Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Lopov-eliminator

#5201 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Mohamad Sissoko wrote:
Edouard wrote:
Opovrgava mišljenje da majmuni znaju što je visoki napon i da se mogu bez problema igrati s njime.
Ne možeš ti razumom protiv želje da neki budu životinje odnosno majmunovi rođaci. :D
Ko o čemu vas dvojica o razumu, a opet vam vaš tzv. razum ne dozvoljava da odgovarate na jednostavna pitanja u 21. vijeku.
Mohamad Sissoko

#5202 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

Ti si to nešto pogriješio, morala nema bez Boga.
Kad nema Boga sve je dozvoljeno, biraš sam ili grupica oko tebe šta ti je po želji.
skupljac_zeljeza

#5203 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Mohamad Sissoko wrote:Ti si to nešto pogriješio, morala nema bez Boga.
Kad nema Boga sve je dozvoljeno, biraš sam ili grupica oko tebe šta ti je po želji.
Uvijek se bilo lahko opravdati pred sopstvenom savješću ako mi je to cilj, a i pred drugim ljudima uspiju nekada Filota i Karkin, ali kako pred Bogom?
GAU8

#5204 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Morala i nemorala ima sa ili bez boga.
Kome treba bog da bi bio moralan, neka se zapita malo o svom stanju :-) :-) :-) :-)
Lopov-eliminator

#5205 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Vidiš, pretpostavljaš da je tzv. moral s Bogom efikasniji od morala bez Boga. Fino sam ti iskopirao svoj post (iako isti nije bio mnogo ranije postavljen a učestvovao si aktivno u raspravi) u kojem upravo govorim o rupama u toj tvrdnji, ali si pobjegao od toga i nisi ništa smio odgovoriti, isto kao što na pitanje o onim razlikama još nisi odgovorio.

Zanimljivo da 99% ovih gorljivih vjernika s ove teme na stvari koje idu na to da pogode ''u sridu'' izbjegavaju odgovoriti.
Mohamad Sissoko

#5206 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote:
Kome treba bog da bi bio moralan, neka se zapita malo o svom stanju :-) :-) :-) :-)
Moralnost ljudskih bića je rezultat Boga, formirano kroz istoriju.
To što danas ljudima ne treba Bog za moralnost je rezultat njihove volje da istog negiraju, ali temelj te apsolutne moralnosti je Bog.
Nestankom Boga nestaje temelj moralnosti, kako rekoh onda je sve relativno i podređeno volji pojedinca, grupe ili društva, ono šta izglasamo na izborima. :lol:
5 0 5

#5207 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

GAU8 wrote:
upravo tako. za kolegu mohamada i onima sa takvim stavom, mislim da je dobro sto su vjernici, i za dobro svih trebaju ostati vjernici. ko zna sta bi izabrao i sta bi mu bilo po zelji da se ne boji boga.
Mohamad Sissoko

#5208 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:[
upravo tako. za kolegu mohamada i onima sa takvim stavom, mislim da je dobro sto su vjernici, i za dobro svih trebaju ostati vjernici. ko zna sta bi izabrao i sta bi mu bilo po zelji da se ne boji boga.
Zahvali se Uzvišenom što znaš sta je moralno, inače bi bio obična životnja što mnogi ateisti vidim rado bi da budu. :izet:
GAU8

#5209 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Mohamad Sissoko wrote:
GAU8 wrote:
Moralnost ljudskih bića je rezultat Boga, formirano kroz istoriju.
To što danas ljudima ne treba Bog za moralnost je rezultat njihove volje da istog negiraju, ali temelj te apsolutne moralnosti je Bog.
Nestankom Boga nestaje temelj moralnosti, kako rekoh onda je sve relativno i podređeno volji pojedinca, grupe ili društva, ono šta izglasamo na izborima. :lol:
Ja odustajem :roll: :run:
5 0 5

#5210 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Mohamad Sissoko wrote: Zahvali se Uzvišenom što znaš sta je moralno, inače bi bio obična životnja što mnogi ateisti vidim rado bi da budu. :izet:
burazeru, ti si napisao: "Kad nema Boga sve je dozvoljeno, biraš sam ili grupica oko tebe šta ti je po želji." sto znaci da bi tebi sve bilo dozvoljeno da "nema" boga. to sam zakljucio iz tvojeg pisanja. jesam li ukrivu? evo, za mene ga nema, pa ne da ne radim "sve sto mi je volja", nego mi volja nikada nije ni bila da nekoga pokradem, porobim, silujem ili ubijem. koji je to bog nametnuo moralne norme? tvoj bog prije hiljadu i po godina? neki bog prije njega? ili neki jos prije? koji god da je bio i tebi autoritet, dobro je da je tako. jer bi ti (ocito) moglo svasta "biti po zelji", kao sto si sam rekao.

nemoj sada da ulazimo u raspravu oko nekih moralnih normi koje je "bog" postavio, a kojih se doslovno pridrzavaju oni koji toliko vjeruju u boga, da su u stanju (valjda) zbog njega i svoj (jedini bioloski, najvjerovatnije i jedini jedini) zivot zavrsiti. a prije nego sto "sehide" slijede doslovno, kako je zapisano, moralne norme tvoga boga. i rade sve ono sto sam gore napisao, a sto meni nikada nije palo na pamet. i ko bi ih krivio. oni su izabrali "moralne norme" iz knjige koju tumace do•slo•vno. ali to je sad druga prica, i bolje ti je da ne ides tamo, jer te mogu potopiti primjerima doslovnih tumaca tvoje vjere i moralnih normi. jedna je stvar sto vjernici izjednacuju moral sa bogom, a druga je stvar da je izmedjuostalih religija najcesce bila motivacija (ili izgovor, kako hoces) za uzasne stvari kroz koje je humanizam prosao kroz istoriju.
Mohamad Sissoko

#5211 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Zahvali se Uzvišenom što znaš sta je moralno, inače bi bio obična životnja što mnogi ateisti vidim rado bi da budu. :izet:
burazeru, ti si napisao: "Kad nema Boga sve je dozvoljeno, biraš sam ili grupica oko tebe šta ti je po želji." sto znaci da bi tebi sve bilo dozvoljeno da "nema" boga. to sam zakljucio iz tvojeg pisanja.
Pogrešno si zaključio.
Ne bi mi bilo dozvoljeno jer nas je Bog kreirao sa ugrađenim moralnim kompasom. Zato su i ateisti moralne osobe i nerjetko više moralne od nekog ko je vjernik. Ljudi svuda na svijetu imaju iste temeljne moralne standarde. Još niko nije našao da je izvor moralnosti van Boga, kao što nauka ne može odrediti da li je nešto moralno ili ne. Priroda i prirodni procesi ne mogu kreirat moralnost.

"..you are right in speaking of the moral fundations of science, but you can not turn around and speak of scientific fundations of morality, every attempt to reduce ethics to scientific formula must fail" - Einstein.

5 0 5 wrote: jer bi ti (ocito) moglo svasta "biti po zelji", kao sto si sam rekao.
Izričito negiram da sam to rekao i mislio!
Ja nisam govorio u svoje ime, niti sam rekao da će meni biti po želji. To su jeftina podmetanja, govorio sam o opštem kretanju moralnosti koja bi mogla kod ljudi a i ne mora da se desi. Opet si pogrešno zaključio.
Last edited by Mohamad Sissoko on 23/12/2014 17:42, edited 1 time in total.
5 0 5

#5212 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Mohamad Sissoko wrote: Pogrešno si zaključio.
Ne bi mi bilo dozvoljeno jer nas je Bog kreirao sa ugrađenim moralnim kompasom. Zato su i ateisti moralne osobe i nerjetko više moralne od nekog ko je vjernik. Ljudi svuda na svijetu imaju iste temeljne moralne standarde. Još niko nije našao da je izvor moralnosti van Boga, kao što nauka ne može odrediti da li je nešto moralno ili ne. Priroda i prirodni procesi ne mogu kreirat moralnost.

"..you are right in speaking of the moral fundations of science, but you can not turn around and speak of scientific fundations of morality, every attempt to reduce ethics to scientific formula must fail" - Einstein.
:thumbup: super. sve si rekao. bog ugradio. a mozda i nije. whatever shakes your boat.
Leo_alfa

#5213 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Mohamad Sissoko wrote: Moralnost ljudskih bića je rezultat Boga, formirano kroz istoriju.
Postoje tvrdnje koje se mogu poduprijeti nekim argumentima, bilo da su ispravne ili ne. A evo izgleda da postoje i tvrdnje za koje ne postoje nikakvi argumenti, pa makar bili i izmisljeni. Jedna od tih je i ova na koju odgovaram. Ovdje jednostavno nista od navedenog nije tacno.
Sam bog, kako ga predstavljaju religije nije nikakav proces da bi mogao imati rezultat. Tako da raspravljati tim putem nema nikakvog smisla. Posebno je pogresno naglasavati kako je taj rezultat formiran kroz historiju. Kako sam vec napisao, u raspravi boga ne tretiramo kao proces, nego pricamo o ideji koja govori da on postoji. Upravo kroz historiju ne nalazimo niti jedan dokaz o postojanju boga, ne nalazimo nisto sto bi uopste nagovijestilo da ta ideja ima smisla, niti da se ta tvrdnja moze ozbiljno izucavati. Te ideje mozemo naci samo u svetim knjigama koje opet s naucnog stanovista o dokazivanju tvrdnje da li bog postoji ili ne nemaju nikakvu vrijednost. Drugim rijecima prodaju maglu svakome ko povjeruje u te price. Vezati moral koji oblikuje ljudsko drustvo uz boga je takodje pogresno, jer pricamo o ideji koja kaze da bog postoji, a ne o samom bicu za koje ne mozemo ni tvrditi da postoji, jer nema nikakvog smisla, osnovne za to, dokaza itd. vracamo se na pocetak. Uzimanjem te ideje za istinu dolazimo do onoga sto zaista utice na oblikovanje naseg drustvo, a to su ljudska ubjedjenja. I zaista ta ubjedjenja su gradila i oblikovala kulture, moral, drustva. Ali sam bog s tim nema nikakve veze, nego mi sami. Danas se mozemo osloboditi okova dogmatskog razmisljanja i unaprijediti sve aspekte drustva oslanjajuci se na razum, a ne na onome sto je odvojeno od razuma.
Jako je pogresno pripisivati bilo kakve moralne vrijednosti sistemima koji su se pokazali kao nesto sto je izvor za najvece zlocine covjecanstva, a to su religije. Nasilje koje se desavalo i koje se jos uvijek desava upravo zbog religijskog tumacenja mnogih stvari, je pokazatelj koliko su ti sistemi pogubni za kompletan ljudski rod.
Mohamad Sissoko

#5214 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

:-)
Bog i religije nisu isto, te sve religije nisu iste. U startu praviš grešku da bi ti pisanje imalo smisla. Generalizuješ da bi ti argument imao smisla. Amiši su religiozni i nisu izvor zla na ovom svijetu kako ti pokušavaš religijama spočitat, većina ljudi na svijetu je religiozna ili samo vjeruje u Boga a istovremeno je i miroljubiva.

Prirodni procesi ne mogu kreirat moralnost, niti nauka koja ih izučava može odlučit šta je moralno a šta ne.
Da prirodni procesi mogu kreirat moralnost nauka bi mogla odlučit šta je moralno a šta ne jer ona iste proučava i opisuje.
Rekao sam svoje, živ bio. :thumbup:
Leo_alfa

#5215 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Mohamad Sissoko wrote::-)
Bog i religije nisu isto. U startu praviš grešku da bi ti pisanje imalo smisla.

Prirodni procesi ne mogu kreirat moralnost, niti nauka koja ih izučava može odlučit šta je moralno a šta ne.
Da prirodni procesi mogu kreirat moralnost nauka bi mogla odlučit šta je moralno a šta ne jer ona iste proučava i opisuje.
Pa naravno da nisu isto, za razliku od boga religije postoje i mogu uticati na ljude. Postojanje boga ne mozemo ni dokazati da bi razumno postavili tvrdnju kako je bilo sta rezultat boga (sto samo po sebi nema smisla jer se bog ne tumaci kao proces, vec napisano). Prirodni procesi ni nauka i ne kreiraju moralnost. Ova tvrdnja nije uopste povezana sa prethodnim pisanjem, uopste.
NIN

#5216 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:Opovrgava mišljenje da majmuni znaju što je visoki napon i da se mogu bez problema igrati s njime.
Nisam te pitao sta opovrgava nego sam se nadovezao na tvoj post.

I kako boga ti nema veze s moralom? Je li moralno povrijedjenom covjeku pomoci? Ako si uopste pogledao ovaj video u njemu se vidi kako jedan majmun pomaze drugom, tj spasava ga. Dakle, indikativno je da je porijeklo morala prirodno i iz prirode, da ne pisem o tome kako je zapravo nasa vrsta prezivjela milione godina prije pojave abrahamskih religija ili je, pak, to da majmuni imaju neku svoju boziju religiju koju nismo jos uvijek primjetili. Vjerovatno je ovo drugo, jelde... :lol:
Mohamad Sissoko

#5217 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Leo_alfa wrote:

tvrdnju kako je bilo sta rezultat boga (sto samo po sebi nema smisla jer se bog ne tumaci kao proces, vec napisano).
Ovaj svijet postoji i razumno je tvrditi da ga je neko napravio, kao kad ugledaš motor od aviona i odmah zaključiš da ima svog dizajnera odnosno kreatora a ne da je rezultat nekog nasumičnog slijepog procesa.
Odoh, pozdrav.
NIN

#5218 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Mohamad Sissoko wrote:Ovaj svijet postoji i razumno je tvrditi da ga je neko napravio, kao kad ugledaš motor od aviona i odmah zaključiš da ima svog dizajnera odnosno kreatora a ne da je rezultat nekog nasumičnog slijepog procesa.
Odoh, pozdrav.
Evo ga, Harun Yahia! :lol:
NIN

#5219 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Mohamad Sissoko wrote:Moralnost ljudskih bića je rezultat Boga, formirano kroz istoriju.
If the only thing keeping a person decent, is the expectation of divine reward, then, brother, that person is a piece of shit. :wink:
Mohamad Sissoko

#5220 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

NIN wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Moralnost ljudskih bića je rezultat Boga, formirano kroz istoriju.
If the only thing keeping a person decent, is the expectation of divine reward, then, brother, that person is a piece of shit. :wink:
Ono postalo moderator na forumu pa malo malo indirektno vrijeđa ljude., ljubi ga majka.
Da ne govorim o podmetanjima i izvrtanjima rečenog kako bi ispao da je upravu.
Naučno pismena :) osoba sa puno smajlija kao argument.Baš nisko padneš često. :oops:
Leo_alfa

#5221 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Mohamad Sissoko wrote:
Leo_alfa wrote:

tvrdnju kako je bilo sta rezultat boga (sto samo po sebi nema smisla jer se bog ne tumaci kao proces, vec napisano).
Ovaj svijet postoji i razumno je tvrditi da ga je neko napravio, kao kad ugledaš motor od aviona i odmah zaključiš da ima svog dizajnera odnosno kreatora a ne da je rezultat nekog nasumičnog slijepog procesa.
Odoh, pozdrav.
Da je neko napravio ovaj svijet je u stvari nerazumno tvrditi. Da bi bilo razumno mora imati smislen i opravdan razlog, sto izostaje tvrdnji o samom postojanju boga i njegovom stvaranju svega.
Motor ne nastaje kao kao proces evolucije. Glava motora se moze praviti na sasvim drugoj lokaciji u odnosu na lokaciju gdje se mogu praviti klipovi motora, remenovi itd. Zivi organizam se razvija u jednoj cjelini. Upravo zbog toga sto se radi o procesu razvoja mozemo primjetiti da nismo oduvijek bili ovakvi kakvi smo, tako da nema nikakve logike usporedjivati nas sa masinama. Danasnje moderne masine su napravljene na znanjima koja su obikovale sve prethodne masine. Ali ni jedna masina nema svog predaka kao sto to imaju ziva bica. Kada pogledamo bilo koju masinu mozemo reci da je napravljena. Njen razvoj zavisi samo od proizvodjaca koji koristi svoja znanja kako bi je napravio. Kad pogledamo neko zivo bice mozemo reci da je rodjeno, gdje gubimo ulogu bilo kakvog kreatora, nego se zadrzavamo na procesu. Pa izucavamo kako je rodjeno, sta se tu desava itd. Tako da su ti procesi toliko razliciti da su neusporedivi, tehnoloski razvoj masine i evolucija.
Usporedba nema smisla.
drug_profi

#5222 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Rekoh ranije, kao kad me religijas smatra glupim jer ne vidim ono sto je njemu ocigledno, tako je i za mene ocigledno da on slabo konta....
Edouard

#5223 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Edouard wrote:Opovrgava mišljenje da majmuni znaju što je visoki napon i da se mogu bez problema igrati s njime.
Nisam te pitao sta opovrgava nego sam se nadovezao na tvoj post.

I kako boga ti nema veze s moralom? Je li moralno povrijedjenom covjeku pomoci? Ako si uopste pogledao ovaj video u njemu se vidi kako jedan majmun pomaze drugom, tj spasava ga. Dakle, indikativno je da je porijeklo morala prirodno i iz prirode, da ne pisem o tome kako je zapravo nasa vrsta prezivjela milione godina prije pojave abrahamskih religija ili je, pak, to da majmuni imaju neku svoju boziju religiju koju nismo jos uvijek primjetili. Vjerovatno je ovo drugo, jelde... :lol:
Želiš li s time reći da je majmun moralno biće?
Mohamad Sissoko

#5224 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Leo_alfa wrote: Tako da su ti procesi toliko razliciti da su neusporedivi, tehnoloski razvoj masine i evolucija.
Usporedba nema smisla.
Sve si ti to lijepo napisao, al ti si potpuno promašio poentu poređenja.
Poređenje sam koristio da ukažem kako ljudi koriste zdrav razum i logiku,... motor, živa bića, evolucija??? Uopšte to nije poenta. Potpuno pogrešno.
GAU8

#5225 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Bog i religije nisu isto, te sve religije nisu iste. U startu praviš grešku da bi ti pisanje imalo smisla. Generalizuješ da bi ti argument imao smisla. Amiši su religiozni i nisu izvor zla na ovom svijetu kako ti pokušavaš religijama spočitat, većina ljudi na svijetu je religiozna ili samo vjeruje u Boga a istovremeno je i miroljubiva.

Zasto bog onda mijenja moral sa vremenom? Zasto ga nije napravio od pocetka savrsenog, bez potrebe da se mijenja?
Ja bih od savrsenog boga ocekivao da pravi savrsene "produkte" pa makar to bio i moral.

Jedino adekvatno objasnjenje jeste da je moral nastajao postepeno, i da se spontano prilagodjava vremenu i prostoru.
Locked