Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#5176 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

esso_sa wrote:
tempuser wrote: Ne znam sta bih ti rekao za ler potrosnju, kroz ruke "provukao" jedno 20-ak Skoda kupljenih nove, a od toga 3 privatne i ni na jednoj nisam vidio tako niske vrijednosti. Na svim 1,9 SDI, 1,9 TDI (90 i 100KS PD) potrosnja na leru 0,5-0,6 lit/h, na 2,0 TDI (od prvog dana) 0,7-0,8 (sa/bez klime), poslije velikog servisa u PSS-u stanje ne promjenjeno. Potrosnja normalna, otvoreno 5-6, grad oko 8-9, ukupni prosjek 7,3.
Kod mene 2.0 TDI PD redovno pokazivao 0,2L na leru (radna temperatura). I na board kompjuteru i direktnim citanjem rada na VCDS...
I to mu je unutar parametara (VCDS specifikacija)
Potrosnja grad/otvoreno mu je bila odprilike kao kod tebe
.

Vidi, svi pomenuti su kupljeno novi 0 km, znaci tvornicki uzubljeni, i ni na jednom na BC potrosnja nije isla ispod 0,5 lit/sat, sta je u pitanju za takvu razliku ne znam.
sparky

#5177 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

1.9 sdi, dok je sve bilo ok, potrošnja u leru je bila 0.5-0.7, sa klimom, 0.6-0.9.
Nakon problema sa dužim verglanjem, 5-7 sekundi, na autu je prvo zamjenjen senzor temperature, pa grijači, pa senzor bregaste, pa dihtunzi na boš pumpi. Nakon diranja boš pumpe, potrošnja u leru je bila 0.1-0.2. Auto radi dosta bučno, povremeno izbaci crni dim. Vergla duže nego prije servisa i do 3000 obrtaja je mrtvo, nakon toga povuče nekih 20-30% bolje u odnosu na stanje prije kvara. Sa autom sam prešao 70 i nesto hiljada.
Trenutno pali samo uz pomoć spreja koji spricnem u kućište zračnog filtera. Zna li neko sta bi moglo biti?
17656
17971
Dvije greške koje pokazuje na dijagnostici
esso_sa

#5178 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

@Sparky, evo ti opisi za greske
Greska 17656 bi mogla biti uzrok tih problema sa paljenjem

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 248/004680
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 563/005475
sparky

#5179 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

esso_sa wrote:@Sparky, evo ti opisi za greske
Greska 17656 bi mogla biti uzrok tih problema sa paljenjem

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 248/004680
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... 563/005475
Hvala Eso.
Norm

#5180 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

esso_sa wrote:
Norm wrote: ...za ovaj motor, po specifikaciji, normala je 0,5l na leru...a na otvorenom nakon zamjene nikada nije isao ispod 7,6...grad me ubi...stid me vise ponavljati, sad trosi vise od benzinca...
nista, trazim nekoga neovisnog, sa VCDS-om da mi ocita vrijednosti tih nekih stepeni na bregastoj i stanja na brizaljkama...

Moze li biti lambda sonda?
Da li bi javljao ikakvu gresku da je ona u pitanju?
Zavisi koliko ispadne sonda iz parametara. Ako je manje odstupanje, nece javiti nista.
Sto se uzubljenja tice, potreban je specijalni alat za zakljucavanje pozicija na motoru kada se mijenja remen. Avlijanerski majstori to nemaju nego uzubljuju ko da je Golf 2 i redovno kod zatezanja spanera pomjere uzubljenje. Obicno to bude na remenici bregaste. To pomjeranje bregaste remeti tajming otvaranja/zatvaranja ventila, kao i ubrizgavanja (kod PD motora bregasta preko klackalica direktno diriguje nabijanje goriva u dizne) i onda imas situaciju da pritisak u diznama nije kako treba, ustrcavas mlaz umjesto fino atomiziranog goriva, "peres" klipove gorivom, kontaminiras ulje, neki od ventila ti ostane malo otvoren pa zivo gorivo odlazi u izduv... Osnovni simptomi svega - veca potrosnja i losija vuca. Nekad se moze primjetiti i kod starta motora - nekad vergla duze, a nekad krace. Zavisi u koju stranu je pomjerio uzubljenje... Tolerancija je +/- 3 stepena. Sve van toga trazi ponovno uzubljivanje
Hvala drug ali nije radio avlijaner majstor nego ovlasteni, uredno opecacena servisna...i garancija, ali je fazon sto oni ne priznaju povecanu potrosnju nakon zamjene, nego auto ide, pali, vozi i po njima sve je OK...
ma nesto sam citao da se ne mora raditi ponovo uzubljenje nego se samo popuste tri vijka na remenici i zakrene, unaprijed ili unazad, par milimetara, ali se mora to kontrolisati sa dijagnostikom? pri radnoj temperaturi motora...eh sad da li je to tako ili nije neznam...
esso_sa

#5181 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Norm wrote:
Hvala drug ali nije radio avlijaner majstor nego ovlasteni, uredno opecacena servisna...i garancija, ali je fazon sto oni ne priznaju povecanu potrosnju nakon zamjene, nego auto ide, pali, vozi i po njima sve je OK...
ma nesto sam citao da se ne mora raditi ponovo uzubljenje nego se samo popuste tri vijka na remenici i zakrene, unaprijed ili unazad, par milimetara, ali se mora to kontrolisati sa dijagnostikom? pri radnoj temperaturi motora...eh sad da li je to tako ili nije neznam...
Pa onda reklamiraj i neka ti taj ovlasteni putem dijagnostike potvrdi da je uradio posao OK i kako tvrdi
ranger

#5182 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ranger »

jebo majku pa ne mozes ni u ovlastenom bit miran...
slicno iskustvo sam imao s Tomicem kad nisu znali ustanovit kvar na bosch pumpi, po njima sve je u redu s autom, a ja akumulator izvukoh verglajuci... tomic alahimanet da si 13 puta ovlasten...
amar1994

#5183 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Connecta isto od mene mahanje ima, smrdi kabina na naftu, kazu ljudi filter klime :lol: :lol: , dignem haubu: vidim i cujem da pusta na podlosci dizne. Oni opet po svom filter klime pa filter klime :lol: . Dovidjenja i prijatno. :oops: :run:
al pazi svaki put su uredno uzeli 40KM za misljenje i pregled majstora :shock: :-) :run:
ima VUKO u s. brodu a oni nek nekom drugom servisiraju :izet: :D
tempuser

#5184 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

ranger wrote:jebo majku pa ne mozes ni u ovlastenom bit miran...
slicno iskustvo sam imao s Tomicem kad nisu znali ustanovit kvar na bosch pumpi, po njima sve je u redu s autom, a ja akumulator izvukoh verglajuci... tomic alahimanet da si 13 puta ovlasten...
Ja sam sa Tomicem zavrsio prije 15-ak god, dosao u salon (tada bio u Sentadi), dobar dan - dobar dan, imam 6 god starog BMW-a sa TDS motorom, povremeno trokira u radu, cak se i ugasi, kao da ne gdje gubi naftu. Hm, cujte, ovaj, znate, kamion, slepa, Zagreb...
Norm

#5185 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

esso_sa wrote:
Norm wrote:
Pa onda reklamiraj i neka ti taj ovlasteni putem dijagnostike potvrdi da je uradio posao OK i kako tvrdi
Esso, pa da li mislis da vec nisam...'njihova' dijagnostika kaze da je sve uredu...hvala, dovidjenja, dodjite nam opet...mos' mislit' da hocu...i onda kukaju kako je trziste lose kako nemaju posla, a zao im platiti majstora nego uzimaju djecu sa prakse da im rade...
...nadoci cu ja vec, ako nista narucit cu jbn VCDS pa ili cu ga sjebat do kraja ili cu ga srediti...
amar1994

#5186 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
Ja sam sa Tomicem zavrsio prije 15-ak god, dosao u salon (tada bio u Sentadi), dobar dan - dobar dan, imam 6 god starog BMW-a sa TDS motorom, povremeno trokira u radu, cak se i ugasi, kao da ne gdje gubi naftu. Hm, cujte, ovaj, znate, kamion, slepa, Zagreb...
:-) :lol: :lol:
a fol ovlasteni :zoka:
tempuser

#5187 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

amar1994 wrote: :-) :lol: :lol:
Nije to fol ovlasteni nego smo mi karanana drzava i sve nam je tako. Sipak bi se moglo desiti u DE da glavni BMW trgovac i jedan jedini dan ima salon, a nema svoj servis! Kod nas je moglo i dan danas moze sve, kupis BMW kod Tomica vozis kod Keme na odrzavanje, novu Skodu preuzimas kod Fadila u avliji, novu Astru servisiras kod Haznadarevica...
LaLuna

#5188 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LaLuna »

Valjda je ovo prava tema za moje pitanje...

Nesto mi nije u redu sa brojacem kilometara na instrument tabli, tj. cim dam kontakt kilometraza pocne blinkati i nikako ne prestaje. Inace normalno pokazuje predjene kilometre, samo sto blinka. Trebam li se brinuti? :skoljka:
samo pozitiva

#5189 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by samo pozitiva »

Koje auto? Godina?
RLewis

#5190 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RLewis »

koje auto, jesi mjenjao sta od dijelova, mozdda treba kalibrirati nesto,
amar1994

#5191 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

tempuser wrote:
amar1994 wrote: :-) :lol: :lol:
Nije to fol ovlasteni nego smo mi karanana drzava i sve nam je tako. Sipak bi se moglo desiti u DE da glavni BMW trgovac i jedan jedini dan ima salon, a nema svoj servis! Kod nas je moglo i dan danas moze sve, kupis BMW kod Tomica vozis kod Keme na odrzavanje, novu Skodu preuzimas kod Fadila u avliji, novu Astru servisiras kod Haznadarevica...
:thumbup: :bih:
ili je servis toliko los da je to strasno :-)
developer10

#5192 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by developer10 »

Imam (relativno) sličan problem sa trip funkcijom (Audi B6 1.9 TDi, 2001.). Do unazad mjesec-dva dana normalno je računao vožnju (putovanje - trip). Npr. vožnju s kraćim prekidima je tretirao u okviru istog putovanja.

Međutim, odjednom vidim prebacujući se između više modova (prosj. potrošnja, trenutna potrošnja, prosj. brzina, vrijeme putovanja) da mi za vrijeme putovanja pokazuje (tada) negdje oko 66h (nisam vozio ja auto te sedmice) i prosječna potrošnja zakucana na 5.5 l.

Ta potrošnja za toliko vrijeme je i normalna za njega pa ne mora da znači da neispravno pokazuje.

Zanima me do čega je to što eto cijelu noć (i više njih) ne tretira kao prekid tripa već eto tako nastavlja brojati vrijeme. Nakon nekog vremena se izgleda nuliralo ali opet "nabija" sate (ko da na satnicu ide)..
ranger

#5193 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ranger »

LaLuna wrote:Valjda je ovo prava tema za moje pitanje...

Nesto mi nije u redu sa brojacem kilometara na instrument tabli, tj. cim dam kontakt kilometraza pocne blinkati i nikako ne prestaje. Inace normalno pokazuje predjene kilometre, samo sto blinka. Trebam li se brinuti? :skoljka:
alfa neka garant :D
HAVANA

#5194 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HAVANA »

Il fiat punto,grande,evo... :D
Optimist

#5195 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

developer10 wrote:Imam (relativno) sličan problem sa trip funkcijom (Audi B6 1.9 TDi, 2001.). Do unazad mjesec-dva dana normalno je računao vožnju (putovanje - trip). Npr. vožnju s kraćim prekidima je tretirao u okviru istog putovanja.

Međutim, odjednom vidim prebacujući se između više modova (prosj. potrošnja, trenutna potrošnja, prosj. brzina, vrijeme putovanja) da mi za vrijeme putovanja pokazuje (tada) negdje oko 66h (nisam vozio ja auto te sedmice) i prosječna potrošnja zakucana na 5.5 l.

Ta potrošnja za toliko vrijeme je i normalna za njega pa ne mora da znači da neispravno pokazuje.

Zanima me do čega je to što eto cijelu noć (i više njih) ne tretira kao prekid tripa već eto tako nastavlja brojati vrijeme. Nakon nekog vremena se izgleda nuliralo ali opet "nabija" sate (ko da na satnicu ide)..
Board ima opciju 1 i opciju 2. Na opciji 1 biljezi parametre koji se ponistavaju nakon 2h od prekida voznje, dok na opciji 2 ostaju upamceni do daljnjeg, ili do nekog od parametara koji se ispune i nakon cega se ponisti (100h, odredjena kilometraza) i sl.
developer10

#5196 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by developer10 »

Optimist wrote:
developer10 wrote:Imam (relativno) sličan problem sa trip funkcijom (Audi B6 1.9 TDi, 2001.). Do unazad mjesec-dva dana normalno je računao vožnju (putovanje - trip). Npr. vožnju s kraćim prekidima je tretirao u okviru istog putovanja.

Board ima opciju 1 i opciju 2. Na opciji 1 biljezi parametre koji se ponistavaju nakon 2h od prekida voznje, dok na opciji 2 ostaju upamceni do daljnjeg, ili do nekog od parametara koji se ispune i nakon cega se ponisti (100h, odredjena kilometraza) i sl.
Aaa, sjećam se da sam vidio tu jedinicu prije i niti sam znao šta označava niti kako se mijenja. Biće da je neko prebacio (ili samo od sebe ako je moguće) na dvojku. Hvala za info, provjerim koja je cifra trenutno prikazana.
Optimist

#5197 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Prebacujes tako sto tipku za reset stisnes jednom kratko. Ako je drzis malo duze onda ponistis zadnji zapis.
esso_sa

#5198 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

tempuser wrote:
Ja imam super iskustva sa Tomicem. Doduse, u mom slucaju je motor u pitanju....
Do sad su sve odradjivali po PS-u
muha_sa

#5199 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by muha_sa »

ko je Tomic i gdje mu je servis :?
esso_sa

#5200 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

muha_sa wrote:ko je Tomic i gdje mu je servis :?
Ovlasteni BMW diler i servis. Nalaze se u Radon Plazi (nekadasnje Oslobodjenje)
Post Reply