Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#5201 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:„Zar Zemlju posteljom nismo učinili, i planine klinovima.“ (Qur'an: An-Naba 6-7)
treba da stoji "besikom" ne posteljom

أَلَمْ نَجْعَلِ الْأَرْضَ مِهَادًاِ
Alam najAAali alarda mihadan
Have We not made the earth as a cradle,

Mihadan je besika/cradle
فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ ۖ قَالُوا۟ كَيْفَ نُكَلِّمُ مَن كَانَ فِى ٱلْمَهْدِ صَبِيًّۭا
19:29. A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" - rekoše

zasto besika, dali se besika ljulja, da
Image

kako se planeta zemlja ljulja, ovaj video precizno pokaze kako zemlja ljulja tokom svog obilaska oko sunca
Image
Smrcak15

#5202 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Znam ja sta se kaze Smrle, zato te i pitam stalno jedno te isto :D

HCMX...ti spavaj na takvoj postelji, s klinovim, ja nesto ne bih :D

I opet - ljudi su znali kopati, i kopali su i prije 1500 godina (i puno ranije, za vasu informaciju ;)), a takodjer su imali i oci, pa da vide slicnosti i razlike onoga na povrsini, kao i onoga ispod povrsine zemlje.
A opisi su tacno u skladu s njihovim tadasnjim znanjem i poimanjem svega toga. ;)
reci mi da se salis, da su kopali ispod planine kilometre i kilometre :-)
Dope_Man

#5203 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Zar cemo opet na ovo isto? Prosli put je ignore upalio, tema je imala smisla i nije bilo ovih smaranja sa previse slika, a nimalo pameti, niti konzistencije u izjavama postavljaca. Uostalom, isto je prozvakano na drugoj temi.
Last edited by Dope_Man on 15/06/2017 14:30, edited 1 time in total.
Dozer

#5204 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrle, reci mi da se salis.... Zemlja se ljulja kao kolijevka?
Ljudi prije 1.500 godina nisu kopali kilometre pod zemljom?

S tobom komunicirati je isto kao s nekakvim djetetom od 12 godina, matere mi :D
Smrcak15

#5205 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrle, reci mi da se salis.... Zemlja se ljulja kao kolijevka?

S tobom komunicirati je isto kao s nekakvim djetetom od 12 godina, matere mi :D
pogledaj video pa onda pricaj
Smrle, reci mi da se salis.... Zemlja se ljulja kao kolijevka?
kilometre u dubinu junace, jesi l iti svjestan sta pises, prvo korjen planine se proteze u dubinu desetine kilometara

pa kako ce to kopanjem otkriti?
Dozer

#5206 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Gdje se u Kur'anu spominju kilometri? :D (Da li je Kur'an uopste znao za tu mjeru? :D)

Shvati nesto - ti danas, skoro 1.500 godina od nastanka Kur'ana, objasnjavas stvari iz njega koristeci danasnju terminologiju i naucne dokaze, a koja/koji uopste ne postoje u Kur'anu.

Kontas li uopste o cemu ti se prica?

"Korijen" planine, a kojeg Kur'an uopste ne spominje kao "korijen", vizuelno je vidljiv vec i nakon 100-injak metara. Ti zaista mislis da ljudi tada nisu kopali 100-200-500m pod zemlju trazeci zlato, koje je i tada bilo vrlo cijenjen metal?

Pa, crni Smrle, Egipcani su, i to 2000+ godina prije Kur'ana, imali rudnike zlata :lol: :lol: :lol:
Kopali ljudi po par stotina metara u zemlju. Njihove grobnice ulaze pod zemlju po nekoliko stotina metara, bolan ne bio.. Skokni malo do Egipta i pogledaj sve to. :roll:

Ah, pardon... Zaboravio sam da svijet za tebe postoji od nastanka Kur'ana :D
Smrcak15

#5207 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Gdje se u Kur'anu spominju kilometri? :D (Da li je Kur'an uopste znao za tu mjeru? :D)

Shvati nesto - ti danas, skoro 1.500 godina od nastanka Kur'ana, objasnjavas stvari iz njega koristeci danasnju terminologiju i naucne dokaze, a koja/koji uopste ne postoje u Kur'anu.

"Korijen" planine, a kojeg Kur'an uopste ne spominje kao "korijen", vizuelno je vidljiv vec i nakon 100-injak metara. Ti zaista mislis da ljudi tada nisu kopali 100-200-500m pod zemlju trazeci zlato, koje je i tada bilo vrlo cijenjen metal?

Pa, crni Smrle, Egipcani su, i to 2000+ godina prije Kur'ana, imali rudnike zlata :lol: :lol: :lol:
Kopali ljudi po par stotina metara u zemlju. Njihove grobnice ulaze pod zemlju po nekoliko stotina metara, bolan ne bio.. Skokni malo do Egipta i pogledaj sve to. :roll:

Ah, pardon... Zaboravio sam da svijet za tebe postoji od nastanka Kur'ana :D
Gdje se u Kur'anu spominju kilometri?
nigdje, i ta informacija nema u Kuranu da je korjen vise desetina kilometara ispod zemlje, to je nauka otkrila velicinu korjen
ti nekontas druze u tome je problem
"Korijen" planine, a kojeg Kur'an uopste ne spominje kao "korijen", vizuelno je vidljiv vec i nakon 100-injak metara.
kako je vidljiv, sa koje strane kad se kopa, sa vrha planine, sa strane?

a evo i da je vidljiv, nebi opet znali da je to korjen jer da bi znao da je to korjen morao bi ga vidjeti cijelog

jer evo da se dokopaju do korjena opet bi kontali , samo promjena tla nista vise, a nikakav korjen im nebi padao na pamet.
Dozer

#5208 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Nemoj se uvrijediti, ali ti bas k'o mutav...
Zapeo si za korijen, a "korijen" se nigdje ne spominje u Kur'anu, bas kao ni "kilometri", kao ni da je nesto (planina) "zabijeno" kao klin...

Kad sve ovo znamo i vidimo, a i znamo i vidimo, zapitas li se bar jednu jedinu sekundu - o cemu ti, zapravo, pricas?

Ako ne znas, evo o cemu - Lomis se da jedan bajkoviti opis iz Kur'an opravdas i prikazes kao 100% tacan i kao nesto sto je, kao, jos u Kur'anu davno objasnjeno i pokazano, tj. kao dokaz nekakvih Kur'anskih cuda i sveznanja.

A istovremeno uopste ne kontas da se samo provaljujes i da danasnjim saznanjima i znanjima pokusavas objasniti nesto sto su ljudi jos onda mogli vidjeti golim oko, a zatim opisali na sebi tada svojstven nacin, pri cemu nisu imali pojma zasto je to sto vide tako kako jeste.

Sve u svemu, ovo sto ti laprdas ne jedna totalna nebuloza.
Smrcak15

#5209 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Nemoj se uvrijediti, ali ti bas k'o mutav...
Zapeo si za korijen, a "korijen" se nigdje ne spominje u Kur'anu, bas kao ni "kilometri", kao ni da je nesto (planina) "zabijeno" kao klin...

Kad sve ovo znamo i vidimo, a i znamo i vidimo, zapitas li se bar jednu jedinu sekundu - o cemu ti, zapravo, pricas?

Ako ne znas, evo o cemu - Lomis se da jedan bajkoviti opis iz Kur'an opravdas i prikazes kao 100% tacan i kao nesto sto je, kao, jos u Kur'anu davno objasnjeno i pokazano, tj. kao dokaz nekakvih Kur'anskih cuda i sveznanja.

A istovremeno uopste ne kontas da se samo provaljujes i da danasnjim saznanjima i znanjima pokusavas objasniti nesto sto su ljudi jos onda mogli vidjeti golim oko, a zatim opisali na sebi tada svojstven nacin, pri cemu nisu imali pojma zasto je to sto vide tako kako jeste.

Sve u svemu, ovo sto ti laprdas ne jedna totalna nebuloza.
bas se vidi ucmalost razuma,

kaze ti Kuran planina je = KLin, nesto sto se zabija u zemlju, dok korjen isto tako raste ispod planine, pa izgleda isto kao klina koji ide dublje i dublje kako tektonske ploce se sudaraju.

kaze ti isto tako
sidra razbacana po zemlji da se zemljina kora ustabili
Dozer

#5210 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Tacno tako - kaze da je planina = klin, nesto sto se zabije.

E pa, planina nije = klin, i nije se nigdje zabila, nego je donji dio nastao identicno kao i gornji - tektonskim pomjeranjem, tj. sudaranjem tektonskih ploca, pri cemu se jedna izdize iznad druge, koja se podvlaci pod prvu.

I tako nastaje i gornji i donji dio tog tvog Kur'anskog klina.

I ovo je samo 1 od nacina na koji nastaju planine. Imamo mi tu i neke vulkane, i svasta nesto. Sta kaze Kur'an o vulkanima?
Dakle - lupas gluposti.
Smrcak15

#5211 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Tacno tako - kaze da je planina = klin, nesto sto se zabije.

E pa, planina nije = klin, i nije se nigdje zabila, nego je donji dio nastao identicno kao i gornji - tektonskim pomjeranjem, tj. sudaranjem tektonskih ploca, pri cemu se jedna izdize iznad druge, koja se podvlaci pod prvu.

I ovo je samo 1 od nacina na koji nastaju planine. Imamo mi tu i neke vulkane, i svasta nesto. Sta kaze Kur'an o vulkanima?
Dakle - lupas gluposti.
pobogu si brate pa jel ito stvarno mislis da je Bog uzeo u ruku planinu i zabijao u zemlju kao klinove :lol:

nije klin, pa sto onda tektonskim plocama korjen ili klin ide sve dublje i dublje, kako gornji sloj raste tako i donji.
Image
Image
Dozer

#5212 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Jesi ti fakat mentalno ogranicen....? :roll:
Smrcak15 wrote:nije klin, pa sto onda tektonskim plocama korjen ili klin ide sve dublje i dublje, kako gornji sloj raste tako i donji.
Dozer wrote: E pa, planina nije = klin, i nije se nigdje zabila, nego je donji dio nastao identicno kao i gornji - tektonskim pomjeranjem, tj. sudaranjem tektonskih ploca, pri cemu se jedna izdize iznad druge, koja se podvlaci pod prvu.

Sta Kur'an kaze o vulkanima?
r_faruk

#5213 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

samo bih da napomenem da ga treba ignorisati...
ne znam sta je citirao hard core, njega sam stavio na ignore jer trola isto kao i smrle pa ga vise i ne citam...
cini mi se da je i ovdje prisutan ovaj muslimanski lobi :) da neko od ateista ovo radi na temama o vjeri bio bi davno banovan...
HardcoreMX

#5214 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote:
HardcoreMX wrote:„Zar Zemlju posteljom nismo učinili, i planine klinovima.“ (Qur'an: An-Naba 6-7)
treba da stoji "besikom" ne posteljom

أَلَمْ نَجْعَلِ الْأَرْضَ مِهَادًاِ
Alam najAAali alarda mihadan
Have We not made the earth as a cradle,

Mihadan je besika/cradle
فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ ۖ قَالُوا۟ كَيْفَ نُكَلِّمُ مَن كَانَ فِى ٱلْمَهْدِ صَبِيًّۭا
19:29. A ona im na njega pokaza. "Kako da govorimo djetetu u bešici?" - rekoše
....
Točnije mehd مهد je kolijevka/cradle na engleskom. To jeste kolijevka,npr. u prodavnici se može naći na مهد لدمية (kolijevka za lutke)..Korkut i Mlivo su u svojim prevodima jednako preveli tu riječ, a kad citiraš onda moraš navesti kako je i navedeno. Na engleskom pored cradle ima i drugih prevoda. No, akcenat je bio na ajetu 7 "..i planine klinovima" jer te je kolega forumaš pitao gdje stoji ta riječ u Qur'anu..
aurora313

#5215 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

"Ja u klin, ti u ploču..."
Smrcak15

#5216 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Jesi ti fakat mentalno ogranicen....? :roll:
Smrcak15 wrote:nije klin, pa sto onda tektonskim plocama korjen ili klin ide sve dublje i dublje, kako gornji sloj raste tako i donji.
Dozer wrote: E pa, planina nije = klin, i nije se nigdje zabila, nego je donji dio nastao identicno kao i gornji - tektonskim pomjeranjem, tj. sudaranjem tektonskih ploca, pri cemu se jedna izdize iznad druge, koja se podvlaci pod prvu.

Sta Kur'an kaze o vulkanima?
kaze da ce se zestoko aktivirati pred smak svijeta.
HardcoreMX

#5217 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

r_faruk wrote:samo bih da napomenem da ga treba ignorisati...
ne znam sta je citirao hard core, njega sam stavio na ignore jer trola isto kao i smrle pa ga vise i ne citam...
cini mi se da je i ovdje prisutan ovaj muslimanski lobi :) da neko od ateista ovo radi na temama o vjeri bio bi davno banovan...
Kako znaš da 'trolam' ako si me ignorisao?! :lol: Ma znam ja da ti viriš, ali složio bih se da bi Smrčak detaljnije stvari iz Qur'ana trebao ostaviti za threadova i namijenjenih u tu svrhu ili neki novi....ovdje i nako nemate nikakvu priču niti dokaza....
Edouard

#5218 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Usual_Suspect wrote:
Edouard wrote:
Oko moje lijepo kako bi ti ono rek'o.
Provališ takvu besmislicu:
...te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji prakticira neku religiju.
radi koje te ja upozorim na činjenicu da je sam utemeljitelj važeće naučne teorije o nasatanku svemira, Big-Bang-a, bio, ne bilo kakvi "praktikant neke religije", već pravi katolički svećenik i ujedno astronom i matematičar, Georges Lemaitre, kojemu je zadatak ne samo prakticirati, već i naučavati vjerske istine.
Dakle, ti važno tvrdiš kako se taj čovjek ne može zvati naučnikom, halllooo, kako to nazvati nego evidentnim brukanjem i arogancijom?, ako još priznaš Aristotelovu logiku, za kojeg si ovdje nedavno provalio da je velika budaletina.
I onda, umjesto da pošteno priznaš da si provalio besmislicu, skrećeš s biti stvari, i u već poznatom stilu zamjenjuješ teze meni postavljajući pitanje kakve veze ima to što je Lemaitre bio svećenik s onime da je utemeljitelj Big-Banga, kao da sam ja o toj vezi nešto i tvrdio,
i k tome mene još prozivati i optuživati za uvrede i nanesene duševne boli.
Oprosti, nisam znao da si pored ostalog i tako senzibilna dušica.
Aha dobro je napredujemo, dakle ostaje ta teza, ne skrećem ja od ničega ti si postavio masu pitanja, nakon što si shvatio da si se provalio sa pitanjem u vezi kvantne fizike i na kojem faksu se uče te 'besmislice' pa sam te uputio da ispitaš te fenomene.
A za duševne boli se ne brini, to ja više sarkastično udaram na vašu 'vjerničku dobrotu i iskrenost', mislio sam da je dovoljan smajli da razumiješ no nema veze. :lol:
Da se vratimo mi na naučnike i religiju, nije to nikakva provala, to je činjenica, mislim da ti izvlačiš 'implikaciju' kada sam ja napisao "...te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji prakticira neku religiju", da to znači da to spriječava vjernika da se bavi naukom, pa spomnješ Lemaitre-a.Ne prijatelju, to ne spriječava, kao što religija ne spriječava vjernika da pobije 100 ljudi bombom.Takvi ljudi imaju duple standarde i nisu intelektualno iskreni, pa tako i sam Lemaitre. Naukom se ne može doći do Boga ni pod razno, a njihov direktni okršaj nastaje modernom kozmologijom, iako u vrijeme Lemaitre-a kozmologija je bila na nižem nivou.Ako vjernik sa jedne strane kaže da je Bog stvorio Svemir, a naučnik sa druge strane prezentuje sasvim solidan matematički 'model' koji objašnjava nastanak svemira bez boga, logično je da se bog ostavi po strani kao bespotrebna dodatna varijabla, bez obzira što ti matematički modeli danas nisu potkrijepljeni dokazima.Ono što je bitno je to što je moguće napraviti takav model.Posmatrati religiju(pogotovo one koje imaju svete zapise) kroz prizmu nauke je jedino ispravno, jer religija se diretkno upliće u kozmološka pitanja, i kao takve predstavlja neki vid 'teorije'.
Dakle, prijatelju znam ja vrlo dobro da su mnogi naučnici bili vjernici i dali doprinos, nema potrebe da mi nabrajaš Lemaitre-a i slično, možeš ti i vjerovati i razbijati atome, ali si neiskren, selektivno pristupaš određenim pitanjima a to nije dobro, bar što se nauke tiče :D Ali moje mišljenje je tu da je 'god of the gaps' uglavnom krivac za takva razmišljanja, zato danas ima mnogo manje Lemaitre-a, i sve će ih manje biti kako se 'god of the gaps' steže lagano, što je očit trend bar što se tiče fizičara.
( oh i da, ponavljam, aristotel je stvarno bio budaletina, njegova filozofija nije nigdje nikog dovela, mada imatu recimo korisnih stvari, da postoje samo 5 elemenata zemlja zrak voda vatra eter, tu je stvarno ubo da ne govorim o kretanju,.itd......A sad kakav je bio metafizičar u to neću ulaziti, tu nek mu hvalospjeve daju,Nikad te filozofija neće dovesti bliže istini, zato danas i kaska stoljećima za recimo fizikom koja se bavi pravim pitanjima, dok filozofi raspravljaju što reko Feynman, da li, kada vidimo biftek, ustvari vidimo objekat ili samo svjetlost, pitanje sa kojim obična osoba nema nikakvih problema.
A ti pomislio da sam se ja stvarno zabrinuo za tvoje duševne boli?
I ne izvlačim ja iz tvoje provale nikakvu 'implikaciju', ti si jasno i jednoznačno napisao što si napisao; ne da se ne može baviti, već da se ne može nazvati.
A kako bi branio neobranjivo, ti iz naučne sfere prelaziš u neke druge, pa Lemaitre-u imputiraš neiskrenost. Onda si mogo lijepo napisati "...te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji nije iskren" No, zanimljivo je znati i postavlja se pitanje kako to iskrenost utječe na rezultate naučnog istraživanja.
Međutim tema je ipak ateizam, a ne nauka s kojom ateizam, istini za volju, nema nikakve veze,
Obzirom da te stalno svrbi moja ranija opservacija tvoje tvrdnje koju ne želiš ili ne možeš objasniti postavit ću je ponovo:
Usual_Suspect wrote:
Samo recimo činjenica da "nešto može nastati iz ničega" i da jedna stvar može biti na više mjesta u isto vrijeme u kvantnoj mehanici...
i, u vezi s tom tvojom "činjenicom" citirat ću, ne ni jednog teologa, već Tysona, ali ne onog koji je odgrizao komad uha Holyfieldu, već onog kojeg rado citiraju ateisti, Neil deGrasse-a:
“Ako za nešto vrijede zakoni fizike onda to ne može biti ništa.”
skupljac_zeljeza

#5219 Re: Ateizam

Post by skupljac_zeljeza »

HardcoreMX wrote: Kako znaš da 'trolam' ako si me ignorisao?!
Brate, manje polemiši, a više dovi dok je još ramazana. :mrgreen: Ne znaš ti koja dova će se primiti i ne štedi. :wink:
Hafiz Suhaib Webb: Kako sam od člana ulične bande postao hafiz Kur'ana?

Nekoliko godina nakon završetka hifza, sjedio sam s šejhom Abdurrahmanom kada mi reče nešto što me je duboko potreslo. „Znaš, posmatrao sam te na pijaci. Bio si tako razuzdan. Glumio si ‘facu’. Ali u tebi sam vidio i dobrog. Bio si ljubazan i postavljao si pitanja. Zato sam dovio Allahu da te uputi, i to svaki put kad bih te vidio. Dovio sam za tebe, i prije nego što si ti pričao sa mnom!“

Ne smijemo zaboraviti snagu dove; ne smijemo zaboraviti da je Allah kadar da promijeni srca i stanja ljudi. Često smo čuli za dovu našeg voljenog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, kojom moli da islam ojača s jednim od dvojice Omera (Omerom ibn el-Hattabom ili Omerom ibn Hišamom – Ebu Džehlom).
HardcoreMX

#5220 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

skupljac_zeljeza wrote: Brate, manje polemiši, a više dovi dok je još ramazana. :mrgreen: Ne znaš ti koja dova će se primiti i ne štedi. :wink:
pa ti polemišeš mnogo više i malo si 'amo malo si tamo, tko bi rekao da si ti 'r_f' :-D
Last edited by HardcoreMX on 18/06/2017 14:16, edited 1 time in total.
Dope_Man

#5221 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043

everyday we stray further from god :lol: :lol: :lol:
raoul duke

#5222 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Dope_Man wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043

Ovo je stvarno dobar potez za Islam, jer reforme su neophodne..

Medjutim "umjerenim" muslimanima ce ovi biti veci trn u oku nego mi kjafiri :-)

Licemjerstvo..
Dope_Man

#5223 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Pa dobro.. 1500 godina nakon osnivanja red bi bio da krenu i kakve reforme :D

Naravno da ce najveci problem biti ''umjereni'' kojima je ovo neprihvatljivo.
raoul duke

#5224 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Ali pazi top komentar, "Nije to pravi Islam" :lol:

Dobro su napravili distinkciju izmedju umjerenog i radikalnog muslimanstva, ali ovo pokazuje koliko su njihovi stavovi zapravo slicni ..
chupacabra

#5225 Re: Ateizam

Post by chupacabra »

raoul duke wrote:
Dope_Man wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/u-be ... /170617043

Ovo je stvarno dobar potez za Islam, jer reforme su neophodne..

Medjutim "umjerenim" muslimanima ce ovi biti veci trn u oku nego mi kjafiri :-)

Licemjerstvo..
Takozvani "umjereni" muslimani su najveći licemjeri. Žive i uživaju u blagodatima sekularne demokratije a pozivaju se na blasfemiju kada žena stoji da klanja pored muškarca. A dva ženska svjedoka za jednog muškog, pokrivanje žena da se mužjaku ne bi dizao, stavljanje žena u zadnji red da im napaljeni mužjak ne bi gledao u guzicu, odvajanje curica od dječaka u vjerskim školama, poligamija, zabrana ženi na dženazu da mater slučajno ne pusti suzu za svojim djetetom.... je ok. Ako se boriš protiv ovih vrijednosti, onda si islamofob u očima "umjerenih" muslimana. Ovi pravi konzervativni bar nisu licemjerni jer rade na tome da ukinu demokratiju i uspostave šerijat, gdje bi ovim "bogohulnicima" iz Berlina radila sablja iza vrata.
Post Reply