S te strane mi dodji, HaretovCaCO3 wrote: ne znam ko ce doci ali sam poprilicno siguran ko ce otici![]()
Garant si i ti glasao za SDP, ali neces nikad vise?
Na tvom mjestu ne bih bio siguran.
S te strane mi dodji, HaretovCaCO3 wrote: ne znam ko ce doci ali sam poprilicno siguran ko ce otici![]()
...ili sa moodima...!?ultima_palabra wrote:I šta će biti nakon 3... doći će neko sa čarobnim štapićem?CaCO3 wrote:a-ha znaci satrace nas u federaciji a onda ce nas obradovati sa drzavnog nivoaultima_palabra wrote: PDV se naplaćuje na državnom nivou
hvala Bogu godina prodje - jos samo 3
A sta da mijenjaju? Niko ne dozvoljava da mu uzmu i jednu marku.JoseMujica wrote:ko god da dođe nama je isti k....
još nisam vidio niti jednu vladu koaj je nešto smanjivala i skeptik sam da će se taj trend promjeniti.
Ove sada šuplje o smanjenju toplog obroka i dnevnica su mazanje očiju i pogodit će samo populaciju sa nižim primanjima i primanjima koja tek prelaze granicu novih stopa oporezivanja. Guzonje zaboli k.... kad su sebi plate nabili na < 3-4 milje ...glede njih mogu i ukinuti tople obroke i dnevnice, svakako se sve službeno plaća.
A pojašnjenje "po ugledu na RS"no coment pali smo k.... za uši
Ponovo... Neka svoje plate svedu na prosjek nivoa na koji su izabrani, bez ikakvih drugih naknada, gola plata, TO i prevoz... O'ma nakon toga neka meni srezu jos 10%... Jel' udure...?seln wrote:A sta da mijenjaju? Niko ne dozvoljava da mu uzmu i jednu marku.JoseMujica wrote:ko god da dođe nama je isti k....
još nisam vidio niti jednu vladu koaj je nešto smanjivala i skeptik sam da će se taj trend promjeniti.
Ove sada šuplje o smanjenju toplog obroka i dnevnica su mazanje očiju i pogodit će samo populaciju sa nižim primanjima i primanjima koja tek prelaze granicu novih stopa oporezivanja. Guzonje zaboli k.... kad su sebi plate nabili na < 3-4 milje ...glede njih mogu i ukinuti tople obroke i dnevnice, svakako se sve službeno plaća.
Koga god da dotaknu, digne se galama do neba.
20 fckng godina nikoga nije bolio ni za cim, nisu se rjesavali problemi, a ako ih je i bilo, prosle vlade su obecavale i plavo s neba do kraja vlastitog mandata.
I sada, kad je privreda definitivno u hurcu (svjetska, ne samo bosanska), kad nema vise donacija, kad su dugovi stigli na naplatu...
sad bi svi da se nesto ustedi i sanira...ali, molim, samo nemojte mene dirati.
I svako smatra da je on najvise ugrozen i da postoji more drugih od kojih bi se mogla stibicnuti para.
madner wrote:Prosla vlada jeste skresala plate drzavnim sluzbenicima.
Popusili su svi neizabrani... I uposlenici i sluzbenici... Na konju su samo oni koji su "postavljeni"...JoseMujica wrote:madner wrote:Prosla vlada jeste skresala plate drzavnim sluzbenicima.![]()
![]()
![]()
![]()
puno čitaš novine drug
prvo su sebi maksimalno povećali plate, ako se nevaram otišle su jedno 3-4 puta (ovo se odnosi samo na političare) a malo iza toga su ih smanjili za 10% i zamrznuli, tako da su u ovome jedino popušili oni uposlenici institucija sa SSS
Ahbabu, bojim se da nece biti dovoljno ni smanjivanje njihove ni tvoje plate. Dubina govana u kojima je BiH se mjeri kilometrima, Marijanska brazda je plitka barica u poredjenju s tim.nosara wrote:Ponovo... Neka svoje plate svedu na prosjek nivoa na koji su izabrani, bez ikakvih drugih naknada, gola plata, TO i prevoz... O'ma nakon toga neka meni srezu jos 10%... Jel' udure...?seln wrote:A sta da mijenjaju? Niko ne dozvoljava da mu uzmu i jednu marku.JoseMujica wrote:ko god da dođe nama je isti k....
20 fckng godina nikoga nije bolio ni za cim, nisu se rjesavali problemi, a ako ih je i bilo, prosle vlade su obecavale i plavo s neba do kraja vlastitog mandata.
I sada, kad je privreda definitivno u hurcu (svjetska, ne samo bosanska), kad nema vise donacija, kad su dugovi stigli na naplatu...
I svako smatra da je on najvise ugrozen i da postoji more drugih od kojih bi se mogla stibicnuti para.
Ja govorim o drzavnim sluzbenicima, ne o politicarima. Masa plata su ipak isti, dok je to vrh piramide.JoseMujica wrote:madner wrote:Prosla vlada jeste skresala plate drzavnim sluzbenicima.![]()
![]()
![]()
![]()
puno čitaš novine drug
prvo su sebi maksimalno povećali plate, ako se nevaram otišle su jedno 3-4 puta (ovo se odnosi samo na političare) a malo iza toga su ih smanjili za 10% i zamrznuli, tako da su u ovome jedino popušili oni uposlenici institucija sa SSS
Najveće plate u državnoj službi u BiH imaju zaposleni u institucijama Federacije BiH, koji zarađuju 40 posto više novca od službenika na nivou BiH, dok najmanja primanja imaju zaposleni u javnoj upravi Republike Srpske, rezultati su analize bruto plata i materijalnih troškova u institucijama BiH, FBiH, RS i Brčko distrikta, koja je urađena na zahtjev Fiskalnog vijeća BiH.
Uporedni pregled primanja zaposlenih u administraciji, koji su izradili svi nivoi vlasti, razmatran je na posljednjoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH i tada je dogovoreno da se moraju napraviti dodatne uštede budžetskog novca, a posebno na stavkama materijalnih troškova.
Kao najproblematičniji označeni su putni troškovi, zbog čega je Fiskalno vijeće zaključilo da visina dnevnica prilikom putovanja na svim nivoima treba da bude ujednačena i da iznosi maksimalno 25 KM.
Prema aktuelnim pravilnicima zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na dnevnicu od 50 KM, osnovna dnevnica za činovnike u FBiH je 48, ali može da dostigne i 80 KM, dok je u RS 20 KM, piše “Glas Srpske”.
Ministar finansija i trezor BiH Dragan Vrankić kaže da je analiza pokazala drastične razlike u primanjima činovnika na različitim nivoima vlasti u BiH. “Ulazeći u strukturu plata može se konstatovati da su one u FBiH neuporedivo najveće. Policija je na primjer najbolje plaćena u FBiH, a najlošije u RS. Kada govorimo o ličnim stručnim saradnicima njihove plate su otprilike ujednačene”, rekao je Vrankić.
Govoreći o primanjima poslanika i ministara, Vrankić kaže da su najplaćeniji oni na nivou BiH i da parlamentarci i ministri na nivou BiH sa osobljem koštaju državu 4,5 miliona KM godišnje, dok FBiH i RS imaju ujednačene plate poslanika i ministara, za šta entiteti zajedno izdvajaju osam do devet miliona KM godišnje.
On ističe da je u više navrata predlagao da se napravi sporazum prema kojem bi se plate na svim nivoima harmonizovale.
To bi bila simbolicna gesta suosjecanja i solidarnosti s ostatkom nacije...seln wrote: Ahbabu, bojim se da nece biti dovoljno ni smanjivanje njihove ni tvoje plate. Dubina govana u kojima je BiH se mjeri kilometrima, Marijanska brazda je plitka barica u poredjenju s tim.
Jedino sto moze pomoci je sok terapija, koja ce zahvatiti vecinu slojeva drustva i uciniti ovu vladu veoma omrazenom.
Doduse, postoji i druga mogucnost: zaduze se i financiraju socijalni mir. Tada bi Dino vjerovatno pjevao "da te nije, Zlaja".
Ovo jednostavno nije tacno... Na drzavnom nivou barem, ne znam za federaciju, kanton...JoseMujica wrote:na državnom nivou samo popušili uposlenici sa SSS gdje je neki prosjek plate čak ispod prosječne plate u BiH. Državni službenici završili sa nekih + 100 KM dok su političari otišli na x3 ili x 4.
Kada bi uzeo prosjek institucija BiH (naravno bez političara) dobio bi da je veća prosječna plaća u Vodovodu.
Nisam ni znao da je na liniji.shuma.ispod.pazuha wrote:šta čeka Lagumdžija što se ne povlači?
Prosječna plata u institucijama BiH iznosi 2.497 KM (samo je ovo račun sa političarima i imenovanim direktorima koji imaju redom preko 4.000KM i više) a Vodovod je negdje oko 1.500 KM. Siguran sam kad bi se odbili ministri, poslanici i direktori da bi instituciej pale ispod vodovodanosara wrote:Ovo jednostavno nije tacno... Na drzavnom nivou barem, ne znam za federaciju, kanton...JoseMujica wrote:na državnom nivou samo popušili uposlenici sa SSS gdje je neki prosjek plate čak ispod prosječne plate u BiH. Državni službenici završili sa nekih + 100 KM dok su političari otišli na x3 ili x 4.
Kada bi uzeo prosjek institucija BiH (naravno bez političara) dobio bi da je veća prosječna plaća u Vodovodu.
Ne dam! Jasno i glasno. Sve dok budzetlije imaju vece plate od prosjeka svoje spreme u privredi, i to za nivo na koji su izabrani. Svedi ih na taj nivo. Pa onda jednako udaraj po prihodima.seln wrote:A sta da mijenjaju? Niko ne dozvoljava da mu uzmu i jednu marku.JoseMujica wrote:ko god da dođe nama je isti k....
Simbolicnih gesti je bio pun njonjo. Ne trebaju nam simbolicne geste, vec efektina terapija, a ona ce svakako boljeti.nosara wrote:To bi bila simbolicna gesta suosjecanja i solidarnosti s ostatkom nacije...seln wrote: Ahbabu, bojim se da nece biti dovoljno ni smanjivanje njihove ni tvoje plate. Dubina govana u kojima je BiH se mjeri kilometrima, Marijanska brazda je plitka barica u poredjenju s tim.
Jedino sto moze pomoci je sok terapija, koja ce zahvatiti vecinu slojeva drustva i uciniti ovu vladu veoma omrazenom.
Doduse, postoji i druga mogucnost: zaduze se i financiraju socijalni mir. Tada bi Dino vjerovatno pjevao "da te nije, Zlaja".
Podrzavam zaduzenje, ali neka usmjere lovu u realni sektor, javne radove, stvaranje nove vrijednosti...
Sok terapija ne pomaze kod ovako teskog stanja... Pacijent se mora najprije stabilizovat...
Nemam nista protiv cuvanja socijalnog mira, ali u kombinaciji sa samozrtvovanjem izabrane elite i stvaranjem ambijenta za strane investicije... Sta ih kosta da potencijalnom investitoru oproste neke takse, doprinose u zamjenu za otvaranje trzisno odrzivih radnih mjesta....? Sta ih kosta da poklone zemljiste, koje ionako prdi bez veze, nekom ulagacu u proizvodnju...?
Ima nacina... Ali jebu ih torbe... A onda oni jebu ovaj sjebani narod...
Ovo boldirano nije tacno, a za drugo ne znam...JoseMujica wrote:Prosječna plata u institucijama BiH iznosi 2.497 KM (samo je ovo račun sa političarima i imenovanim direktorima koji imaju redom preko 4.000KM i više) a Vodovod je negdje oko 1.500 KM. Siguran sam kad bi se odbili ministri, poslanici i direktori da bi instituciej pale ispod vodovodanosara wrote:Ovo jednostavno nije tacno... Na drzavnom nivou barem, ne znam za federaciju, kanton...JoseMujica wrote:na državnom nivou samo popušili uposlenici sa SSS gdje je neki prosjek plate čak ispod prosječne plate u BiH. Državni službenici završili sa nekih + 100 KM dok su političari otišli na x3 ili x 4.
Jesi siguran da poredis bruto sa bruto platom?JoseMujica wrote:Prosječna plata u institucijama BiH iznosi 2.497 KM (samo je ovo račun sa političarima i imenovanim direktorima koji imaju redom preko 4.000KM i više) a Vodovod je negdje oko 1.500 KM. Siguran sam kad bi se odbili ministri, poslanici i direktori da bi instituciej pale ispod vodovodanosara wrote:Ovo jednostavno nije tacno... Na drzavnom nivou barem, ne znam za federaciju, kanton...JoseMujica wrote:na državnom nivou samo popušili uposlenici sa SSS gdje je neki prosjek plate čak ispod prosječne plate u BiH. Državni službenici završili sa nekih + 100 KM dok su političari otišli na x3 ili x 4.
Pa, koliko znam, privreda i infrastruktura su nizi nivoi, nema tu nasa razjedinjenost nikakve veze... Sta smeta kantonu sarajevo da ima poduzetnicku zonu u kojoj ce ulagac bit pazen u zamjenu za radna mjesta...? Neka ga oslobode svih davanja par godina, samo neka zaposli sto vise ljudi... Neka dijele besplatno ekskluzivne lokacije po gradu za poslovne prostore pod uslovom ulaganja u nova radna mjesta na duzi rok... To je nase, koga boli kurko, samo neka ljudi dobiju hljeb u ruke... Sto je to tolika mudrost...?seln wrote:Simbolicnih gesti je bio pun njonjo. Ne trebaju nam simbolicne geste, vec efektina terapija, a ona ce svakako boljeti.nosara wrote:To bi bila simbolicna gesta suosjecanja i solidarnosti s ostatkom nacije...seln wrote: Ahbabu, bojim se da nece biti dovoljno ni smanjivanje njihove ni tvoje plate. Dubina govana u kojima je BiH se mjeri kilometrima, Marijanska brazda je plitka barica u poredjenju s tim.
Podrzavam zaduzenje, ali neka usmjere lovu u realni sektor, javne radove, stvaranje nove vrijednosti...
Sok terapija ne pomaze kod ovako teskog stanja... Pacijent se mora najprije stabilizovat...
Nemam nista protiv cuvanja socijalnog mira, ali u kombinaciji sa samozrtvovanjem izabrane elite i stvaranjem ambijenta za strane investicije... Sta ih kosta da potencijalnom investitoru oproste neke takse, doprinose u zamjenu za otvaranje trzisno odrzivih radnih mjesta....? Sta ih kosta da poklone zemljiste, koje ionako prdi bez veze, nekom ulagacu u proizvodnju...?
Ima nacina... Ali jebu ih torbe... A onda oni jebu ovaj sjebani narod...
A socijalni mir se moze cuvati samo s punim novcanikom, inace jedemo hljeb nasih unuka.
I mislim da problem sa investorima nisu ni takse ni zemljiste, vec cinjenica da je BiH neatraktivna. Nema infrastrukturu, politicki je razjedinjena, ima hejbet nivoa vlast...ljudi jednostavno nece da se zahebavaju s tim.