Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
archi_a
#5176 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U tenderima i ugovorima se uglavnom po obicaju stavlja klauzula o nacinima prispjeca i placanja izvodjacu radova. Uglavnom se radi o anuitetima u iznosima 40 % (kod ulaska izvodjaca u projekat i nabavci materijala u pocetnoj fazi) 30 % (finaliziranje i zavrsni radovi) i 30 % (nakon tehnickog prijema). Naravno procenti mogu varirati u omjerima +- 10 % (30 %,40 %, 30 % ili 40%, 20 %, 40 % etc). Nikada i nigdje nijedan izvodjac nece uci u gradiliste i zapoceti posao bez uplate prvog anuiteta, osim ako je udaren u glavu. LP
-
tec
#5177 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
archi_a wrote:U tenderima i ugovorima se uglavnom po obicaju stavlja klauzula o nacinima prispjeca i placanja izvodjacu radova. Uglavnom se radi o anuitetima u iznosima 40 % (kod ulaska izvodjaca u projekat i nabavci materijala u pocetnoj fazi) 30 % (finaliziranje i zavrsni radovi) i 30 % (nakon tehnickog prijema). Naravno procenti mogu varirati u omjerima +- 10 % (30 %,40 %, 30 % ili 40%, 20 %, 40 % etc). Nikada i nigdje nijedan izvodjac nece uci u gradiliste i zapoceti posao bez uplate prvog anuiteta, osim ako je udaren u glavu. LP
-
archi_a
#5178 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za mene je to nesto novo.
Necu da sumnjam u tvoje tvrdnje. Moguce je da su uslovi i nacini promijenjeni, odnosno da je pocetni anuitet smanjen i da iznosi max. 10 % samo i samo radi bankovne garancije.... U suprotnom, ludost bi bila traziti od neke firme da na "kapitalnom" projektu obezbjede bankovnu garanciju na iznos projekta od nekih, recimo 200 miliona. ( sto uz ovu tvoju tvrdnju o max. 10 % anuiteta i etapni priliv sredstava spusta garanciju na prihvatljivih 20 mil. sto neke firme mogu da obezbjede. U ovom slucaju to ide u korist firmama iz BiH) lp
- pametolog
#5179 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zna li neko kako napreduje tunel Karaula i taj dio ceste Tuzla - Sarajevo?
- DaffyDuck
#5180 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad su poskupili putarinu? Ja sinoc kad 5,50KM....
-
fau vau
#5181 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
petlja Zvirovići

-
fau vau
#5182 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
most Studenčica

-
fau vau
#5183 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
most Trebižat

-
fau vau
#5184 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sve gore slike, znači, sa dionice Bijača - Zvirovići
desni klik=krupni prikaz karte

desni klik=krupni prikaz karte
-
aktivacija
#5185 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da ne citam svih 204 stranica... Zna li neko kad se planira spojiti izlaz u Bacicima (kod Wise)?
- OldMayor
#5186 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To treba pitati ove u JP Ceste, koji posranu zaobilaznicu grade 10 godina. Likovi koji su uspjeli angazovati dvije propale firme osijek koteks i sct, pa su na kraju angazovali hidrogradnju (koja je isto tako na izdisaju) da im oni to isprave.aktivacija wrote:Da ne citam svih 204 stranica... Zna li neko kad se planira spojiti izlaz u Bacicima (kod Wise)?
Da im nisu dosli ovi iz Autocesta i uzeli lot 3 qrac bi i to bilo gotovo.
Ja mislim da odgovor niko ne zna, jer su probili sve moguce rokove.
-
fau vau
#5187 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
jest da nije AC ali je jednako važno za spoj dva najveća grada FBH

ISKOPANI PRVI METRI TUNELA KARAULA
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i načelnik općine Kladanj danas su posjetili radilište Karaula, gdje su prisustvovali prvom miniranju izvršenom u tunelu Karaula na cesti M-18, Tuzla - Sarajevo, dionica Kladanj-Potpaklenik.
Izgradnjom ovog tunela, mostova i trase, postojeća dionica skraćuje se za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta za 120 metara. Projektom je predviđena i traka za spora vozila koja se završava ispred portalnih konstrukcija tunela.
Dužina tunela na Karauli je 902 metra, rok za građevinske radove je deset mjeseci, a ugovorena cijena je 24,25 miliona KM.
http://www.kladanj.ba/iskopani-prvi-met ... la-karaula
-
fau vau
#5188 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
inače "skraćenje" će izgledati ovako

- Alfons Kauders
#5189 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zemljak, a zna li se hoce li se dalje raditi?
ima jos dosta dionica koje bi se na slican nacin mogle skresati, npr. spustanje do kladnja sa sjevera, stupari itd... zaobilaznice oko kladnja i olova su se ko fol razmatrale, ali mislim da je to skup sport jer bi bilo dosta objekata
btw na google earth su svjeze slike, pa se moze pogledati kako je iskrceno i kuda ide trasa (ako se neko ne snalazi na skici)
ima jos dosta dionica koje bi se na slican nacin mogle skresati, npr. spustanje do kladnja sa sjevera, stupari itd... zaobilaznice oko kladnja i olova su se ko fol razmatrale, ali mislim da je to skup sport jer bi bilo dosta objekata
btw na google earth su svjeze slike, pa se moze pogledati kako je iskrceno i kuda ide trasa (ako se neko ne snalazi na skici)
- seoBIH
#5190 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Fakat i mene ovo interesuje. Juce gledam bezveze cjenovnik, kad 5,5KM. Nigdje ne mogu naci ovo "20%" jeftinije uz Acc?DaffyDuck wrote:Kad su poskupili putarinu? Ja sinoc kad 5,50KM....
WTF?
-
rekla-kazala
#5191 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Oglasili su se,... kažu nije poskupljenje nego zaokruživanje cijena,.. tako da je od Jošanice do Visokog jeftinije 0,20 KM.seoBIH wrote:Fakat i mene ovo interesuje. Juce gledam bezveze cjenovnik, kad 5,5KM. Nigdje ne mogu naci ovo "20%" jeftinije uz Acc?DaffyDuck wrote:Kad su poskupili putarinu? Ja sinoc kad 5,50KM....
WTF?
A za ACC kad dopuniš 20 KM dobiješ 24 KM dopune.
-
blues.a
#5192 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bilo je danas u dnevnim novinama. Od 1.8. je cijena 5,50. Kao navodno nisu dizali cijene, nego su radili na zaokruživanju cijena, tako da je sada Sarajevo-Lašva 5,50 umjesto 5,40, dok je recimo Sarajevo-Visoko 2,00, a bilo je valjda 2,20.seoBIH wrote:Fakat i mene ovo interesuje. Juce gledam bezveze cjenovnik, kad 5,5KM. Nigdje ne mogu naci ovo "20%" jeftinije uz Acc?DaffyDuck wrote:Kad su poskupili putarinu? Ja sinoc kad 5,50KM....
WTF?
Evo link za novi cjenovnik, a na stranici ima info i za ACC: http://jpautoceste.ba/images/cj.pdf
- Alfons Kauders
#5193 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
hm, pa to i nije lose, neka zaokruzeblues.a wrote:Bilo je danas u dnevnim novinama. Od 1.8. je cijena 5,50. Kao navodno nisu dizali cijene, nego su radili na zaokruživanju cijena, tako da je sada Sarajevo-Lašva 5,50 umjesto 5,40, dok je recimo Sarajevo-Visoko 2,00, a bilo je valjda 2,20.seoBIH wrote:Fakat i mene ovo interesuje. Juce gledam bezveze cjenovnik, kad 5,5KM. Nigdje ne mogu naci ovo "20%" jeftinije uz Acc?DaffyDuck wrote:Kad su poskupili putarinu? Ja sinoc kad 5,50KM....
WTF?
Evo link za novi cjenovnik, a na stranici ima info i za ACC: http://jpautoceste.ba/images/cj.pdf
manja zajebancija oko kusura = manje guzve... a razlika u cijeni zanemariva
- dustaban
#5194 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Kakanj - Sarajevo 4KM... x2, x 22 = 176 KM, sa popustom 20% (tag) = 140 KM MJESECNO
GODISNJA VINJETA U SLOVENIJI - 110 EUR (poskupila sa 95!)
Na godisnjem nivou gledajuci...
neko ko zivi u Kaknju a radi u Sarajevu (normala) godisnje za putarinu na posao i nazad plati cca 1500 KM
Slovenac godisnje plati 220 KM bez obzira koliko vozio!
Dodushe, slovencima je standard manji
Eto vam "snizenja"
- McMoy
#5195 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fau vau wrote:oglasio se i lokalni jablanički ŠERIF povodom izmještanja dionice AC
boli njega za uštedom od 300 miliona eura, njemu je bitno da AC prođe kroz njegovu avliju
Nakon što je Vlada Federacija Bosne i Hercegovina na 56. hitnoj, 25.07.2014.godine, telefonski održanoj sjednici, prihvatila Informaciju o potrebi optimiziranja i povećanja fizibilnosti trase dionice Konjic-Mostar sjever, odnosno nakon što je usvojila Idejno rješenje trase na Koridoru Vc od Konjica do Mostara, koje prolazi dolinom Bijela i dalje kroz planinu Prenj, ne uzimajući u obzir jasno iznesene stavove lokalnih zajednica koje geografski i komunikacijski gravitiraju priključku predmetne trase autoputa na području općine Jablanica, Općinski načelnik Salem Dedić je urgentno na sve relevantne adrese uputio dopis kojim zahtjeva hitno obustavljanje svih aktivnosti na usvajanju Idejnog rješenja trase autoceste na Koridoru Vc od Konjica do Jablanice od strane Doma naroda Parlamenta F BiH.
Urgencije je upućena na adresu oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, delegatima u Domu naroda Parlamenta F BiH, nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim ministarstvima, Delegaciji Evropske unije u BiH, Evropskoj komisiji, državnim i općinskim političkim subjektima, općinama koje geografski i komunikacijski gravitiraju priključku predmetne trase autoputa na području općine Jablanica, a koje su dale podršku općini Jablanica, kao što su: Konjic, Prozor-Rama, Gornji Vakuf, Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Tomislavgrad, Livno i Posušje, te vijećnicima Općinskog vijeća Jablanica i Mjesnim zajednicama na području općine Jablanica.
Općinski načelnik Salem Dedić, u skladu sa Zaključcima Općinskog vijeća Jablanica donesenim na Vanrednoj sjednici održanoj 16.04.2014.g. na temu „Rasprava o inicijativi izmjene trase autoceste na koridoru Vc, dijela Konjic-Mostar sjever sa priključkom u Jablanici, cijeni neprihvatljivim da se kao ključni kriterij uzima optimiziranje i povećanje fizibilnosti izgradnje ove trase, već da se kao odlučujući kriterij prihvate strateški interesi općina koje gravitiraju ovom čvorištu i uvaže mišljenja lokalnih zajednica.
Broj:01-02-718-1/14
Jablanica,31.07.2014.godine
OPĆINSKI NAČELNIK
Salem Dedić, dipl. ecc.
Opašće im prodaja pečenja uz put.
- addem
#5196 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vinjeta u Madjarskoj ili u Austriji je jos jeftinija od slovenacke, plus mnogo je sira mreza autoputeva. Medjutim vinjeta se ne isplati, a slovenacke AC propadaju. Vlada pokusava da ih proda ili da pod koncesiju al se ne isplate. Kod nas vinjete nece nikad ni uvesti, kao ni u Hrvatskoj, jer bi preduzece vrlo brzo bankrotiralo. Tako ti iz Kaknja najbolje ides starom cestom, ne placas putarinu, manje goriva trosis.
- Alfons Kauders
#5197 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
o vinjetama se raspravljalo u vise navrata i od njih nema nista, barem ne josdustaban wrote:
Kakanj - Sarajevo 4KM... x2, x 22 = 176 KM, sa popustom 20% (tag) = 140 KM MJESECNO
GODISNJA VINJETA U SLOVENIJI - 110 EUR (poskupila sa 95!)
Na godisnjem nivou gledajuci...
neko ko zivi u Kaknju a radi u Sarajevu (normala) godisnje za putarinu na posao i nazad plati cca 1500 KM![]()
Slovenac godisnje plati 220 KM bez obzira koliko vozio!
Dodushe, slovencima je standard manji![]()
Eto vam "snizenja"
a sad... onaj ko zivi u kaknju a radi u sarajevu... moze da ide starim putem, javnim prevozom ili da iznajmi stan u sarajevu
svrha autoputa nije da pretvori ostatak drzave u predgradje sarajeva
a taj iz kaknja je opet u boljoj situaciji od nekog iz varesa, olova ili kladnja, koji ni prije ni poslije autoputa ne mogu "vozariti" i raditi u seheru... da i ne pominjemo gradove koji su jos dalje
mozda zvuci shupachki, ali jebiga, tako je
- seoBIH
#5198 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Čuj nije svrha da pretvori u predgradje sarajeva. jbte :S PA pogledaš li malo EU i ljude koji rade tu? Bez problema prelaze i po 200km svaki dan u jedmom smijeru jebenim autoputem i to upravo radi posla. Zamisli da svi koji rade u Sarajevu, tu i žive.
Fakin amblivbl.
Fakin amblivbl.
- Hajvan
#5199 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i ja isto htjedoh odgovorit, ali nemereš ti to objasniti osobama kojim je vidik zaklonjem prvim brdom par stotina metara udaljenim od obitavališta. JBG.seoBIH wrote:Čuj nije svrha da pretvori u predgradje sarajeva. jbte :S PA pogledaš li malo EU i ljude koji rade tu? Bez problema prelaze i po 200km svaki dan u jedmom smijeru jebenim autoputem i to upravo radi posla. Zamisli da svi koji rade u Sarajevu, tu i žive.
Fakin amblivbl.
- drug_profi
#5200 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To je sporedna korist (steta) od autoputa i to mu zaista nije svrha.
I ja mislim da bi cestarina trebala da bude sa popustom za sve gradjane BiH, a besplatna tamo gdje alternativa nije adekvatna. Medjutim, onda bi razni lesevi isli po cesti "kolko more" i tu bi bilo havarija nevidjenih.
Zasada je ovo kako jeste, a covjek na ciji post se brecate i nije iz Sarajeva.
I ja mislim da bi cestarina trebala da bude sa popustom za sve gradjane BiH, a besplatna tamo gdje alternativa nije adekvatna. Medjutim, onda bi razni lesevi isli po cesti "kolko more" i tu bi bilo havarija nevidjenih.
Zasada je ovo kako jeste, a covjek na ciji post se brecate i nije iz Sarajeva.