Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Haris.ba
#5176 Re: Cijene stanova All about
20 hiljada ljudi je dobilo otkaz. Vjerovatno će još toliko u narednih mjesec dva.
Optimistično je da neće se to odraziti na nekretnine. Oni i koji će biti kreditno sposobni ili imaju lovu će čekati samo neku odličnu priliku. Potražnja će skoro presušiti.
Meni je najzanimljivije šta će biti sa postojećim novogradnjama. Vjerujem da objekat koji je prodan 50% investitor možda i može sačekati neko vrijeme da ne spušta cijenu.
A da ne pričam o kreditima sa hipotekama.
Optimistično je da neće se to odraziti na nekretnine. Oni i koji će biti kreditno sposobni ili imaju lovu će čekati samo neku odličnu priliku. Potražnja će skoro presušiti.
Meni je najzanimljivije šta će biti sa postojećim novogradnjama. Vjerujem da objekat koji je prodan 50% investitor možda i može sačekati neko vrijeme da ne spušta cijenu.
-
ibizza
#5177 Re: Cijene stanova All about
Samo da prorade kladionice, kafici, restorni, vratit ce se pola raje na posao. Malo ce stopati u hotelskom dijelu, ali i to bi vec u cetvrtom kvartalu trebalo da se normalizuje i da novu godinu, hoteli ponovo budu dupke puniHaris.ba wrote: ↑15/04/2020 09:37 20 hiljada ljudi je dobilo otkaz. Vjerovatno će još toliko u narednih mjesec dva.
al' sam optimista
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5178 Re: Cijene stanova All about
Ne znam odakle optimizam da će se sve brzo riješiti. Ne kažem da će gladni bauljati po ulici, ali ovo stanje se neće preko noći riješiti.
Turistički sektor koji je kod nas doživljavao ozbiljan rast će biti posljednji koji će popuniti kapacitete prije pandemije. I brojna dijaspora neće biti u baš sjajnoj poziciji, jer će ekonomska kriza pogoditi sve.
Ja stvarno ne očekujem potpunu normalizaciju prije iduće godine ako sve bude išlo kako treba. Popuštanje mjera u Austriji Kirz je nazvao "plesom" i u pravu je. Popuštanje ne znači da je stvar riješena, nego samo da ima više prostora za borbu.
Ja prvi čekam finu priliku, jer tek sad ne želim žuriti
Ah da, još jedan zluradi agencijama
Turistički sektor koji je kod nas doživljavao ozbiljan rast će biti posljednji koji će popuniti kapacitete prije pandemije. I brojna dijaspora neće biti u baš sjajnoj poziciji, jer će ekonomska kriza pogoditi sve.
Ja stvarno ne očekujem potpunu normalizaciju prije iduće godine ako sve bude išlo kako treba. Popuštanje mjera u Austriji Kirz je nazvao "plesom" i u pravu je. Popuštanje ne znači da je stvar riješena, nego samo da ima više prostora za borbu.
Ja prvi čekam finu priliku, jer tek sad ne želim žuriti
Ah da, još jedan zluradi agencijama
- Averus
#5179 Re: Cijene stanova All about
Pridruzujem se zluradom i nadam se sto vecem padu cijena i porastu ponude 
- VenomousV
-
Tambure
#5181 Re: Cijene stanova All about
ne znam o kojem trzistu govorite ovo po piku su u 90% slucajeva stanovi koji su i za austriju precijenjeni i vrte se vec po godinu dana.
- VenomousV
#5182 Re: Cijene stanova All about
Ako ti je dosadno, nadji zensku sto je objavila stan na Dobrinji 2, 54 kvadrata, u podnaslovu "stan neophodno adaptirati" i trazi 159k za njega, pitanja i odgovori su vrh
- Averus
#5183 Re: Cijene stanova All about
-
r_faruk
#5184 Re: Cijene stanova All about
hehe, i ja bas sad procitah...
meni se pocela svidjati vogosca, stanovi od 100 kvadrata i vise...
https://www.olx.ba/artikal/36732767/sta ... ar-strogi/
skoro je jedna prodan, za oko 135000KM, 110 kvadrata cini mi se bas u ovoj zgradi...
-
dzipalo
#5185 Re: Cijene stanova All about
Cijene ce vjerovatno padati, bilo bi logicno. Jedan od razloga je i sto dosta banaka vec sad uopste ne daje stambene kredite, neke daju ali sa kamatom od 6%.
-
vanjki
#5186 Re: Cijene stanova All about
odakle ti info da vise nije moguce dobiti stambeni kr.i da su kamate tako brzo porasle.Mislim da to nije istina.Iskreno mislom takođe da ce cijene padati.
-
dzipalo
#5187 Re: Cijene stanova All about
-
vanjki
#5188 Re: Cijene stanova All about
Ok vjerujem ti.Ja sam digao prosle godine i nadam se da nece dignuti kamatu.Ali opet nerazumijem zasto su obustavili stambene kredite.Vjerovatno cekaju da vide kako ce se situacija odigrati sa cijenama nekretninadzipalo wrote: ↑15/04/2020 20:48Posaljite mail nekoj banci da pitate mozete li podignuti stambeni kredit pa cete se i sami uvjeriti.
-
dzipalo
#5189 Re: Cijene stanova All about
Ima dosta varijabli u igri, ne znam moze li im napraviti problem ono sto neki traze da Centralna banka "upumpa" pare iz rezervi u drzavu jer su to pare komercijalnih banaka. Iskreno i mene je iznenadilo da ne daju kredite, vjerovatno misle da su sad poslovi rizicni pa ljudi nece moci vracati. Mislim da nece kamate porasti ljudima koji vec imaju kredit, samo su neke banke umjesto da ne daju vise kredite odlucile da daju po nepovoljnijim uslovima pa kome se isplati bujrum.vanjki wrote: ↑15/04/2020 21:19Ok vjerujem ti.Ja sam digao prosle godine i nadam se da nece dignuti kamatu.Ali opet nerazumijem zasto su obustavili stambene kredite.Vjerovatno cekaju da vide kako ce se situacija odigrati sa cijenama nekretnina
- Chmoljo
#5190 Re: Cijene stanova All about
banka se ne može osloniti na rezon klijenata koji dižu kredite. ako ekonomska kriza bude velika, jer je sve još jako neizvjesno, mnogo ljudi će ostajati bez posla i mnogo ih neće biti u stanju vraćati kredit. onda će banci ostati brdo nekretnina, koje su njima dobre samo kada se mogu brzo unovčiti i naplatiti svoje potraživanje, a koje su zbog iste ekonomske krize sada jeftinije.
tako nekako mi je logično.
a naše banke su svakako iznad zakona i država su za sebe, jer naše jadove se uvijek može kupiti za mekinje.
tako nekako mi je logično.
a naše banke su svakako iznad zakona i država su za sebe, jer naše jadove se uvijek može kupiti za mekinje.
- vjesticanametli
#5191 Re: Cijene stanova All about
cekam ponude banaka
i pad cijena 
-
vanjki
#5192 Re: Cijene stanova All about
Kamate su prije Corone bile oko 3% i ne mogu vjerovati da su digli na 6% dok su neke banke prema tvrdnjama ovdje obustavili stam.kredite.Iskreno kocka je poslije Corone ponovo bacena i nema sanse da u Sarajevu cijene ostanu ovakve,najprije sto je teze doci do kredita a velika je ponuda novogradnje.Pored toga.malo ce se ljudi odluciti za kupovinu zbog nesigurne budicnosti i egszistencije i to je opet razlog za pad cijena.
- vjesticanametli
#5193 Re: Cijene stanova All about
samo kesovinavanjki wrote: ↑15/04/2020 23:38Kamate su prije Corone bile oko 3% i ne mogu vjerovati da su digli na 6% dok su neke banke prema tvrdnjama ovdje obustavili stam.kredite.Iskreno kocka je poslije Corone ponovo bacena i nema sanse da u Sarajevu cijene ostanu ovakve,najprije sto je teze doci do kredita a velika je ponuda novogradnje.Pored toga.malo ce se ljudi odluciti za kupovinu zbog nesigurne budicnosti i egszistencije i to je opet razlog za pad cijena.
I trazicu jos popusta od prodavaca
- Dinostula
#5194 Re: Cijene stanova All about
Kad se sjetim da je stan bio 2000-2001 godine kvadrat za 1000KM sad dupla cifra.Cisto preseravanje.vjesticanametli wrote: ↑15/04/2020 23:42samo kesovinavanjki wrote: ↑15/04/2020 23:38Kamate su prije Corone bile oko 3% i ne mogu vjerovati da su digli na 6% dok su neke banke prema tvrdnjama ovdje obustavili stam.kredite.Iskreno kocka je poslije Corone ponovo bacena i nema sanse da u Sarajevu cijene ostanu ovakve,najprije sto je teze doci do kredita a velika je ponuda novogradnje.Pored toga.malo ce se ljudi odluciti za kupovinu zbog nesigurne budicnosti i egszistencije i to je opet razlog za pad cijena.
I trazicu jos popusta od prodavaca![]()
- vjesticanametli
#5195 Re: Cijene stanova All about
Ma jasta je al potraznja diktira ....jel
E sad da vidimo pa da kupujemo
E sad da vidimo pa da kupujemo
- Chmoljo
#5196 Re: Cijene stanova All about
zato sam i zlurad prema agencijama
ono, shvatam ja, ako se može prodati onda to nekome i vrijedi toliko. bar onome ko kupuje. ono što zamjeram agencijama da je taj rast cijena bio strahovito brz u dobroj mjeri zahvaljujući njima i njihovim fingiranim oglasima, otkupom stanova, krpljenjem i dizanjem cijene u nebesa kao "adaptiranim". stanovi koji su se prodavali za nekih 85.000 za par godina su uzletili na 120.000
rast cijena se poklopio za nicanjem agencija na svakom čošku, i očigledno da je bilo dobre zarade nauštrb najviše mlađe raje koja rješava svoje stambeno pitanje. zato nije čudo da su cijene stanova na Dobrinji otišle u nebesa. mislim, ja sam alipašinsko haustorče, Dobrinja je izuzetno lijepo naselje, ali je podaleko kada se vraća kući u špici.
mislim jebote, javljaju se cijene od 150.000 u alipašinskim neboderčinama.
al hajd... nek sad plaćaju režije u tim nakupovanim stanovima, jebli ih oni.
ono, shvatam ja, ako se može prodati onda to nekome i vrijedi toliko. bar onome ko kupuje. ono što zamjeram agencijama da je taj rast cijena bio strahovito brz u dobroj mjeri zahvaljujući njima i njihovim fingiranim oglasima, otkupom stanova, krpljenjem i dizanjem cijene u nebesa kao "adaptiranim". stanovi koji su se prodavali za nekih 85.000 za par godina su uzletili na 120.000
rast cijena se poklopio za nicanjem agencija na svakom čošku, i očigledno da je bilo dobre zarade nauštrb najviše mlađe raje koja rješava svoje stambeno pitanje. zato nije čudo da su cijene stanova na Dobrinji otišle u nebesa. mislim, ja sam alipašinsko haustorče, Dobrinja je izuzetno lijepo naselje, ali je podaleko kada se vraća kući u špici.
mislim jebote, javljaju se cijene od 150.000 u alipašinskim neboderčinama.
-
Guadalajara
#5197 Re: Cijene stanova All about
-
Guadalajara
#5198 Re: Cijene stanova All about
Ja kad sam dole nemam osjećaj da sam u SarajevuChmoljo wrote: ↑16/04/2020 00:23 rast cijena se poklopio za nicanjem agencija na svakom čošku, i očigledno da je bilo dobre zarade nauštrb najviše mlađe raje koja rješava svoje stambeno pitanje. zato nije čudo da su cijene stanova na Dobrinji otišle u nebesa. mislim, ja sam alipašinsko haustorče, Dobrinja je izuzetno lijepo naselje, ali je podaleko kada se vraća kući u špici.![]()
mislim jebote, javljaju se cijene od 150.000 u alipašinskim neboderčinama.![]()
- Chmoljo
#5199 Re: Cijene stanova All about
čitam sad ovu lujku... 3000 KM po kvadratu za dobrinju
kaže, sretno vama na Grbavici, Hrasnom, Ilidži, Tibri, ova lokacija je jedinstvena. ooo gospoDŽo, vi ste jedinstveni. one kind of...
kaže, sretno vama na Grbavici, Hrasnom, Ilidži, Tibri, ova lokacija je jedinstvena. ooo gospoDŽo, vi ste jedinstveni. one kind of...
- Usamljeni pustolov
#5200 Re: Cijene stanova All about
Padat će i plate pa ti dođe isto. Jedino ako u ovom prelaznom periodu ne posjeduješ neku premasnu kešovinu koju ćeš odmah uložiti. Na kraju sve ostaje isto, fukara postaje veća fukara, guzonja tjera dalje.