ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5201 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by izvrsni direktor »

u pizdu materinu, bicakcica se citira kao neki argument.
sta je sljedece? brankovic da prica o trzistu nekretnina?
Ci-Nick

#5202 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Nikad nisam glasao za SDA pa tako ni Bičakčića ali treba biti realan pa reći da čovjek ne priča populistički niti ga nosi neka emocija, priča argumentima.
Za razliku od svih koji su nešto muljali i ostali neosuđeni on je uklonjen zbog prenamjene sredstava u budžetu, koliko se sjećam 50 niliona iz fonda za nezaposlene preusmjerio za neke druge potrebe ali ne i svoje džepove.
Da nam je u vlasti više ljudi njegovog znanja, objektivnosti i poštenja.
Čovjek koji sigurno želi dobro BiH i bosanskom čovjeku ili ti bosancu a bogami i hercegovcu. :lol:
ljubijankic

#5203 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ljubijankic »

Haris.ba wrote: 05/08/2025 08:28
ljubijankic wrote: 05/08/2025 08:26 Imal kakav projekat da ga Bicakcic ovjeri E grob te jebo ko se sve citira ovdje
Je li slagao nesta u tekstu? Pogresno rekao?
A ciji nemar to sto su propale milionske investicije u vjetro i solarne elektrane jer je samo nas patriota Edhem bio sposoban da uradi projekte za iste :bih: :bih: Nastavite citati i slusati ove debile :bih: :bih:
skupljac_zeljeza

#5204 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skupljac_zeljeza »

ljubijankic wrote: 05/08/2025 08:26 E grob te jebo ko se sve citira ovdje :lol: :lol:
Šta je smiješno? To što možemo još iskoristiti ugalj, a nećemo ili ne znamo, to što smo u tranziciji mogli i trebali iskoristiti rijeke, sunce, vjetar....a nećemo jer nesposobni vode EP?

Pa nije to smiješno.
ljubijankic

#5205 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ljubijankic »

skupljac_zeljeza wrote: 05/08/2025 10:01
ljubijankic wrote: 05/08/2025 08:26 E grob te jebo ko se sve citira ovdje :lol: :lol:
Šta je smiješno? To što možemo još iskoristiti ugalj, a nećemo ili ne znamo, to što smo u tranziciji mogli i trebali iskoristiti rijeke, sunce, vjetar....a nećemo jer nesposobni vode EP?

Pa nije to smiješno.
Pa nije tacno da se sunce i vjetar ne koriste zbog nesposobnosti elektroprivrede vec zbog doticnog na kojeg se pozivate i kojeg citirate :D
skupljac_zeljeza

#5206 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skupljac_zeljeza »

ljubijankic wrote: 05/08/2025 10:03
skupljac_zeljeza wrote: 05/08/2025 10:01

Pa nije to smiješno.
Pa nije tacno da se sunce i vjetar ne koriste zbog nesposobnosti elektroprivrede vec zbog doticnog na kojeg se pozivate i kojeg citirate :D
Ne može Sanel od Edhema?
skupljac_zeljeza wrote: 04/08/2025 09:36 Ako oni priznaju grešku, a u ovolikom članku nigdje ništa o pokušaju da se ne desi što gledamo, zašto bi ih ja branio?

Sanel Buljubašić: Bila je greška uključiti rudnike u koncern EP BiH, imaju dug veći od 1,2 milijarde KM
Da li bi EP BiH mogla biti održiva, tehnički i ekonomski, samo ako bi proizvodila iz obnovljivih izvora energije?

Hidropotencijal u Bosni i Hercegovini nije iskorišten. Posebno mislim na potencijal rijeke Drine i Bosne, ali svakako i dijelove neiskorištenog potencijala Neretve.

Energetska stabilnost se ne može bazirati na proizvodnji električne energije iz solarnih i vjetroelektrana, potrebna je proizvodnja iz baznih elektrana. Trenutno bazna proizvodnja električne energije u EP BiH je bazirana na termoelektranama 80 posto i 20 posto na hidroelektranama.
Last edited by skupljac_zeljeza on 05/08/2025 10:19, edited 1 time in total.
nivla

#5207 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nivla »

bila je greska ukljuciti rudnike u koncern ep bih a da se nema plana kako iste modernizovati vec se samo radilo na unistavanju bez ulaganja
upitan

#5208 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by upitan »

skupljac_zeljeza wrote: 04/08/2025 09:36 Ako oni priznaju grešku, a u ovolikom članku nigdje ništa o pokušaju da se ne desi što gledamo, zašto bi ih ja branio?

Sanel Buljubašić: Bila je greška uključiti rudnike u koncern EP BiH, imaju dug veći od 1,2 milijarde KM
Gdje je Sanel B. bio kada su rudnici usli u koncern,lahko je danas govoriti greska je -iako je vlasnik rudnika EP.
Kako to da su rudnici imali manji dug prije koncerna,sa vise radnika ali i vise proizvodnje.

Mislim da je EP sebi tada 2009 god. smanjila troskove tako sto je jedna tona uglja bila 40ak KM.
I danas je tona oko 90 KM a jednu tonu placaju po 150 KM privatnim rudnicima i to je ugalj koji nema veliku kalorijsku moc.
Dok prije koncerna,cijena vam je 120 KM ako necete on ide u izvoz.
Kako to da je uz sve okolnosti EP poslovala pozitivno,njegovim imenovanjem i ona je pocela poslovati negativno.
Kako to da je uvijek kriv neko drugi...

Dakle, greske su u sistemu napravljene a rudnici opljackani i jos duzni drzavi a EP moze nastaviti ulagiti u obnovljive izvore do potpunog urusavanja sistema.
Mi nemamo alternativu u odnosu na ugalj,al da bi funkcionisalo struka mora urediti energetski sistem a dakle od politike.
Medjutim,kod nas prvo ide politicko uredjenje i onda nema mjesta za struku.
Ci-Nick

#5209 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

upitan wrote: 05/08/2025 10:25

Gdje je Sanel B. bio kada su rudnici usli u koncern,lahko je danas govoriti greska je -iako je vlasnik rudnika EP.
Kako to da su rudnici imali manji dug prije koncerna,sa vise radnika ali i vise proizvodnje.

Mislim da je EP sebi tada 2009 god. smanjila troskove tako sto je jedna tona uglja bila 40ak KM.
I danas je tona oko 90 KM a jednu tonu placaju po 150 KM privatnim rudnicima i to je ugalj koji nema veliku kalorijsku moc.
Dok prije koncerna,cijena vam je 120 KM ako necete on ide u izvoz.
Kako to da je uz sve okolnosti EP poslovala pozitivno,njegovim imenovanjem i ona je pocela poslovati negativno.
Kako to da je uvijek kriv neko drugi...

Dakle, greske su u sistemu napravljene a rudnici opljackani i jos duzni drzavi a EP moze nastaviti ulagiti u obnovljive izvore do potpunog urusavanja sistema.
Mi nemamo alternativu u odnosu na ugalj,al da bi funkcionisalo struka mora urediti energetski sistem a dakle od politike.
Medjutim,kod nas prvo ide politicko uredjenje i onda nema mjesta za struku.
Da rudnici su pljačkani i iznutra i izvana. Pljačkali ih lokalni SDA banditi, pljačkali je uposleni i pljačkale ih narodne mase preko jeftine struje. Istina je to što kažeš, ugalj nikad nije plaćan po tržišnoj cijeni, isto kao što ni struja za domaćinstva nikad nije bila po tržišnoj cijeni. Socijalni mir se kupovao, i politički poeni skupljali na jeftinom uglju i jeftinoj struji. Zbog toga nije bilo ulaganja u rudnike ali ni Elektroprivredu. Rudnici su urušeni neulaganjem i lošim upravljanjem a sad se urušava i Elektroprivreda. Kad praviš uštede na cementu kuća će prije ili kasnije da se uruši.
Još se sve da spasiti i tok preokrenuti, treba aktivnije raditi na povećanju proizvodnje na površinskim kopovima a jamske zatvoriti, treba ubrzati procedure izdavanja dozvola i gradnje VE i SE i prije svega treba na čelo Elektroprivrede postaviti nestranačke stručne ljude, najbolje dovesti strance.
Ako se ništa ne učini u narednih godinu dana onda će MMF da posuđuje pare i određuje cijenu struje. U Srbiji su dogovorili 5 poskupljenja u dvije godine a sad idu još 2 poskupljenja.
Elektroprivreda RS-a je realno u mnogo povoljinjem položaju zbog veće proizvodnje u HE i zbog manje distribucije prema domaćinstvima, zbog jednostavnije organizacije ali su pljačkom i lošim upravljanjem te dijeljenjem koncesija kojekakvim svjetskim prevarantima urušili elktroprivredu.
1Dante1

#5210 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Ci-Nick wrote: 05/08/2025 10:45 Pljačkali ih lokalni SDA banditi, pljačkali je uposleni i pljačkale ih narodne mase preko jeftine struje.
Ma ja, svi smo isti. :-) :-)
drug_profi

#5211 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote: 05/08/2025 08:22
drug_profi wrote: 05/08/2025 02:16 Trebalo je iskoristiti sav potencijal Bosne i Neretve, pa tek onda graditi blokove.
Danas nije suludo ni o NE razmisljati.
Dapače struja iz Krškog dođe jeftinja od one iz Kaknja.
Suludo je.
Nije.
Naslovnica

#5212 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 05/08/2025 11:47
drug_profi wrote: 05/08/2025 02:16 Trebalo je iskoristiti sav potencijal Bosne i Neretve, pa tek onda graditi blokove.
Suludo je.
Nije.
OK, razmišljaj onda.
:thumbup:
drug_profi

#5213 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Vidi cijene MSR i SMR.
last mohicans

#5214 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by last mohicans »

Ci-Nick wrote: 05/08/2025 08:40 Nikad nisam glasao za SDA pa tako ni Bičakčića ali treba biti realan pa reći da čovjek ne priča populistički niti ga nosi neka emocija, priča argumentima.
Za razliku od svih koji su nešto muljali i ostali neosuđeni on je uklonjen zbog prenamjene sredstava u budžetu, koliko se sjećam 50 niliona iz fonda za nezaposlene preusmjerio za neke druge potrebe ali ne i svoje džepove.
Da nam je u vlasti više ljudi njegovog znanja, objektivnosti i poštenja.
Čovjek koji sigurno želi dobro BiH i bosanskom čovjeku ili ti bosancu a bogami i hercegovcu. :lol:
Daj ba, ne spori mu niko znanje o energetici, generalno, ali to je sda lopina sa dna kace, jos je i u IZ strukturama kao Softić i sl. Najgora sorta. Obogatili su se na naknadi za obnovljive izvore i prodaji viska dok ga je bilo.
last mohicans

#5215 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by last mohicans »

Suludo je.
Eto Iran ima dovoljno obogaćen za NE, taman da budemo njihovi proksiji. Još nam to treba u zivotu :mrgreen:
Naslovnica

#5216 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 05/08/2025 12:21 Vidi cijene MSR i SMR.
Kakav ba MSR i SMR u ovakvoj Bosni i Hercegovini, budi realan druže, to su bajke za nas.
no_sekirli

#5217 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by no_sekirli »

1Dante1 wrote: 05/08/2025 10:51
Ci-Nick wrote: 05/08/2025 10:45 Pljačkali ih lokalni SDA banditi, pljačkali je uposleni i pljačkale ih narodne mase preko jeftine struje.
Ovo je jedan od najjačih bisera, čuj pljačkao narod preko jeftine struje :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5218 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

no_sekirli wrote: 05/08/2025 13:19
mislim da sam prije 5g napisao da će se sve naplatiti jednog dana

sistem prelivenih posuda

je li bi ti bilo draže da si prije 5, 10 godina imao nešto malo skuplju struju i danas stabilnu EP
ili ovako?
no_sekirli

#5219 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by no_sekirli »

mk ultra wrote: 05/08/2025 13:26
no_sekirli wrote: 05/08/2025 13:19

mislim da sam prije 5g napisao da će se sve naplatiti jednog dana

sistem prelivenih posuda

je li bi ti bilo draže da si prije 5, 10 godina imao nešto malo skuplju struju i danas stabilnu EP
ili ovako?
Bilo bi mi draže da xy povezanih poduzeća u koncernu nije dužno stotine miliona maraka poreza, doprinosa i faktura dobavljačima, jer ni piljara sa 1 uposlenikom to ne može biti.

Meni, kao i tebi je platiti račun za električnu energiju, bio on 1 ili 101 marku.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5220 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

no_sekirli wrote: 05/08/2025 13:33

Bilo bi mi draže da xy povezanih poduzeća u koncernu nije dužno stotine miliona maraka poreza, doprinosa i faktura dobavljačima, jer ni piljara sa 1 uposlenikom to ne može biti.

Meni, kao i tebi je platiti račun za električnu energiju, bio on 1 ili 101 marku.
sve je to nastalo na temelju jevtine cijene energije

ako je u sloveniji, hrvatskoj 50% skuplje ima razlog
a energija manje više ista cijena po MJ (nafta je referenca koja je svima ista)
no_sekirli

#5221 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by no_sekirli »

mk ultra wrote: 05/08/2025 13:34

E super. Znači i ti si na tezi da je sa kompletnu dubiozu kriv narod što je uredno plaćao iznos sa računa koji mu je poslala EP?

Nema šta, narod je kriv što je poštivao zakon i izmirivao svoje obaveze. Sve u 'aps.
Ci-Nick

#5222 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

no_sekirli wrote: 05/08/2025 13:37

E super. Znači i ti si na tezi da je sa kompletnu dubiozu kriv narod što je uredno plaćao iznos sa računa koji mu je poslala EP?

Nema šta, narod je kriv što je poštivao zakon i izmirivao svoje obaveze. Sve u 'aps.
Znaš kako Balašević kaže:" Krivi smo mi"!.
Živimo u zemlji u kojoj bi 80% stanovnika ukralo da može.
U zemlji u kojoj se za nekog ko ukrade ili prevari kaže: "Snašao se". U zemlji u kojoj na ostavinskoj raspravi brat pokušava brata a posebno sestru prevariti.
U zemlji u kojoj se 90% ljudi izjašnjava kao vjernik a velika većina ljudi ne smatra da je grijeh prevariti, zakinuti, posebno državu, zajednicu.
Kao da na taj način potkrada nekog imaginarnog a ne nekog penzionera, nekog bolesnika koji se liječi u bolnici, ne nekog učitelja koji mu uči dijete.
"Znaš ti nas, jebo ti nas"!
Puna nam usta samohvale o našem merhametluku, ljudskosti, dobroti, patriotizmu.
A daleko smo od te lažne slike koju stvaramo o sebi riječima ali ne i djelima.
Last edited by Ci-Nick on 05/08/2025 14:58, edited 1 time in total.
no_sekirli

#5223 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by no_sekirli »

Ci-Nick wrote: 05/08/2025 14:38

U zemlji u kojoj se za nekog ko ukrade ili prevari kaže: "Snašao se". U zemlji u kojoj na ostavinskoj raspravi brat pokušava brata a posebno sestru prevariti.
U zemlji u kojoj se 90% ljudi izjašnjava kao vjernik a velika većina ljudi ne smatra da je grijeh prevariti, zakinuti, posebno državu, zajednicu.
Kao da na taj način potkrada nekog imaginarnog a ne nekog penzionera, nekog bolesnika koji se liječi u bolnici, ne nekog učitelja koji mu uči dijete.
"Zaš ti nas, jebo ti nas"!
Ma da, narod je loš, sklon lopovluku i prevarama, ukrali bi nogu bogu da mogu. Ako nisu ukrali, ukrast će sigurno. Sve u 'aps!

Ja ipak mislim da živimo u državi (ne zemlji) u kojoj je moguće da postoje poduzeća koja su dužna stotine miliona KM i još uvijek rade i generiraju dugove, a da nitko nije odgovarao.

Živimo u državi u kojoj je moguće biti na čelu nekog javnog poduzeća i generirati ogromne dubioze, te za taj čin ne odgovarati.

Živimo i u državi u kojoj je moguće da za naplaćenu kaznu u prometu od 50 KM ne možeš registrirati auto, izvaditi dokument, a možeš uništiti državnu kompaniju koju si naslijedio od "mrskih komunjara" i za to biti nagrađen prelaskom u drugu na rukovodeće mjesto.

Živimo i u državi u kojoj je moguće izjaviti da je za dug EP kriv narod koji je uredno izmirivao svoje račune. U takvoj državi mi živimo...
Haris.ba

#5224 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

ljubijankic wrote: 05/08/2025 08:40
Haris.ba wrote: 05/08/2025 08:28
ljubijankic wrote: 05/08/2025 08:26 Imal kakav projekat da ga Bicakcic ovjeri E grob te jebo ko se sve citira ovdje
Je li slagao nesta u tekstu? Pogresno rekao?
A ciji nemar to sto su propale milionske investicije u vjetro i solarne elektrane jer je samo nas patriota Edhem bio sposoban da uradi projekte za iste :bih: :bih: Nastavite citati i slusati ove debile :bih: :bih:
Pa ko ne zna sebi ne zna ni drugima.
Lik je politicki mrtav 20ikusur godina.

A odgovornost se osim na izborima ne trazi.

Nego, laze li on sta u vezi komentara situacije?
Hakiz

#5225 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote: 05/08/2025 14:38

"Znaš ti nas, jebo ti nas"!
Pa, narod ima višestoljetno iskustvo života na,ovom području koje ga je naučilo da koja god bila vlast, narod se morq samsnaći. Od vlasti ništa neće dobiti. Barem sistem u kojem zna da ako ispuni uslove se od njega teaži, sigurno će dobiti ono za šta uslove ispunjava. I da ti uslovi budu jednostqvni, laki za razumjeti i mogući za ispuniti prosječnom čovjeku.

Eh, kao to nije tako, kako je narod vidio da ga vlast samo iskorištva i ne pomaže mu, i vidio da je svaka vlast ista što se toga tiče, narod je shvatio da od poštenja nena hajra.
Post Reply