INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
spinel_

#5201 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

vjeshalica wrote: 12/05/2022 11:10
spinel_ wrote: 12/05/2022 11:07

Taj ga dodje cak i jeftino naspram Bassa :lol:
Bilo je oko 5KM. Poenta je u tome. Dakle poskupilo za 5KM i kazu rat.
Ma ja ovo je ono u plasticnoj flasi.
Ma svaki je tako digao cijene.
Nema proizvodjaca niti trznog centra koji nije iskoristio da pljacka narod.
Siguran sam da pored tog maslinovog i citav mart i april imali zalihe suncokretovog ulja ali su iskoristili da dignu cijene na preko 100%

A sto je najjace vezano za pilece meso onaj Jabandzic veli:

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... iza/456283
"Pojedinci insistiraju na nekim hirovima proizvođača. Situacija na tržištu žitarica je izuzetno teška. Da Srbija nije ovo odobrila, bili bismo u još težoj poziciji. Odgovorno tvrdim da nema ni jednog sekunda ni trunke iskorištavanja kupaca. To nikome od proizvođača nije u interesu", poruka je Jabandžića.

Jos nas prave budalama.
kakabanja213

#5202 Re: Poskupljenja

Post by kakabanja213 »

laserShow wrote: 12/05/2022 11:38 eee kad odem u metropolis i otvorim svoj Apple Macbook pa ona jabuka zasvijetli, picoke same dolaze
Joj koji je ovo kokuzluk zavladao, sta je ovo. Cuj problem sto je kaficu marza 100,500,1000 ili 1000000 posto. Svako svoju uslugu cijeni onoliko koliko misli da treba. Takodjer oni koji placaju placaju je iz svojih razloga.
Vlada bi trebala ograniciti cijenu osnovnih namirnica tipa brasno ulje secer, mozda i gorivo. I to je to. Ali nekome odredjivati hoce li mu pizza biti 5 ili 55 KM sok 3 ili 33 je idiotluk.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5203 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

to što neko zarađuje 3 puta više od nekog ne znači da mu priča nije glupa

bi liste vi čita li ovaj moj post urežiji nekog ne pismenog vodovođije...pa dojadilobi vam za pet minuta

u mene je najbolji majstor upisan pod Voda Jarane... zato što mu je vokabular sastavljen od pet riječi a od toga mu je riječ jarane 4
znači to se ne može slušat
s kime bre da ja sjedim? s ljudima koji pljuju po čitanju kao takvom ili im je gledanje serija i filmova gubljenje vremena
o čemu da pričamo? o vaginama? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5204 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Henry David Thoreau wrote: 12/05/2022 11:42 Ako ti jabuka zasvijetli, znači da je model u najboljem slučaju 6 godina star. :D
koda pičoke to znaju :D
giannibelif

#5205 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

Tešnjaci i ta ekipa gore u koji god su se segment i djelatnost privrede upleli napravili su problem. Nafta, prehrana, trgovina sirovinama, energentima, sve je bilo neuporedivo lakše na tržištu dok nisu dobili na zamahu.
soha96

#5206 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

giannibelif wrote: 12/05/2022 11:43 Druže imaš jako plitak karakter i ličnost. Supruga mi je farmaceut, magistar a njena frizerka i kozmetičarka
mjesečno uzima njene tri plate. Ja sam visoko obrazovan, sa diplomom iz inostranstva i sjedim u kafanama sa ljudima svih nivoa obrazovanja, spektara obrazovanja i intelektualnih nivoa. Doslovno od primarijusa dr. do molera, a sinoć me jedan inžinjer mašinstva uslovno rečeno ranio svojom pričom za kafanskim stolom, jedva sam čekao da kući dođem.
Super, ti si takav. I ja sam slican, visoko sam obrazovan i zaradjujem bolje od 90% ljudi i sjednem u merkur otoka gdje je kafa marka i po i bmk gdje sjedim. Ali isto tako znam tonu ljudi koji tu ne bi sjeli. Mozda sam se pogresno izrazio, nisam htio reci da niti jedan inzinjer nece sjesti u xx lokal.

Jednostavno postoje ljudi koji zele da sjede i piju kafu u kaficu gdje ne dolazi svako.
laik1981

#5207 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

soha96 wrote: 12/05/2022 10:12 Najmanji problem, barem kafica ima mali milion u Sarajevu. Idi gdje je kafa marka i po i to je to. A treba uvijek imati par mjesta gdje su "žara" cijene, da se razdvoji klijentela.
Tako je.. Apsolutno treba razdvojiti komleksase, uhljebe i umisljene snobove od normalne radne populacije.. Na kompleksasima se pare uzimaju i ovim putem cestitam Metropolisu i ostalima sa zara cijenama na uzimanju levata lopatom.. Ima ona stara indijsko-indijanska koja kaze "neke stvari se ne mogu kupiti novcem"..
Drug Saban

#5208 Re: Poskupljenja

Post by Drug Saban »

Samo da me niko ne vidi sa Mehmedom stolarom, moram dobro paziti.

Kazem ja, pokondirenost, koja je stravicno porasla naseljavanjem provincije u glavni grad.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#5209 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

Henry David Thoreau wrote: 12/05/2022 11:42 Ako ti jabuka zasvijetli, znači da je model u najboljem slučaju 6 godina star. :D
Nista to ne znaci, one vide apple i kontaju da sam kakav struĆnjak i lovator. :D
Naslovnica

#5210 Re: Poskupljenja

Post by Naslovnica »

Image

28KM kilogram pohovane piletine u Slatko i Slano u Vogošći, kod Penija.
U samouslužnom restoranu.
Neugodno sam ostao iznenađen cijenom.
:lol:
spinel_

#5211 Re: Poskupljenja

Post by spinel_ »

To oni za nase dobro, sto kaze ublehas Jabandzic nema iskoristavanja potrosaca.
ElRe

#5212 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

crveni_makovi wrote: 12/05/2022 07:07
Ne znam koliko je obicni espreso u Metropolisu jer nisam sjela svojim izborom, nisam ni placala ali ga nisam mogla ni popiti. U zadnje vrijeme ne pristajem pokunjeno jesti ni piti nista sto je smece a espreso im je sad fuj kiselog okusa. Da sam ga popila imala bih mucninu do kraja dana. U kontekstu ovog sto napisa @EliasVeskot iznad primjetih za tri stola u blizini tri para vjestacki napunjenih usana. Nijedne nisu izgledale lijepo.
U gradu meni espresso jedino vrijedi u Operi i Spazio (hrdjavi i kod BBia). Metropolis espresso mi već više od godinu dana ne vrijedi ni 1 KM. A u Metru nisam bio ima 2 mjeseca, a sad kad je espresso 3 KM neću samovoljno ni otići.
tandmand

#5213 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

laik1981 wrote: 12/05/2022 12:04
soha96 wrote: 12/05/2022 10:12 Najmanji problem, barem kafica ima mali milion u Sarajevu. Idi gdje je kafa marka i po i to je to. A treba uvijek imati par mjesta gdje su "žara" cijene, da se razdvoji klijentela.
Tako je.. Apsolutno treba razdvojiti komleksase, uhljebe i umisljene snobove od normalne radne populacije.. Na kompleksasima se pare uzimaju i ovim putem cestitam Metropolisu i ostalima sa zara cijenama na uzimanju levata lopatom.. Ima ona stara indijsko-indijanska koja kaze "neke stvari se ne mogu kupiti novcem"..
Ne uzimaju se pare samo na kompleksašima. Sada se podlo iskorištavaju navike i mentalitet koji je godinama izgrađivan u BiH. Negdje je neko društvo stalno izlazilo u isti kafić, nalazilo se, išlo na pauzi posla i sad je svakome nezgodno reći - "ne bih ja više". Npr. za ramazana je bilo mnogo kolektivnih iftara po restoranima, koje je neko po starom običaju sazivao ali se plaćalo iz vlastitog džepa. Cijene žara, svi žugaju kod kuće, gutaju knedle ali niko neće reći "bez mene". Sada je sezona ekskurzija, i po istom šablonu roditelji gutaju knedle jer neće svome djetetu uskratiti putovanje. Tako i kada su u pitanju izlasci maloljetnika, roditelj mora naći pare za sok od 5KM da mu dijete ne bi ostalo društveno izolirano.
Neko će reći tržište je, može staviti cijenu koju hoće, ne moraš mu ići ali vidimo da to "tržište" dere narod cijenama, podlo udara gdje je običan čovjek najslabiji. Neke će se navike morati mijenjati, samo će ići sporo jer niko ne smije da se sa svojim stavovima izloži.

Samo da napomenem, već sam pisao kako sam pročitao u nekoj reportaži - u Ukrajini praktično nema kafića. Nema ispijanja kahve povazdan, izađe se sa obitelji nekad u restoran ili se održi poslovni sastanak i sl. Neki skroz drugi mentalitet.
Drug Saban

#5214 Re: Poskupljenja

Post by Drug Saban »

U Veneciji placas lokaciju, na trgu svetog Marka placas to sto si sjeo na trgu i imas tu cast.

U Metropoliksu placas sto ne sjedis pored Hamdije stolara :oops:
Drug Saban

#5215 Re: Poskupljenja

Post by Drug Saban »

...
soha96

#5216 Re: Poskupljenja

Post by soha96 »

laik1981 wrote: 12/05/2022 12:04
:-) :-) :lol: :lol:
giannibelif

#5217 Re: Poskupljenja

Post by giannibelif »

Došao sam u Italiju na studije i obzirom da sam kao dijete dolazio često znao sam za tu" instituciju ručka" i odmora u toku dana i ona se ne krši, po tome su dosta slični sa Južnim Slavenima. A djevojka sa kojom sam hodao za to vrijeme je Njemica i nju je to dosta maltretiralo, ona kad krene u neki posao, vježbe, sjedne za knjigu, ne popušta i samo gazi. Nakon što sam otišao sa njom u Essen za praznike, skontam da tamo niko aposlutno ne sjedi u kafićima i restoranima u toku radnog dana, osim u glavnim ulicama pored prodavnica, ali i to jako slabo. Čak nisam vidio niti jedan otvoren kafić u vremenskom periodu od 07-15 sata van centra grada. Kafu sam kupovao po benzinskim stanicama ili nekim pekarama pa je popijem usput u šetnji ujutru.
citroen xm

#5218 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

U velikom postotku su obrazovani i uspješni ljudi vrlo jednostavni. Mislim na one što su do nekih titula došli isključivo svojim trudom. Isto tako ima jako puno obrazovanih i kulturnih ljudi koji obavljaju poslove za koje se nisu školovali i od njih fino žive. Ne razdvajaj ljude po funkcijama koje obavljaju.

Na ta skupa mjesta koja nemaju puno toga čime bi opravdala cijenu onoga što nude, obično svraća mali procenat ljudi koji su usputni prolaznici, određeni procenat onih kojima nije problem platiti i lokacijom im je blizu, te jedan veliki procenat ljudi koje ja izbjegavam. To su ljudi koji smatraju da su IN ako izlaze na ta mjesta, trude se da budu viđeni, žive od društvenih mreža i lajkova i u suštini su vrlo prazni, a još kada ih zagrebeš ispod površine nisu baš ni finansijski potkovani za takve cijene. Nema veze, neka i takvih mjesta, svako sebi bira.
vjeshalica

#5219 Re: Poskupljenja

Post by vjeshalica »

soha96 wrote: 12/05/2022 11:36
vjeshalica wrote: 12/05/2022 11:10

Sigurno tamo sjede inzenjeri doktori i programeri :lol:
Mehmed stolar nije nista manje vrijedan od tih gore pobrojanih a tvoj komentar i opis dovoljno govori o tome kakva si osoba
To je samo primjer, ne moraju tu sjediti ali sigurno ne sjede gdje je kafa 1,5. Mehmed stolar nije nista manje vrijedan kao covjek ali Mehmed jede u Zmaju, vlasnik Binga nikad nece jesti tu i to je normalno. A kakva sam ja osoba, sigurno nije na tebi da zakljucis. Pogotovo ne na osnovu tvoje operisanosti od realnosti.
Sam o sebi govoris ja sam nebitna sa procjenom. Da ne davimo dalje temu ili otvori drugu?
last mohicans

#5220 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

Da se razumijemo, mi se furamo na Italijane. :D Ipak, treba biti iskren i reci da je ispijanje kafe kod nas ipak neki gušt, tradicija, kult ili navika, barem meni. Ja kod kuce imam espresso aparat i napravim bolju od vecine kafica, ali ispijanje kafe u lijepom drustvu ( a nekada je i sam oceifim) je nesto vise od kafe. Pošto se razumijem u dobru kafu, ne pijem na mjestima gdje je slaba. Metropolis kod Katedrale je jako losa kafa, jos da mu je placam 3km, ma zdravo.. Preko puta, u City Walku do 10 sati je čak 1 km kafa, Lavazza. Puno bolja kafa. Nekome je gušt da bude viđen u tim viđenijim kafama,pa da i plati duplo, meni nije,niti ce kad biti.
laserShow

#5221 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

E jbga, kako u istu rečenicu ide gušt i espresso aparat? Pa ja ga nisam kupio da bih mogao servirati pravu bosansku kafu :) Na Zmajevac odem do 16h samo da bih popio bosansku kaHvu a ne espresašu.

Dakako da je espresso ok, ali za gušt samo bosanska.
tandmand

#5222 Re: Poskupljenja

Post by tandmand »

giannibelif wrote: 12/05/2022 12:57 Došao sam u Italiju na studije i obzirom da sam kao dijete dolazio često znao sam za tu" instituciju ručka" i odmora u toku dana i ona se ne krši, po tome su dosta slični sa Južnim Slavenima. A djevojka sa kojom sam hodao za to vrijeme je Njemica i nju je to dosta maltretiralo, ona kad krene u neki posao, vježbe, sjedne za knjigu, ne popušta i samo gazi. Nakon što sam otišao sa njom u Essen za praznike, skontam da tamo niko aposlutno ne sjedi u kafićima i restoranima u toku radnog dana, osim u glavnim ulicama pored prodavnica, ali i to jako slabo. Čak nisam vidio niti jedan otvoren kafić u vremenskom periodu od 07-15 sata van centra grada. Kafu sam kupovao po benzinskim stanicama ili nekim pekarama pa je popijem usput u šetnji ujutru.
Potvrđujem. Živio sam za vrijeme DM u milionskom gradu. U udarnoj četvrti za izlaske, mnoštvo kafića u sporednim ulicama, čak petkom i subotom počinje raditi od 17h. Kao što kažeš oko glavnih ulica rade stalno ali je tu i mnogo turista, što tuzemnih što inozemnih. Mesare i kebapare sa jeftinim gotovim jelima su uvijek bile prometne. McDonald'si su radili 24h ali tu je kafa (meni najbolja) bila 1DM, u tim pekarama filter kafa 1,20 DM i još Tchibo - odlična kafa 2,20 KM. U kafićima je tada espresso bio 5 DM. Radnim danom naveče u kafićima koji su otvoreni, nigdje nikoga.

Ima ona špica prije posla, do 8 sati i poslije posla, kada kafeterije, pekare, imbisi na stanicama rade punom parom ali to nisu kafići, nego mjesta gdje će se usput na brzinu nešto jeftino pojesti i popiti kafa, da čovjek dođe sebi.
last mohicans

#5223 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

laserShow wrote: 12/05/2022 13:10 E jbga, kako u istu rečenicu ide gušt i espresso aparat? Pa ja ga nisam kupio da bih mogao servirati pravu bosansku kafu :) Na Zmajevac odem do 16h samo da bih popio bosansku kaHvu a ne espresašu.

Dakako da je espresso ok, ali za gušt samo bosanska.
Vjeruj,ja i hanuma smo u kg pili bosansku. Otkad sam uzeo aparat, nekako mi je skroz drugačija bosanska,kisela mi. Mogu je popiti,da se razumijemo, ali kad ima opcija ,ide espreso.
Hakiz

#5224 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Drug Saban wrote: 12/05/2022 12:46 U Veneciji placas lokaciju, na trgu svetog Marka placas to sto si sjeo na trgu i imas tu cast.

U Metropoliksu placas sto ne sjedis pored Hamdije stolara :oops:
Vala, ako je skupo po 3 KM za obični espresso, kreneš od Pofalića prema Ilidži, masa kafića u kojima je velika sa mlijekom 2,5 KM. Obični espresso između 1,5 i 2.

Jeste da ne defiluju koke u dopičnjacima po štrafti i u tim ugostiteljskim objektima, ali je kafa povoljnija. A ima i dobre kafe, nije sve obojena voda.

I pogled na dopičnjak, a naročito mogućnost da se privede, se plaća.
laserShow

#5225 Re: Poskupljenja

Post by laserShow »

last mohicans wrote: 12/05/2022 13:20 Vjeruj,ja i hanuma smo u kg pili bosansku. Otkad sam uzeo aparat, nekako mi je skroz drugačija bosanska,kisela mi. Mogu je popiti,da se razumijemo, ali kad ima opcija ,ide espreso.
Ma znam, ali nije samo gušt u okusu. Kad je ja napravim i zamiriše cijela kuhinja. Isto kao što nije gušt samo :gunjastajl: vec smotati, pripremiti, "oBlizati" etc. :D

Mada o ukusima se ne raspravlja.
Post Reply