Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

HD_2015

#52126 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

Gornja slika ima malo specifičnu horizontalnu signalizaciju - na nekim mjestima nema linija. Ispada kao da se unutrašnja račva na dva dijela. Ne sjećam se da sam vidio kod nas tako. Mislim da samo komplikuje stvari.

Ono što sam htio reći o gornjoj slici ja da takav način vožnje (zanemarimo horizontalnu signalizaciju) ne rješava puno. Opet može doći do konflikta. Npr. slika ispod:
Image

Ako žemo uzeti horizontalnu signalizacij u razmatranje, onda može nastupiti ovo:
Image

Po horizontalnoj signalizaciji, žuti bi imao prednost. Oba ulaze, manje-više, istovremeno.

Komplikujemo priču razmatranjem ovakvih slučajeva. Još mnogi ne razumiju osnovni kružni tok.
HD_2015

#52127 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

Ako nam je za utjehu, znam sudiju za prekršaje kojem neke stvari iz saobraćaja nisu jasne. Uzda se u to šta policija kaže ili šta je "logično".
drug_profi

#52128 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

HD_2015 wrote: 03/09/2025 09:33 Ispada kao da se unutrašnja račva na dva dijela
Da, ovom signalizacijom se obavezuje da se vanjskom vozi do prvog izlaza, a ako se nastavlja dalje onda je faktički prestrojavanje i treba se učiniti tako da ne ugroziš nikog iz unutrašnje koji bi se tu isključio.
Ovo rješenje signalizacije u kružnom toku faktički svaki KT čini turbo KT, i ubrzava saobraćaj kroz njega.
To samo govori da bi baš svaki KT mogao biti takav kad bi vozači imali solidarnost da voze trakom koja je odgovarajuća, i da ne kruže vanjskom.
Dozer

#52129 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

drug_profi wrote: 03/09/2025 09:38
Da, ovom signalizacijom se obavezuje da se vanjskom vozi do prvog izlaza, a ako se nastavlja dalje onda je faktički prestrojavanje i treba se učiniti tako da ne ugroziš nikog iz unutrašnje koji bi se tu isključio.
Ovo rješenje signalizacije u kružnom toku faktički svaki KT čini turbo KT, i ubrzava saobraćaj kroz njega.
To samo govori da bi baš svaki KT mogao biti takav kad bi vozači imali solidarnost da voze trakom koja je odgovarajuća, i da ne kruže vanjskom.
Ovo i pravi najveci problem. Dole iza Wise, recimo, bar 70% vozaca ulazi iz desne i voze do izlaza na AP desnom/vanjskom. A, taj izlaz je 5. izlaz od tog ulaza.
HD_2015

#52130 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

Mislim da bi ovakav kružni tok više unio zabune, jedino kada bi nam svi kružni tokovi bili takvi, ali opet je upitno.

Suština kružnog toka je da ubrza saobraćaj. Na to ne utiče samo kružni tok, već i frekvencija ulica koje se nadovezuju.

Jedan kružni tok u Sa je usporio saobraćaj, jer se velika ulica ukršta sa manjom, a sa manje, kada je gužva, stalno nailazi po jedno auto i oni u kružnom toku imaju prednost i glavna ulica se zagušuje. Ranije dok je bio semafor, glavna ulica je bila brža.

meni se sviđa ovaj turbo KT u Tuzli:
https://www.google.com/maps/@44.540368, ... FQAw%3D%3D

Prvi put, kada sam naišao na njega, nekako sam prirodno prošao. Nije mi bilo jasno šta se dogodilo. Uočite da na nekim mjestima vas iz unutrašnje trake tjera da idete u vanjsku, znači ne možete kružiti unutrašnjom.
kakaljin

#52131 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Dozer wrote: 03/09/2025 09:53
Ovo i pravi najveci problem. Dole iza Wise, recimo, bar 70% vozaca ulazi iz desne i voze do izlaza na AP desnom/vanjskom. A, taj izlaz je 5. izlaz od tog ulaza.
Tako je ti vozaci i najveci problem prave i onda dolazi do sudara i guzvi u kruznom toku.
Dozer

#52132 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Neki KT u Mostaru su super odradjeni, bas ono za debile. Ima ostrvo/bumper izmedju traka, i djelimicno te prisiljava da se ukljucis u traku za odgovarajuci izlaz.
kabal1337

#52133 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Ah kad kavaljer napravi udes jer nije obracao paznju na stanje u vanjskoj traci, ili kada se zaustavi u KT da bi isti napustio umjesto da napravi jos jedan krug. Kultura nema sta, on je nesto bolji od ovog sto kruzi vanjskom 😂
Jedni kao imaju ogledalo, a ovi drugi nemaju pa se ne vide da su i oni papci.
HD_2015

#52134 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

Opet ne rješava ništa. Ovaj kružni tok samo daje prednost unutrašnjoj traci nad vanjskom. Zašto bi to bilo dobro?
Slika je vrlo sugestivna jer daje primjer dva paralelna vozila.
Šta je sa ovom situacijom:
Image
Crveni ima prednost, prema ovoj signalizaciji. Šta smo dobili time što crveni ima prednost? Stvara nesigurnost kod vozača u vanjskoj traci, jer ovaj iz unutrašnje ima pravo se zaletiti u njega.

U većini slučajeva, većina vozača neće na prvi izlaz, pa bi većina trebala koristiti unutrašnju (i manju) traku. Opet ništa nisi dobio kružnim tokom. unutrašnja bi stvarala gužve.

Neko može reći, koristi vanjsku, ali daj prednost ovom iz unutrašnje. Ovo nije zgodno, jer ovaj iz unutašnje skreće. Bez obzira šta kaže horizontalna signalizacija, on fizički skreće. Ovo stvara veliku nesigurnost, jer zakonski dobija pravo da se zabije u mene.

Najlakše je ako kružni tok zamislite kao neku pravu ulicu sa dvije trake. Na šta bi ličilo da vozač u traci pored mene ima pravo da se zabije u mene?
Dozer

#52135 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

kabal1337 wrote: 03/09/2025 10:15 Ah kad kavaljer napravi udes jer nije obracao paznju na stanje u vanjskoj traci, ili kada se zaustavi u KT da bi isti napustio umjesto da napravi jos jedan krug. Kultura nema sta, on je nesto bolji od ovog sto kruzi vanjskom 😂
I koliko krugova ces onda tako napraviti u spici, kad je kompletan KT krcat?
Dozer

#52136 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

HD_2015 wrote: 03/09/2025 10:17
Opet ne rješava ništa. Ovaj kružni tok samo daje prednost unutrašnjoj traci nad vanjskom. Zašto bi to bilo dobro?
Image
Crveni ima prednost, prema ovoj signalizaciji. Šta smo dobili time što crveni ima prednost? Stvara nesigurnost kod vozača u vanjskoj traci, jer ovaj iz unutrašnje ima pravo se zaletiti u njega.
Sve zavisi ko je kad usao u KT, pobogu. Ako su usli istovremeno, onda ce vanjski svakako biti ispred unutrasnjeg i moze proci bez problema. Osim ako onaj u unutrasnjoj nije neki nadobudni Fandzo.
U većini slučajeva, većina vozača neće na prvi izlaz, pa bi većina trebala koristiti unutrašnju (i manju) traku. Opet ništa nisi dobio kružnim tokom. unutrašnja bi stvarala gužve.
Ako ces na prvi ili drugi izlaz - udji u KT iz desne ulazne trake, i nemas nikakav problem. Kad bi svi radili ovako, sve bi islo 3x brze.
Neko može reći, koristi vanjsku, ali daj prednost ovom iz unutrašnje. Ovo nije zgodno, jer ovaj iz unutašnje skreće. Bez obzira šta kaže horizontalna signalizacija, on fizički skreće. Ovo stvara veliku nesigurnost, jer zakonski dobija pravo da se zabije u mene.
Zato i kazemo da ga se pusti da skrene i iskljuci se ako je ispred tebe. Ako je pored ili iza tebe, onda on treba da saceka. Prosta logika....
kabal1337

#52137 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Dozer wrote: 03/09/2025 10:18
kabal1337 wrote: 03/09/2025 10:15 Ah kad kavaljer napravi udes jer nije obracao paznju na stanje u vanjskoj traci, ili kada se zaustavi u KT da bi isti napustio umjesto da napravi jos jedan krug. Kultura nema sta, on je nesto bolji od ovog sto kruzi vanjskom 😂
I koliko krugova ces onda tako napraviti u spici, kad je kompletan KT krcat?
Onoliko koliko treba da isti napustim sigurno bez da prouzrokujem nesrecu.
Ti si zapeo za guzvu, otvori oci.
I kada je prohodan KT, vozaci iz unutrasnje stanu jer ovaj iz vanjske se nije zaustavio kako bi gospoda napustila KT.

Kada pustac stane, pa oba vozaca zablokiraju kt na trenutak. E to je ta kultura koju najvise volim da gledam.

Redovno koristim obje trake, znam sta vidim svaki put kada sam za volanom.

Pa koliko puta kada se isljucujem za AP, na Stupu mi oduzmu prvenstvo jer se Ukljuce ( ulaz prije iskljucenja za AP). I naravno ide krug vise, nikakav problem.
Dozer

#52138 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Koristim ih i ja redovno, i jednostavno ili malo ubrzam ili usporim ako je neko u vanjskoj, dam zmigavac, i prestrojim se prema izlazu. Ali, realno, koliko vozaca je sposobno za ovo?
Ne, nisam nikakav Lauda, nego jednostavno pratim saobracaj na sve strane, a to je danas kod vecine vozaca nesto sto ne kontaju, nego pocnu pratiti stanje oko sebe 2 sekunde prije nego sto su nesto naumili.
Ateista

#52139 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 03/09/2025 10:23
HD_2015 wrote: 03/09/2025 10:17

Image
Sve zavisi ko je kad usao u KT, pobogu. Ako su usli istovremeno, onda ce vanjski svakako biti ispred unutrasnjeg i moze proci bez problema. Osim ako onaj u unutrasnjoj nije neki nadobudni Fandzo.
Ako ces na prvi ili drugi izlaz - udji u KT iz desne ulazne trake, i nemas nikakav problem. Kad bi svi radili ovako, sve bi islo 3x brze.
Zato i kazemo da ga se pusti da skrene i iskljuci se ako je ispred tebe. Ako je pored ili iza tebe, onda on treba da saceka. Prosta logika....
Slazem se da ako je neko ispred i iskljucuje se iz unutrasnje, da ga treba pustiti, iz solidarnosti i ubrzavanja saobracaja. Nekad je dovoljno malo usporiti, nekad ne treba ni to, samo treba pratiti saobracaj. To je opet samo solidarnost, da se ovaj iz vanjske zaleti i pokupi ga, ovaj iz unutrasnje bi bio kriv jer mu je presjekao put u njegovoj traci.
HD_2015

#52140 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HD_2015 »

Dozer wrote: 03/09/2025 10:23 Ako ces na prvi ili drugi izlaz - udji u KT iz desne ulazne trake, i nemas nikakav problem. Kad bi svi radili ovako, sve bi islo 3x brze.
Nije tek tako lahko propustiti nekoga. Ne znam ja ko nije dao žmigavac da li hoće da skrene ili hoće da se zabije u mene da dobije od osiguranja. Sudari se događaju u dijelu sekunde. Zato nije pametno da neko ko skreće ima prednost.

Jesi li kada vidio da je neki pravac ovako regulisan:
Image

Ja nisam, možda ima negdje. Iz istog razlog zašto to nema na pravcu, nije pametno ni u kružnom. Kao što onaj policajac sa videa je rekao: "najlakše je da kružni tok zamislite kao ulicu u koju se nadovezuju druge ulice.".
tokio25

#52141 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

maglenke kad enma magle
to me tako "nervira" ne mogu opisati
Dozer

#52142 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

tokio25 wrote: 03/09/2025 10:40 maglenke kad enma magle
I zakonski je kaznjivo, ali niko takve ne zaustavlja.
tokio25

#52143 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Dozer wrote: 03/09/2025 10:46
nije zakonski kaznjivo
to su izbacili nekad prije mozda 15ak godina
doduse da se ogradim mozda su ponovo vratili
al znam da je bilo prije kaznjivo pa su izbacili cini mi se 2007 ili 2010 da li su vratili ne znam
Dozer

#52144 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

tokio25 wrote: 03/09/2025 10:51
nije zakonski kaznjivo
al znam da je bilo prije kaznjivo pa su izbacili cini mi se 2007 ili 2010 da li su vratili ne znam
https://bihamk.ba/magazine/novosti/sigu ... vjetla/985

Znaci, to su izbacili iz ZOBS-a. Raniej je bilo da svjetla za magliu ne smiju bit iupaljena ukoliko nije magla ili otezana vidljivost na putu.
Last edited by Dozer on 03/09/2025 10:59, edited 1 time in total.
tokio25

#52145 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Dozer wrote: 03/09/2025 10:55
tokio25 wrote: 03/09/2025 10:51
nije zakonski kaznjivo
https://bihamk.ba/magazine/novosti/sigu ... vjetla/985
Svjetla za maglu nisu isto što i kratka svjetla i tretiraju se kao dva zasebna pojma, te ukoliko tokom dana ne koristite kratko ili dnevno svjetlo, možete biti kažnjeni novčanom kaznom.
pusti bihamk
ne bi im bio prvi put da nesto napisu a nije tacno
vazan je zobs a tamo nema kazne jer su kreteni obrisali

opet da se ogradim mozda jesu ponovo ubacili pa bi bilo dobro da neko postavi clan a ja cu sada pogledati ima li
Dozer

#52146 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Nisu. Evo sad gledam. Mozes sad upalit ista hoces, samo stoji minimum o dnevnim/kratkim svjetlima danju.
oXavier

#52147 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oXavier »

Član 237 stav 12 .valjda se na to misli pod "ako ta svjetla upotrebljava na način suprotan odredbama člana 95"
tokio25

#52148 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

clan 95 ima samo da moras upaliti kratka ili maglenke kad je magla ili oba istovremeno i to je to ne pise da se moraju ugasiti kad nema magle

ovo sto xavier rece
ne razumijem bas najbolje jer se u clanu 95 spominju i kratka i maglenke i istovremeno
ako moze neko pojasniti ovo
ako ta svjetla ne upotrebljava na nacin suprotan odredbama 95 se onda odnosi i na kratka?
jer su propisana i kratka po magli
tokio25

#52149 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

evo da postavim zajedno i clan 95 i ovaj clan 237 stavka 12

Član 95

(1) Po magli vozač motornog vozila na vozilu treba da ima upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetla za maglu ili oba svjetla istovremeno.

(2) Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila moraju da budu bijele ili žute boje, a na zadnjoj strani - crvene boje.

Član 237

12) vozač motorna vozila koji po magli ne upotrebljava propisana svjetla, ili ako ta svjetla upotrebljava na način suprotan odredbama člana 95;
NediM17

#52150 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Više ne, sad je kažnjivo ako ih nisi upalio kad je magla.
Post Reply