Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zdruzdjo

#5176 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

15 km sa aerodroma do vijecnice bi bilo sasvim u redu cjena.
A on ih je puko po usima bas iz tog razloga jer su ga zaustavili na 1/3 puta. Da je isao po taksimetru dotle bi bilo jedno 7-8 km.
Pa nasao covjek shodno da sebe ugradi. Ugradio se u mezar.
dječak sa šibicama

#5177 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

quarterback wrote:
taksimeter radi i dok taksi stoji samo sporije
Pa naravno.

Ja sam x puta taksisti rekao da ide malo duzim putem, a za koji znam da nema dva semafora. I uvijek bi platio dvije tri marke manje, nego da idemo kracim putem na kojem ima 5-6 semafora sa kolonama od nekoliko stotina metara.

Taksimetar otkucava i kad taxi ceka putnika koji je "izasao da nesto obavi".

Njemu motor radi, trosi, uostalom zbog tih mic po mic guzvi na semaforima gradska voznja i isise vise goriva nego vangradska.
studiorum_tuzlaensis

#5178 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by studiorum_tuzlaensis »

zdruzdjo wrote:
zavezata-vreca wrote:Cisti biznis ... Da nema musterija licence ne bi toliko kostale. Meni je malo sumnjivo ovo svi se zale na sa taxi a svi znaju za ovu temu i opet se svi vozaju sa taxijem .... Isto ko sda ... Svi im jebu mater a svi glasaju za njih .... Isto kao bh telecom itd itd
:thumbup: :thumbup:
Bosanski mentalitet.

Ali sto je najvaznije svi imaju telefon u ruci.90% je smartphone. Snimanje svega i svacega.

Mene na poslu cim sef zovne nesto u kancelariju, prva stvar koju radim je palim snimanje zvuka. Sastanak, telefon je ispred mene sa snimanjem.
Sve razgovore telefonske koji mi dolaze sa brojeva koji su vezani za posao sam namjestio da se snimaju u pozadini sa datumom vremenom..... ljepota.
Nisam rekao ovo....jesi evo ti. Ovako sam rekao....nije nego ovako evo.

A lijepo je i kad nesto zaboravis.

E tako i taxi. Snimis neofirno i pravac u inspekciju, hayat, klix, ** No links ** .....
Ma ljepota.
To je OK ako želiš da unaprijediš posao u firmi, da se podsjetiš i slično, ali neovlašteno snimanje je krivično djelo, pa ti bujrum. :)

KZ FBiH
Član 188.
Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje
(1) Ko putem posebnih naprava bez odobrenja prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili
izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanoj osobi da se upozna s
razgovorom ili izjavom koja je neovlašćeno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili ko
neovlašćeno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustavu,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
esmasaric

#5179 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by esmasaric »

zdruzdjo wrote:15 km sa aerodroma do vijecnice bi bilo sasvim u redu cjena.
A on ih je puko po usima bas iz tog razloga jer su ga zaustavili na 1/3 puta. Da je isao po taksimetru dotle bi bilo jedno 7-8 km.
Pa nasao covjek shodno da sebe ugradi. Ugradio se u mezar.
Ne. Zaustavio nas je kod Vraca na pekari, ja sam tražila da izađem i nazvala pravi taxi kad sam skontala da nije upalio taximetar, došlo mi 5km sa koferom od te pekare u pravom crvenom taxiju do Vijećnice.
Ovaj je bio divlji, kada mi je vadio kofer u gepeku stoji Sarajevo taxi hepek, bio ga je sakrio sa auta, ni taximetra nema, ma ni na mapi, ni naljepnica ni ništa. I ja skontam da će me oderati. Prije Vraca na 2-3 min vožnje sam platila 15km. Svaki put kad idem do aeodroma me izađe 15-17km što je ok, ali ovo nije bio čitav put, i nikad mi kofer ne naplate.

Nisam paničarila, ali nakon 10 sati u avionu stvarno nisam imala snage da se svađam sa čovjekom. :D

Plus strašno je bezobrazno da divljaci stoje na štandu za taxije na aeodromu i deru ljude. :-)
Last edited by esmasaric on 08/06/2016 16:31, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#5180 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

corsa wrote: Covjek ti je realno naplatio. Pa ne kontam sta bi ti, da ti naplati pet maraka? Start ti je 1,5 KM, do vijecnice sigurno ima 9-10 km, sto je isto i u KM i kofer ti je 2 KM x 2 (jer ste sigurno imale bar dva kofera) i to je to. Još vas je i pripazio. Volio bih vidjeti koliko bi ista takva vožnja koštala u Ljubljani ili Zagrebu.
Ljubljanski aerodrom Joze Pucnik ima svoju taxi sluzbu, fiksna cijena prijevoza do grada (autobuska stanica, centar grada ili bilo koji dio grada) je 25 eura (duzina puta otprilike 25 kilometara od aerodroma do centra grada) za vece grupe do 8 putnika ide mini kombi cija usluga stoji 40 eura.
dobar osjecaj

#5181 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dobar osjecaj »

studiorum_tuzlaensis wrote:
zdruzdjo wrote: :thumbup: :thumbup:
Bosanski mentalitet.
Ali sto je najvaznije svi imaju telefon u ruci.90% je smartphone. Snimanje svega i svacega.
Mene na poslu cim sef zovne nesto u kancelariju, prva stvar koju radim je palim snimanje zvuka. Sastanak, telefon je ispred mene sa snimanjem. Sve razgovore telefonske koji mi dolaze sa brojeva koji su vezani za posao sam namjestio da se snimaju u pozadini sa datumom vremenom..... ljepota.
Nisam rekao ovo....jesi evo ti. Ovako sam rekao....nije nego ovako evo.

A lijepo je i kad nesto zaboravis.

E tako i taxi. Snimis neofirno i pravac u inspekciju, hayat, klix, ** No links ** .....
Ma ljepota.
To je OK ako želiš da unaprijediš posao u firmi, da se podsjetiš i slično, ali neovlašteno snimanje je krivično djelo, pa ti bujrum. :)
Moj zdruzdjo trebas imati poseban talenat i strast za te tvoje snimateljske aktivnosti. Ne mogu zamisliti ni da snimam ni da preslusavam nista sto se desava u firmi. Zapisem sta mi je bitno pa i kad mi kazu nesto oprecno ne insistiram jer mi posao nije bas tolika strast a i ne ovise niciji zivoti o nasem radu. Kad bi ja probala snimati neku dogodovstinu u taksiju cini mi se da bi prije fasovala degenek nego sto bi uspjela snimiti neku kabadahijsku epizodu a ne kontam ni kako tebi u firmi dozvoljavaju da ih snimas :)
esmasaric

#5182 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by esmasaric »

Večina velikih gradova ima fiksne cijene. Sada sam bila u Dohi i koristila taxi, jer ko će pješke na +50.
Cijena od aeodroma do hotela mi je izlazila na 30tak km. Pola sata i više vožnje.
Cijena od hotela do centra gdje sam radila je bila 10km, ali je uvijek bila 10km sa svakim taxijem.
dobar osjecaj

#5183 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dobar osjecaj »

esmasaric wrote:Plus strašno je bezobrazno da divljaci stoje na štandu za taxije na aeodromu i deru ljude. :-)
Esmic to za reklamu u gepeku ne mora znaciti da je ilegalac. Vec neko vrijeme Sarajevo Taxi i druge taksi sluzbe koje su registrovane samo u FBiH nemaju pravo voziti kroz RS. Zaustavlja ih policija, naplacuje kazne pa skidaju reklamu dok prolaze kroz RS i vracaju je opet kad udju u FBiH. To svakodnevno vidjam.
esmasaric

#5184 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by esmasaric »

dobar osjecaj wrote:
esmasaric wrote:Plus strašno je bezobrazno da divljaci stoje na štandu za taxije na aeodromu i deru ljude. :-)
Esmic to za reklamu u gepeku ne mora znaciti da je ilegalac. Vec neko vrijeme Sarajevo Taxi i druge taksi sluzbe koje su registrovane samo u FBiH nemaju pravo voziti kroz RS. Zaustavlja ih policija, naplacuje kazne pa skidaju reklamu dok prolaze kroz RS i vracaju je opet kad udju u FBiH. To svakodnevno vidjam.
Ma nije samo reklama. Nije imao ni taximetra, ni TA tablice, ni naljepnice. To sam sve zagledala u autu, tražeći taximetar, nigdje ga.
Kad sam ga zamolila da stane samo reče cijenu, ništa nije isključio. Onda kad sam izlazila sam vidjela tu reklamu, i tablice koje nemaju TA na njima.
A stajao čovjek na štandu sa još njih 10tak.
zdruzdjo

#5185 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

dobar osjecaj wrote:
Moj zdruzdjo trebas imati poseban talenat i strast za te tvoje snimateljske aktivnosti. Ne mogu zamisliti ni da snimam ni da preslusavam nista sto se desava u firmi. Zapisem sta mi je bitno pa i kad mi kazu nesto oprecno ne insistiram jer mi posao nije bas tolika strast a i ne ovise niciji zivoti o nasem radu. Kad bi ja probala snimati neku dogodovstinu u taksiju cini mi se da bi prije fasovala degenek nego sto bi uspjela snimiti neku kabadahijsku epizodu a ne kontam ni kako tebi u firmi dozvoljavaju da ih snimas :)

Ne snimam ja to da bih dosao u situaciju da nesto ja popravljam ili unaprijedjujem stvari.
Snimam da bih mogao nabiti na nos nekome kada hoce da me ubjedi u nesto sto nije rekao. Puno sam puta dolazio u situaciju da neko me gleda u oci i laze kako je rekao ovako ili nije onako. Ne ovise zivoti ni kod mene na poslu ali ne volim kad me neko ubjedjuje u nesto sto obojica znamo da nije tacno samo je eto taj neko odlucio da hoce da bude u pravu i da me napravi majmunom ili magarcem.

Isto tako nekad i zaboravim nesto da sam pricao sa nekim na telefon pa je dobro.

A ko je rekao da mi dopustaju?
Ni ne znaju, Palim snimanje i pravim se lud.
Ako sam ista naucio u ratu je to da je dobro imati viska municije bez obzira da li ti trebala ili ne. E tako i snimak.

A i neprocjenjiv je osjecaj kad nekome pustis nesto za sta tvrdi da nije ili jeste rekao. Kad pocne da trazi rijeci a nema ih pa se grlo osusi pa ne zna sta ce reci a ti stojis i gledas ga u oci i cekas odgovor.
EEEEeeeee to se ne moze platiti.

A da je nelegalno znam da jeste. Znam da ne bih mogao koristiti u neke legalne sudske bla bla svrhe.
zdruzdjo

#5186 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

studiorum_tuzlaensis wrote:

KZ FBiH
Član 188.
Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje
(1) Ko putem posebnih naprava bez odobrenja prisluškuje ili zvučno snimi razgovor ili
izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanoj osobi da se upozna s
razgovorom ili izjavom koja je neovlašćeno prisluškivana ili zvučno snimljena, ili ko
neovlašćeno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustavu,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Službena osoba koja učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju službe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Neleglano je i to da bilmez ne upali taksimetar,
Da mi ne izda fiskalni racun,
Da hoce da me prevari i ostvari protivpravnu novcanu korist preko mojih ledja.......
Thorgerson

#5187 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Thorgerson »

quarterback wrote:
Thorgerson wrote:
taksimeter radi i dok taksi stoji samo sporije
Pa znam, ali taksisti izbjegavaju da idu kroz guzvu, jer gube vrijeme bezveze. Zasto bi na turu gubio 1h, kad moze zavrsit za 35-40min.

Sto brze i dalje ide, brze ide i taksimetar, normalno. Tako da je njemu svejedno sto se toga tice, ali mu nije svejedno da gubi bezveze vrijeme.
Last edited by Thorgerson on 09/06/2016 11:24, edited 1 time in total.
Thorgerson

#5188 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Thorgerson »

esmasaric wrote:
dobar osjecaj wrote:
Ma nije samo reklama. Nije imao ni taximetra, ni TA tablice, ni naljepnice. To sam sve zagledala u autu, tražeći taximetar, nigdje ga.
Kad sam ga zamolila da stane samo reče cijenu, ništa nije isključio. Onda kad sam izlazila sam vidjela tu reklamu, i tablice koje nemaju TA na njima.
A stajao čovjek na štandu sa još njih 10tak.
Jbg ovdje je sve nakaradno.

Jos si dobro prosla, moglas si platit kaznu sto se vozis u ilegalnom taksiju. :D

Kod nas je za sve gradjanin kriv, ti trebas bit i inspekcija i policija i hitna pomoc i vatrogasac - 4 u 1.
julisiz es grant

#5189 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by julisiz es grant »

dobar osjecaj wrote:
corsa wrote:Covjek ti je realno naplatio. Pa ne kontam sta bi ti, da ti naplati pet maraka? Start ti je 1,5 KM, do vijecnice sigurno ima 9-10 km, sto je isto i u KM i kofer ti je 2 KM x 2 (jer ste sigurno imale bar dva kofera) i to je to. Još vas je i pripazio. Volio bih vidjeti koliko bi ista takva vožnja koštala u Ljubljani ili Zagrebu.
LJ i Zg su neuporedivi sa nasim aerodromom jer su oba daleko izvan tih gradova i svaka opcija je znatno skuplja. Mada slazem se da je bez obzira sto nije palio taksimetar skoro realna cijena oko 15 KM s aerodroma do Bascarsije (ako sam dobro vidjela odrediste). Meni s Grbavice do aerodroma ili u obrnutom smjeru kosta 10-12 KM.
Sa zagrebačkog ima svako pola sata, brz, udoban i jeftin autobus prema centru grada. Ali i to je valjda onaj naš kompleks da se ne vozimo javnim prevozom, čak i kad je najbolji.
dobar osjecaj

#5190 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dobar osjecaj »

zdruzdjo wrote:Snimam da bih mogao nabiti na nos nekome kada hoce da me ubjedi u nesto sto nije rekao. Puno sam puta dolazio u situaciju da neko me gleda u oci i laze kako je rekao ovako ili nije onako. Ne ovise zivoti ni kod mene na poslu ali ne volim kad me neko ubjedjuje u nesto sto obojica znamo da nije tacno samo je eto taj neko odlucio da hoce da bude u pravu i da me napravi majmunom ili magarcem.

A i neprocjenjiv je osjecaj kad nekome pustis nesto za sta tvrdi da nije ili jeste rekao. Kad pocne da trazi rijeci a nema ih pa se grlo osusi pa ne zna sta ce reci a ti stojis i gledas ga u oci i cekas odgovor.
EEEEeeeee to se ne moze platiti.
Joj meni sve to jednostavno nije vrijedno truda. Kad lazu prekrizim ih, stitim se na druge nacine. Nije mi blizak taj osjecaj uzitka ali razumijem da tebi jeste :D
Ne bi trosila energiju na to sve.
dobar osjecaj

#5191 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dobar osjecaj »

julisiz es grant wrote:Sa zagrebačkog ima svako pola sata, brz, udoban i jeftin autobus prema centru grada. Ali i to je valjda onaj naš kompleks da se ne vozimo javnim prevozom, čak i kad je najbolji.
Joj drugar auto luksuz lexus pogresnu osobu citiras. Ako pored udobnog, cistog auta koristim sarajevski gradski prevoz zasto ne bi i po drugim gradovima. Zagrebacki gradski prevoz je svemirski brod za prevoz koji sam ja puna srca koristila po raznim manje privlacnim coskovima svijeta. Kad sam zdrava ja se uzivam utapati u lokalni dekor, gradski prevoz mi je egzotika u tim situacijama.
julisiz es grant

#5192 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by julisiz es grant »

dobar osjecaj wrote:
julisiz es grant wrote:Sa zagrebačkog ima svako pola sata, brz, udoban i jeftin autobus prema centru grada. Ali i to je valjda onaj naš kompleks da se ne vozimo javnim prevozom, čak i kad je najbolji.
Joj drugar auto luksuz lexus pogresnu osobu citiras. Ako pored udobnog, cistog auta koristim sarajevski gradski prevoz zasto ne bi i po drugim gradovima. Zagrebacki gradski prevoz je svemirski brod za prevoz koji sam ja puna srca koristila po raznim manje privlacnim coskovima svijeta. Kad sam zdrava ja se uzivam utapati u lokalni dekor, gradski prevoz mi je egzotika u tim situacijama.
Naravno :thumbup:
Ja sam u četiri različite države u zadnje četiri godine koristio uvijek drugi sistem prevoza od aerodroma do hotela. Svaki je za sebe bio mala avantura :D :thumbup:
Sodom1

#5193 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Sodom1 »

Ja nisam nikad letio avionom,a dosta sam drzava obisao
Maybach

#5194 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Maybach »

Povraca mi se od Sarajevo taxija.Svaki put kazem necu vise i onda kad zurim udjem.Ima izuzetaka stvarno,ali debila je vecina.Jutrom me je debilcina napala zato sto mu dadoh 3 kovanice od 0,50 feninga i ostalo od po 0.20,na voznji od 2,40.Kaze gospodnim "nije ti ovo 7 brace,ovo je da umres od sramote" itd.Da nismo stali gdje smo stali,i da nije ispred stajao ko je stojao,bilo bi svega,odgovorno tvrdim.Ovako samo izadjoh sa osjecajem dubokog gadjenja.Neki dan me je taxista iz iste kompanije maltretirao zasto imam 5km za voznju od 3km,a nemam sitno 3 km.Ooooooj majko zasto ne zapamtih broj taxija,da sjednem do Butmira i sve platim kovanicama,i stvarno bih.
upsy_daisy

#5195 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by upsy_daisy »

Maybach wrote:Povraca mi se od Sarajevo taxija.Svaki put kazem necu vise i onda kad zurim udjem.Ima izuzetaka stvarno,ali debila je vecina.Jutrom me je debilcina napala zato sto mu dadoh 3 kovanice od 0,50 feninga i ostalo od po 0.20,na voznji od 2,40.Kaze gospodnim "nije ti ovo 7 brace,ovo je da umres od sramote" itd.Da nismo stali gdje smo stali,i da nije ispred stajao ko je stojao,bilo bi svega,odgovorno tvrdim.Ovako samo izadjoh sa osjecajem dubokog gadjenja.Neki dan me je taxista iz iste kompanije maltretirao zasto imam 5km za voznju od 3km,a nemam sitno 3 km.Ooooooj majko zasto ne zapamtih broj taxija,da sjednem do Butmira i sve platim kovanicama,i stvarno bih.
ma oni su iznervirani odmah u startu čim je kratka relacija, a doduše gdje nađe tu relaciju od 2, 40 KM :D pa startna je 1, 50 KM, kako nabra još skoro marku :lol:
corsa

#5196 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by corsa »

upsy_daisy wrote:
Maybach wrote:Povraca mi se od Sarajevo taxija.Svaki put kazem necu vise i onda kad zurim udjem.Ima izuzetaka stvarno,ali debila je vecina.Jutrom me je debilcina napala zato sto mu dadoh 3 kovanice od 0,50 feninga i ostalo od po 0.20,na voznji od 2,40.Kaze gospodnim "nije ti ovo 7 brace,ovo je da umres od sramote" itd.Da nismo stali gdje smo stali,i da nije ispred stajao ko je stojao,bilo bi svega,odgovorno tvrdim.Ovako samo izadjoh sa osjecajem dubokog gadjenja.Neki dan me je taxista iz iste kompanije maltretirao zasto imam 5km za voznju od 3km,a nemam sitno 3 km.Ooooooj majko zasto ne zapamtih broj taxija,da sjednem do Butmira i sve platim kovanicama,i stvarno bih.
ma oni su iznervirani odmah u startu čim je kratka relacija, a doduše gdje nađe tu relaciju od 2, 40 KM :D pa startna je 1, 50 KM, kako nabra još skoro marku :lol:
A kilometar je marka! :lol:
Maybach

#5197 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Maybach »

Od medicine do fisa...kad zuris kilometri nemaju previse veze.Ovo nije taxi pokrenut sa standa nego onaj koji je svejedno usput tim putem prolazio.
esmasaric

#5198 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by esmasaric »

A mene nisu htjeli za 5km voziti. Kažu mala relacija...
baja

#5199 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by baja »

Odavno ne koristim SA TAXI, vec alternativne. Cini mi se Holalnd svaka 10 voznja-dzabe
P308

#5200 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by P308 »

esmasaric wrote:A mene nisu htjeli za 5km voziti. Kažu mala relacija...
Mene niko nije odbio iako voznja na kraju kosta 3-4 KM.
Neki dan, od Titove do Mejtasa, dovukao me covjek i jos sam morao sjediti par minuta iako smo stigli dok mi je o utakmici ispricao :D
Post Reply