Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#5201 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ma sustina je jasna, svaki egzorcizam (a rukjy to jeste) radi na par jednostavnih principa samozavaravanja, hipnoze i pravih uvjeta. I naravno imas dva rezultata:

1. Covjek se osjeca bolje - hvali boga u ime kog se covjek mucio
2. Covjek se ne osjeca bolje - covjek nije dovoljno vjerovao, nije cist pred bogom, bog bira koga ce spasiti... hvali boga u ime kog se covjek mucio opet

Naravno, niti jedna bolest, niti lijek nisu nikada prosli temeljito objektivno testiranje kojim bi se pokazala efikasnost tretmana. Ali to upce nije bitno onome ko vjeruje u lijek (neovisno bio on vezan za religiju ili ne). Zato i danas faith healeri po svijetu kupe milione za nastup, zato imamo Torabija, zato imamo homeopatiju i sve ostale gluposti za koje se ocajnik rado hvata u strahu od bola i smrti.

I opet cu se referirati na genijalan show na temu (jer lakse pogledati nego procitati koji naucni rad, a to nekima ne ide od ruke nikako :lol: ):
Ma sustina je jasna, svaki egzorcizam (a rukjy to jeste) radi na par jednostavnih principa samozavaravanja, hipnoze i pravih uvjeta. I naravno imas dva rezultata:
prvo da te pitam, jesi li ikad bio na rukji?

nisi

jesam li ja bio, jesam

pa ko je onda kompetentni da prica o tome sta je to uistinu?

ima li smisla da ti mene ucis sta je rukja koji sam bio na rukji i prvi put testirao davne 2002 godine a ti nisi nikad to testirao? gdje tu logika
Last edited by Smrcak15 on 22/08/2018 10:04, edited 1 time in total.
shbc

#5202 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Evo ja se dobrovoljno prijavljujem na tu rukju pod jednim uslovom. Obzirom da sam ovakav bezboznik u meni garant ima neki dzin po vama. Moj uslov je opklada. Idem po cijenu vjerovanja/nevjerovanja. Ako se nista ne desi odbacujete Islam, ako se desi ja ga prihvatam. Sve jos fino snimimo, citav postupak. Da vidimo koliko vam je jaka vjera.
Dope_Man

#5203 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

shbc wrote:Evo ja se dobrovoljno prijavljujem na tu rukju pod jednim uslovom. Obzirom da sam ovakav bezboznik u meni garant ima neki dzin po vama. Moj uslov je opklada. Idem po cijenu vjerovanja/nevjerovanja. Ako se nista ne desi odbacujete Islam, ako se desi ja ga prihvatam. Sve jos fino snimimo, citav postupak. Da vidimo koliko vam je jaka vjera.
Ako se dobro sjecam davno se ovdje nas nekoliko ponudilo da se sve to organizuje, da prodjemo, i da vidimo kakvo ce se cudo desiti. I svi mi i dalje stojimo iza toga da se nece desiti apsolutno nista nadnaravno niti zanimljivo.. stavise, bice sigurno samo dosadno slusati neko recitovanje beduinskih stihova.

Cak smo i pristajali da nam se dobro ucera djavo, da imaju sta iscerati :evil: (mada je pretpostavka da smo svakako pod dzinima cim ne vjerujemo u sve to)
shbc

#5204 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Dope_Man wrote:
shbc wrote:Evo ja se dobrovoljno prijavljujem na tu rukju pod jednim uslovom. Obzirom da sam ovakav bezboznik u meni garant ima neki dzin po vama. Moj uslov je opklada. Idem po cijenu vjerovanja/nevjerovanja. Ako se nista ne desi odbacujete Islam, ako se desi ja ga prihvatam. Sve jos fino snimimo, citav postupak. Da vidimo koliko vam je jaka vjera.
Ako se dobro sjecam davno se ovdje nas nekoliko ponudilo da se sve to organizuje, da prodjemo, i da vidimo kakvo ce se cudo desiti. I svi mi i dalje stojimo iza toga da se nece desiti apsolutno nista nadnaravno niti zanimljivo.. stavise, bice sigurno samo dosadno slusati neko recitovanje beduinskih stihova.

Cak smo i pristajali da nam se dobro ucera djavo, da imaju sta iscerati :evil: (mada je pretpostavka da smo svakako pod dzinima cim ne vjerujemo u sve to)
Da pretpostavim sta je odgovor bio... "Ne moze to tek tako, vi morate zeliti da se sejtan istjera i vjerovati u rukju". Nesto na ovaj fazon? :mrgreen:
Dope_Man

#5205 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

shbc wrote: Da pretpostavim sta je odgovor bio... "Ne moze to tek tako, vi morate zeliti da se sejtan istjera i vjerovati u rukju". Nesto na ovaj fazon? :mrgreen:
Koliko se sjecam samo se neofirno usutilo... a naravno ti izgovori ostaju za hipotetsku situaciju da se organizuje ta vecer sevdaha i nista se ne desi:

- nije ni bilo sejtana pa zato nije bilo nista
- vasa vjera nije dovoljno jaka
- nekad sejtan izadje mirno
- sejtan se sakrio
- sejtan je istjeran, ja to vidim iako vi ne primjetite nikakvu promjenu

itd... take your pick :D
Smrcak15

#5206 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Evo ja se dobrovoljno prijavljujem na tu rukju pod jednim uslovom. Obzirom da sam ovakav bezboznik u meni garant ima neki dzin po vama. Moj uslov je opklada. Idem po cijenu vjerovanja/nevjerovanja. Ako se nista ne desi odbacujete Islam, ako se desi ja ga prihvatam. Sve jos fino snimimo, citav postupak. Da vidimo koliko vam je jaka vjera u tu rukju.
potrazi nekog ucaca rukje , i testiraj pa osjeti svojim tijelom ima li dzina ili nema...jer ako ima vidjet ces ti reakcija, sta ti rade sa tijelom i kako postaje van tvoje kontrole, ibretit ce se a sigurno i prepasti na pocetku, ali neboj se toliko strasno nije kao sto to na filmovima prikazuju prenapuhano.

eh Ovako, svakome ateisti koji govori da nema boga nema nikakvih dzina itd, samo postoji ovaj nas svijet vidljivi, preporucujem rukju jer je to jedini oprobani nacin kako da se dodje sa metafizickim svijetom, znati direktan kontakt, gdje svojim tijelom osjetis stvari...jarane to kad prodjes, nece tebi vise niko moci palamudit ima li ili nema dzina, kad se nesto empirijski dokaze i to licno, nemoze te cijeli svijet ubijediti da nema ako si ti oprobao tu metodu a oni nisu.

bas sam neki dan pricao sa jednom zenom, kaze testirala sad u Bosni Preko ljeta rukju, trebala neka osoba iz familije da uradi a ja se pridruzila samo iz radoznalosti da vidim sta je to, jeli to stvarno...kad ono meni pocese kapci da se tresu van kontrole, izmjenicno plac i smijeh tokom seanse...shokirala se, kaze da Bog sacuva sta je ono :lol: :lol: :lol: :lol: prije nisam vjerovala u to a sad vjerujem, i kaze preporucujem svakome da proba :lol: djelovala je odusevljena tom spoznajom, kad se licno uvjeriis u nesto, i poslije nemoze ti niko palamudit ima ili nema, ti znas onda da ima.
Last edited by Smrcak15 on 22/08/2018 10:15, edited 1 time in total.
broj dva

#5207 Re: Ateizam vs. Religija

Post by broj dva »

sekerbay wrote:
Idemedosumom wrote:Dovoljno je prisustvovati jednoj pravoj rukji da nestanu sve dileme oko postojanja duhovnog svijeta
Na to sam i mislio.
Da vidiš kako raja napuni gaće :mrgreen:
Prvo, sretan bajram onima koji ga slave. Ovo sto pitam je bez zlobe -
Je li uradjen ikada klinicki test te rukije ? Da se ta izljecenja dokumentiraju ako ne i objasne. Ako funkcionise, kako i zasto ? Sta se desava sa organizmom, ima li ikakvih konkretnih promjena koje se mogu izmjeriti i dokazati ?
Dok se to ne uradi kako treba skeptici poput mene nikada nece priznati da "ima tu nesto". Hiljadu bradonja moze citati hiljadu kurana, hiljadu faca moze da se koprca na podu pod utjecajem "dzina" ili sta vec ali dok se klinicko testiranje ne odradi sve to macku o rep. Autosugestija, placebo, prevara, nadriljekarstvo... su mnogo racionalnija objasnjenja nego "bog me izljecio"
shbc

#5208 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Evo ja se dobrovoljno prijavljujem na tu rukju pod jednim uslovom. Obzirom da sam ovakav bezboznik u meni garant ima neki dzin po vama. Moj uslov je opklada. Idem po cijenu vjerovanja/nevjerovanja. Ako se nista ne desi odbacujete Islam, ako se desi ja ga prihvatam. Sve jos fino snimimo, citav postupak. Da vidimo koliko vam je jaka vjera u tu rukju.
potrazi nekog ucaca rukje , i testiraj pa osjeti svojim tijelom ima li dzina ili nema...jer ako im vidjet ces ti reakcija, sta ti rade sa tijelom i kako postaje van tvoje kontrole, ibretit ce se a sigurno i prepasti na pocetku, ali neboj se toliko strasno nije kao sto to na filmovima prikazuju prenapuhano.

eh Ovako, svakome ateisti koji govori da nema boga nema nikakvih dzina itd, samo postoji ovaj nas svijet vidljivi, preporucujem rukju jer je to jedini oprobani nacin kako da se dodje sa metafizickim svijetom, znati direktan kontakt, gdje svojim tijelom osjetis stvari...jarane to kad prodjes, nece tebi vise niko moci palamudit ima li ili nema dzina, kad se nesto empirijski dokaze i to licno, nemoze te cijeli svijet ubijediti da nema ako si ti oprobao tu metodu a oni nisu.

bas sam neki dan pricao sa jednom zenom, kaze testirala sad u Bosni Preko ljeta rukju, trebala neka osoba iz familije da uradi a ja se pridruzila samo iz radoznalosti da vidim sta je to, jeli to stvarno...kad ono meni pocese kapci da se tresu van kontrole, izmjenicno plac i smijeh tokom seanse...shokirala se, kaze da Bog sacuva sta je ono :lol: :lol: :lol: :lol: prije nisam vjerovala u to a sad vjerujem, i kaze preporucujem svakome da proba :lol: djelovala je odusevljena tom spoznajom, kad se licno uvjeriis u nesto, i poslije nemoze ti niko palamudit ima ili nema, ti znas onda da ima.
Super onda. Stoji li opklada?
Idemedosumom

#5209 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Vi niste shvatili kome se i zbog čega uči rukja. Nevjerovanje/ateizam, koliko ja znam, nije jedan od razloga.
ExNihilo

#5210 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Idemedosumom wrote:Vi niste shvatili kome se i zbog čega uči rukja. Nevjerovanje/ateizam, koliko ja znam, nije jedan od razloga.
Naravno da nije. Rukja je hodžinski oblik freelancinga. :D
Dope_Man

#5211 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Znam ja dovoljno mentalno oboljelih (takva mi struka da ih upoznah), od kojih je par imalo simptome kakve ce inace svestenik/hodza protumaciti kao zaposjednutost djavolom (naravno obicna bolest za koju medicina sad nema adekvatnog lijeka mimo privremenog skrivanja simptoma). Od toga je dvoje proslo rukju... dabome danas su isti kao i prije unatoc placu majki i ostalom sto se desava u tom stanju transa.

Na kraju, bolje otici na Exit ili Ultru i baciti se u trans uz dobrog DJa nego uz hodze i popove sa njihovom dosadnom plejlistom.
Idemedosumom

#5212 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

ExNihilo wrote:
Idemedosumom wrote:Vi niste shvatili kome se i zbog čega uči rukja. Nevjerovanje/ateizam, koliko ja znam, nije jedan od razloga.
Naravno da nije. Rukja je hodžinski oblik freelancinga. :D
Pa moglo bi se tako reći, iako ih ima koji ne priznaju IZ a bave se tim freelancingom. :D
Bloo
Globalna šefica

#5213 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Rukja je samo sredstvo, a nikada cilj. Stoga ne vidim poentu u mistificiranju iste.
sekerbay

#5214 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

HAVANA wrote:
Dope_Man wrote:
HAVANA wrote:Vjerujem da je dobrostojeci,obzirom na okolnosti i sredinu u kojoj zivimo. :mastakazes: Sto ne ode negdje malo,sa tom sposobnoscu svijet je njegov.Ode u njemacku i kaze e sacu ja bit tito ovde,angela i svi vi,haj mrs.Od sada ja upravljam. :kakoste: Vako bezeze uzima posao psihijatrima.
Znas vec kako tu idu izgovori, isto kao i oni sto vide buducnost al ne igraju loto... ne bi oni da zloupotrebljavaju supermoci. :lol:
Ma ja,to je haram.Ne trce oni za dunjaluckim ljepotama.Oni samo ganjaju sejtane.
Buraz, ja prošle hevte dobio 2850 evrića. Pet tačnih brojeva. Da sam iz druge kolone prebacio broj šest, imao bih 6 tačnih i 840 k evra.
Zajebi ti te priče o haramima. Meni ovo treći dobitak u ovoj godini. Ukupno preko 3500 eura na uloženih 50-ak
Smrcak15

#5215 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Super onda. Stoji li opklada?
netrebamo se mi nista kladiti, nego evo ti broj u sarajevu covjek sto radi

062481 860
https://rukja-lijecenje.blogspot.com/

evo i facebook stranica
https://www.facebook.com/RUKJA-Liječenj ... 595927533/

nazoves i kazem, mogu li uraditi rukju i to je to

vjeruj mi to ti mozes vise znaciti nego sva nasa palamudjenja ovdje na ovim forumima, otidji probja i uvjeri se

evo mene licno ja sam iz radoznalosti to uradio kao tinejdzer davne 2002, prefantasticno iskustvo, jednostavno nevjerovatno da tako nesto dozivim, prvi put da svojim tijelom osjetim paranormalnu aktivnost, to je jakoooo upocetaljivo, jak trag ostavilo na meni, mogu cak reci da je to bila jedna od prekretnicki tacaka u mom islamskoj karijeri :D
ExNihilo

#5216 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Bilo kako bilo, još se čeka šejh koji, kada mu roditelji dovedu hiperaktivno dijete, ili dijete koje neće da uči, ili dijete koje je plašljivo, ili [insert here bilo koji razlog koji mahala smatra problematičnim], neće reći da je dijete zaposjeo džin, a potom izvaditi cjenovnik.
cendlerbing

#5217 Re: Ateizam vs. Religija

Post by cendlerbing »

ExNihilo wrote:Bilo kako bilo, još se čeka šejh koji, kada mu roditelji dovedu hiperaktivno dijete, ili dijete koje neće da uči, ili dijete koje je plašljivo, ili [insert here bilo koji razlog koji mahala smatra problematičnim], neće reći da je dijete zaposjeo džin, a potom izvaditi cjenovnik.
Ali je dozvoljeno uzeti dok god je cijena "koliko je od srca". :mrgreen:
Smrcak15

#5218 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
shbc wrote: Da pretpostavim sta je odgovor bio... "Ne moze to tek tako, vi morate zeliti da se sejtan istjera i vjerovati u rukju". Nesto na ovaj fazon? :mrgreen:
Koliko se sjecam samo se neofirno usutilo... a naravno ti izgovori ostaju za hipotetsku situaciju da se organizuje ta vecer sevdaha i nista se ne desi:

- nije ni bilo sejtana pa zato nije bilo nista
- vasa vjera nije dovoljno jaka
- nekad sejtan izadje mirno
- sejtan se sakrio
- sejtan je istjeran, ja to vidim iako vi ne primjetite nikakvu promjenu

itd... take your pick :D
otidji i probaj pa onda palamudi, vazi druze...a Ovako na suho, ne smisla

evo ovdje imas na kraju videa, Elvedina Beganovica iz Zivinica kako radi rukju i jos neki

dok to ne probas ti ispadas smijesan u mojim ocima, kada probas onda se javi, a ovako nema smisla
shbc

#5219 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:

062481 860

evo i facebook stranica

vjeruj mi to ti mozes vise znaciti nego sva nasa palamudjenja ovdje na ovim forumima, otidji probja i uvjeri se

evo mene licno ja sam iz radoznalosti to uradio kao tinejdzer davne 2002, prefantasticno iskustvo, jednostavno nevjerovatno da tako nesto dozivim, prvi put da svojim tijelom osjetim paranormalnu aktivnost, to je jakoooo upocetaljivo, jak trag ostavilo na meni, mogu cak reci da je to bila jedna od prekretnicki tacaka u mom islamskoj karijeri :D
Trebamo se kladiti. Meni ta rukja nista ne znaci i ne namjeravam uzalud gubiti vrijeme. Ako sam ja spreman svoja razmisljanja staviti na stol, ne znam zasto ti izbjegavas. Nije valjda da je moj ateizam jaci od tvoje vjere?
ExNihilo

#5220 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Krivični zakon FBiH
Član 233.
Nadriliječništvo
Ko se, nemajući propisanu stručnu spremu, neovlašćeno bavi liječenjem ili drugom zdravstvenom djelatnošću, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine i novčanom kaznom.

Smrčak, molim te da postaviš još imena.
Smrcak15

#5221 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Bilo kako bilo, još se čeka šejh koji, kada mu roditelji dovedu hiperaktivno dijete, ili dijete koje neće da uči, ili dijete koje je plašljivo, ili [insert here bilo koji razlog koji mahala smatra problematičnim], neće reći da je dijete zaposjeo džin, a potom izvaditi cjenovnik.
po islamu exorcizam se placa, to je licno Muhamemd odobrio, znaci validna para

zasto se placa?

pa fino, covjek uzme od svog vremena da bi nekome mozda ucio 2 ili 3 sahata nekome pola sahat zavisno kakva je situacija, i jos mozda se izlaze problemima ako naleti na dzina koji je osvetoljubiv pa da ucac ima problema poslije
Smrcak15

#5222 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote: Trebamo se kladiti. Meni ta rukja nista ne znaci i ne namjeravam uzalud gubiti vrijeme. Ako sam ja spreman svoja razmisljanja staviti na stol, ne znam zasto ti izbjegavas. Nije valjda da je moj ateizam jaci od tvoje vjere?
ja se ne kladim ni sa kim ni zasta, jer mi vjera zabranjuje kladjenje. eto sad znas....pa ti izvoli ili otidji ili ne otidji

a moze da nista ne osjetis a moze itekako da osjetis, pa vidi sta ces.
Bloo
Globalna šefica

#5223 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

bosanski supernatural....pik ja hocu da budem Dean

Image
shbc

#5224 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

A sad odjednom moze i da ne osjetim? How convenient :lol:
славянин

#5225 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:

062481 860

evo i facebook stranica

:lol:
:D
:pisnuo:
Last edited by славянин on 22/08/2018 10:40, edited 4 times in total.
Locked