laik1981 wrote: ↑12/05/2022 12:04
soha96 wrote: ↑12/05/2022 10:12
Najmanji problem, barem kafica ima mali milion u Sarajevu. Idi gdje je kafa marka i po i to je to. A treba uvijek imati par mjesta gdje su "žara" cijene, da se razdvoji klijentela.
Tako je.. Apsolutno treba razdvojiti komleksase, uhljebe i umisljene snobove od normalne radne populacije.. Na kompleksasima se pare uzimaju i ovim putem cestitam Metropolisu i ostalima sa zara cijenama na uzimanju levata lopatom.. Ima ona stara indijsko-indijanska koja kaze "neke stvari se ne mogu kupiti novcem"..
Ne uzimaju se pare samo na kompleksašima. Sada se podlo iskorištavaju navike i mentalitet koji je godinama izgrađivan u BiH. Negdje je neko društvo stalno izlazilo u isti kafić, nalazilo se, išlo na pauzi posla i sad je svakome nezgodno reći - "ne bih ja više". Npr. za ramazana je bilo mnogo kolektivnih iftara po restoranima, koje je neko po starom običaju sazivao ali se plaćalo iz vlastitog džepa. Cijene žara, svi žugaju kod kuće, gutaju knedle ali niko neće reći "bez mene". Sada je sezona ekskurzija, i po istom šablonu roditelji gutaju knedle jer neće svome djetetu uskratiti putovanje. Tako i kada su u pitanju izlasci maloljetnika, roditelj mora naći pare za sok od 5KM da mu dijete ne bi ostalo društveno izolirano.
Neko će reći tržište je, može staviti cijenu koju hoće, ne moraš mu ići ali vidimo da to "tržište" dere narod cijenama, podlo udara gdje je običan čovjek najslabiji. Neke će se navike morati mijenjati, samo će ići sporo jer niko ne smije da se sa svojim stavovima izloži.
Samo da napomenem, već sam pisao kako sam pročitao u nekoj reportaži - u Ukrajini praktično nema kafića. Nema ispijanja kahve povazdan, izađe se sa obitelji nekad u restoran ili se održi poslovni sastanak i sl. Neki skroz drugi mentalitet.