Dope_Man wrote:Ma sustina je jasna, svaki egzorcizam (a rukjy to jeste) radi na par jednostavnih principa samozavaravanja, hipnoze i pravih uvjeta. I naravno imas dva rezultata:
1. Covjek se osjeca bolje - hvali boga u ime kog se covjek mucio
2. Covjek se ne osjeca bolje - covjek nije dovoljno vjerovao, nije cist pred bogom, bog bira koga ce spasiti... hvali boga u ime kog se covjek mucio opet
Naravno, niti jedna bolest, niti lijek nisu nikada prosli temeljito objektivno testiranje kojim bi se pokazala efikasnost tretmana. Ali to upce nije bitno onome ko vjeruje u lijek (neovisno bio on vezan za religiju ili ne). Zato i danas faith healeri po svijetu kupe milione za nastup, zato imamo Torabija, zato imamo homeopatiju i sve ostale gluposti za koje se ocajnik rado hvata u strahu od bola i smrti.
I opet cu se referirati na genijalan show na temu (jer lakse pogledati nego procitati koji naucni rad, a to nekima ne ide od ruke nikako):
prvo da te pitam, jesi li ikad bio na rukji?Ma sustina je jasna, svaki egzorcizam (a rukjy to jeste) radi na par jednostavnih principa samozavaravanja, hipnoze i pravih uvjeta. I naravno imas dva rezultata:
nisi
jesam li ja bio, jesam
pa ko je onda kompetentni da prica o tome sta je to uistinu?
ima li smisla da ti mene ucis sta je rukja koji sam bio na rukji i prvi put testirao davne 2002 godine a ti nisi nikad to testirao? gdje tu logika