Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Hajvan
#5201 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da je rijec i o Zenici; Doboju ili Mostaru- isti stav imam.
U Sarajevu su vec pogrijesili sto u "toll free" Gradsku zaobilaznicu nisu ukljucena naselja Rakovica i Gladno Polje (dakle da je free zona produzena do sljedece petlje) + Ilijaš …
vidjecemo što će se desiti sa Zeničkom zaobilaznicom...
U Sarajevu su vec pogrijesili sto u "toll free" Gradsku zaobilaznicu nisu ukljucena naselja Rakovica i Gladno Polje (dakle da je free zona produzena do sljedece petlje) + Ilijaš …
- drug_profi
#5202 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo ti je sasvim ok ideja. Ali je problem jer je svakako nategnuta rentabilnost cijele ceste.Hajvan wrote:da je rijec i o Zenici; Doboju ili Mostaru- isti stav imam.
- dustaban
#5203 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svima koji ovako rezonujete moram reci da seruckate!addem wrote:Vinjeta u Madjarskoj ili u Austriji je jos jeftinija od slovenacke, plus mnogo je sira mreza autoputeva. Medjutim vinjeta se ne isplati, a slovenacke AC propadaju. Vlada pokusava da ih proda ili da pod koncesiju al se ne isplate. Kod nas vinjete nece nikad ni uvesti, kao ni u Hrvatskoj, jer bi preduzece vrlo brzo bankrotiralo. Tako ti iz Kaknja najbolje ides starom cestom, ne placas putarinu, manje goriva trosis.
Je li vi znate kako izgledaju nase alternative a kako recimo Hrvatske?!
Zasto se recimo autoput od Zenice do Sarajeva nije pravio drugom trasom a staru cestu ostavio kao alternativu ??
A ove komentare kako neko na udaljenosto od 40 km od posla treba da seli i slicne bezobrazne komentare necu komentarisati.
Izace nama ovaj autoput na nos. Napravili smo ga svima osim onima koji su uz njega!
-
neki
#5204 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zenicka zaobilaznica ce biti u sistemu naplateHajvan wrote:da je rijec i o Zenici; Doboju ili Mostaru- isti stav imam.
-
neki
#5205 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zato sto je stara cesta gradjena kao poluautoput s ciljem da se jednog Dana prosiri u puni profil, sto je napokon I ucinjeno...dustaban wrote: Zasto se recimo autoput od Zenice do Sarajeva nije pravio drugom trasom a staru cestu ostavio kao alternativu ??
A ove komentare kako neko na udaljenosto od 40 km od posla treba da seli i slicne bezobrazne komentare necu komentarisati.
Izace nama ovaj autoput na nos. Napravili smo ga svima osim onima koji su uz njega!
Alternativa postoji...
- notsure
#5206 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dobro ovo zaokruživanje:
Jošanica - Lašva : 5,50 KM
Jošanica - Visoko : 2,00 KM
Visoko - Lašva : 3,00 KM
Jošanica - Visoko - Lašva : 5,00 KM
Svratiš u Visoko i uštediš 0,50 KM
-
tec
#5207 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ti bi prvi cvilio da bi bilo i jeftinije, autocesta nije samo za tebe i tvoje dobro. O vinjetama ti je već objašnjeno sto puta zašto je nemoguče za sada primijeniti u BiH, ali tebi iz sebičnih razloga to ne ulazi u mozak.dustaban wrote: Svima koji ovako rezonujete moram reci da seruckate!
Je li vi znate kako izgledaju nase alternative a kako recimo Hrvatske?!
Zasto se recimo autoput od Zenice do Sarajeva nije pravio drugom trasom a staru cestu ostavio kao alternativu ??
Sadašnja autocesta je izgrađena na trasi koja je bila predviđena za nju od 1978 kada je započeta izgradnja prvi put, samo što tada nije dovršena nego napravljena polu autocesta. Naša alternativa izgleda kao i alternative u drugim zemljama samo što kod nas stoka mora kuću izgraditi nasred puta jer svi moraju na asfalt, pa ti izgleda neadekvatnom.
Kese autocesta oko svijeta pune baš ti koji idu 40 do 100 na posao, niša novo, tako da ti trebaš da odlučiš dali se to tebi isplati ili ne jer tako rade u svim zemljama svijeta.
Autocesta se ne gradi zbog par sela oko grada nego služi da povezuje cijelu zemlju iz sigurnosnih, ekonomskih, razvojnih razloga.
- dustaban
#5208 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li tebi alternativa ona cesta u Kaknju ispod povrsinskog kopa (od naglog zavrsetka nove sporedne ceste), pa kroz grad, pa tamo do Termoelektrane ? Pa ono vintanje kroz Visoko...neki wrote:Zato sto je stara cesta gradjena kao poluautoput s ciljem da se jednog Dana prosiri u puni profil, sto je napokon I ucinjeno...dustaban wrote: Zasto se recimo autoput od Zenice do Sarajeva nije pravio drugom trasom a staru cestu ostavio kao alternativu ??
Alternativa postoji...
E moj stari, otidji u Hrvatsku pa pogledaj one ceste mimo autoputa. Sve su sredjene, neke od njih i nanovo izgradjene. A o signalizaciji da ne govorim. Tek kad sam vozio nocu tim "alternativnim" hrvatskim cestama skonto sam da postoji farba za linije koja se vidi i nocu! Ko nije odavde a krene nocu (a bogami i danju) nasom alternativom... da yebe oca zavrsice u necijoj avliji!
-
neki
#5209 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno da je alternativa, i to jako dobra. Prosao kroz Hrvatsku, kroz slavoniju alternativa uz autoput katastrofa, kroz svako selo prolazi, ogranicenja cesto i 30km/h....Kroz Sloveniju, od ljubljane do granice sa Hrvatskom, alternativa je takva da na nekim mjestima se automobil i kamion ne mogu mimoici (bukvalno), cesta gradjena da bude jednosmjerna..dustaban wrote:Je li tebi alternativa ona cesta u Kaknju ispod povrsinskog kopa (od naglog zavrsetka nove sporedne ceste), pa kroz grad, pa tamo do Termoelektrane ? Pa ono vintanje kroz Visoko...neki wrote:Zato sto je stara cesta gradjena kao poluautoput s ciljem da se jednog Dana prosiri u puni profil, sto je napokon I ucinjeno...dustaban wrote: Zasto se recimo autoput od Zenice do Sarajeva nije pravio drugom trasom a staru cestu ostavio kao alternativu ??
Alternativa postoji...
E moj stari, otidji u Hrvatsku pa pogledaj one ceste mimo autoputa. Sve su sredjene, neke od njih i nanovo izgradjene. A o signalizaciji da ne govorim. Tek kad sam vozio nocu tim "alternativnim" hrvatskim cestama skonto sam da postoji farba za linije koja se vidi i nocu! Ko nije odavde a krene nocu (a bogami i danju) nasom alternativom... da yebe oca zavrsice u necijoj avliji!
- dustaban
#5210 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Odoh ja na religiju. Sa vjernicima je lakse nego sa Ensadovim placenicima!neki wrote:Naravno da je alternativa, i to jako dobra. Prosao kroz Hrvatsku, kroz slavoniju alternativa uz autoput katastrofa, kroz svako selo prolazi, ogranicenja cesto i 30km/h....Kroz Sloveniju, od ljubljane do granice sa Hrvatskom, alternativa je takva da na nekim mjestima se automobil i kamion ne mogu mimoici (bukvalno), cesta gradjena da bude jednosmjerna..dustaban wrote: Je li tebi alternativa ona cesta u Kaknju ispod povrsinskog kopa (od naglog zavrsetka nove sporedne ceste), pa kroz grad, pa tamo do Termoelektrane ? Pa ono vintanje kroz Visoko...
-
neki
#5211 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
jbg...idi najbolje ti je...na ovom forumu ovo je postala praksa, cim nemas argumenata etiketiraj sagovornika da je neciji placenikdustaban wrote:Odoh ja na religiju. Sa vjernicima je lakse nego sa Ensadovim placenicima!neki wrote:Naravno da je alternativa, i to jako dobra. Prosao kroz Hrvatsku, kroz slavoniju alternativa uz autoput katastrofa, kroz svako selo prolazi, ogranicenja cesto i 30km/h....Kroz Sloveniju, od ljubljane do granice sa Hrvatskom, alternativa je takva da na nekim mjestima se automobil i kamion ne mogu mimoici (bukvalno), cesta gradjena da bude jednosmjerna..dustaban wrote: Je li tebi alternativa ona cesta u Kaknju ispod povrsinskog kopa (od naglog zavrsetka nove sporedne ceste), pa kroz grad, pa tamo do Termoelektrane ? Pa ono vintanje kroz Visoko...
- Alfons Kauders
#5212 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
I kakve veze sad Ensad ima s ovim? Jel to mijenjao projekat AC, tako da nema alternativa? Njegova ideja je bila da se M17 prosiri? Ili su prije njega bile vinjete, pa ih on ukino?
Manite se politike.
Manite se politike.
-
fau vau
#5213 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
manite bezvezne rasprave, zagađujete temu
najnovije slike s dionice Vlakovo-Lepenica

najnovije slike s dionice Vlakovo-Lepenica

-
fau vau
#5214 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
buduće naplatne kućice iza petlje Vlakovo

vijadukt Gladno polje

vijadukt Šamin Gaj

vijadukt Gladno polje

vijadukt Šamin Gaj

-
fau vau
#5215 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ulaz u tunel Gaj

ulaz u tunel Tulica

ulaz u tunel Tulica

-
fau vau
#5216 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
dionica na karti izgleda ovako
desni klik=krupni prikaz karte

desni klik=krupni prikaz karte
- shake69
#5217 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bravo, VW!
Izgleda optimisticno, ali nema nista do izbora! Ode to u zimu.
- johntra
#5218 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Što se kod nas ne grade naplatne kućice sa više traka? Je li za to sada fakat nema potrebe ili? Pošto se nekada zna zagužvati na njima, jbga...
- Hajvan
#5219 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
neki wrote: Zenicka zaobilaznica ce biti u sistemu naplate
jbg
- seoBIH
#5220 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Niko mi nije odgovori pa da opet pokušam. Na auto put iz pravca zenice će se uključitati presjecanjem M17 skretanjem lijevo?
- drug_profi
#5221 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jel ima ista za Lot2 sarajevske obilaznice novo? Radi li se uopste?
-
fau vau
#5222 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
seoBIH wrote:Niko mi nije odgovori pa da opet pokušam. Na auto put iz pravca zenice će se uključitati presjecanjem M17 skretanjem lijevo?
-
rekla-kazala
#5223 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Prema onom što se vidi na google map DA,.. i uključenje i isključenje su na istom mjestu. Od naplatnih kućica je dvosmjerna do uključenja na M17 na onom ludom mjestu gdje te puna linija iz pravca Sarajeva tjera u livadu. Niko da se sjeti pa da ispravi tu glupost na cesti. Valjda čekaju da neko pogine.seoBIH wrote:Niko mi nije odgovori pa da opet pokušam. Na auto put iz pravca zenice će se uključitati presjecanjem M17 skretanjem lijevo?
-
fau vau
#5224 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
tunel Tarčin

- Hajvan
#5225 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
notsure wrote:Dobro ovo zaokruživanje: