Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#5176 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

piplica wrote:
seiko wrote:Evo kako je kod mene sa 20w
https://s29.postimg.org/oa8oxfzqf/IMG_2 ... 102224.jpg
Govorili smo o grijanju i smrzavanju odvoda, ali ne i tacne. kod mene nikada na tacni nista ne ostane.
Samo je problem oko lulice i dalje u odvodu.

Mnei nije jasno kako se ovoliko nakupilo
kao da voda ne odlazi kako treba?

Voda od defrosta je po prilicno "topla" i ona sjuri po prilicno brzo.

Nesto ovdje ne stima.
Ne stima podrucje gdje on zivi.Non stop covjek ima maglu,minuse,vlaga,rijeka u blizini strasno.
Meni ista klima nikad ne mrzne ni bez grijaca,grijac sam upalio za ovo godina samo par puta na kratko reda radi.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#5177 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:
piplica wrote:
seiko wrote:Evo kako je kod mene sa 20w
https://s29.postimg.org/oa8oxfzqf/IMG_2 ... 102224.jpg
Govorili smo o grijanju i smrzavanju odvoda, ali ne i tacne. kod mene nikada na tacni nista ne ostane.
Samo je problem oko lulice i dalje u odvodu.

Mnei nije jasno kako se ovoliko nakupilo
kao da voda ne odlazi kako treba?

Voda od defrosta je po prilicno "topla" i ona sjuri po prilicno brzo.

Nesto ovdje ne stima.
Ne stima podrucje gdje on zivi.Non stop covjek ima maglu,minuse,vlaga,rijeka u blizini strasno.
Meni ista klima nikad ne mrzne ni bez grijaca,grijac sam upalio za ovo godina samo par puta na kratko reda radi.
I kod mene su jako slicni uslovi, ove godine je bilo i po par dana u debelom minusu po -10 co cijeli dan pa nije nista mrzlo.
Rijeka takodje blizu.
Ne vidim razliku.
rovac13

#5178 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja vidim razliku izmedju mene i njeg.
Kod mene cijelo ono vrijeme nije izlazilo iz minusa,i ne znam koliko dana,i do -25 islo,preko dana se digne na -8 pa opet....ali problema nema.

Ima jos jedna stavka.Ja sam svoju klimu testirao u svakom pogledu.Izmedju ostalog testirao sam defroste.Kad pustim klimu da se zalijece na vecu snagu,onda su defrosti cesci a brzi.Medjutim kad ogranicim klimu na neku nizu snagu,onda defrosti malo duze traju,ali su jako rijetki.

U njegovom slucaju konkretno,on ima debelo predimenzionisane uredjaje,i oni uvijek radu u minimumu minimuma......sto ce znacit da ce mu klima ici na one jako rijetke defroste.......ako tome dodas njegove uslove koji su katastrofa....mozda se zato uspije zaledit.

Eto jos jedna pretpostavka.....ne mora da znaci da sam u pravu.
nexteen

#5179 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

Gde god su uredjaji predizmenzionisani , tu je bilo vise zaledjivanja , tako je ispalo ove godine . I kod mene je 2x zaledilo , prosle godine nijednom , a do danas nisam primetio da mi izmenjivac zabeli , danas prvi put .
seiko

#5180 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Ja koliko znam defrost je definisan prema vanjskim temperaturi i vremenu a ne prema opterecenju klime. E sad kod mene radi klima recimo 2 sata na minimumu i logicno da skupi manje leda nego da je na max. Akon 2 sata klima odradi defrost iz kojeg u mojem slucaju istece 2dl vode a da je na max izaslo bi bubam litar vode. Kod mene ce ta 2dl samo skvasiti pacnu koja ima temp -15 -20 i iscurit malo kroz odvod. Ta voda je jako blizu smrzavanja i odmah smrzne. Da ima litar vode na defrostu ona bi taj prethodni led uspijela otopit i osto bi opet mali sloj leda ali bi ga slijedeci defrost otopio. Kod mene sa malo vode samo se nadodaje led i vremenom sve zaledi jer jednostavno nema dovoljno vode da otopi led.
I nije isto da je preko dana -10 i -15 -20. Ja isto nemam problema kada je temp do -10.
kakavdanakneiskustvu

#5181 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakavdanakneiskustvu »

87 maraka racun za struju do 6.1.,sa dva konvektora zagrijavam stan od 61 kvadrat
doktor78

#5182 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

kakavdanakneiskustvu wrote:87 maraka racun za struju do 6.1.,sa dva konvektora zagrijavam stan od 61 kvadrat
Onda ti je vjerovatno stan u sredini zgrade,sa mozda jednim vanjskim zidom

Poslano sa mog SM-G361F koristeći Tapatalk
kakavdanakneiskustvu

#5183 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

doktor78 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:87 maraka racun za struju do 6.1.,sa dva konvektora zagrijavam stan od 61 kvadrat
Onda ti je vjerovatno stan u sredini zgrade,sa mozda jednim vanjskim zidom

Poslano sa mog SM-G361F koristeći Tapatalk

da,plus u djecijoj sobi ne palimo manji konvektor
piplica

#5184 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Jesi ih ukljucivao?
kakavdanakneiskustvu

#5185 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

piplica wrote:
Jesi ih ukljucivao?

jok
piplica

#5186 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

kakavdanakneiskustvu wrote:
piplica wrote:
Jesi ih ukljucivao?

jok
Pa puno si onda potrosio!
nexteen

#5187 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nexteen »

seiko
Ja koliko znam defrost je definisan prema vanjskim temperaturi i vremenu a ne prema opterecenju klime.
Nisi u pravu , ima ulogu i to koliko se forsira klima . Vlaga , spoljna temp i forsiranje klime , ta 3 uslova ..
kakavdanakneiskustvu

#5188 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

znam,doslo mi da cupam kosu
piplica wrote:
Jesi ih ukljucivao?

jok
Pa puno si onda potrosio![/quote]

znam,doslo mi da cupam kosu
isx

#5189 grijanje na struju , da ili ne....?

Post by isx »

Kod mene toliki račun, a grijem se na pelet. Televizor i rasvjeta to potrose.
kakavdanakneiskustvu

#5190 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

isx wrote:

mi nismo stalno u kuci,pa zato nije racun veci,prosle zime je znao biti i 140 km
seiko

#5191 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

isx wrote:

mi nismo stalno u kuci,pa zato nije racun veci,prosle zime je znao biti i 140 km
Ni meni nije jasno kako ljudi potrose tolisno struje. Ja potrosim 90km samo na bojler rernu i ostali sitnis. Sijalice sve stedne.
problemnatravunu

#5192 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by problemnatravunu »

seiko wrote:
isx wrote:

Ni meni nije jasno kako ljudi potrose tolisno struje. Ja potrosim 90km samo na bojler rernu i ostali sitnis. Sijalice sve stedne.
I ja sam prilicno iznenadjen tim malim racunima za struju kod nekih :shock: , doduše, ko zna šta još imaju u kući od velikih potrošača, kod mene je kad razmislim, tu plazma TV, 2-3 puta sedmicno susilica veša, bojler , rerna, te frizider i zamrzivač koji stalno rade, a sve osvjetljenje je na LED
kakavdanakneiskustvu

#5193 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

i kod mene je otprilike isto to od tih valjda velikih potrosaca,trenutno jedan konvektor radi,istina,prije 9 mjeseci sam uradio izolaciju,unutrasnju
piplica

#5194 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

kakavdanakneiskustvu wrote:i kod mene je otprilike isto to od tih valjda velikih potrosaca,trenutno jedan konvektor radi,istina,prije 9 mjeseci sam uradio izolaciju,unutrasnju
Od 06.12-06.01, 160KM.
Negdje oko 1000KWh.
Led rasvjeta, bojleru sam stavio automatiku da samo radi na jeftinoj tarifi, kuhanje na plin.
Masina za ves, vecinom radi po jeftinoj tarifi.

Ne mjerim potrosnju za grijanje jer znam da po najvecoj zimi ne mogu vise od 600KWh potrositi, mjerio 2god i sa tim sam zavrsio.
valter.ba

#5195 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valter.ba »

Sta so kupio za bojler i gdje? Kod mene stalno upaljen ali mi niko ne zna reci kako rijesiti upravo ovo da pali po jeftinoj.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
piplica

#5196 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

valter.ba wrote:Sta so kupio za bojler i gdje? Kod mene stalno upaljen ali mi niko ne zna reci kako rijesiti upravo ovo da pali po jeftinoj.
Evo braca kinezi imaju sve
http://www.ebay.de/itm/Digital-LCD-Prog ... SwiDFYQwxN

Ja sam svom napravio kuciste, izveo napajanje iz bojlera i ucvrstio ga sa bocne strane bojlera.
Programiras kako ti godi.
Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
kakavdanakneiskustvu

#5197 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

piplica wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:i kod mene je otprilike isto to od tih valjda velikih potrosaca,trenutno jedan konvektor radi,istina,prije 9 mjeseci sam uradio izolaciju,unutrasnju
Od 06.12-06.01, 160KM.
Negdje oko 1000KWh.
Led rasvjeta, bojleru sam stavio automatiku da samo radi na jeftinoj tarifi, kuhanje na plin.
Masina za ves, vecinom radi po jeftinoj tarifi.

Ne mjerim potrosnju za grijanje jer znam da po najvecoj zimi ne mogu vise od 600KWh potrositi, mjerio 2god i sa tim sam zavrsio.

da,i kod mene masina za ves radi uvijek kad je jeftina struja
rovac13

#5198 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja dok sam imao dvije tarife bojler mi je bio spojen preko ovoga.

Image

Programirao otprilike da se bojler pali ujutro 15 minuta pred kraj jeftine struje,i poslije podne jos pola sata na jeftinoj......ukupno 45 minuta dnevno nama je pasalo...... preko zime malo duze.

A onda sam presao na jednu tarifu,i bolje mi je tako.
rovac13

#5199 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

A ovo je primjer da se klima ne mora uvijek isplatit :-D

Ako neko ima toliko male toplotne gubitke,bez obzira sto bi klima trosila mozda 4 puta manje od konvektora,njemu treba vremena i vremena da isplati razliku na tako malim racunima.......a s druge strane nema duvanja,nema defrosta,nema zvuka vanjske jedinice,nema zaledjivanja odvoda tacne na vecim minusima.

Izolacija zakon :thumbup:
Distortion

#5200 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Ako sam dobro upratio, nisu mu radili konvektori cijelo vrijeme. Nisam bas najbolje razumio koliko su mu radili konvektori. Ovo je racun recimo do pocetke velikih minusa.
Post Reply