BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#5176 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jao_situacije wrote:
155_mm wrote:mozda bi neko trebao pozvati egipcane na testiranje H-155. onako radi reda.

http://defence-blog.com/army/egypt-look ... tzers.html
mislim da tu idu francuzi :|
da, CESAR je otisao na testiranja u egipat. ali to ne znaci da nece nista jos testirati. ako uzmemo u obzir da za jednog CESAR-a dobijes najmanje 2 ako ne i 3 H-155, svasta bi moglo biti. a obje su haubice slicne sa tim sto H-155 ima autopunjac a moze da se lozi u rucno kao i CESAR. u svakom slucaju pozvati ih na testiranje. vjerovatno bi se oradovali.
jao_situacije

#5177 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

ušo ja na onaj forum što je neko spominjao krater ili neko drugi (nebitno..)
kakvi pacijenti
onaj nekakav priča o klanju drugi citira mešu selimovića treći govori oni ne znaju ništa napraviti nemaju ni fabrika
onda se nekakav slovenac javi, vjerovatno srbin, kaže držite se vi čuvanja ovaca

:lol:

onaj govori to je serbska 'aubica vi samo znate stavljati slovo H u riječi
ne mogu da vjerujem :lol: :lol:
155_mm

#5178 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

atmel wrote:
155_mm wrote:
atmel wrote:Da li Pretis proizvodi 128mm rakete za višecijevne bacače.
srecom pa ne vise. taj kalibar je bio totalni promasaj. raketa ne, ali kalibar da. da su te rakete radili u kalibru 122 za standardne gradove to bi bio pogodak.
Znači ni za standardne 122mm ne rade.
na stranicam pretisa do sada koje su radile bila je grad raketa 122 mm. po ovoj trenutnoj stranici ne prozvode nista. :D
jao_situacije

#5179 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

radi se na 122mm
na mašinskom faxu
155_mm

#5180 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jao_situacije wrote:radi se na 122mm
na mašinskom faxu
mislis na R-25+ i R-35+?
na tome se radi vec haman 10 godina.
155_mm

#5181 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirsek wrote:Na pakistan defence forumu koji ima i srbijanskih propagatora njihove NI Pakistanci pisu kako su par puta testirali njihovu Noru i svaki put nije zadovoljila na testu.
nora B52 ima najsporiji autopunjac na planeti, cijev se poslije svakog opaljenja mora "naguziti" autopunjacu da je ovaj napuni.
jednostavno nema tako spore artiljerijske posade na ovoj planeti.
insomnia78

#5182 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

jao_situacije wrote:ušo ja na onaj forum što je neko spominjao krater ili neko drugi (nebitno..)
kakvi pacijenti
onaj nekakav priča o klanju drugi citira mešu selimovića treći govori oni ne znaju ništa napraviti nemaju ni fabrika
onda se nekakav slovenac javi, vjerovatno srbin, kaže držite se vi čuvanja ovaca

Pa pola kolega sa teme o Siriji ti je sa tog foruma
daddy-kool

#5183 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by daddy-kool »

155_mm wrote:
mirsek wrote:Na pakistan defence forumu koji ima i srbijanskih propagatora njihove NI Pakistanci pisu kako su par puta testirali njihovu Noru i svaki put nije zadovoljila na testu.
nora B52 ima najsporiji autopunjac na planeti, cijev se poslije svakog opaljenja mora "naguziti" autopunjacu da je ovaj napuni.
jednostavno nema tako spore artiljerijske posade na ovoj planeti.
jao_situacije

#5184 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

155_mm wrote:
jao_situacije wrote:radi se na 122mm
na mašinskom faxu
mislis na R-25+ i R-35+?
na tome se radi vec haman 10 godina.
poprilično sam siguran da u dokumentu o industrijskom razvoju vidio dio o razvoju artiljerijske minobacačke i raketne municije i stajao je kalibar 122mm
a znam i za te projekte r 25 i 35
može biti i da jeste i da nije
jao_situacije

#5185 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

inače i ovo treba imati u vidu
Nenaplaćena prijeratna potraživanja vojne industrije FBiH iznose:
- Firma Jugoimport-SDPR iz Srbije 212.320.643,50 USD
- Ministarstvo obrane Republike Hrvatske 11.126.044,90 USD
kad se priča o komšijama/susjedima
mirsek

#5186 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirsek »

jao_situacije wrote:ušo ja na onaj forum što je neko spominjao krater ili neko drugi (nebitno..)
kakvi pacijenti

Citaj @raketas-a, on je neki prijeratni direktor iz BNT-a, ima dosta znanja,ostale cetnike i pocetnike ignorisi ili ako ti se da zajebavaj.
jao_situacije

#5187 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

mirsek wrote:
kakvi pacijenti

Citaj @raketas-a, on je neki prijeratni direktor iz BNT-a, ima dosta znanja,ostale cetnike i pocetnike ignorisi ili ako ti se da zajebavaj.
vidio sam raketaša on je neki hrvat koliko sam skontao
otišo na temu o soko NA (avion), čitam iz 2012..
naložili se da prave avion, kaže pa mi smo uzeli mašine iz mostara možemo mi napraviti avion samo ako bi se potrudili i ako bi ga prodali nekome, kaže npr. ostalim republikama i turskoj pakistanu libiji iraku i tu smo egal na 120 komada
kaže drugi trebamo se udružiti sa turcima da zajedno pravimo avion, a možda bi i izrael bio zainteresiran

onaj jedan napravio analizu ko ono gotova stvar samo gledamo kome da prodamo :lol:

a tek kad otvorim temu o šumadiji i o novoj srbskoj pušci.. :run: :lol: :lol:
nisam se nadao da su tolike budale i četnici :-)
heckler

#5188 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

mirsek wrote: Citaj @raketas-a, on je neki prijeratni direktor iz BNT-a, ima dosta znanja,ostale cetnike i pocetnike ignorisi ili ako ti se da zajebavaj.
Pretisa, ne BNTa. @raketaš je na kratko bio clan i ovog foruma i podijelio je sa nama par lijepih prica i anegdota o dr. Berki Zečeviću. Inace covjek mora da ima celicne zivce i beskonacno strpljenja da tamo i dalje pise pogotovo sto ga svako malo neki punoglavac nadobudni napadne.
anelsol

#5189 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

jao_situacije wrote:
mirsek wrote:
kakvi pacijenti

vidio sam raketaša on je neki hrvat koliko sam skontao
otišo na temu o soko NA (avion), čitam iz 2012..
naložili se da prave avion, kaže pa mi smo uzeli mašine iz mostara možemo mi napraviti avion samo ako bi se potrudili i ako bi ga prodali nekome, kaže npr. ostalim republikama i turskoj pakistanu libiji iraku i tu smo egal na 120 komada
kaže drugi trebamo se udružiti sa turcima da zajedno pravimo avion, a možda bi i izrael bio zainteresiran

onaj jedan napravio analizu ko ono gotova stvar samo gledamo kome da prodamo :lol:

a tek kad otvorim temu o šumadiji i o novoj srbskoj pušci.. :run: :lol: :lol:
nisam se nadao da su tolike budale i četnici :-)
Ne mogu ni da zamislim kakvu bi danas imali vojnu industriju da nam nisu opljackali fabrike poput Pretisa, Famosa pa I Sokola.
heckler

#5190 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

anelsol wrote:
jao_situacije wrote: Ne mogu ni da zamislim kakvu bi danas imali vojnu industriju da nam nisu opljackali fabrike poput Pretisa, Famosa pa I Sokola.
To su nezamislive cifre iz danasnje perspektive. Npr nedavno se u nekom clanku spominjalo da je Pretis u najboljim godinama izvozio izmedu 250 - 400 miliona dolara godisnje. Ako uzmemo recimo 1988 kao neku refenentnu godinu i uracunamo samo inflaciju bez nekog daljnjeg razvoja koji bi se valjda desio (zamrznemo taj nivo kao da firma nebi ni milimetar napredovala skoro 30 godina) to je znaci izmedju 520 - 830 miliona danasnjih dolara godisnje. Samo ta jedna firma, 30 godina bez ikakvog rasta, samo uracunata inflacija, da ne idemo dalje uopste.

Lijepo je to da nas je konacno kao malo "krenulo" ali to je samo jedna kap u moru. Tek je zagrebana povrsina. To je vrh sante lede.

Treba sutjeti i raditi, raditi i raditi. Drago je meni cuti da firme izlaze iz mrtve dubioze, ali moje ambicije i ocekivanja su nekolo redova velicine visa.
anelsol

#5191 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Našu vojnu industriju, pa tako I susjedne, je realno naprijed povuklo višestruko uvećanje potražnje za oružjem u svijetu u posljednjih nekoliko godina. Naravno da je bilo potrebno da se I stanje unutar firmi posloži, ali bez povećanja potražnje na globalnom nivou bi teško govorili o rastu izvoza od nekih 20 - 30 posto godišnje. Pa sjetimo se samo unazad nekih pet-šest godina I Igman je bio skoro pa pred gašenjem, a onda je potražnja naglo skočila i sad smo tu gdje jesmo.

Moje mišljenje je da Federacija još uvjek premalo ulaže u vojnu industriju, i sredstva u visini od cca 4 miliona godišnje po meni nisu ni iz bliza dovoljna da bi podstakla intezivniji razvoj ovog sektora. Ukoliko se uspješno završe testiranja haubice, RPG-a, oklopnog vozila i sl., bit će potrebno skršiti ozbiljnu lovu za unaprjeđenje proizvodnih procesa. Ukoliko mogu podići kredit u visini od cca 25 miliona za "unaprjeđenje bankarskog sektora", ne vidim zašto se to ne bi uradilo za granu industrije koja ima najozbiljniji potencijal u našoj državi.
mehoxy

#5192 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 12:17, edited 1 time in total.
155_mm

#5193 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jos jedan detalj iz teksza bh-dani u vezi onih puscanih cijevi.
konjicki igman nece stati samo na municiji
po meni imamo dovoljno informacija da mozemo vjerovati da ce IGMAN postati bosanski proizvodjac cijevi za pjesadisjko oruzje. i da ce ih raditi i za druge firme. predpostavljam za ACU. za izvoz vjerovatno ne u pocetku, ali mozda i to bude u buducnosti.

sad imamo situaciju da ce svjetski renomirani (po nekim forumima ustvari obicna prcvarnica*) proizvodjac municije postati porizvodjac cijevi za tu istu municiju. meni je to genijalna ideja. to ce biti proizvodjac cijevi sa najjeftinijim i najefikasnijim mogucnosti testiranja tih cijevi. jednostavno ce svoje cijevi testirati svojom municijom a municiju moraju i ovako i onako testirati. prakticki ih testiranje cijevi dodje za dzaba.

* davno sam naletio na raspravu na nekom forumu o proizvodjacima municije i neko se zakacio za IGMAN. i onda uleti neki "strucanjak" tipa "ma sta ce muslimani, nek cuvaju ovce", sa kometarom tipa " ma kakav igman obicna prcvarnica. ja gledao na google earth vide se samo neke dvije male barake."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nuken

#5194 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Ako IGMAN počne raditi cijevi, biće to odlično. Kompletna linija za proizvodnju oružja bi se radila u BiH. (ako se ne varam, HS ih još kupuje od nijemaca). Spominje se mitraljez, zašto ne kroz par godina i snajperska puška :roll:
krater

#5195 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

@155 mm

Hajde povezi i one druge firme iz Konjica :lol:
155_mm

#5196 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

krater wrote:@155 mm

sta da povezem?
anelsol

#5197 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Zar ACU ne proizvodi cijevi za pusku? Kako sam ranije mogao procitati na ovom forumu bilo je govora da proizvode, ili mi je nesto promaklo.
krater

#5198 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

155_mm wrote:
krater wrote:@155 mm

sta da povezem?
Surtec, alatnicu, stancovane dijelove... :D
155_mm

#5199 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

vijest od prije 4 godine.
ins wrote:Evo nam i od najvecih (po znacaju u ovom slucaju) :bih:
Proizvodi "Igmana" i "Unis Ginexa" na listi želja Amerikanaca - Zainteresovani i za podizanje valjaonice obojenih metala u BiH

Delegacija američke kompanije "Arma Lite, Inc" su proteklih par dana obišli neke od proizvodnih kapaciteta namjenske industrije Federacije BiH i izrazili zadovoljstvo napretkom u organizacionom, proizvodnom i komercijalnom oporavku namjenske industrije.

Posebno su istakli iznenađenje napretkom u radu "Igmana" iz Konjica i "Unis Ginex" iz Goražda, čije proizvode imaju namjeru naručiti za američko tržište. Istakli su i zainteresovanost za buduća ulaganja u podizanje valjaonice obojenih metala za potrebe namjenske industrije.

Ova posjeta je potvrda nastavka povećanog interesa SAD za namjensku industriju Federacije BiH, saopšteno je na sajtu ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije sa saradnicima, primio je delegaciju američke kompanije „Arma Lite, Inc", koju je predvodio Mark Westrom, predsjednik kompanije.
8)

krater ti si zaduzen ovdje za masine i procese metaloprerade. ima li kakve veze ova valionica sa proizvodnjom puscanih cijevi?
krater

#5200 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by krater »

Nema. To se odnosi na valjaonicu bakra
Last edited by krater on 04/08/2017 17:00, edited 1 time in total.
Post Reply