Citati koje bi podijelili s drugima
Moderator: Chloe
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#5176 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Dobro je i prirodno sećati se prošlosti i misliti na budućnost, ali živeti ma i delimično u budućnosti ili prošlosti nezdravo je, čak i opasno. To znači kočiti i potkradati svoj sadašnji život, ne spasavajući ništa od prošlosti i ne čineći ništa za budućnost. Glavnim delom svoga bića, najboljim snagama srca i razuma čovek treba da je uvek i ceo u sadašnjem trenutku, koji je jedini pravi i jedini mogući život koji živimo."
Ivo Andrić
Ivo Andrić
-
celava_dlaka
#5177 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Yesterday is history, tomorrow a mystery, today is a gift, thats why it's called the present"
- aux
#5178 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Entropio wrote:"Danima i sedmicama sam putovao, da te vidim. Uveče sam lijegao pod šumsko drvo, gladan, izubijanih nogu, promrzao od ledene kiše, i zaboravljao na sve, razgovarajući s tobom. Koračao sam drumovima bez kraja, uplašio bih se koliko ih ima i kakve su strašne razdaljine na svijetu, da te nisam držao za ruku, išao uz tvoje bedro, uz tvoj bok, jedva čekajući ravan drum, da zatvorim oči, da mi budeš bliža i jasnija."
Meša Selimović
Mesa Selimovic
- Afanasi_94
#5179 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Derviš i smrt"aux wrote:Entropio wrote:"Danima i sedmicama sam putovao, da te vidim. Uveče sam lijegao pod šumsko drvo, gladan, izubijanih nogu, promrzao od ledene kiše, i zaboravljao na sve, razgovarajući s tobom. Koračao sam drumovima bez kraja, uplašio bih se koliko ih ima i kakve su strašne razdaljine na svijetu, da te nisam držao za ruku, išao uz tvoje bedro, uz tvoj bok, jedva čekajući ravan drum, da zatvorim oči, da mi budeš bliža i jasnija."
Meša Selimović
Mesa Selimovicda ne znas slucajno koja je knjiga u pitanju
- ptičica
#5180 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Entropio wrote:"Dobro je i prirodno sećati se prošlosti i misliti na budućnost, ali živeti ma i delimično u budućnosti ili prošlosti nezdravo je, čak i opasno. To znači kočiti i potkradati svoj sadašnji život, ne spasavajući ništa od prošlosti i ne čineći ništa za budućnost. Glavnim delom svoga bića, najboljim snagama srca i razuma čovek treba da je uvek i ceo u sadašnjem trenutku, koji je jedini pravi i jedini mogući život koji živimo."
Ivo Andrić
- ptičica
#5181 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
''Hodajte kroz život otvorenih očiju i s vjerom. Zavirite u svaki ugao, nikad se ne zna gdje je sreća.
Sreća je slijepa. Na sreću svako ima pravo. Sreća je uvijek i svugdje prisutna. Treba samo biti tu...''
Matija Bećković
Sreća je slijepa. Na sreću svako ima pravo. Sreća je uvijek i svugdje prisutna. Treba samo biti tu...''
Matija Bećković
- ptičica
#5182 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“Ova žena je ćudljiva, vječiti april, vesela je pa tmurna, pričljiva pa malorjeka, svakog jutra ustaje i na lijevu i na desnu nogu pa je ne određuje dan već trenutak, slučajno je ovdje, kivna kad se sjeti da je mogla biti na drugom mjestu, razdragana kad pomisli da će biti. Obična je samo kad zaboravi.”
Meša Selimović, Magla i mjesečina
- ronnie
#5183 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“I love deadlines. I love the whooshing noise they make as they go by.”
Douglas Adams
Douglas Adams
- Čudna sorta
#5184 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
ptičica wrote:“Ova žena je ćudljiva, vječiti april, vesela je pa tmurna, pričljiva pa malorjeka, svakog jutra ustaje i na lijevu i na desnu nogu pa je ne određuje dan već trenutak, slučajno je ovdje, kivna kad se sjeti da je mogla biti na drugom mjestu, razdragana kad pomisli da će biti. Obična je samo kad zaboravi.”
- Entropio
#5185 Re: Odg: Citati koje bi podijelili s drugima
Šta je bilo?veze s vezom wrote:Entropio
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- ronnie
#5186 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Kad sve u životu puca,humor je dobar prigušivač."
Phil Bosmans
Phil Bosmans
- shmizlica
#5187 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
''U tim danima, na tom putu, u njemu je svanulo saznanje: šta ostaje od čovjeka koji odjednom sve izgubi i tako, lišen svega, stane na sopstvene noge, sam i go, protiv svih sila svijeta oko sebe, bespomoćan a nepobjediv.''
I. Andrić, Alipaša
I. Andrić, Alipaša
- ronnie
#5188 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Ljepota je istina, istina je ljepota - to je sve što znaš, i sve što trebaš znati."
John Keats
John Keats
- Entropio
#5189 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
veze s vezom wrote:...koristiti drugog kao sredstvo za zadovoljenje i sigurnost..to nije ljubav.
Ljubav nikad nije sigurnost;ljubav je stanje u kojem ne postoji zelja da budemo sigurni...ljubav je stanje ranjivosti ..
Krishnamurti
- ptičica
#5190 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Mislim da niko ne može da uspe bez ove operacije: izvaditi iz sebe izgubljena i lažna, ambiciozna mestašca,
rane pustiti da zarastu i hrabro priznati šta se sve nema. Kada se to ucini, najteži uspon ostaje iza nas. Ispred vas je jednostavan i širok put. Ostaje nam samo da svoje sposobnosti i lepotu svesno negujemo a svoje loše osobine pustimo da zakržljaju i sakrijemo ih u cošak, gde nece smetati nikome osim nama samima. Posle od njih ostaje samo mali zavežljaj koji nosimo sami, na svoju odgovornost. Možda ce nekome uspeti da ga negde zaboravi, ili što je još hrabrije,
baci uzvikujuci: Konacno su mi ruke slobodne!"
Milena Jesenska
"Put do jednostavnosti"
rane pustiti da zarastu i hrabro priznati šta se sve nema. Kada se to ucini, najteži uspon ostaje iza nas. Ispred vas je jednostavan i širok put. Ostaje nam samo da svoje sposobnosti i lepotu svesno negujemo a svoje loše osobine pustimo da zakržljaju i sakrijemo ih u cošak, gde nece smetati nikome osim nama samima. Posle od njih ostaje samo mali zavežljaj koji nosimo sami, na svoju odgovornost. Možda ce nekome uspeti da ga negde zaboravi, ili što je još hrabrije,
Milena Jesenska
"Put do jednostavnosti"
-
Mutivoda
#5191 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Dvoje na Vilsonovom, dvoje na mjesečini
znalo je više Šekspira nego danas cijela jedna škola. "
IZET SARAJLIĆ - Vilsonovo šetalište (1968)
znalo je više Šekspira nego danas cijela jedna škola. "
IZET SARAJLIĆ - Vilsonovo šetalište (1968)
- Entropio
#5192 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
ptičica wrote:"Mislim da niko ne može da uspe bez ove operacije: izvaditi iz sebe izgubljena i lažna, ambiciozna mestašca,
Milena Jesenska
"Put do jednostavnosti"
- ronnie
#5193 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Covjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreca, oduzima mu
hrabrost, umanjuje sigurnost. Vezuci se za jedno mesto, covjek
prihvata sve uslove, i cak i nepovoljne i sam sebe plasi
neizvjesnoscu koja ga ceka. Promjene mu lice na napustanje, na
gubitak ulozenog, neko drugi ce zaposjesti njegov osvojeni
prostor, i on ce pocinjati iznova. Ukopavanje je pravi pocetak
starenja, jer je covjek mlad sve dok se ne boji da zapocinje."
"... sve je moguce, sve je na dohvat ruke, samo se covjek ne
smije predati. Tesko je dok se ne odlucis, tada sve prepreke
izgledaju neprelazne, sve teskoce nesavladive. Ali kad se
otkines od sebe neodlucnog, kad pobijedis svoju malodusnost,
otvore se pred tobom nesluceni putevi, i svet vise nije
skucen ni pun prijetnji."
" Znas li sta je najlepse u zivotu? Zelja, prijatelju."
Mesa Selimovic
hrabrost, umanjuje sigurnost. Vezuci se za jedno mesto, covjek
prihvata sve uslove, i cak i nepovoljne i sam sebe plasi
neizvjesnoscu koja ga ceka. Promjene mu lice na napustanje, na
gubitak ulozenog, neko drugi ce zaposjesti njegov osvojeni
prostor, i on ce pocinjati iznova. Ukopavanje je pravi pocetak
starenja, jer je covjek mlad sve dok se ne boji da zapocinje."
"... sve je moguce, sve je na dohvat ruke, samo se covjek ne
smije predati. Tesko je dok se ne odlucis, tada sve prepreke
izgledaju neprelazne, sve teskoce nesavladive. Ali kad se
otkines od sebe neodlucnog, kad pobijedis svoju malodusnost,
otvore se pred tobom nesluceni putevi, i svet vise nije
skucen ni pun prijetnji."
" Znas li sta je najlepse u zivotu? Zelja, prijatelju."
Mesa Selimovic
- ronnie
#5194 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"The whole of life lies in the verb seeing."
Teilhard de Chardin
Teilhard de Chardin
- Bansuri
#5195 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
ronnie wrote:"The whole of life lies in the verb seeing."
Teilhard de Chardin
- Čudna sorta
#5196 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Naučio sam, da tako kažem, živjeti s mišlju da nikada neću naći mir i sreću. Ali još uvijek ću sve od sebe dati između ta dva trenutka." Albert Camus
- Entropio
#5197 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Čudna sorta wrote:"Naučio sam, da tako kažem, živjeti s mišlju da nikada neću naći mir i sreću. Ali još uvijek ću sve od sebe dati između ta dva trenutka." Albert Camus
- Bansuri
#5198 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I've never been lonely. I've been in a room -- I've felt suicidal. I've been depressed. I've felt awful -- awful beyond all -- but I never felt that one other person could enter that room and cure what was bothering me...or that any number of people could enter that room. In other words, loneliness is something I've never been bothered with because I've always had this terrible itch for solitude. It's being at a party, or at a stadium full of people cheering for something, that I might feel loneliness. I'll quote Ibsen, "The strongest men are the most alone." I've never thought, "Well, some beautiful blonde will come in here and give me a fuck-job, rub my balls, and I'll feel good." No, that won't help. You know the typical crowd, "Wow, it's Friday night, what are you going to do? Just sit there?" Well, yeah. Because there's nothing out there. It's stupidity. Stupid people mingling with stupid people. Let them stupidify themselves. I've never been bothered with the need to rush out into the night. I hid in bars, because I didn't want to hide in factories. That's all. Sorry for all the millions, but I've never been lonely. I like myself. I'm the best form of entertainment I have. Let's drink more wine!
bukowski
bukowski
- KPNCTNJAH
#5199 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Bansuri wrote:I've never been lonely. I've been in a room -- I've felt suicidal. I've been depressed. I've felt awful -- awful beyond all -- but I never felt that one other person could enter that room and cure what was bothering me...or that any number of people could enter that room. In other words, loneliness is something I've never been bothered with because I've always had this terrible itch for solitude. It's being at a party, or at a stadium full of people cheering for something, that I might feel loneliness. I'll quote Ibsen, "The strongest men are the most alone." I've never thought, "Well, some beautiful blonde will come in here and give me a fuck-job, rub my balls, and I'll feel good." No, that won't help. You know the typical crowd, "Wow, it's Friday night, what are you going to do? Just sit there?" Well, yeah. Because there's nothing out there. It's stupidity. Stupid people mingling with stupid people. Let them stupidify themselves. I've never been bothered with the need to rush out into the night. I hid in bars, because I didn't want to hide in factories. That's all. Sorry for all the millions, but I've never been lonely. I like myself. I'm the best form of entertainment I have. Let's drink more wine!
bukowski
-
sophieEl
#5200 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
true trueKPNCTNJAH wrote:Bansuri wrote:I've never been lonely. I've been in a room -- I've felt suicidal. I've been depressed. I've felt awful -- awful beyond all -- but I never felt that one other person could enter that room and cure what was bothering me...or that any number of people could enter that room. In other words, loneliness is something I've never been bothered with because I've always had this terrible itch for solitude. It's being at a party, or at a stadium full of people cheering for something, that I might feel loneliness. I'll quote Ibsen, "The strongest men are the most alone." I've never thought, "Well, some beautiful blonde will come in here and give me a fuck-job, rub my balls, and I'll feel good." No, that won't help. You know the typical crowd, "Wow, it's Friday night, what are you going to do? Just sit there?" Well, yeah. Because there's nothing out there. It's stupidity. Stupid people mingling with stupid people. Let them stupidify themselves. I've never been bothered with the need to rush out into the night. I hid in bars, because I didn't want to hide in factories. That's all. Sorry for all the millions, but I've never been lonely. I like myself. I'm the best form of entertainment I have. Let's drink more wine!
bukowski