Pa kad vec cekas, da se i javim.530i wrote:Samo još neko da se javi sa protekt gumama - kako one bijesno čupaju po snijegu, bolje i od save i tigra - zajedno.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nightvision
#5176 Re: Dolazi zima - zimske gume
- skafiskafsnjak
#5177 Re: Dolazi zima - zimske gume
A imenjace, kako ti vozis ? Rally ?amar1994 wrote:Imao,probao,sava je govno po kisi,a jos vece po suho-mokrom asfaltu
-
530i
#5178 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo. Imao Savu, kasnije dobre gume. Ko ne proba teško je da razumije. I bolje i duže traju.jefferson wrote: Moze, ali kada stavis na auto Continental, Good Year, Michelin itd, primjetit ces razliku.
Svaka guma moze po kisi, ledu, suhom, ali pitanje je kako se ponasaju u takvim uslovima.
Razlika po kisi u kocenju izmedju Continentala i Save je vrlo lako veca od 5m, a to nije zajebancija. Po suhom isto tako.
-
jefferson
#5179 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kada kocis sa 100 km/h nema razlike kako vozis, 100km/h je 100km/h, vozio GolfII ili BMW M5. A razlika na 100km/h po kisi izmedju Save S3 i recimo Continentala je nebo i zemlja.skafiskafsnjak wrote:A imenjace, kako ti vozis ? Rally ?amar1994 wrote:Imao,probao,sava je govno po kisi,a jos vece po suho-mokrom asfaltu
-
r_faruk
#5180 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ne tvrdim da continental nije bolji, mogao sam i njihove gume uzeti. Kupovao sam prema potrebi i godisnjoj kilometrazi. Vozim nekih deset godina i nikada nisam imao problema sa gumama tipa sava i ostalih u tom cjenovnom rangu. Imao sam problema samo sa starim gumama odnosno gumama koje ne zadovoljavaju odredjene uslove. Cak i kada sam prelazio 40000 godisnje imao sam savu s3 na autu. Svaki dan preko ivana i nazad. Benzinac 1.3, i to hyundai.
Smatram da ova prica da se sa savom zabijes u prvu banderu i ne pije vode... Covjek bi rekao da se samo continental kupuje...
Smatram da ova prica da se sa savom zabijes u prvu banderu i ne pije vode... Covjek bi rekao da se samo continental kupuje...
- amar1994
#5181 Re: Dolazi zima - zimske gume
Normalnoskafiskafsnjak wrote:A imenjace, kako ti vozis ? Rally ?amar1994 wrote:Imao,probao,sava je govno po kisi,a jos vece po suho-mokrom asfaltu
Sava je bila solidna dok su je slovenci radili,sad nije ni solidna
- kokuz_sa
#5182 Re: Dolazi zima - zimske gume
kod mene relativno nove Sava gume..prosle godine uzete i presle samo proslu zimo mozda 2000km..
sada s njima na normalnim uslovima..bljuzga, veci snijegmokro ovo kako je kocenje je jako zadovoljavajuce..naravno uz normalnu voznju prilagodjenu uslovima..
ali zato jucer dok Ilidza nije bila nimalo ociscena ni posuta sol..
vozim 20 na sat..i stajem na semaforu i auto jenostavno ode poprijeko..
doduse na tom mjestu jucer je izletio bar 10 auta i autobus..cesta je kao staklo bila od leda..
za grada po meni je sava jako dobra..uz uslov da i malo nase komunalne sluzbe rade svoj posao..
dok za izvan grada, vece brzine i otvoren put ne bi se igrao ja sa savom..
mada jucer na onom ledu ne bi pomogla ni premiom guma da auto sacuvas u normalnom polozaju
sada s njima na normalnim uslovima..bljuzga, veci snijegmokro ovo kako je kocenje je jako zadovoljavajuce..naravno uz normalnu voznju prilagodjenu uslovima..
ali zato jucer dok Ilidza nije bila nimalo ociscena ni posuta sol..
vozim 20 na sat..i stajem na semaforu i auto jenostavno ode poprijeko..
doduse na tom mjestu jucer je izletio bar 10 auta i autobus..cesta je kao staklo bila od leda..
za grada po meni je sava jako dobra..uz uslov da i malo nase komunalne sluzbe rade svoj posao..
dok za izvan grada, vece brzine i otvoren put ne bi se igrao ja sa savom..
mada jucer na onom ledu ne bi pomogla ni premiom guma da auto sacuvas u normalnom polozaju
-
r_faruk
#5183 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo ima neki clanak koji kaze da je veliki broj proizvodjaca lazirao podatke na gumama. Bio je link negdje...
Ko vozi 100 km/h po snijegu i ledu?
Bilo bi interesantno da napisete, "kada sam imao savu desavalo mi se to i to, sada kada vozim continental to mi se ne desava"
Kada sam vozio stare gume klizao svuda i nisam se mogao popeti nigdje, kada sam kupio savine nove gume 2015 popeo sam se uz svako brdo na kojem sam klizao...
Bilo bi interesantno da napisete, "kada sam imao savu desavalo mi se to i to, sada kada vozim continental to mi se ne desava"
Kada sam vozio stare gume klizao svuda i nisam se mogao popeti nigdje, kada sam kupio savine nove gume 2015 popeo sam se uz svako brdo na kojem sam klizao...
-
jefferson
#5184 Re: Dolazi zima - zimske gume
Neces se zabiti u banderu, niko to ne govori.r_faruk wrote:Ja ne tvrdim da continental nije bolji, mogao sam i njihove gume uzeti. Kupovao sam prema potrebi i godisnjoj kilometrazi. Vozim nekih deset godina i nikada nisam imao problema sa gumama tipa sava i ostalih u tom cjenovnom rangu. Imao sam problema samo sa starim gumama odnosno gumama koje ne zadovoljavaju odredjene uslove. Cak i kada sam prelazio 40000 godisnje imao sam savu s3 na autu. Svaki dan preko ivana i nazad. Benzinac 1.3, i to hyundai.
Najveca razlika izmedju Save, koja je u svim parametrima ispodprosjecna guma, i Continentala, Good Yeara, Michelina, Pirellija, Bridgestonea, itd, je kada dodje do kriticne situacije. U svakodnevnoj voznji mi mozemo pricati o udobnosti itd, medjutim, kada trebas zakociti u kriticnoj situaciji tu se kvaliteta guma pokazuje.
Druga stvar, sva prica ovdje je kako su ove ili one gume extra kada se ide NAPRIJED! kako se neko popeo ovdje ili ondje, kako kopaju asfalt. Eto i sta ako auto zapne negdje? Stane raja pogura te i cao (doduse to neide sa nasim balkanskim mentalitetom da ti imas auto koje je zapelo a komsija prosao). Medjutim, niko ne govori kako su njihove gume dobre kada treba stati. Tu se kvaliteta gume mjeri. Danas svaka kompanija moze napraviti gumu koja je dobra u dubokom snijegu. Sava pravi jednu te istu gumu vec 15 godina, a svasta se nesto desilo u tih 15 godina. I tada su bile neki prosjek, danas daleko ispod toga. Na trzistu ima svakojakih zimskih guma, Hankook (Korea), Kumho (Korea), Champiro GT (Tajvan) itd, itd. Ja sam imao Hankook W300 koje su kopale bolje od Save, sve dok nisam jednom u jednoj krivini iz cista mira izgubio kontrolu nad zadnjim krajom auta (prednja vuca) i jedva se izvukao. Auto bez ikakvog izazivanja sa moje strane po utabanom snijegu jednostavno izbacilo zadnji kraj, moja sreca je sto niko nije naisao iz suprotnog pravca i sto sam znao kako da vratim auto na pravac i ne okrenem se. U toj istoj krivini, sa istim autom, samo sa GY Ultra Grip 5 a kasnije 6 gumama sam prolazio ko od sale i po klizavijoj podlozi. Do tada sam imao i Savu S3 i Good Year UG 5, 6, hajde reko da probam Hankook. Tada sam rekao nikad vise ako nije premium guma.
- skafiskafsnjak
#5185 Re: Dolazi zima - zimske gume
TO ti je do autaamar1994 wrote:Normalnoskafiskafsnjak wrote:A imenjace, kako ti vozis ? Rally ?amar1994 wrote:Imao,probao,sava je govno po kisi,a jos vece po suho-mokrom asfaltu,u par situacija nebo i zemlja izmedju continentala i save,sa savom sam morao na kvacilo kretat da ne bi proklizala na 75ks i lagano ubrzavati do 3 brzine,ove ne slajdraju sa gasom na autu sa 116ks
,o kocenju da ne govorim
Sava je bila solidna dok su je slovenci radili,sad nije ni solidna
Ja sa 120ks nikada ne zaslajdram sa savom
A sad ozbiljno, hebo ti to sava slajdrala, conti ne slajdra. Ja mogu isto reci obratno.... a zasto ? zato sto sam vise gasa davao pri polasku dok sam imao Conti .
Najbolja guma je nova guma... uz voznju prilagodjenu uslovima ...
Last edited by skafiskafsnjak on 05/01/2016 17:59, edited 1 time in total.
-
jefferson
#5186 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ti poredis Savu novu gumu sa starim gumama? fakat si otkrio toplu vodu.r_faruk wrote:Evo ima neki clanak koji kaze da je veliki broj proizvodjaca lazirao podatke na gumama. Bio je link negdje...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5187 Re: Dolazi zima - zimske gume
jefferson wrote:Kada kocis sa 100 km/h nema razlike kako vozis, 100km/h je 100km/h, vozio GolfII ili BMW M5. A razlika na 100km/h po kisi izmedju Save S3 i recimo Continentala je nebo i zemlja.skafiskafsnjak wrote:A imenjace, kako ti vozis ? Rally ?amar1994 wrote:Imao,probao,sava je govno po kisi,a jos vece po suho-mokrom asfaltu
Nebo i zemlja razlika?! Ja neki dan gledao test, mislim da je dimenzija 15, i razlika izmedju 1 i 8 pozicije na testu kocenja je , 3 cijela metra.
-
jefferson
#5188 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kupis premium gume i sam skontas je li Sava OK ili nije.Nebo i zemlja razlika?! Ja neki dan gledao test, mislim da je dimenzija 15, i razlika izmedju 1 i 8 pozicije na testu kocenja je , 3 cijela metra.Bolje jesu, al' ne toliko. Tatjodjer, slalom voznja, prvi i zadnji u 5 km/h razlika, i tako jos neki testovi, koji nisu pokazali nadmoc, obzirom na cijenu istih.
Da se razumijemo, Sava je bolja guma od bilo koje potrosene,s tare ili ne daj boze ljetne gume.
Ja sam imao i Savu S2 (ako se neko sjeca te gume), i S3, i Good Year UG 4 pa sve do 7+, Hankook W300, Continental TS 810, 830 a vozio sam i 850 dosta na burazovom autu. Na zeninom autu sada imam Bridgestone kao i na svom (zimske). Razlika izmedju pobrojanih guma je u 5 deka, osim izmedju tih guma i Save i Hankooka. Testovi su jedno a realna voznja nesto sasvim drugo. Evo npr. u SAD Michelin prodaje gumu koja se zove Xi3. Na testovima super, u stavrnosti ovdje gdje ja zivim gdje su prevoju na planinama po 4000m nv, niko nece da ih pogleda. Te gume su prvenstveno pravljene za ociscene gradove gdje ima puno crnog leda.
Sava je guma pravljena za iskopavanje, za ceste u istocnoj evropi koje se neciste. Medjutim, u svim drugim parametrima zaostaje i to se odavno zna, samo sto svake godine neko prvi put kupi nove zimske gume i to Savu jer su jeftinije, i kontaju to je najbolja stavr poslije otkrica hljeba. Niej, nego si kupio novu zimsku gumu.
- Ned071
#5189 Re: Dolazi zima - zimske gume
Slovenci i dalje rade. Za te pare je s 3 odlicna. A normalno da je conti bolji. Zato i jest skuplji 45 maraka po komadu
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- problemnatravunu
- kloniran
#5192 Re: Dolazi zima - zimske gume
mozda je syncrobitanga_sa_otesa wrote:
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5193 Re: Dolazi zima - zimske gume
kardanac proklizOOOva mu zadnji krOOj
- problemnatravunu
#5194 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sad sam skont'o, garant ima prednje gume neke "odlične" zimske , a zadnje ljetnje ćelston, pa ga bacalo u krivinama, dok nije postavio lance 
- problemnatravunu
- amar1994
-
r_faruk
#5198 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hvala na konkretnom odgovoru...jefferson wrote:Kupis premium gume i sam skontas je li Sava OK ili nije.Nebo i zemlja razlika?! Ja neki dan gledao test, mislim da je dimenzija 15, i razlika izmedju 1 i 8 pozicije na testu kocenja je , 3 cijela metra.Bolje jesu, al' ne toliko. Tatjodjer, slalom voznja, prvi i zadnji u 5 km/h razlika, i tako jos neki testovi, koji nisu pokazali nadmoc, obzirom na cijenu istih.
Da se razumijemo, Sava je bolja guma od bilo koje potrosene,s tare ili ne daj boze ljetne gume.
Ja sam imao i Savu S2 (ako se neko sjeca te gume), i S3, i Good Year UG 4 pa sve do 7+, Hankook W300, Continental TS 810, 830 a vozio sam i 850 dosta na burazovom autu. Na zeninom autu sada imam Bridgestone kao i na svom (zimske). Razlika izmedju pobrojanih guma je u 5 deka, osim izmedju tih guma i Save i Hankooka. Testovi su jedno a realna voznja nesto sasvim drugo. Evo npr. u SAD Michelin prodaje gumu koja se zove Xi3. Na testovima super, u stavrnosti ovdje gdje ja zivim gdje su prevoju na planinama po 4000m nv, niko nece da ih pogleda. Te gume su prvenstveno pravljene za ociscene gradove gdje ima puno crnog leda.
Sava je guma pravljena za iskopavanje, za ceste u istocnoj evropi koje se neciste. Medjutim, u svim drugim parametrima zaostaje i to se odavno zna, samo sto svake godine neko prvi put kupi nove zimske gume i to Savu jer su jeftinije, i kontaju to je najbolja stavr poslije otkrica hljeba. Niej, nego si kupio novu zimsku gumu.
Sljedece gume ce biti premium, naci cu maksuz turbo giga mega najskuplje, cisto iz znatizelje
- amar1994
#5199 Re: Dolazi zima - zimske gume
pojedi nasr_faruk wrote:Hvala na konkretnom odgovoru...jefferson wrote:Kupis premium gume i sam skontas je li Sava OK ili nije.Nebo i zemlja razlika?! Ja neki dan gledao test, mislim da je dimenzija 15, i razlika izmedju 1 i 8 pozicije na testu kocenja je , 3 cijela metra.Bolje jesu, al' ne toliko. Tatjodjer, slalom voznja, prvi i zadnji u 5 km/h razlika, i tako jos neki testovi, koji nisu pokazali nadmoc, obzirom na cijenu istih.
Sljedece gume ce biti premium, naci cu maksuz turbo giga mega najskuplje, cisto iz znatizelje, ne osjetim li razliku
-
r_faruk
#5200 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma jok, pregazim vas