Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#5201 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

zateznistub wrote:
mg wrote:
prog321 wrote:Ali jeste simptomaticno da je dijaspora manje entuzijasticna o Jugoslaviji od onih koji zive u BiH.
Valjda vidjeli svijeta, naucili nesto u zivotu . Odvikli se od Stokholmskog sindroma? :-D

Dijaspora voli BiH na baterije, iz daljine. Lijepo zarađuje, vozi dobra kola...a Bosne se sjeti kad sluša Halida na putu kući. Pa ih strese ta nostalgija za kravama i ovcama kući, pa se onda osjete patriotama, i eto Hin na forumu...ili na tribini da navijaju za repku.

A mi ovdje, čekamo u redovima, truju nam djecu, gaze nas na pješačkom, nemamo vode, GRAS se raspada, plate manje, cijene veće. Toplane ne griju. Nema vlade, nema reda...

I onda, normalno je da onaj ko se može sjetiti, poželi da se vrati u vrijeme kad je Bog po zemlji hodao. Kad nije svaki idiot na tebe smio pištolj izvadit. Kad nije sinonim za uspješnost bio stranački poltron, kad su postojali ideali.
Mislim da se nakon ovog teksta nema vise sta pametno kazati...

:thumbup:
Sta je ovdje pametno receno osim da podilazi egu samozvane raje i carsijskih jebivjetara.
Dijaspora=seljaci=ovce i krave=planine=nepismeni i ti nemas na to sta dodati.
Pola predratnog Sarajeve, Tuzle, B.Luke su vani, po tebi carsijaneru sve goli seljaci.
Jadan li si.
detroit-mercy

#5202 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
prog321 wrote:Niko ne brani sadasnji sistem, jer je on napravljen silom prilika iz rata. Nasilno prekucan samo da bi se puske ohladile.
Niko normalan ne bi branio ovu nakaradnost.
Ali isto tako morate shvatiti da ovakvo stanje nije krivica ni Bosnjaka ni probosanskih antijugoslovena.
Upravo u ovom zecu lezi grm :D

Ovakvo stanje DANAS je krivica svih domacih politickih aktera, a to su upravo Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Nema tu nikakvih ni Jugoslovena, ni Bosanca, ni Hercegovaca, ni, ni...samo i jedino B(osnjaci)H(rvati)S(rbi) matricari.

Da oni hoce da se dogovore, a nece, ovdje bi se bez ikakvih problema funkcionalna drzava mogla uspostaviti bukvalno u roku godinu dana. I mogla je jos prije 10 godina. Ali - nece.
Zasto nece? Ne odgovara im.
Zasto im ne odgovara? Jer u funkcionalnoj drzavi nema njih - BHS matricara. Nema famoznog etnickog, alias "nacionalnog" kljuca na osnovu kojeg se dijele budzeti, sto je osnovna svrha njihove vladavine, i postojanja uopste.

A gore imas jednu vrlo pogresnu postavku - ja ne znam jos ni jednog jedinog "probosanskog antijugoslovena". Ali, zato znam masu Bosanaca koji se samo sjecaju Juge, ne placu za njom (kakav sam i sam), i htjeli bi da imaju funkcionalnu i uredjenu Bosnu bar 50% kakva je bila Juga.
Sva je poenta ove cijele price u tome - uredjena i funkcionalna drzava, civilizovana, pismena i obrazovana BiH.
Dozer, ti problem vidis samo u BH matrici BHS ali ne i u polozaju izmedju dvije agresivne drzave. Nije sve do nas.
Ommadawn

#5203 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Političar imao Golfa Dizelaša i vikendicu - jest al u kurcu.
zateznistub

#5204 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

detroit-mercy wrote: Sta je ovdje pametno receno osim da podilazi egu samozvane raje i carsijskih jebivjetara.
Pola predratnog Sarajeve, Tuzle, B.Luke su vani, po tebi carsijaneru sve goli seljaci.
Jadan li si.
Šta je, pogodilo?
Mohamad Sissoko

#5205 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

dzevadk wrote:Problem Jugonostalgicara je taj sto misle da je kapitalizam kriv zbog sadasnjeg stanja. Realno nas problem nije trzisna privreda ili vlasnistvo nad sredstvima za rad. Najveci problem je dejtonski sporazum i nakardana teritorijalna organizacija. On pruza mogucnosti raznoraznih blokada i drzanja jedne konstantne napetosti medju narodima. Tako da imamo ovakve rezultate na izborima..
Po meni jedan od najvecih faktora sto nam je danas ovako kako jeste je sto rat nije imao pobjednika. Zamisli Jugu posle 45-e i Tito dijeli istu sa Pavelićem i Dražom a potpisali "dejtonski sporazum" i zive zajedno u Jugoslaviji.
Oooo kako bi to "funkcionalna" drzava bila. :D
Onda idu drugi faktori, korupcija i ostalo sto inace prati drustva u periodu tranzicije.
Fudo387

#5206 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ommadawn wrote:Političar imao Golfa Dizelaša i vikendicu - jest al u kurcu.
Ma smijesno, frajer ostavio kolekciju automobila k'o da je bio 50 cents a ne predsjednik drzave a oni pricaju o golfu dizelasu. Tito je bio pravi celebrity, vile, jahte, skupa auta, voz, avion...koke.
I to komunisticki ideal? :lol:
detroit-mercy

#5207 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

zateznistub wrote:
detroit-mercy wrote: Sta je ovdje pametno receno osim da podilazi egu samozvane raje i carsijskih jebivjetara.
Jadan li si.
Šta je, pogodilo?
Nista, samo to konstantno vrijedjanje, kockaste glave, seljaci, nepismeni, i koji jos ne pridjevi. Realno, cemu uvrede ako se vec diskustuje na temi, i sto je interesanto svi vi jugonostlgicari konstantno posezete za istim, vidi mu glove.
Sigurno su ti seljaci bili krivi kad ti je pola zgrade zdusilo na Pale za vikend ili kad ti je prvi komso posla koju :( .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5208 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

:D
Mohamad Sissoko

#5209 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

detroit-mercy wrote:
zateznistub wrote:
Jadan li si.
Šta je, pogodilo?
Nista, samo to konstantno vrijedjanje, kockaste glave, seljaci, nepismeni, i koji jos ne pridjevi. Realno, cemu uvrede ako se vec diskustuje na temi, i sto je interesanto svi vi jugonostlgicari konstantno posezete za istim, vidi mu glove.
Sigurno su ti seljaci bili krivi kad ti je pola zgrade zdusilo na Pale za vikend ili kad ti je prvi komso posla koju :( .
"Potezao se" i latentni rasizam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5210 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro, sta je imao?

Evo npr. sta je Branko Mikulic ostavio djeci?
zateznistub

#5211 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

detroit-mercy wrote: Nista, samo to konstantno vrijedjanje, kockaste glave, seljaci, nepismeni, i koji jos ne pridjevi. Realno, cemu uvrede ako se vec diskustuje na temi, i sto je interesanto svi vi jugonostlgicari konstantno posezete za istim, vidi mu glove.
Ja sa ovim nemam nikakvih problema. Vrlo dobro se sjećam ko i kad je pobjegao. Isto tako se sjećam moje reakcije na sve to kao i na te "prve".

Nekima je "prva" mnogo ranije od drugih...

A ovo kockasta glava i seljačina (ne u geografskom smislu, nego mentalnom) je itekako moj problem..."te gl0ve" danas pucaju u po' bijela dana, "te glvve" prolaze kroz crveno serbes i čekam kad će mene ili moje dijete zgnjaviti na ulici svojim ponašanjem, bacaju smeće gdje stignu...

Da ne nabrajam

E tih "desavanja" nije bilo u Jugi, a vi se upinjite koliko god hoćete u pokušaju prikazivanja dijametralno drugačijeg stanja...
Last edited by zateznistub on 14/10/2015 18:42, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#5212 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Ma premjesno je kada ljudi kritikuju bivsi sistem a njihova politicka opcija i ideologija nije nikad napravila 30% istog.

To je kao da Fudo mene kritikuje sto nisam procitao Kritiku svijesti na Njemackom, a zadnje stivo mu lektira.
Ali zasto svaka kritika onog sistema apriori znaci i podrsku trenutnom sistemu ili politickoj opciji/jama.
Mohamad Sissoko

#5213 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Fudo387 wrote:
Ma smijesno, frajer ostavio kolekciju automobila k'o da je bio 50 cents a ne predsjednik drzave a oni pricaju o golfu dizelasu. Tito je bio pravi celebrity, vile, jahte, skupa auta, voz, avion...koke.
Meni jahta a drugovi i drugarice vama Jugo. Slicnosti sa ostalim vladarima gdje je partija vladala je sasvim slucajna. :D
Fudo387

#5214 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Dobro, sta je imao?

Evo npr. sta je Branko Mikulic ostavio djeci?
Nista, iz jednostavnog razloga jer je sistem kojim je gospodario propao.
Kako su oni 1945 oteli od drugih tako su 1991 drugi oteli od njih.
Kako god okrenes sve go bandit i lopov. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5215 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote: Nista, iz jednostavnog razloga jer je sistem kojim je gospodario propao.
Kao i ti sa Štilovkom :lol:
Fudo387

#5216 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote: Nista, iz jednostavnog razloga jer je sistem kojim je gospodario propao.
Kao i ti sa Štilovkom :lol:
Ni blizu. :D
madner

#5217 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:Ma premjesno je kada ljudi kritikuju bivsi sistem a njihova politicka opcija i ideologija nije nikad napravila 30% istog.

To je kao da Fudo mene kritikuje sto nisam procitao Kritiku svijesti na Njemackom, a zadnje stivo mu lektira.
Ali zasto svaka kritika onog sistema apriori znaci i podrsku trenutnom sistemu ili politickoj opciji/jama.
Nije svaka, samo kada se nema sekunde objektivnosti, onda je samo to motivacija.

Ko ovaj buduci Nobelovac koji za trenutnu situaciju ima 101 izgovor i objektivni problem, no ne moze prihvatiti da je isto tako bilo objektivnih okolnosti i izgovora 1945 ili 1965.

Mislim razumijem ja sve, za dosta ljudi je Jugoslavija = 1992-1995, samo ko cita bi morao moci napraviti razliku.
nosara

#5218 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

madner wrote: Mislim razumijem ja sve, za dosta ljudi je Jugoslavija = 1992-1995, samo ko cita bi morao moci napraviti razliku.
Ajoj... :lol:
Mis mekinjas

#5219 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Fudo387 wrote:
Ali to, obzirom da si vrhunski neupucen u cijelu diskusiju, nije nista bilo u vlasnistvu Josipa Broza. Nekim cudom, njegova djeca ni unuci nisu nista naslijedili.
Sta bi ti znalce nas vrli rekao ciji je to ideal? Mozemo se sloziti da nije komunisticki. Mozemo. Mozemo nastaviti sve to usporedjivati sa bilo cijim idealom. Bice dovoljno ako nadjes jos jedan takav primjer. :mrgreen:
detroit-mercy

#5220 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

zateznistub wrote:
detroit-mercy wrote: Nista, samo to konstantno vrijedjanje, kockaste glave, seljaci, nepismeni, i koji jos ne pridjevi. Realno, cemu uvrede ako se vec diskustuje na temi, i sto je interesanto svi vi jugonostlgicari konstantno posezete za istim, vidi mu glove.
Ja sa ovim nemam nikakvih problema. Vrlo dobro se sjećam ko i kad je pobjegao. Isto tako se sjećam moje reakcije na sve to kao i na te "prve".

Nekima je "prva" mnogo ranije od drugih...

A ovo kockasta glava i seljačina (ne u geografskom smislu, nego mentalnom) je itekako moj problem..."te gl0ve" danas pucaju u po' bijela dana, "te glvve" prolaze kroz crveno serbes i čekam kad će mene ili moje dijete zgnjaviti na ulici svojim ponašanjem, bacaju smeće gdje stignu...

Da ne nabrajam

E tih "desavanja" nije bilo u Jugi, a vi se upinjite koliko god hoćete u pokušaju prikazivanja dijametralno drugačijeg stanja...
Zbog cega meni isporucujes racun zato sto neko puca po Sarajevu, niti glasam, niti zivim tu, niti pucam. Ne razumijem, kako bilo ko, ko zivi vani ima uticaj na bilo kakav proces u BiH ali se istim ljudima redovno isporucjue racun za sve, od problema sa vodovodom do uredjenja drzave. Eto vani su sve seljaci, kockoglavi, nepismeni, sto povlaci za sobom da u u BH sve intelektualna elita ali nesto skripi oko vodovoda :mrgreen: .
detroit-mercy

#5221 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Mis mekinjas wrote:
Fudo387 wrote:
Ali to, obzirom da si vrhunski neupucen u cijelu diskusiju, nije nista bilo u vlasnistvu Josipa Broza. Nekim cudom, njegova djeca ni unuci nisu nista naslijedili.
Sta bi ti znalce nas vrli rekao ciji je to ideal? Mozemo se sloziti da nije komunisticki. Mozemo. Mozemo nastaviti sve to usporedjivati sa bilo cijim idealom. Bice dovoljno ako nadjes jos jedan takav primjer. :mrgreen:
Hoces reci nije sa sobom u mezar ponio. Tito je bio takav covjek, iskreno bolio ga je kurac za porodicom i za djecom. Zena imao po svuda, djece sa njima isto tako i sad mu to dodje ko neka vrlina. Zivio u raskosi i luksuzu al je kapalo po malo i raji pa je sve bilo ok.
detroit-mercy

#5222 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:

Nije svaka, samo kada se nema sekunde objektivnosti, onda je samo to motivacija.

Ko ovaj buduci Nobelovac koji za trenutnu situaciju ima 101 izgovor i objektivni problem, no ne moze prihvatiti da je isto tako bilo objektivnih okolnosti i izgovora 1945 ili 1965.

Mislim razumijem ja sve, za dosta ljudi je Jugoslavija = 1992-1995, samo ko cita bi morao moci napraviti razliku.
Naravno da za sve postoje objektivne okolnosti, ali tvrditi da je bila perfektna drzava blagostanja je maloumno. Jugoslavija je imala jako mnogo problema i bila je daleko od savrsene drzave, sreca pa je uspjela izvuci dosta toga iz tadasnjeg geopolitickog stanja ali koliko je bila ozbiljna pokazuje cinjenica kako brzo je nestala i na koji nacin.
nosara

#5223 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote: Hoces reci nije sa sobom u mezar ponio. Tito je bio takav covjek, iskreno bolio ga je kurac za porodicom i za djecom. Zena imao po svuda, djece sa njima isto tako i sad mu to dodje ko neka vrlina. Zivio u raskosi i luksuzu al je kapalo po malo i raji pa je sve bilo ok.
:lol:

Ti si to tako shvatio...? Ne guras prste u uticnicu, nadam se...!? :D
detroit-mercy

#5224 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Hoces reci nije sa sobom u mezar ponio. Tito je bio takav covjek, iskreno bolio ga je kurac za porodicom i za djecom. Zena imao po svuda, djece sa njima isto tako i sad mu to dodje ko neka vrlina. Zivio u raskosi i luksuzu al je kapalo po malo i raji pa je sve bilo ok.

Jesi ti onaj sto tvrdi da nas je Markovic uveo u blagostanje :mrgreen: sa 4 milijarde $ kredita. Od tebe se ionako ne ocekuje da napises ista smisleno.
nosara

#5225 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
nosara wrote:

Jesi ti onaj sto tvrdi da nas je Markovic uveo u blagostanje :mrgreen: sa 4 milijarde $ kredita. Od tebe se ionako ne ocekuje da napises ista smisleno.
Da, kad me tadašnji američki predsednik Džeordž Buš stariji zvao na razgovor, susreo sam se u Vašingtonu i s ondašnjim direktorom MMF-a Majklom Kamdesusom. Razgovarali smo sami, samo s prevodiocem, od deset sati uveče do četiri ujutro. Ja sam tada tačno znao šta želim.

On je s velikim zanimanjem saslušao moj program, prekidajući me brojnim pitanjima i potpitanjima, pri čemu sam mu rekao i šta očekujem od MMF-a. Na kraju je zaključio da u svojoj praksi još nije čuo tako konzistentan i hrabar projekat. ‘Potpisaću sve što tražite...’, rekao je doslovce. To je bio samo jedan od razgovora s MMF-om, ali svakako najvažniji.

Najveće čudo je bilo to što je samo mesec dana nakon usvajanja, reforma počela da daje rezultate.

Sa stranim partnerima je sklopljeno 555 ugovora, vrednih oko 600 miliona nemačkih maraka. U martu 1990. godine Marković je najavio stvaranje agencija za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo u okviru kojih će se odvijati prestrukturiranje privrede, potom osnivanje konsalting istraživačkih, inženjerskih i finansijsko-bankarskih institucija.

Do sredine marta 1990. godine u Jugoslaviji je 292.000 privatnika formiralo svoja preduzeća.

Izvršena je denominacija dinara od tadašnjih 10.000 na 1 konvertibilni dinar, ili 7 konvertibilnih dinara za 1 DM. Marković je izjavio da će stroga monetarna politika uravnotežiti federalni budžet koji je u BDP-u Jugoslavije učestvovao sa svega 7,5 odsto, dok je u 1988. godini iznosio 11,7 odsto BDP-a. Sivo devizno tržište je uništeno i za samo tri sedmice devizne rezerve Jugoslavije su povećane za 800 miliona dolara. U Vašingtonu su 28. februara Jugoslavija i Svetska banka potpisale ugovor kojim je Svetska banka odobrila Jugoslaviji kredit od 400 miliona dolara, namenjen novom investicionom ciklusu i prestrukturiranju spoljnog duga.

Dakle, preporod i 400 miliona, a ne 4 milijarde... Hajde malo o smislu, lopate ti...
Post Reply