava papke.
A kad vće papci hoće da kruže i uzimaju prednost po svaku cijenu, onda ću i ja stati ako baš moram radi njega. Malo i ja da budem papak.
- drug_profi
#52160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne trab hrabrost za to. Treba manjak intleigencije ili manjak pažnje.
Naravno da će zakon odlučiti na moju štetu, i o tome pričamo kakav je nonsens napravljen.
Samo jbg vi to ne kontate. Šta ja mogu.
- kabal1337
#52161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
onda ne palamudite i ne nagovarajte druge u situacije gdje ce biti donji
- drug_profi
- Laplace
#52163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kod nas (bar u Sarajevu) je jedini način fizički onemogućiti kruženje vanjskom. Sve ostalo je Sizifov opsao.drug_profi wrote: ↑01/09/2025 21:45A mozda kad bi se naucilo voziti i pratiti saobracaj, postovati druge ucesnike...
Onda bi vanjskom isao samo do prvog izlaza i tako otklonio sve konfliktne tacke.
- Laplace
#52164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije oduzimanje prvenstva prolaza nego nepropisno prestrojavanje iz unutrašnje u vanjsku traku (to sa prvenstvom sami ja pogrešno shvatao).vjeshalica wrote: ↑02/09/2025 00:50Cuj oduzimo prvenstvo![]()
Kako je oduzeo prvenstvo? Gdje je znak prvenstva prolaza vanjske trake? Znas li uopste sta znaci "prvenstvo prolaza" i gdje pise precizno u zakonu to?
ZOBSBIH, je samo na jednom mjestu pomenuo kruzni tok i to na nacin da se saobracaj uredi tako sa vozila UNUTAR KRUZNOG toka imaju prvenstvo prolaza u odnosu na one koji se ukljucuju u kruzni tok, i pri tome na ulazu stoji jebeni trokut koji to i precizira.
Sad pitanje tebi gdje je jebeni trokut unutar kruznog koji je odredio da unutrasnja traka nailazi na vanjsku i da ona (vanjska)ima prvenstvo prolaza nekakvo?
Oduzimanje prvenstva je da se neko ukljuci retardirano U KRUZNI tok, dok SU U NJEMU vozila uveliko i nekoga upropasti. Tada mozes reci da je oduzeo prvenstvo, jer taj jebeni znak sto stoji pred kruznim tokom, vrijedi za sve trake unutra a ne samo za vanjsku jer se taj jebeni put tako prostire cijeli a ne vanjska samo traka.
Razmeces se nekim izrazima kojima i ne znas znacenje.
Cuj jebeno prvenstvo prolaza vanjske u odnosu na unutrasnju.....jebeno prvenstvo, trokutovi neki kurci tu stoje po kruznom. Cuj jebeno prvenstvo fkt....
-
mali_balon
#52165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima milion navina fa se rijese kruzni tokovi....gdje narod je zna kako u kruznom, postave se fizicke barijere u vidu nekog ivicnjaka ili se nacrta......i sve dileme i filozofirnaja staju.....
Evo pitanje za znalce ako vozim vanjskim vozilo koje vozi unutrasnjom daje desni zmigavac (nekih 2m je ispred mene) tj hoce da se prrstroji u vanjsku, jesam li ga duzan propustiti da uradi prrstrojavanje ili ja samo nastavim ko ga jebe
Evo pitanje za znalce ako vozim vanjskim vozilo koje vozi unutrasnjom daje desni zmigavac (nekih 2m je ispred mene) tj hoce da se prrstroji u vanjsku, jesam li ga duzan propustiti da uradi prrstrojavanje ili ja samo nastavim ko ga jebe
- kabal1337
#52166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hajde kako ces postaviti fizicku barijeru kada dimenzije KT to ne dopustaju?mali_balon wrote: ↑03/09/2025 16:34 Ima milion navina fa se rijese kruzni tokovi....gdje narod je zna kako u kruznom, postave se fizicke barijere u vidu nekog ivicnjaka ili se nacrta......i sve dileme i filozofirnaja staju.....
Kako ce kamion, sleper, trolejbus. Mozda da se pretwori u hovercraft vozilo.
Jesi li duzan tako da pustis vozilo kada se vozite pravo? Ili je njegovo da se uvjeri je li sigurno za radnju prestrojavanja
-
mali_balon
#52167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako je kruzni ima dvije trake moze se to odraditi....vozio sam sleperom po takvim kruznim bez gazenja ivicnjacaka.....nije problemkabal1337 wrote: ↑03/09/2025 16:39Hajde kako ces postaviti fizicku barijeru kada dimenzije KT to ne dopustaju?mali_balon wrote: ↑03/09/2025 16:34 Ima milion navina fa se rijese kruzni tokovi....gdje narod je zna kako u kruznom, postave se fizicke barijere u vidu nekog ivicnjaka ili se nacrta......i sve dileme i filozofirnaja staju.....
Kako ce kamion, sleper, trolejbus. Mozda da se pretwori u hovercraft vozilo.
Jesi li duzan tako da pustis vozilo kada se vozite pravo? Ili je njegovo da se uvjeri je li sigurno za radnju prestrojavanja
njegovo je da se uvjeri da me ne udari a moje je da ga pustim fa se prestroji....i bit ce manje sranja.....tako i kod obicnog prestrojavanja ako vidis da neko hoce da se prestroji pustis ga i bit ce manje problema
-
Malisa11
#52168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nisi duzan da ga propustis.mali_balon wrote: ↑03/09/2025 16:34 tj hoce da se prrstroji u vanjsku, jesam li ga duzan propustiti da uradi prrstrojavanje
- Laplace
-
mali_balon
#52170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dze piseMalisa11 wrote: ↑03/09/2025 17:23Nisi duzan da ga propustis.mali_balon wrote: ↑03/09/2025 16:34 tj hoce da se prrstroji u vanjsku, jesam li ga duzan propustiti da uradi prrstrojavanje
-
zigson
#52171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sta god da je ovaj iz unutrasnje je kriv pred zakonom i osiguranjemLaplace wrote: ↑03/09/2025 16:26Nije oduzimanje prvenstva prolaza nego nepropisno prestrojavanje iz unutrašnje u vanjsku traku (to sa prvenstvom sami ja pogrešno shvatao).vjeshalica wrote: ↑02/09/2025 00:50Cuj oduzimo prvenstvo![]()
Kako je oduzeo prvenstvo? Gdje je znak prvenstva prolaza vanjske trake? Znas li uopste sta znaci "prvenstvo prolaza" i gdje pise precizno u zakonu to?
ZOBSBIH, je samo na jednom mjestu pomenuo kruzni tok i to na nacin da se saobracaj uredi tako sa vozila UNUTAR KRUZNOG toka imaju prvenstvo prolaza u odnosu na one koji se ukljucuju u kruzni tok, i pri tome na ulazu stoji jebeni trokut koji to i precizira.
Sad pitanje tebi gdje je jebeni trokut unutar kruznog koji je odredio da unutrasnja traka nailazi na vanjsku i da ona (vanjska)ima prvenstvo prolaza nekakvo?
Oduzimanje prvenstva je da se neko ukljuci retardirano U KRUZNI tok, dok SU U NJEMU vozila uveliko i nekoga upropasti. Tada mozes reci da je oduzeo prvenstvo, jer taj jebeni znak sto stoji pred kruznim tokom, vrijedi za sve trake unutra a ne samo za vanjsku jer se taj jebeni put tako prostire cijeli a ne vanjska samo traka.
Cuj jebeno prvenstvo prolaza vanjske u odnosu na unutrasnju.....jebeno prvenstvo, trokutovi neki kurci tu stoje po kruznom. Cuj jebeno prvenstvo fkt....
- kabal1337
#52172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa jesi li duzan/primoran/ zakonom ti vozis srednjom trakom, vidis auto dalo desni zmigavac hoce u tvoju traku da kocis, uporavas da mu ustupis mjesto. Nisi, njegovo je da ne vrsi radnju prestrojavanja ako to nije sigurno, zmigavac, retrovizor itd.mali_balon wrote: ↑03/09/2025 17:42Dze piseMalisa11 wrote: ↑03/09/2025 17:23Nisi duzan da ga propustis.mali_balon wrote: ↑03/09/2025 16:34 tj hoce da se prrstroji u vanjsku, jesam li ga duzan propustiti da uradi prrstrojavanje
-
mali_balon
#52173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dze pise.....kabal1337 wrote: ↑03/09/2025 17:53Pa jesi li duzan/primoran/ zakonom ti vozis srednjom trakom, vidis auto dalo desni zmigavac hoce u tvoju traku da kocis, uporavas da mu ustupis mjesto. Nisi, njegovo je da ne vrsi radnju prestrojavanja ako to nije sigurno, zmigavac, retrovizor itd.
-
mali_balon
#52174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno jer je vec u kruznomzigson wrote: ↑03/09/2025 17:45Sta god da je ovaj iz unutrasnje je kriv pred zakonom i osiguranjemLaplace wrote: ↑03/09/2025 16:26Nije oduzimanje prvenstva prolaza nego nepropisno prestrojavanje iz unutrašnje u vanjsku traku (to sa prvenstvom sami ja pogrešno shvatao).vjeshalica wrote: ↑02/09/2025 00:50
Cuj oduzimo prvenstvo![]()
- Laplace
#52175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I u tom slučaju nerijetko morao nastaviti još jedan krug i u tom krugu hvatati prestrojavanje u vanjsku traku, jer nekoliko (da je jedan pa ne bi bi problem) vozača koji su ušli na istom mjestu kao ja ili sljedećem kruže vanjskom i ne dozvoljavaju mi da se bezbjedno isključim ka autoputu.Dozer wrote: ↑03/09/2025 09:53Ovo i pravi najveci problem. Dole iza Wise, recimo, bar 70% vozaca ulazi iz desne i voze do izlaza na AP desnom/vanjskom. A, taj izlaz je 5. izlaz od tog ulaza.drug_profi wrote: ↑03/09/2025 09:38Da, ovom signalizacijom se obavezuje da se vanjskom vozi do prvog izlaza, a ako se nastavlja dalje onda je faktički prestrojavanje i treba se učiniti tako da ne ugroziš nikog iz unutrašnje koji bi se tu isključio.
Ovo rješenje signalizacije u kružnom toku faktički svaki KT čini turbo KT, i ubrzava saobraćaj kroz njega.
To samo govori da bi baš svaki KT mogao biti takav kad bi vozači imali solidarnost da voze trakom koja je odgovarajuća, i da ne kruže vanjskom.