Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
stakasa

#5201 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Jolie wrote:
stakasa wrote: 5) Fizicka aktivnost u rangu sat i po brzog hodanja. Ova me je tackna najvise i iznanadila, sat i po mi i nije malo. Ne treba biti u komadu ali eto nabili bi na sat i po. Sat i po brzog hodanja je oko sedam kilometara ja mislim, znaci minimum 10K koraka dnevno prave. Ili inacica toga
Eh ja sam nedavno pocela da pratim taj broj koraka i iskreno sam ostala zaprepastena i to negativno :skoljka:

Radnim danima, pon - pet, jedva naguram 3-4.000 koraka dnevno :cry:
Doduse jeste da radim kancelarijski posao.
Vikendima je druga prica, vazda se negdje hoda, ako nista po shoppingu, pa eto mogu dobaciti do 10 k ali jedva jedva.

Ocekivala sam da ce to biti puno vise, ali sipak.

Bas me zanima kakvo je stanje kod vas, koji imate istu aplikaciju? :)
I zanimaju me ovako neki regularni dani,
ne kad mahsuz odete na planinarenje ili slicno.
To ti je to ako je kuca-auto-kancelarija i nazad. Znaci nece samo od sebe, mora se jos nesto uvest
biggrin

#5202 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

Jolie wrote:
Eh ja sam nedavno pocela da pratim taj broj koraka i iskreno sam ostala zaprepastena i to negativno :skoljka:

Vikendima je druga prica, vazda se negdje hoda, ako nista po shoppingu, pa eto mogu dobaciti do 10 k ali jedva jedva.

spustio cilj sa 10k na 6k i uglavnom uspjevam da ishodam :D
Boemica

#5203 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

Jolie wrote:
stakasa wrote: 5) Fizicka aktivnost u rangu sat i po brzog hodanja. Ova me je tackna najvise i iznanadila, sat i po mi i nije malo. Ne treba biti u komadu ali eto nabili bi na sat i po. Sat i po brzog hodanja je oko sedam kilometara ja mislim, znaci minimum 10K koraka dnevno prave. Ili inacica toga

Ja dnevno napravim oko 15k koraka (posao takav) i ništa ne utiče na promjenu kilaže, ali baš ništa.

Dok ti se puls ne poveća usljed fizičke aktivnosti, džaba :D
Gray

#5204 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Gray »

Nisam gojazan, ali hoću da smršam jedno 10 kila (do sada sam već oko 4), i po meni mršanje je veoma jednostavno, samo stvar matematike - mora se potrošiti više nego što se unese.

To može na dva načina, da se isto troši a manje unosi, ili da se isto unosi a više troši. E sada, svako mora za sebe naći način kako da to uradi :D

Ja sam npr. smanjio slatko, to mi je bio najveći problem. Još uvijek pojedem ponekad, tipa kada su gosti ili neka proslava neću odbiti, ali pokušavam da ne jedem bezveze iz dosade.
ovo_mi_je_nick

#5205 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ovo_mi_je_nick »

Boemica wrote:
Jolie wrote:

Ja dnevno napravim oko 15k koraka (posao takav) i ništa ne utiče na promjenu kilaže, ali baš ništa.

Džaba puls i fizička aktivnost ako se nakon toga pojede 3 bureka, 2 pizze, litar soka i 4 kolača.

Nikako da se skonta da nije fazon u terateni, trčanju, vježbanju nego u kuhinji i količini (kalorijski) koliko se pojede u toku 24 sata.

Provedi 3 mjeseca tako da pojedeš u toku 24 sata 3 kriške hljeba sa sirom, povlakom, piletinom, 3 jajeta (ali ne kila piletine na dan nego 1/2), krompirom (ne 5 kg nego pola kg) i povrćem od mahuna, graška, graha... i ako sedmično pojedeš kolač i neki sok popiješ... i ako ne sletiš 3 kg za 3 mjeseca sjeci mi glavu a da pri tome ne radiš ništa od fizičke aktivnosti.
stakasa

#5206 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Boemica wrote:
Jolie wrote:

Da, taj se nivo stalno dize. Ako je prije bilo pet kilometara problem, kada postane lako ili pojacaj tempo ili kilometrazu
Gray

#5207 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Gray »

ovo_mi_je_nick wrote:
Boemica wrote:
Jolie wrote:

Džaba puls i fizička aktivnost ako se nakon toga pojede 3 bureka, 2 pizze, litar soka i 4 kolača.

Nikako da se skonta da nije fazon u terateni, trčanju, vježbanju nego u kuhinji i količini (kalorijski) koliko se pojede u toku 24 sata.

Provedi 3 mjeseca tako da pojedeš u toku 24 sata 3 kriške hljeba sa sirom, povlakom, piletinom, 3 jajeta (ali ne kila piletine na dan nego 1/2), krompirom (ne 5 kg nego pola kg) i povrćem od mahuna, graška, graha... i ako sedmično pojedeš kolač i neki sok popiješ... i ako ne sletiš 3 kg za 3 mjeseca sjeci mi glavu a da pri tome ne radiš ništa od fizičke aktivnosti.

Upravo tako, čista matematatika :D
Boemica

#5208 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

Ma da, jedi vazdan cokoladu ali da u totalu budes u kalorijskom deficitu i mrsaces.

Ja sam se samo referisala na hodanje.
Prosle godine sam sjedila povazdan, ovo godine svaki dan napravim preko 10k koraka, ishranu nisam promjenila i nista se za godinu nije promjenio sa mojom kilazom.

Al mozda je do mene, hormoni hahahaha
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:43, edited 1 time in total.
banjaluka078

#5210 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

jOFLA wrote: Samo, nekima je teško na godinu dana ili tek nekoliko mjeseci odreći se bez varanja živjeti bez hljeba, voća, graha, krompira, kukuruza, mlijeka, tjestenine i riže, ali eto umjesto takvog odricanja može i teretana i duga hodanja.
Izbjegavaš li samo mlijeko ili i sve mliječne proizvode?
banjaluka078

#5211 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

Boemica wrote:Ma da, jedi vazdan cokoladu ali da u totalu budes u kalorijskom deficitu i mrsaces.

Prosle godine sam sjedila povazdan, ovo godine svaki dan napravim preko 10k koraka, ishranu nisam promjenila i nista se za godinu nije promjenio sa mojom kilazom.

Sasvim moguće, meni je insulinska rezistencija to radila. Vaga zakucana na jednu kilažu. Dok se nije uvela terapija koja je pokrenula stvari u kombinaciji s ishranom i kretanjem.
Boemica

#5212 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

banjaluka078 wrote:
Boemica wrote:Ma da, jedi vazdan cokoladu ali da u totalu budes u kalorijskom deficitu i mrsaces.

Sasvim moguće, meni je insulinska rezistencija to radila. Vaga zakucana na jednu kilažu. Dok se nije uvela terapija koja je pokrenula stvari u kombinaciji s ishranom i kretanjem.
Prije 3 mj mi je utvrdjena IR.
Osim "pazi na ishranu" nemam terapije.

A za to sam cula da je keto bogom dan.
SmokingMan

#5213 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by SmokingMan »

Ma samo masa,pa definicija. :D
banjaluka078

#5214 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

Boemica wrote:

Vjerovatno nisu jako loši nalazi, a i logično je da prvo daju mogućnost da popraviš ishranom i aktivnošću, da se ne ide medikamentima odmah. Ništa, patike na noge poslije obroka, a i inače. I tablice namirnica s glikemijskim indeksom.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:47, edited 1 time in total.
Boemica

#5216 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Boemica »

;-)
banjaluka078 wrote:
Boemica wrote:

Vjerovatno nisu jako loši nalazi, a i logično je da prvo daju mogućnost da popraviš ishranom i aktivnošću, da se ne ide medikamentima odmah. Ništa, patike na noge poslije obroka, a i inače. I tablice namirnica s glikemijskim indeksom.
Kakva setnja boga ti, jedino jos da spavam hodajuci, vazdan sam na nogama.
banjaluka078

#5217 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

jOFLA wrote: Sva životinjska mlijeka, kefir, i jogurt. Nema nikakvih problema sa puterom, pavlakom, kajmakom i sirevima. Pavlaka i kajmak imaju nešto svog prirodnog šećera od laktoze, ali ne mnogo. Jogurti nešto više pa ih je najbolje izbjegavati, pogotovo voćne, a ima mnogo proizvođača koji dodaju ekstra šećer u svoje jogurte iako nisu voćni. Na jogurt i mlijeko je najbolje zaboraviti.

Sirevi i puter sadrže najmanje šećera, u gotovo nemjerljivim količinama da ih ne vrijedi ni spominjati. Ali zato sadrže mnogo masnoće, pa oni koji žele smršati ne bi se trebali prejedati tako masnim stvarima, jer će onda organizam trošiti masnoću od hrane umjesto da troši tjelesnu mast. Jako zamašćenu hranu jedu ljudi koji nemaju nikakvih problema sa težinom, ali izbjegavaju ugljikohidrate zbog epilepsije, upalnih procesa ili drugih zdravstvenih stanja.
Hvala ti na objašnjenju. Nije mi mlijeko često na meniju, ali kefir i ajran znaju biti. Kupujem domaće mlijeko i pravim mladi sir i surutku, a stare, masnije sireve izbjegavam baš zbog masnoće.
banjaluka078

#5218 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

Boemica wrote:
Svi mi đonovi izlizani. :D
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:46, edited 1 time in total.
banjaluka078

#5220 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by banjaluka078 »

jOFLA wrote:
Surutka je kao i mlijeko, sav šećer iz mlijeka ostane u surutki. Jedna čaša surutke = 12.6 g šećera.
Moram je piti zbog jetre, pa sam voljna da ostavim nju u upotrebi, a izbacim nešto drugo.
dzipalo

#5221 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

jOFLA wrote:
banjaluka078 wrote:
jOFLA wrote: Sva životinjska mlijeka, kefir, i jogurt. Nema nikakvih problema sa puterom, pavlakom, kajmakom i sirevima. Pavlaka i kajmak imaju nešto svog prirodnog šećera od laktoze, ali ne mnogo. Jogurti nešto više pa ih je najbolje izbjegavati, pogotovo voćne, a ima mnogo proizvođača koji dodaju ekstra šećer u svoje jogurte iako nisu voćni. Na jogurt i mlijeko je najbolje zaboraviti.

Sirevi i puter sadrže najmanje šećera, u gotovo nemjerljivim količinama da ih ne vrijedi ni spominjati. Ali zato sadrže mnogo masnoće, pa oni koji žele smršati ne bi se trebali prejedati tako masnim stvarima, jer će onda organizam trošiti masnoću od hrane umjesto da troši tjelesnu mast. Jako zamašćenu hranu jedu ljudi koji nemaju nikakvih problema sa težinom, ali izbjegavaju ugljikohidrate zbog epilepsije, upalnih procesa ili drugih zdravstvenih stanja.
Hvala ti na objašnjenju. Nije mi mlijeko često na meniju, ali kefir i ajran znaju biti. Kupujem domaće mlijeko i pravim mladi sir i surutku, a stare, masnije sireve izbjegavam baš zbog masnoće.
Surutka je kao i mlijeko, sav šećer iz mlijeka ostane u surutki. Jedna čaša surutke = 12.6 g šećera.
Ima li u whey proteinu secera? Koliko sam skontao whey je bukvalno surutka u prahu, ili su nekako u procesu izbacili secer?
fortaleza

#5222 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

dzipalo wrote:
jOFLA wrote:
banjaluka078 wrote:
Ima li u whey proteinu secera? Koliko sam skontao whey je bukvalno surutka u prahu, ili su nekako u procesu izbacili secer?
7g ugljikohidrata, od toga 5g šećeri na 100g.
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:46, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#5224 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ramzess Veliki »

Boemica wrote:;-)
banjaluka078 wrote:
Boemica wrote:

U tom slucaju run Boemice, run ...

Nnista dok ne pocnes drasticno sagorijevati energiju. I ako ides planinariti, nemoj se vuci sa mladom rajom nego trci za penzionerima. Ovi mladi se tegle ko krpe po stazi, a penzionerke istrce po 20 kilometara, neces vjerovati. Znaju zene kako treba i sve su zdrave i pune energije.

Jebes setnju dok ti krv ne prokrvi kozu i dok te znoj ne oblije, sve je to samo suplja prica i izgovori za bezvoljnost.
shape of despair

#5225 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shape of despair »

Imao sam nekad prije 5-6 godina 96kg, normalno mi je barem 83. Skinuo sve za 6 mjeseci, svaki dan trening po 1,5 sati do 2, nedjelja odmor.
Krv sam znao piškiti, ali to je cijena.
Svak nešto mrša a nikako da smrša, malo ko je drastično skinuo kile, možda malo ili nimalo.
Koga ste od poznanika vidjeli da se BAŠ doveo ured, ma nikakoga sigurno, muka je to. Zato pustite se šuplje, trenirajte, pravilno se hranite i nemože preko noći.
Sad je pravo vrijeme za recimo pripremu za sljedeće ljeto, sad, ne u martu i aprilu.
Vidim neko ovdje piše ne pij surutku, šta, da ne pijem prirodno blago, ne jedem domaća jaja i mlijeko. Jok ja ću industrijske pahuljice sebi razmutiti :-)
Čega se nakotilo po forumu.
Kako sve više budete napredovali, tijelo vam bude utreniranije tako će polako i rezultat dolaziti.
Hrana vam je važna ali samo deficit, ja sam znao mršati na kolačima, ne kažem da je zdravo ali deficit jesam pravio, i to ne prevelik, kad sam gladovao max 7 dana i onda opet prežderavanje. Ne osporavam razne režime ishrane ali to je kratkog daha, jedi bolan sve i ne seri, samo smanji.
Sad kad sebe pogledam kada sam se ponovo udebljao, nije se debljanje desilo preko noći, nego evo tačno za 5 godina, i sad haj lafe skini sve to do idućeg ljeta, pa to možda i može, al nemože za recimo 3 mjeseca.
Trening i ishrana su način života nikako kratkotrajni povremeni i privremeni proces.
Post Reply