NEOPLAN wrote: Kakve ja veze imam sa GRAS-om pise na ovoj temi jedno milion puta zato necu ponavljati.
Samo cu pitati jedno: cime su recimo revizori isprovocirani da se tako odnose prema "gradjanima"? Da li je iko ko je imao kartu imao neprijatnost od strane revizora?
To za strajk ne kazem da je uredu, ispali su go*na. Nije uredu da se ljudi prevoze u vozilima kakva su. Nije uredu da se pljackaju stranci. Nije uredu da se odnose prema putnicima tako kako se odnose. Nije uredu da se kasni na linijama. Nisu uredu skupe karte. Nije uredu to sto se ceka trola za Jezero po pola sata.
Ali isto tako nije uredu nametati im tiranina za direktora.
Nije uredu da se radi po dva tri mjeseca bez plate. Nije uredu da se ne moze otici doktoru kad si bolestan. Nije uredu da vozis autobus koji svaki dan ostaje u kvaru. Nije uredu da ti se 75% putnika vozi bez karte. Nije uredu da te neko natjera da dzaba ili za simbolicnu cijenu vozas kojekakve socijalne kategorije i da obavezu placanja njihovih karata preuzme na sebe, a onda ti uplacuje desetinu dogovorenog iznosa, i jos na sav glas se dici da ti daje pomoc, a ustvari ti ne daje ni ono sto si zaradio. Nije uredu da te banke proganjaju svakodnevno za kredite koji se tebi uredno odbiju od plate, a ne odu banci, pa ustvari kasnis godinu dana sa otplatom. Nije uredu da vise nigdje ne mozes otici , kupiti televizor na rate, cipele na rate, auto na rate, bilo sta, niko nece da radi s tobom kad cuje da si zaposlen u GRAS-u. To je strahota jedna, ali niko o tome prica, zato sto su gradjanima isprali mozak Centrotransom i pricom kako Vlada daje "gradjanske pare" kao pomoc GRAS-u. I nasim dragim saosjecajnim gradjanima su bitniji revizorovi zubi i ismijavanje istih nego sudbina jednog preduzeca, grada, gradskog prijevoza. Nebitno, nek propadne GRAS, nije to vise stvar GRAS-a, ali ja samo pitam ko je sljedeci? I dokad ce se ovako mirno posmatrati kako Bagra sa velikim B unisti ovo malo jada od drzave sto je ostalo? To je poenta moje price, da neko ima istinsku zelju da GRAS stavi na noge to je lako uraditi. Ali pozadina je druge prirode, nazalost. A kad ljudi shvate sta se desava bice kasno.
U pravu si 100%, al neki ljudi uopste nece da shvate gdje nas vodi ovakva vlada. ok, puno ljudi je tamo zaposleno i imaju dobre plate (kad ih prime), ali razmislite samo koliko porodica zivi od tih plata - ti ljudi hrane svoju djecu i prezivljaju ovo sivilo kao i svi mi. Industrija i privreda u i oko Sarajeva nikada nije stala na svoje noge nakon rata, i vec imamo i preveliku stopu nezaposlenosti i mi trebamo navijati da gladnih bude jos vise? neki navode platu cistacice i cude se sto je toliko visoka - pa neka je, ta zena samo od te plate sigurno zivi, i da Bog da svakoj cistacici bila toliko visoka (i jos visa) plata i u drugim firmama (btw, u ministarstvima im i jeste visa placa, al eto). A menadzment firme grabio i sakom i kapom, a ni danas njih niko nece zeznuti - pored plate svi oni imaju i milion drugih izvora primanja (clanovi nekih odbora, prestvarnici necega negdje i sl) i tako sa svih strana uzimaju novac upravo nas poreznih obveznika.
problem ove firme su dugovi, ogromni dugovi koje je napravilo rukovodstvo puno godina ranije. Prosli direktor, Adis, mlad neki decko, uspio je, na zadovoljstvo mnogih da pokaze da firma moze da 'pozitivno' posluje, tj. radnici su dobili na vrijeme plate, ono sto su zaradili od prodaje karata je bilo dovoljno da pokrije trenutne troskove.
samo uprava/menadzment ove firme moze urediti stvari tako da nam gradski prevoz bude bezprijekoran i tacan i mirisljav i udoban i cist i uredjen i financijski prihvatljiv, ne mogu nam to ni vozaci ni revizori obezbjediti. Bitno je da su guzonje napravile kuce, vikendice, slali djecu u inostranstvo, pokupovali skupa auta i sl, doveli firmu do prosijackog stapa i otisli da uzivaju negdje drugo. Tu su otisle nase pare, a njih danas, malo ko spominje.