drug_profi wrote: ↑03/09/2025 09:38
HD_2015 wrote: ↑03/09/2025 09:33
Ispada kao da se unutrašnja račva na dva dijela
Da, ovom signalizacijom se obavezuje da se vanjskom vozi do prvog izlaza, a ako se nastavlja dalje onda je faktički prestrojavanje i treba se učiniti tako da ne ugroziš nikog iz unutrašnje koji bi se tu isključio.
Ovo rješenje signalizacije u kružnom toku faktički svaki KT čini turbo KT, i ubrzava saobraćaj kroz njega.
To samo govori da bi baš svaki KT mogao biti takav kad bi vozači imali solidarnost da voze trakom koja je odgovarajuća, i da ne kruže vanjskom.
Opet ne rješava ništa. Ovaj kružni tok samo daje prednost unutrašnjoj traci nad vanjskom. Zašto bi to bilo dobro?
Slika je vrlo sugestivna jer daje primjer dva paralelna vozila.
Šta je sa ovom situacijom:

Crveni ima prednost, prema ovoj signalizaciji. Šta smo dobili time što crveni ima prednost? Stvara nesigurnost kod vozača u vanjskoj traci, jer ovaj iz unutrašnje ima pravo se zaletiti u njega.
U većini slučajeva, većina vozača neće na prvi izlaz, pa bi većina trebala koristiti unutrašnju (i manju) traku. Opet ništa nisi dobio kružnim tokom. unutrašnja bi stvarala gužve.
Neko može reći, koristi vanjsku, ali daj prednost ovom iz unutrašnje. Ovo nije zgodno, jer ovaj iz unutašnje
skreće. Bez obzira šta kaže horizontalna signalizacija, on
fizički skreće. Ovo stvara veliku nesigurnost, jer zakonski dobija pravo da se zabije u mene.
Najlakše je ako kružni tok zamislite kao neku pravu ulicu sa dvije trake. Na šta bi ličilo da vozač u traci pored mene ima pravo da se zabije u mene?