Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52051 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Chloe wrote: 11/12/2025 14:46
Prpa.ba wrote: 11/12/2025 14:39
Hrvatski premijer Andrej Plenković danas ulazi u BiH preko novog GP Gradiška koji nije ni otvoren za promet putnika i roba, saznaje Klix.ba. Plan je da se istim putem večeras vrati u Hrvatsku.

To znači da delegacija Vlade Hrvatske predvođena Andrejom Plenkovićem ulazi u BiH preko nepostojećeg graničnog prijelaza.

O ovome su iz protokola Vijeća ministara BiH u posljednji čas obavijestili nadležne policijske agencije u BiH.

Granični prijelaz Gradiška Novi most (BiH) i GP Gornji Varoš (RH) trebali su biti otvoreni danas, no ceremonija je otkazana.
Put u Europsku Uniju vodi preko Zagreba, je li tako dobri deceki Zeljane Zovko? :lol:
Pazi to :lol: ... to je skandal. :D

Zapravo, bio bi skandal da neki naš političar tako uđe u HR, ili bilo koju drugu državu, kod nas već ... upitno ... :-D

Baš me zanima reakcija nadležnih institucija i političara. :-D
Zar nije Dodik tako ulazio nedavno :lol:
palermo

#52052 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

Plenkovic kao migrant :D ilegalni prelazak granice...
drug_profi

#52053 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Pekara je manje zdrava od McD.
Izbjegavam generalno. Pa i nedjeljom.
GungodessMissFortune

#52054 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by GungodessMissFortune »

moimoi wrote: 11/12/2025 12:01 Opet vi i hljeb :lol:

RADE PEKARE!!
Ma znam da rade, svejedno ja sebi pečem hljeb. Imam onu malu mašinicu što mijesi i peče ma divota, ne moram jesti one konzervative iz pekara.
Image
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#52055 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

palermo wrote: 11/12/2025 14:50 Plenkovic kao migrant :D ilegalni prelazak granice...
Image
Vjecita_zavrzlama

#52056 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

palermo wrote: 11/12/2025 14:50 Plenkovic kao migrant :D ilegalni prelazak granice...
Meni ovo vise govpri da nas ne jebe ni 1%
esso_sa

#52057 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by esso_sa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/12/2025 15:04
Meni ovo vise govpri da nas ne jebe ni 1%
Pa ne jebe nas niko od normalnih zemalja…
Da nismo prakticno u sredistu EU teritorije, davno bi nas pomnozili s nulom i tretirali ko kakav Afganistan ili Gazu.
Ovako moraju da nas trpe, ali svaka mogucnost da nas zaobidju i puste da se sami o sebi i u svojoj avliji zabavljamo je dobro dosla. Kada nekom diplomati u hodniku neke od EU ustanova spomenes BiH, dobit ces zgrozeno odmahivanje rukom. Tako smo pozicionirani jos od 2005-2006 kada smo pokazali da nas ne zanima previse napredak.
Ako hoces da budes ozbiljno shvacen, onda se i ponasaj ozbiljno. Ako hoces da imas zemlju, onda se bori za nju i ne ocekuj da neko drugi to radi za tebe. Vrlo jednostavno

Hrvatsku realno boli kita za ovaj prelaz. Mogli su komotno i bez njega, ali su ipak prihvatili inicojativu i izgradili sve sa svoje strane. I sad salju svog premijera na otvaranje, a mi se ovdje jos nismo dogovorili da ga otvorimo. Dakle cirkus i diplomatska sramota!
Razumijem i u jednu ruku podrzavam i sta ovaj Zijo radi, ali zbog tih internih previranja pravimo budale od sebe pred vanjskim svijetom. I tako svakih malo… I onda kao ocekujemo da nas neko shvati ozbiljno…
axe22

#52058 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by axe22 »

MOKRENJE po BiH.

Jedino ako ga Niksic ili Konakovic nisu preveli, mislim zajedno MOKRILI po BiH.
O ovome su iz protokola Vijeća ministara BiH u posljednji čas obavijestili nadležne policijske agencije u BiH.
Znaci Kolektivno MOKRENJE.
4L0n3

#52059 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

Jest vala kolektivno, trebali su ranije obavijest i APSIT plenkovica uaa. Odlicna ideja, sta moze poc po zlu :D
Pengaaj ih policijo!!
swanfilter

#52060 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by swanfilter »

Ma neka nece vrpcu presjeci, a on moze zbog prkosa i granicar postati ako zeli.

5
No Mind

#52061 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Ja necu moci nocas zaspati zbog te diplomatske sramote :lol:
talijan97

#52062 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by talijan97 »

Jeste, ovo je u njihovim glavama 'power play'. Odnosno, odgovor na blokadu gp i niz prijasnjih desavanja
Haris.ba

#52063 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

esso_sa wrote: 11/12/2025 15:11
Hrvatsku realno boli kita za ovaj prelaz. Mogli su komotno i bez njega, ali su ipak prihvatili inicojativu i izgradili sve sa svoje strane. I sad salju svog premijera na otvaranje, a mi se ovdje jos nismo dogovorili da ga otvorimo. Dakle cirkus i diplomatska sramota!
Razumijem i u jednu ruku podrzavam i sta ovaj Zijo radi, ali zbog tih internih previranja pravimo budale od sebe pred vanjskim svijetom. I tako svakih malo… I onda kao ocekujemo da nas neko shvati ozbiljno…

Blokade rada drzavnih organa i nedonosenje EU zakona u rokovima, svakodnevno vrijednje stranih diplomata, pokusaj urusavanja ustavne strukture .
zemlje....svemu tome smo svjedocili i sada mislis da ovo oko granicnog je nesto sto nas pravi budalama pred svijetom?

Blokiraj Zijo dok nam ne naraste kicma.
muha_sa

#52064 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by muha_sa »

palermo wrote: 11/12/2025 12:48
Chloe wrote: 11/12/2025 12:44
palermo wrote: 11/12/2025 12:34

Jebo vas hljeb, eto ulje mi treba.

Ja jos mahnitiji sto uopste pisem, uhvatili se oni , rade pekare.
:shock: Image :twisted:
Sta ti ovo znaci ?
Dzehenem ti ne gine--na ražnju ceš se vrtit :lol:
vee-jay

#52065 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

Point. wrote: 11/12/2025 09:51 Vidi se po komentarima da je narodu pun kofer podilaženja HDZu i SNSDu i od SDA i od Trojke.
narodu?
u Svedskoj - ili ovdje na forumu - sto znaci opet: u Svedskoj?
Haris033

#52066 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris033 »

Grbavi vepar i Plenković u BL. :roll:
mishic

#52067 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Ko nas kako tretira i ko se kako odnosi prema nama zavisi, prije svega, od nas samih.
U ovoj i svakoj drugoj zemlji postoje oni koji su preuzeli vlast a sa njom i obavezu i odgovornost za poštivanje i provođenje zakona, izgradnju i funkcionisanje institucija, red i uređenje društva i svega drugog što je društvu neophodno, potrebno i što vodi napretku i prosperitetu.

Da oni koji su preuzeli odgovornost moraju činiti tako odgovorni su građani koji ih dovode na vlast i daju im mandate. U interesu svakog građanina u svakoj pa i ovoj zemlji je da država bude pravna, uređena, sigurna i prosperitetna kako bi život u njoj bio siguran, udoban i perspektivan. To je normalan red stvari i interes svakog pojedinca.

A kada i gdje nije tako odgovornost je na onima koji su je preuzeli a na građanima je da insistiraju na tome, da pritišću, traže i na kraju sankcioniraju one koji se ponašaju drugačije. To je zatvoreni krug u kojem postoji i hijerarhija odgovornosti zbog čega niko ne može biti izuzet i oslobođen svoga dijela odgovornosti. A kada se taj red naruši, kada se odgovornost zanemari a zakonitost u funkcioniranju ukine onda nastaje anarhija u kojoj velika večina pati, siromaši, tone i propada i nastanu "elite", uzurpatori, krivci i organizirani timovi izrabljivaća koji pljačkaju, siromaše društvo, urušavaju institucije, gaze norme, provode samovolju i ponašaju se baš ovako kako mi gledamo već decenijama.

I tako će biti sve do trenutka dok se ne osvijestimo, probudimo, profunkcioniramo i počnemo insistirati na pravu i uspostavi reda, zakonitosti i institucionalnog djelovanja. A od toga smo još daleko i zbog toga nas i drugi tretiraju baš ovako kao Plenković.
House

#52068 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by House »

Image

kome još nije jasno...
SaPnA

#52069 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by SaPnA »

Zahvalit se evropejcima i reci da od gp nema nista do daljeg, jebes i 100 milki. Jos jedan prst u oko a nasi nemaju prste ako nije za ukrast.
No Mind

#52070 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

House wrote: 11/12/2025 17:43 Image

kome još nije jasno...
I ako nije jasno, odakle tacno dolazi politika pokusaja urusavanja drzave BiH, jedno srdacno rukovanje sa VIP gradjaninom:

Image
pemanapemani

#52071 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

peca777 wrote: 11/12/2025 12:54
pemanapemani wrote: 11/12/2025 12:45 Skontao sam da se protiv neradne nedjelje najviše bune ljudi koji nikad u životu nisu imali ni radnu subotu i oni koji su imali 2 radne subote u životu i deset godina poslije pričaju kako su se napatili i kako su iskorišteni.
ja se bunim radi cinjenice da radnici su imali jedan slobodan dan i kao sada dobili isto tako jedan.

No vidi, sve vise uvidjam da me boli tuki. Da ja sada imam ovu pamet i biznis, ne bi odmarali ni jedan i radili bi za tri stoje. Ono ako prodje prodje, nas narod glup, sve moze primiti.

Uspjeh da ti neko kaze da si imao jedan dan i sada imas opet jedan? To uspjeh? Radnici prihvate? Ah boze moj, odlican vam benefit, evo i ja podrzavam.
Možda da provedu slobodan dan sa djecom koja vikendom ne idu u školu, ne rade i sl.

Jebi ga, nas 90% ne radi vikendom i toliko smo bahati i bezobrazni da nam nije dosta jedan dan vikenda za vlastite jebiguzluke, nego daj i drugi dan da me služe.

Rade pekare, dragstori i benzinske, ali jok, ne mozemo izdržati jedan dan bez jebenog trznog centra. :-)
peca777

#52072 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

pemanapemani wrote: 11/12/2025 18:21 Rade pekare, dragstori i benzinske, ali jok, ne mozemo izdržati jedan dan bez jebenog trznog centra.
Nevjerovatno koja povsnost, no hajde da pokusam da razlozim na jednostavne stvari:

-bolje su 2 dana, nego jedan dan - logicno
-radnici su imali 1 slobodan dan, opet dobili samo 1 dan, samo fiksno
-sada ni taj dan nece biti fiksno nedjelja, jer ce neki raditi u dragstoru
-rekao sam da neki vise vole druge slobodne dane, jer ni oni sami ne mogu nedjeljom otici sa djecom i u tu jebenu nabavku, kino, bilo sta.

Stvarno mi se ne da vise objasnjavati. Vi zadovoljni jednim danom? Vi zadovoljni da vam se poseru u usta pa vise ni taj jedan dan nije siguran? Bujrum.
vee-jay

#52073 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by vee-jay »

HelaS wrote: 11/12/2025 11:35
JovicSA wrote: 11/12/2025 11:26 Na temu...čovjek je sve u pravu.
Spoiler
Show
Oštra reakcija Muhameda Hasanovića: "RS živi na račun Federacije, vrijeme je da se kaže istina"
Zamjenik ministra finansija BiH, Muhamed Hasanović, oštro je reagirao na izjave zvaničnika iz manjeg bh. entiteta RS o finansijskim odnosima u Bosni i Hercegovini. U opsežnoj objavi upozorio je na, kako kaže, dugogodišnju netransparentnost, dugovanja i manipulacije u finansijskom sistemu RS-a, koje predstavljaju ozbiljan rizik za stabilnost čitave države.

Zamjenik ministra finansija FBiH poručio je da je krajnje vrijeme da se "stvari nazovu pravim imenom", posebno kada, kako tvrdi, zvaničnici RS-a govore o tuđim dugovima, a kriju vlastite.

Hasanović je postavio niz pitanja ministru finansija RS-a, Srđanu Amidžiću, ali i drugim političkim predstavnicima iz ovog entiteta, ističući niz primjera koje smatra dokazima finansijske netransparentnosti i neravnopravne raspodjele javnih prihoda u BiH.

Među ključnim tačkama koje navodi su dugovanja RS prema Federaciji u iznosu većem od 100 miliona KM, ali i višegodišnja praksa, kako kaže, "življenja na račun Federacije", kroz preuzimanje većeg dijela prihoda iz PDV-a od onoga što realno pripada RS-u. Hasanović tvrdi da su koeficijenti raspodjele PDV-a određivani netransparentno, bez precizne metodologije i bez usklađivanja s demografskim i ekonomskim promjenama.

Kritikovao je i izostanak nezavisne revizije raspodjele javnih prihoda, iako se radi o milijardama maraka, te ukazao na dug RTRS-a prema BHRT-u, koji prema njegovim riječima iznosi gotovo 100 miliona KM i godinama se toleriše bez ikakvih sankcija.

Kaže ministar Amidžić kako je pitanje GP Bosanska Gradiška za opće dobro, kako ništa nije normalno što se dešava, neka jasno odgovori i on i svi ostali istomišljenici na sljedeća pitanja:

1. Je li normalno da Republika Srpska duguje više od 100 miliona KM prema Federaciji Bosne i Hercegovine?
2. Je li normalno da RS godinama živi na račun Federacije BiH, uzimajući više iz raspodjele PDV-a nego što joj realno pripada?
3. Je li normalno da se koeficijenti raspodjele PDV-a donose na štetu Federacije, bez transparentne metodologije i bez izračuna stvarne krajnje potrošnje?
4. Je li normalno da se metodologija raspodjele ne usklađuje sa demografskim i ekonomskim promjenama?
5. Je li normalno da nema nezavisne revizije raspodjele javnih prihoda, iako se radi o milijardama maraka godišnje?
6. Je li normalno da RTRS duguje gotovo 100 miliona KM prema BHRT, a da se to godinama toleriše bez sankcija?
7. Je li normalno da oni koji najviše uzimaju iz državnog sistema, istovremeno blokiraju rad institucija ove države i njen evropski put?
8. Je li normalno da se državni novac oročava u komercijalnim bankama sa sjedištem u RS, dok je Centralna banka Bosne i Hercegovine najsigurnija i zakonski predviđena institucija za čuvanje javnih sredstava?
9. Je li normalno da RS ima skrivene ili contingentne dugove, garancije i obaveze koje dodatno opterećuju budžet, a koje se uopće ne prikazuju javnosti?
10. Je li normalno da pričate o suživotu samo kada Vama odgovara?
11. Je li normalno da Zakon o Sudu BiH i Zakon o VSTV nisu bitni?
12. Je li normalno da se ne objavljuju puni, konsolidirani podaci o krajnjoj potrošnji na nivou oba entiteta i Brčko Distrikta?
13. Je li normalno da nije javno prezentirano poređenje realne potrošnje stanovništva, BDP-a i broja transakcija koje jasno pokazuju fiskalni disbalans?
14. Je li normalno da se nije nikad uradila i javno objavila analiza rizika koju UIO i Ministarstvo finansija moraju imati kada postoje višemilionska dugovanja između entiteta?
15. Je li normalno da je Vama normalno da blokirate, a nije normalno kada to radi neko drugi? Tada je to po vama javni interes, pita Hasanović i dodaje:

"Naravno da ništa od ovoga nije normalno. Ipak, u Bosni i Hercegovini postoji RS, entitet koji kroz dugovanja, blokade i finansijske manipulacije čini da nenormalno postane svakodnevna praksa", zaključio je.
I entitet RS je u BiH, i taj novac koji RS uzurpira i uskraćuje ga FBiH je novac u BiH. Nije novac otišao iz države tu je, u prometu je u BiH i ministar Hasanović to zna i mora znati i iznenađuje njegova reakcija i pisanje kao da je novac od PDV umjesto u BiH uplaćen izvan BiH - u RS.

Ovaj novac od PDV, ta raspodjela koeficijenata, samo je politički novac, kojim će vlade entiteta manipulirati potrošnjom u svoju korist. Stvarnu korist od novca imaju građani BiH, svejedno u kojem je entitetu taj novac dodijeljen i potrošen.
Hasanovic je u pravu, samo je trebao skratiti listu
pemanapemani

#52074 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

No Mind wrote: 11/12/2025 18:11
House wrote: 11/12/2025 17:43 Image

kome još nije jasno...
I ako nije jasno, odakle tacno dolazi politika pokusaja urusavanja drzave BiH, jedno srdacno rukovanje sa VIP gradjaninom:

Image
Ne znam, kao da se otkriva topla voda već desetljecima :-)

Koja je metodologija borbe protiv onih koji urušavaju Bosnu i Hercegovina?

Jebi ga, ako imaš 30 godina pokušaje urusavanja države, valjda se trebao pronaći neki politički alat da se zaustavi urušavanje.

Ovako, samo konstatujemo da se država urušava i po stoti put otkrivamo toplu vodu.
No Mind

#52075 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Mora se nazalost i vrijedi ovo ponavljati, jer nas ubise spinovanjima i propogandom sa druge strane...
Post Reply