LIBIJA

Post Reply
em11r

#5176 Re: LIBIJA

Post by em11r »

_mufljuz_ wrote:ovdje se namjerno implicira citavo vrijeme da je terorizam nesto islamsko i islama poniknuto - jer nema teorije da normalni ljudi koji slijede vjeru ovakve gnjusne zlocine cine.....

ja samo to zelim da razgranicim - tu vaskoliku namjernu implikaciju zlocina islamu a ne ljudima u crnom, americkim cizmama, i made in USA zutim zatvorenickim odijelima.... malo bode oci dosta nekih slicnosti.....

to je sve.... dzihada u Siriji nema, niti islama u "Islamskoj drzavi", a pogotovo postupcima....
Terorizan je i baskijska eta i irska ira, svi mi to znamo nismo glupi, ali njih više nema, ljudi su evoluirali i krenuli dalje. Jedino sto se ovde implicira pogresno je vezanje Islama uz ove isise, fsa, mrsa, i slicne bakterije. Oni su sve osim muslimana.

Jest da ce me opetja prijavit fifi za sirenje rasizma, ali opet kazem, iako mi nije jasno zasto ijedan bosnjo svrsava na spomen arapa, koji su zrtve najvise svoje kulture i mentaliteta, kad ima muslimana koji se vise pate u burmi/miyanmaru, u kini itD.

Po 10000-ti puta, dok je svijeta i vijeka arapi ce ratovati.
_mufljuz_

#5177 Re: LIBIJA

Post by _mufljuz_ »

insomnia78 wrote:Eno danas im je SIPA pomrsila konce, mislim ovim CIA-inim agentima
Nekako bi se zakleo da oni za sebe misle da su muslimani i da opravdanje za svoja djela nalaze u islamu, ne znam kako al nalaze
treba shvatiti da je to u velikom broju slucajeva polupismen svijet, koji zivi na marginama drustvenih zbivanja i socijalnih ljestvica - to su zaboravljeni ljudi i otrgnuti od stvarnosti na ovaj nacin i da je veci broj ljudi odlucio da se povlaci nazad kad je shvatio kakav je tamo krkljanac te da veze sa islamom nema....

toliko cu reci pa ti opet pokusaj bit ironican.... :thumbup:
Kikibombona

#5178 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

_mufljuz_ wrote:ovdje se namjerno implicira citavo vrijeme da je terorizam nesto islamsko i islama poniknuto - jer nema teorije da normalni ljudi koji slijede vjeru ovakve gnjusne zlocine cine.....

ja samo to zelim da razgranicim - tu vaskoliku namjernu implikaciju zlocina islamu a ne ljudima u crnom, americkim cizmama, i made in USA zutim zatvorenickim odijelima.... malo bode oci dosta nekih slicnosti.....

to je sve.... dzihada u Siriji nema, niti islama u "Islamskoj drzavi", a pogotovo postupcima....
Kakva maestralna relativizacija, poput one salonsko-cetnicke o ratu u BiH...

1. Niko ne implicira da je terorizam ponikao od islama. To je glupost. Terorizam postoji skoro pa oduvijek.

2. Naravno da ovi zlocini imaju veze sa islamom, kao sto su zlocini inkvizicije imali veze sa krscanstvom. Samo ignorant i zlonamjeran covjek moze tvrditi drugacije. Ovi ljudi sto kolju po BI i sjeveru Afrike su neupitno muslimani i slijede islam. Slijede sa velikim zarom i jako predano. U to nema sumnje. Da li su njihova tumacenja ispravna, to je vec drugo pitanje koje trebaju rjesavati muslimani od autoriteta. ISIL i njima slicni za ovo sto cine imaju uporiste u islamu, u hadisima ili u praksi halifa i ashaba. To je neupitno. Imaju uporiste za ovo sto cine u zapisima starim stotinama godina. Postoji zapis da je Muhamed naredio klanje jevreja, kao i da je Ebu Bekr naredio spaljivanje ljudi. Ima tog materijala prilicno. Zbog tog materijala ovi ljudi imaju cistu savjest i podrsku vise sile za zlocinacke aktivnosti.

3. Islam je potrebno reformisati, eliminisati neke 'prakse halifa i ashaba', eliminisati mnoge hadise, eliminisati neka stetna tumacenja kuranskih ajeta.... sve to proglasiti nevjerstvom, podvalom muslimanima i islamu, ili sta vec. Uglavnom, to se mora eliminisati radi samog islama i muslimana, pa tek onda radi ostalih. Kada uporista za zlocin ne budu postojala, onda cemo moci govoriti da zlodjela kojima sada svjedocimo nemaju veze sa islamom.
_mufljuz_

#5179 Re: LIBIJA

Post by _mufljuz_ »

Kikibombona wrote:

1. Niko ne implicira da je terorizam ponikao od islama. To je glupost. Terorizam postoji skoro pa oduvijek.

2. Naravno da ovi zlocini imaju veze sa islamom, kao sto su zlocini inkvizicije imali veze sa krscanstvom. Samo ignorant i zlonamjeran covjek moze tvrditi drugacije. Ovi ljudi sto kolju po BI i sjeveru Afrike su neupitno muslimani i slijede islam. Slijede sa velikim zarom i jako predano. U to nema sumnje. Da li su njihova tumacenja ispravna, to je vec drugo pitanje koje trebaju rjesavati muslimani od autoriteta. ISIL i njima slicni za ovo sto cine imaju uporiste u islamu, u hadisima ili u praksi halifa i ashaba. To je neupitno. Imaju uporiste za ovo sto cine u zapisima starim stotinama godina. Postoji zapis da je Muhamed naredio klanje jevreja, kao i da je Ebu Bekr naredio spaljivanje ljudi. Ima tog materijala prilicno. Zbog tog materijala ovi ljudi imaju cistu savjest i podrsku vise sile za zlocinacke aktivnosti.

3. Islam je potrebno reformisati, eliminisati neke 'prakse halifa i ashaba', eliminisati mnoge hadise, eliminisati neka stetna tumacenja kuranskih ajeta.... sve to proglasiti nevjerstvom, podvalom muslimanima i islamu, ili sta vec. Uglavnom, to se mora eliminisati radi samog islama i muslimana, pa tek onda radi ostalih. Kada uporista za zlocin ne budu postojala, onda cemo moci govoriti da zlodjela kojima sada svjedocimo nemaju veze sa islamom.
hajde ne lupaj....

ljude treba opismenit i reformisat i dat im zivot, nema tu vjera s tim nista.....
insomnia78

#5180 Re: LIBIJA

Post by insomnia78 »

_mufljuz_ wrote:
Kikibombona wrote:

hajde ne lupaj....

ljude treba opismenit i reformisat i dat im zivot, nema tu vjera s tim nista.....
Nema al u kurcu kako to da pored toliko nepismenih i siromasnih u BiH samo i iskljucivo sljedbenici nekakvih islamskih pravaca odlaze i ginu po BI?
Da se ne lazemo
insomnia78

#5181 Re: LIBIJA

Post by insomnia78 »

Najbolje je to sto bi skoro ovi svi ISIL-ovi advokati zbog svog nacina zivota ostali kraci za glavu da se nadju pod njihovom sapom

Lako je vako iz daljine traziti opravdanja
Kikibombona

#5182 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

_mufljuz_ wrote: hajde ne lupaj....

Ma ja, nema nista, najlakse je zabiti glavu u pjesak. Nemaju ni zlocini u BiH nista sa srpstvom i pravoslavljem, jel tako? Treba samo opismenit i reformisat? Nema al u kurcu. Zlo koje je eruptiralo u BiH ima svoje korijene u proslosti. Da se taj korijen na vrijeme presjekao zlocina ne bi bilo.

ISIL bez sumnje ima uporiste u mnogim hadisima i praksi poslanika/halifa/ashaba. To jeste islam. Islam treba ocistiti od tog sjemena zla.
Kikibombona

#5183 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Nema al u kurcu kako to da pored toliko nepismenih i siromasnih u BiH samo i iskljucivo sljedbenici nekakvih islamskih pravaca odlaze i ginu po BI?
Da se ne lazemo
:thumbup:

Bravo!

Zabijanje glave u pjesak.
Kikibombona

#5184 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Poruka od mudžahida ebu Muhammeda er-Rusija

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Hvala Allahu Gospodaru svjetova! I neka je salavat i selam na Allahovog
Poslanika na njegovu časnu porodicu i ashabe.

a zatim…

Upućujem ovu poruku muslimanima koji razumiju ruski jezik, i svim onim
koji razumiju šta je islam, i razumiju kako da ga ispovijedaju. Onima
koji znaju šta moraju podnijeti zbog vjere koju ispovijedaju.

Mi smo muslimani u zemlji halifata, nedavno proglašenoga. Kada smo prije
više od godinu i po došli u zemlju Šama, i kada smo vidjeli zastavu
iznad punktova koja se vijorila sa natpisom “la ilahe illallah” nama su
u očima navrle suze.

Ali Allah Uzvišeni nam je ukazao veliku milost, koju nismo očekivali da
se može dogoditi. I Allah Uzvišeni nam je otvorio ogromnu teritoriju
svojom milošću, kao što je rekao u svojoj plemenitoj Knjizi:

“Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela
činili, da će ih sigurno postaviti namjesnicima na Zemlji.” (En-Nur, 55)

Ovo je obećanje od Uzvišenog Allaha, a koje On ispunjava.

Što se tiče Islamske Države, hilafeta, i tih optužbi koje su upućene na
našu adresu od protivnika džihada ili od onih koji ne rade ništa da
podrže vjeru Allahovu, osim što klanjaju petodnevni namaz i misle da
tako pomažu vjeru Allahovu, kažemo im: vi (bez džihada) niti pomažete
samima sebi niti vjeru Allahovu.

Svi oni koji izmiču i ne pomognu nas danas biće pitani zbog toga na
Sudnjem danu.

Neki nas ljudi optužuju i nazivaju nas haridžijama. Dakle, pitanje koje
se postavlja jest: Kada smo mi to tekfirili nekog za nešto što nije
kufr? A ne optužujete druge muslimane za njihovo skretanje? !

Tako mi Allaha, mi nismo vidjeli ni jedan takav slučaj od dolaska
Islamske Države, gdje je neko tekfirio nekog osim uz saglasnost sa ehli
sunnetom.

Ako vidite nekog da tekfiri drugu osobu, nemojte žuriti da ga okrivite i
proglasite haridžijom i tekfirovcem. Razmotrite prvo njegov dokaz.

Vi nas okrivljujete da mi masovno ubijamo muslimane, i da smo ubice koji
prolijevaju krv. Zar nisu Poslanik (savs) i njegovi ashabi prolijevali
krv? Zar niste čitali njegovu siru napisanu od Ibn Hišama u kojoj je
spomenuo da je Allahov Poslanik (savs) zaklao 700 ljudi nakon jedne od
bitaka? Ovo je naš Poslanik (savs) i ovo je naša vjera. Što se tiče vaše
vjere, tako mi Allaha, ja ne znam odakle ste je vi uzeli.

A kada im donesemo dokaz iz Kur’ana, sunneta i koncezusa da je to istina
neki počnu govoriti: tako je taj šejh u predavanju rekao tako, ili,
rekao je šejh ovako, i da niko od velikih šejhova nije podržao Islamsku
Državu.

Kao prvo, ko je to veliki učenjak? I po čemu mjerite veličinu učenjaka
govoreći: ovaj je veliki a ovaj mali? Da Allah pomogne! Zašto ne
obratite pažnju? Kako možete one koji odbacuju džihad, koji nisu nikada
pomagali džihad u svom životu, niti držali oružje rukama protiv javnih
kafira i koji ih u svojim fetvama nisu nazvali kafirima, i nikada u
životu nisu išli u džihad protiv kafira, i onda hoćete da takve nazovemo
velikim učenjacima. Da Allah pomogne!

Vratite se na Kur’an i pogledajte šta je Allah Uzvišeni rekao o onima
koji ne izlaze u džihad, šta je Allah rekao o onima koji govore ono što
ne rade, šta je selef govorio protiv učenih koji govore ono što ne rade,
a selef i koncenzus učenjaka su na tome kao što je rekao El-Fudajl ibn
‘Ijad:

“Učenjak će i dalje biti u neznanju sve dok ne bude radio u skladu sa
svojim znanjem. Ako bude postupao u skladu sa svojim znanjem,
onda on postaje učenjak.”

A što se tiče onoga koji mnogo govori a koji samo posjeduje knjige od
kojih je mnoge zapamtio, taj se ne ponaša kao onaj koji je istinski
stekao znanje od srca – taj jednostavno nije usvojio to znanje, takav
“učenjak” nije dostojan toga znanja – ako ne bude radio u skladu s njim.

A što se tiče naše braće i sestara, koje su zarobljene kod tirana, mi
molimo Allaha Uzvišenog da vas oslobodi. Također, molimo Ga da vam da
strpljenje.

O braćo, budite strpljivi i držite se svoje vjere.

Poslanik (savs) nas je obavijestio da su u prijašnjim narodima bili
ljudi koje su razdirali, razdirali su im željeznim šiljcima kožu
odvajajući je od mesa, a opet ih nisu odvratili od njihove vjere. I
držite se svoje vjere. I ne usaglašavajte se sa tagutima i ne
usaglašavajte se sa raznim sortama kafira.

Braćo, držite se vjere Allaha Uzvišenog. Inša’Allah pomoć od Allaha
dolazi. InšaAllah uz Allahovu dozvolu, našu braću i sestre koji su u
zatvorima mi nećemo zaboraviti.

Tako mi Allaha nećemo ih zaboraviti, niti ćemo odmarati. Dok su naša
braća i sestre u zatvorima mi ne možemo biti smireni.

A zatim, poručujemo svoj braći i sestrama muslimanima:

Pridružite se Islamskoj Državi i pridružite se vašoj braći! Ne čekajte
da putevi koji vode nama budu blokirani! Ne čekajte smrt! Ako možete
učiniti hidžru onda je učinite, hidžra vam je obaveza!

Pročitajte koju knjigu o akidi da bi znali da je hidžra iz darul-kufra u
darul-Islam obavezna! Dođite braćo! Ne odugovlačite! Ne obmanjujte sebe!
Ne mislite da ćete učiniti hidžru sutra ili prekosutra, ne obmanjujte
se! Sutra mogu biti putevi blokirani! A i da ne budu blokirani, to može
zapečatiti vaša srca, da Allah sačuva!

To je ukratko savjet braći, a prije svega podsjećajući sami sebe, a
Allah najbolje zna.

Neka su Allahovi blagoslovi na našeg poslanika Muhammeda, njegovu
porodicu i ashabe.
insomnia78

#5185 Re: LIBIJA

Post by insomnia78 »

Zasto sva ulema ne izda fetvu protiv ovih i time sprijeci, ili poprilicno ublazi priliv novih clanova koji misle da rade nesto po islamu?
Il' misle da su ovi u pravu i cekaju pravi trenutak, jos vise jacanje ISIL-a ili kakve pretumbacije na globalnoj sceni, da to javno kazu, jer jos uvijek nije bas pametno podrzati javno njihove stavove
Opetja033

#5186 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

insomnia78 wrote:Zasto sva ulema ne izda fetvu protiv ovih i time sprijeci, ili poprilicno ublazi priliv novih clanova koji misle da rade nesto po islamu?
Il' misle da su ovi u pravu i cekaju pravi trenutak, jos vise jacanje ISIL-a ili kakve pretumbacije na globalnoj sceni, da to javno kazu, jer jos uvijek nije bas pametno podrzati javno njihove stavove
Sta podrazumijevas pod fetvom? Nema poznatijeg ucenjaka na ovoj planeti koji ih nije osudio, pozvao ljude da im se ne prikljucuju i podvukao da ovo sto oni rade nema veze sa Islamom? Ne znam sta vise ocekujes?
Ulema Azhara, Qaradawi, nas reis, turski reis, Hamza Yusuf, Zakir Naik, dvorski kler monarhija arapskog poluostrva, Tariq Ramadan. Da ne nabrajam dalje. Bukvalno sva poznatija imena su ih osudila, cak i oni koji daju podrsku al Qaidi (kao onaj sto su ga Jordanci oslobodili nakon spaljivanja njihovog pilota, zaboravio sam mu ime).

Ne znam o kakvoj sutnji pricas? A ovo o taktiziranju i strateskoj sutnji je toliko jadno i podlo da ne vrijedi ni komentarisati. Pogotovo uzimajuci u obzir da su u startu u krivu jer ja ne vidim da iko suti.
sarajevoxxxx

#5187 Re: LIBIJA

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote: Imaju i zapadnjaci bezbroj mana, politika i mediji zapada su zlo, ali je islamski svijet pao jos nize, negdje na nivo 'mracnog doba'. Zapad je tome uveliko kumovao, kao sto je kumovao i nasem ratu, ali ipak cetnike niko iz Pentagona nije natjerao da naprave pokolj u Srebrenici, kao sto ne tjera ISIL da kolje sve redom.
Čuj imaju bezbroj mana :-) Američka avijacija u jednom trenutku spali 408 iračkih civila u Bagdadu '91, sve uredno sve civilizacijski.Nema miroljubivijeg naroda na planeti od iračkih i sirijskih građana.Velikim barel-bombama od 500 kg im ubijaju bebe, dječake, djevojčice, izgladnjivaju ih godinama pred cijelom međunarodnom zajednicom.Ubijau ih u pojam izmišljajući hemijsko oružje, i opet većina tog naroda ostala miroljubiva.Pa to su vrhunski rezultati, ni jedan narod na planeti ne bi izdržao ono nasilje, mnogo više bi bilo osvete, terorizma, zločina, da se ovo desilo nekom narodu na Zapadu.Pa ljude su u Evropi početkom devedesetih iz čista mira odvodili na masovna pogubljenja, klalil silovali, ubijali, a potom zatrpavali bagerima.

Vidjeli smo kako se svete po Evropi za samo jedan ili dva ubijena Francuza.Sirijski i irački narod mlave godinama, mislim, to su heroji, ti građani su heroji, najbolji narodi na planeti, odat im počast za sabur, poštenje, pravdu, ispravno tumačenje islama, najispravnije tumačenje islama danas je u Iraku i Siriji (mislim ostati normalan pored te činjenice da te gađa svaki dan barel-bombom od 500 kg je neviđena hrabrost ili recimo trpiti licemjerstvo međunarodne zajednice) oni su uzor svim narodima na planeti, s obzirom šta predeveraju preko svojih leđa za samo jedan dan, a opet toliko normalnih ljudi još uvijek ima u tom dijelu svijeta.Svašta.Za nepovjerovati.

A zapadna civilizacija tj šefovi tih država ili politička elita koja odlućuje i koja se pita, je samo jedna jadna skupina sitnih kriminalaca, koji ne znaju smisliti ni foru zbog čega će napasti neku zemlju od 30 miliona stanovnika.Masovni genocidaši koje evo vidimo šta rade ili žele da rade u Ukrajini.Bolesnici, koji su daleko najveće zlo na ovom svijetu koje postoji i koje je ikada hodalo.
Last edited by sarajevoxxxx on 18/02/2015 18:29, edited 1 time in total.
Opetja033

#5188 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

ISIS se navodno povukao iz Sirte nakon velikih gubitaka tokom bombardovanja. Grad su oslobodili pripadnici Misrata brigade lojalne proislamistickoj (MB) vladi u Tripoliju.
Ista brigada je pokrenula ofanzivu na grad Zintan na zapadu Libije. Zintan je pod kontrolom vlade u Tabruku, tj trupa odanih egipatskoj vojnoj hunti.
fosna2014

#5190 Re: LIBIJA

Post by fosna2014 »

Dajte koju kartu. Meni ova situacija geografski i nije bas najjasnija.
Kikibombona

#5191 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:Nema miroljubivijeg naroda na planeti od iračkih i sirijskih građana.
Naravno, razumije se.

Kampanja al-Anfal
Al-Anfal kampanja (arapski حملة الأنفال‎), znana i kao Operacija Anfal, bila je vojna kampanja protiv Kurda iračkog Kurdistana od 1986. do 1989. koju je vodio režim Sadama Huseina pod zapovjedništvom Ali Hassana al-Majida.[1] Kurdski narod, koji se osjećao potlačenim tijekom Huseinovog režima, tijekom Iračko-iranskog rata stao je na stranu Teherana, tako da je Al-Anfal kampanja bila svojevrsna kazna Bagdada. Sama riječ "Anfal" znači plijen. Uništene su tisuće kurdskih sela, uključivši zračna bombardiranja i prisilnu deportaciju a korišteno je i kemijsko oružje: sumporni iperit, sarin, VX i tabun.[2]

U prosincu 2005., sud u Haagu pravomoćnom presudom utvrdio je da je ta kampanja bila čin genocida.[3] To je zasad jedini genocid u povijesti izvršen kemijskim oružjem. Broj ubijenih je neutvrđen, no brojke sežu od najmanje 50.000[4][5][2] do najviše 200.000 žrtava.[6]
Iracko-iranski rat
U rujnu 1980. godine Irak započinje invaziju na naftom bogatu iransku pokrajinu Huzestan.

Do kraja tog mjeseca Irak je prekršio sporazum iz 1975. i preuzeo kontrolu nad cijelim područjem delte Šat al-Arab. Obje su zemlje počele s napadima iz zraka.

Iranska revolucija je s vlasti svrgla šaha Muhameda Rezu Pahlavija kojeg je podržavao Zapad, a Iranci su na referendumu izabrali ustroj Islamske Republike s šijitskim ajatolahom Homeinijem na čelu.

Saddam Hussein tvrdio je kako je Iran želio svoju šijitsku ideologiju proširiti i na druge zemlje Bliskog Istoka, uključujući i Irak u kojem šijitsko stanovništvo čini dvotrećinsku većinu. Val podrške za ajatolaha Homeinija proširio se među iračkim šijitima, što ih je dovelo u sukob s vladajućim sunitima i arapskim nacionalizmom stranke Baath. Također, Hussein je optuživao Iran i za pokušaj atentata na Tarika Aziza, iračkog potpredsjednika vlade.

Mišljenja o uzrocima iračke invazije na Iran se razlikuju. Irak je tvrdio da želi spriječiti šijitski utjecaj Irana u regiji, dok Iran spominje Saddamovu želju za vlašću i američke pokušaje da se osvete Irancima zbog revolucije kojom je zbačena proamerička vlast.
Napad na Kuvajt
Sredinom 1990. Irak je počeo sa gomilanjem vojnih snaga na granici sa Kuvajtom, što je protumačeno kao vrhunac sukoba između dvije države. Osnova ovog sukoba bili su nerašćišćeni dugovi iz vremena Iračko-iranskog rata, kao i Iračke optužbe da Kuvajt crpi Iračku naftu iz zajedničkog naftnog polja.
Ovi da imaju moc Amerike porobili bi cijeli svijet i pocinili ko zna koliko genocida.
zrakomlat

#5192 Re: LIBIJA

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:Najbolje je to sto bi skoro ovi svi ISIL-ovi advokati zbog svog nacina zivota ostali kraci za glavu da se nadju pod njihovom sapom

Lako je vako iz daljine traziti opravdanja
:thumbup:
Kikibombona

#5193 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:ISIS se navodno povukao iz Sirte nakon velikih gubitaka tokom bombardovanja. Grad su oslobodili pripadnici Misrata brigade lojalne proislamistickoj (MB) vladi u Tripoliju.
Ista brigada je pokrenula ofanzivu na grad Zintan na zapadu Libije. Zintan je pod kontrolom vlade u Tabruku, tj trupa odanih egipatskoj vojnoj hunti.
E koja je ovo ludnica....

Pa da li ratuju ovi pacenici iz Misrate sa ISILom ili su samo usli u grad koji je napustila Bagdadijeva ekipa?

Nije valjda da ISIL u Libiji ratuje sa Hafterom i sa 'Libijskom zorom'? Na cijoj strani je Ansar al-Sharia? Pretpostavljam na strani ovih koji su posljednji zauzeli Tripoli?

Ja sta uradise od drzave.... Ne zna se koja je opcija gora. Vjerovatno je za Libiju opet najbolje da pobjedi Hafterova ekipa, mada u ovoj drzavi mira zadugo nece biti...

Sisiju treba dati ovlasti da spasi drzavu. Ako ih se pusti, istrijebit ce se medjusobno. :-)
Kikibombona

#5194 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

fosna2014 wrote:Dajte koju kartu. Meni ova situacija geografski i nije bas najjasnija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Template:L ... tailed_map
fosna2014

#5195 Re: LIBIJA

Post by fosna2014 »

Kikibombona wrote:
fosna2014 wrote:Dajte koju kartu. Meni ova situacija geografski i nije bas najjasnija.
Super, hvala!
Opetja033

#5196 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Ova je jos tacnija, mada mi nije jasno zasto su stavili Tuareg i Tabu milicije kao saveznike vlade u Tabruku.
Opetja033

#5197 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:ISIS se navodno povukao iz Sirte nakon velikih gubitaka tokom bombardovanja. Grad su oslobodili pripadnici Misrata brigade lojalne proislamistickoj (MB) vladi u Tripoliju.
E koja je ovo ludnica....

Pa da li ratuju ovi pacenici iz Misrate sa ISILom ili su samo usli u grad koji je napustila Bagdadijeva ekipa?

Nije valjda da ISIL u Libiji ratuje sa Hafterom i sa 'Libijskom zorom'? Na cijoj strani je Ansar al-Sharia? Pretpostavljam na strani ovih koji su posljednji zauzeli Tripoli?

Ja sta uradise od drzave.... Ne zna se koja je opcija gora. Vjerovatno je za Libiju opet najbolje da pobjedi Hafterova ekipa, mada u ovoj drzavi mira zadugo nece biti...

Sisiju treba dati ovlasti da spasi drzavu. Ako ih se pusti, istrijebit ce se medjusobno. :-)
Najbolje rijesenje za Libiju je podjela ili slaba konfederacija. Treceg nema.

Ansar al Sharia nije na strani ni jednih ni drugih, furaju svoj fazon. Mada se mlate sa Haftarovom ekipom, sto i nije cudo obzirom da im je glavno sjediste u Benghaziju. U zapadnoj Libiji nisu jaki, gotovo da ih i nema.

IS u Libiji ratuje i sa jednima i sa drugima (i Tripoli i Tabruk)
Kikibombona

#5198 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:
Najbolje rijesenje za Libiju je podjela ili slaba konfederacija. Treceg nema.

Ansar al Sharia nije na strani ni jednih ni drugih, furaju svoj fazon. Mada se mlate sa Haftarovom ekipom, sto i nije cudo obzirom da im je glavno sjediste u Benghaziju. U zapadnoj Libiji nisu jaki, gotovo da ih i nema.

IS u Libiji ratuje i sa jednima i sa drugima (i Tripoli i Tabruk)
Na koliko djelova?

Previse plemena da bi moglo normalno egzistirati. Da podjelis na tri drzave, sutra bi u sve tri izbio gradjanski rat radi teznje jedne grupe da dominira.....

Al imaju busotina pun kurac jebote. :D

Sto se tice ISILa, nije mi jasno kako egzistiraju kada se po prilozenom vidi da su mali....
fosna2014

#5199 Re: LIBIJA

Post by fosna2014 »

Kad pogledam ovu kartu i malo politicki sistem i stanje - nema od ove drzave nista, bar ne u ovakvom obliku. Kako su ih navukli samo. :-?
Opetja033

#5200 Re: LIBIJA

Post by Opetja033 »

Opetja033 wrote:
Kikibombona wrote:
Ova je jos tacnija, mada mi nije jasno zasto su stavili Tuareg i Tabu milicije kao saveznike vlade u Tabruku.
Tek sada vidjeh da nisam stavio link na mapu za koju sam rekao da je jos bolja:
Image
Post Reply