Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
insomnia78

#5176 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:
animals wrote:Jebote zivot, kakvi likova ima ovdje..
ja cekam sa EU putovnicom na ulazak iz BIH u Hrvatsku ili obratno po 2 sata,
znaci legalno putujem..
a ovi bi bez papira, na silu preko granice..
i onda se to opravdava..
izbjeglice..nisu to ni i od izbjeglica..ali da sad krenu u stampedu iz Juzne Amerike,
ne prema USA, vec pjeske prema Evropi, da vidim kako bi reagovali..
I budi sretan da si rodjen u zemlji za koju ti jos uvijek nije potrebna viza za ulazak u vecinu evropskih zemalja.
Sta se desavalo kada to nije bio slucaj?
Sta ce se desavati ukoliko to ne bude slucaj?
Sta se desavalo sa ljudima iz Istocne Evrope kada to nije bio slucaj?

Ili si premlad da to povezes?

Ovo jeste problem za ekonomski siromasnu zemlju poput BiH, ali su uzroci, pa i eventualna rijesenja mnogo kompleksnija i zasigurno nemaju puno veze sa BiH.
Pa sta je rjesenje? Evo mi ih sad pustimo dalje ali dalje nema. Hrvati ih vrate nama i sta onda? Pstavis ih da kampuju i blokiraju prelaze?
vjesticanametli

#5177 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

Hadzi Lojo wrote:Zamislite da su se prema nasim izbjeglicama ovako ponasali Njemacka, Svedska, Holandija itd.?

A i nasi su krali i to naveliko, Svedjani su koliko se sjecam postavljali plakate po ulicama sa natpisom: molim va snemojte nas krati?

To sam cuo od dosta nasih normalnih ljudi.
to je suplja s plakatima...prica svako ko je zivio vani bili neki plakati hahahahah de ba
Nek neda dodik ima pravo.....nek zabrane ulazak i ovo sto je tu procerat nazad
Edin H.

#5178 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Vecina nema gdje da se vrati, niti se smiju vratiti u ovisnosti od zemalja iz kojih dolaze.
Pa zar vi ne mislite da ih Zapad ne bi u vecim brojevima vracao da je to tako jednostavno?
Zapad je jenodstavno prebacio problem, te doveo BiH u bezizlaznu situaciju blokiravsi im prolaze prema Hrvatskoj i Madjarskoj.
U isto vrijeme BiH ocigledno ne moze kontrolirati granicu prema Srbiji iz poznatih razloga.

Je li vi bas mislite da ovi ljudi zbog adrenaliskog soka ili slicno rizikuju zivote prelaskom preko Sredozemnog mora pa eto tako jednostavno je vratiti ih? A ne mozes ni dokazati iz koje zemlje dolaze.
swanfilter

#5179 Re: Migranti u BiH

Post by swanfilter »

Hadzi Lojo wrote:Zamislite da su se prema nasim izbjeglicama ovako ponasali Njemacka, Svedska, Holandija itd.?

A i nasi su krali i to naveliko, Svedjani su koliko se sjecam postavljali plakate po ulicama sa natpisom: molim va snemojte nas krati?

To sam cuo od dosta nasih normalnih ljudi.
Mene i sestru dva puta izbacivali iz transportera i vracali kuci zbog nepotpunih papira, a koji su bili po tadasnjim propisima CK, UN, ... Ova gospoda ne sljivi propise bilo koga ili cega, a tek bi ih vidjeli jednom kada dođu na destinaciju i vide da bas radom tesko isplivas ...
Edin H.

#5180 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

insomnia78 wrote:
Edin H. wrote:
Ovo jeste problem za ekonomski siromasnu zemlju poput BiH, ali su uzroci, pa i eventualna rijesenja mnogo kompleksnija i zasigurno nemaju puno veze sa BiH.
Pa sta je rjesenje? Evo mi ih sad pustimo dalje ali dalje nema. Hrvati ih vrate nama i sta onda? Pstavis ih da kampuju i blokiraju prelaze?
Ja rijesenje ne vidim bez angazovanja svjetskih medija s ciljem pojacanog pritiska na medjunarodne institucije.

Jednotavno smo zavaljeni izmedju ostalog zbog specificne politicke situacije.

Godinama pojedinci na zapadu zagovaraju da ih salju u trece zemlje kojima bi platitili dok im se procesiraju zahtjevi za azil, ono u fazonu zatvorenika u Guantanamo Bay, gdje ne vaze americki zakoni.

Sad su to provukli sa BiH na mala vrata, bez da su ili jako malo platiti?

Reci mi koliko ljudi u Francuskoj zna za ovaj problem u BiH?

Ja cu ti reci za Britaniju. Apsolutno niko, niti se o tome pise.
animals

#5181 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

Razumio bi ja puca se u Bosni i oni hoce u Hrvatsku..
ali oni idu pjeske, bez papira i jos biraju zemlju..
mozete li vi to iz Bosne, pitam vas par koji ih podrzavate..
insomnia78

#5182 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:
insomnia78 wrote:
Edin H. wrote:
Ja rijesenje ne vidim bez angazovanja svjetskih medija s ciljem pojacanog pritiska na medjunarodne institucije.

Jednotavno smo zavaljeni izmedju ostalog zbog specificne politicke situacije.

Godinama pojedinci na zapadu zagovaraju da ih salju u trece zemlje kojima bi platitili dok im se procesiraju zahtjevi za azil, ono u fazonu zatvorenika u Guantanamo Bay, gdje ne vaze americki zakoni.

Sad su to provukli sa BiH na mala vrata, bez da su ili jako malo platiti?

Reci mi koliko ljudi u Francuskoj zna za ovaj problem u BiH?

Ja cu ti reci za Britaniju. Apsolutno niko, niti se o tome pise.
E ako im mediji ne pomognu niko nece. A sta do tada? Hrvati ih pustiti nece
Francuze generalno izvan Fr slabo sta zanima.
animals

#5183 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

insomnia78 wrote:
vjesticanametli wrote:I danas imaju saneri ....donesu sto narucis 8) jeftino a dobro...sve srbijanci ovde DZe sam ja
Plakati su suplja...svi nesto culi.....pricala i meni jedna da je bilo to bas u gradubgdje sam zivila pa se ispostavi da nije bilo hahhahahah ne vjeruj u sve ba
Ma nasi, cak i oni koji zive vani dozivljavaju strance kao poluretardirane. Ono, mozes ih uzimati kako hoces. Bla, bla
Kod ovih Harapa je to jos na kvadrat
Ja gledao reportazu, u kojoj krimos iz Alzira ismijava Njemacku, njene zakone..
kaze , oni mene protjeraju ja se za dva dana vratim, ne mogu mi nista..
sta mislis da su ovi bolji..
Niemand

#5184 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Ma odustace sami prije il kasnije. Realno u bosnu su i dosli jer nisu mogli u drugim zemljama preci. Kad uvide da ne mogu, pokusat ce nedje drugo. Jedino sto mi kvari teoriju je da su tu vec godinu dana i da ocito uspiju preci, cim novi dolaze sa tom nadom, al o tom potom. :D

Fakat me zanima kolko ih je preslo do sad tu granicu kad su se ufatili nje toliko. :-? Mozda fakat prelaze, a mozda je to samo nada, pa ono, pokusaju i cekaju. Nadam se da nece biti incidenata vecih, kontam, predjes to sve i zaglavis tu par kilometara od eu, vrijedi pokusati svasta.
Billy The Pljuc

#5185 Re: Migranti u BiH

Post by Billy The Pljuc »

svjezi_ustipak wrote:
Billy The Pljuc wrote:Generalno sa nasim institucijama nema nade da se moze mnogo toga uraditi. Ono sto bih ja ucinio jeste zatvaranje granice prema Srbiji svim raspolozivim snagama ma koliko se Dodik i manji entitet protivio istom, moze se medjunarodna zajednica eventualno ukljuciti i natjerati iste da prestanu sa ovim sto rade. Na taj nacin bi se sprijecio dolazak novih migranata na nase podrucje.

Postojece migrante definitivno treba pokusati smjestiti na odgovarajuce lokacije sirom BiH a cemu se opet protive Dodik i bratija preko Drine i na taj nacin ih staviti pod kontrolu jer je evidentno da jedan grad ili podrucje ne mogu izaci na kraj sa istima.
Dodik se na početku, nekad u proljeće, nije protivio strozijoj kontroli granice prema Srbiji, čak je zagovarao slanje vojske na istu. RS je uvijek odbijao izgradnju migrantskih centara na svojoj teritoriji i samo je zainteresovani da ubrza protok migranata preko svog područja. I tako će i ostati. Bez dozvole lokalne vlasti ne možeš ništa graditi.
Oko moje, od suplje Dodikove nikad nije bilo vajde, dovoljno ti govori izjava i stav da ce svako slanje policijskih snaga iz federacije smatrati cinom agresije a pri cemu je upravo problem s migrantima i bio povod da se govori. Ono o cemu ja pisem nije izgradnja novih prihvatnih centara, na podrucju cjelokupne BiH ima dovoljno postojecih objekata za smjestaj 15-ak hiljada ljudi. Naraste li ta cifra na lupam 50-ak hiljada e tek tad cemo imati problem, ne samo federacija nego i taj isti Dodik. O njegovim supljim pricama i pricama picoustog bi se moglo danima raspredati, dajem ti svoju mjesecnu platu za slucaj da se desi da se svi ovi migranti predomisle i krenu ka svojim maticnim zemljama preko Srbije ako ista ta granica sa Srbijom ne bi bila tvrdja nego sto je recimo trenutno granica sa Hrvatskom. Oni sve sto rade jeste i upravo kreiranje kaosa/haosa u federaciji.

Ono na sto ja mislim je jos uvijek u praksi izvodljivo zbog trenutnog broja migranata i s tim da bi te tvoje lokalne zajednice sirom BiH mogle podnijeti odredjeni dio tereta. Vremenom bi se deportacijom jer ne postoji drugi nacin taj broj migranata i smanjio dok recimo ne bi dosli do situacije da ih nema uopste vise.

Oni nisu zainteresovani da ostanu kod nas ali ce se neminovno sakupljati kod nas kako im se druge rute budu zatvarale jer mi smo "tako blizu a tako daleko" od njihovog cilja.
insomnia78

#5186 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Niemand wrote:Ma odustace sami prije il kasnije. Realno u bosnu su i dosli jer nisu mogli u drugim zemljama preci. Kad uvide da ne mogu, pokusat ce nedje drugo. Jedino sto mi kvari teoriju je da su tu vec godinu dana i da ocito uspiju preci, cim novi dolaze sa tom nadom, al o tom potom. :D

Fakat me zanima kolko ih je preslo do sad tu granicu kad su se ufatili nje toliko. :-? Mozda fakat prelaze, a mozda je to samo nada, pa ono, pokusaju i cekaju. Nadam se da nece biti incidenata vecih, kontam, predjes to sve i zaglavis tu par kilometara od eu, vrijedi pokusati svasta.
Dje drugo? Mislis da iz BiH mogu uci u Srbiju?
vjesticanametli

#5187 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

Ma treba belaj bit i to rascerat..doktori :mrgreen:
ćiribiribela

#5188 Re: Migranti u BiH

Post by ćiribiribela »

Meni i dalje zao djece, znam kakve su zime u Krajini.

Nego, ja htjela sad u novembru u Maroko ali vidjela da mi treba viza i odustala. Za vizu milion nekakvih papira traze, izmedju ostalog stanje racuna, platne liste, rezervaciju hotela bla bla, a u Bosnu se Marokanci ilegalno usetali i sad stoje i blokiraju nase granice i niko nista ne poduzima. :lol:
It_is_a_Leclerc

#5189 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Interesantno je da je večeras RTVUSK u svom programu objavio internu NAREDBU migrantima, na arapskom i engleskom jeziku, da krenu na granice "jer su otvorene".

Očito da neko vrlo vješto manipulira situacijom i stvara kontrolisani haos na granici.
Niemand

#5190 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

insomnia78 wrote: Dje drugo? Mislis da iz BiH mogu uci u Srbiju?
Ma mogu, nisu padobranom sletili u srbiju pa pjesice u bosnu. Jer za godinu dana il ih je dosta preslo u hrvatsku, il se vratilo u srbiju, il nesto sa tim svim racunicama ne stima. Trebalo bi ih biti vise u bosni ako ne izlaze a samo ulaze. Doduse, ko ce znati. Ima i ovo sto billy kaze smisla.

Leklerk, jel to fakat? :D :lol:
svjezi_ustipak

#5191 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

Billy The Pljuc wrote:
svjezi_ustipak wrote:
Billy The Pljuc wrote:Generalno sa nasim institucijama nema nade da se moze mnogo toga uraditi. Ono sto bih ja ucinio jeste zatvaranje granice prema Srbiji svim raspolozivim snagama ma koliko se Dodik i manji entitet protivio istom, moze se medjunarodna zajednica eventualno ukljuciti i natjerati iste da prestanu sa ovim sto rade. Na taj nacin bi se sprijecio dolazak novih migranata na nase podrucje.

Postojece migrante definitivno treba pokusati smjestiti na odgovarajuce lokacije sirom BiH a cemu se opet protive Dodik i bratija preko Drine i na taj nacin ih staviti pod kontrolu jer je evidentno da jedan grad ili podrucje ne mogu izaci na kraj sa istima.
Dodik se na početku, nekad u proljeće, nije protivio strozijoj kontroli granice prema Srbiji, čak je zagovarao slanje vojske na istu. RS je uvijek odbijao izgradnju migrantskih centara na svojoj teritoriji i samo je zainteresovani da ubrza protok migranata preko svog područja. I tako će i ostati. Bez dozvole lokalne vlasti ne možeš ništa graditi.
Oko moje, od suplje Dodikove nikad nije bilo vajde, dovoljno ti govori izjava i stav da ce svako slanje policijskih snaga iz federacije smatrati cinom agresije a pri cemu je upravo problem s migrantima i bio povod da se govori. Ono o cemu ja pisem nije izgradnja novih prihvatnih centara, na podrucju cjelokupne BiH ima dovoljno postojecih objekata za smjestaj 15-ak hiljada ljudi. Naraste li ta cifra na lupam 50-ak hiljada e tek tad cemo imati problem, ne samo federacija nego i taj isti Dodik. O njegovim supljim pricama i pricama picoustog bi se moglo danima raspredati, dajem ti svoju mjesecnu platu za slucaj da se desi da se svi ovi migranti predomisle i krenu ka svojim maticnim zemljama preko Srbije ako ista ta granica sa Srbijom ne bi bila tvrdja nego sto je recimo trenutno granica sa Hrvatskom. Oni sve sto rade jeste i upravo kreiranje kaosa/haosa u federaciji.

Ono na sto ja mislim je jos uvijek u praksi izvodljivo zbog trenutnog broja migranata i s tim da bi te tvoje lokalne zajednice sirom BiH mogle podnijeti odredjeni dio tereta. Vremenom bi se deportacijom jer ne postoji drugi nacin taj broj migranata i smanjio dok recimo ne bi dosli do situacije da ih nema uopste vise.

Oni nisu zainteresovani da ostanu kod nas ali ce se neminovno sakupljati kod nas kako im se druge rute budu zatvarale jer mi smo "tako blizu a tako daleko" od njihovog cilja.
Tvoj nivo komunikacije i tragično nepoznavanje materije o kojoj pokušavaš diskutovati te definitivno diskvalifikuje kao mogućeg sagovornika.

Zao mi je što sam potrošio i sekundu vremena na tvoje postove.

Ignore lista.

Pozdrav
geoxx

#5192 Re: Migranti u BiH

Post by geoxx »

It_is_a_Leclerc wrote:Interesantno je da je večeras RTVUSK u svom programu objavio internu NAREDBU migrantima, na arapskom i engleskom jeziku, da krenu na granice "jer su otvorene".

Očito da neko vrlo vješto manipulira situacijom i stvara kontrolisani haos na granici.
Kako mislis objavio? USK TV to saopstio da su otvorene granice ili prenijeli da postoji naredba od strane nekog?
Nisrin

#5193 Re: Migranti u BiH

Post by Nisrin »

Evo na RTLu intervju, jedan iz Pakistana kaze “ da vide svi da se borimo pa mozda nam pomognu”... a drugi iz IraNa kaze “moja je porodica u Danskoj, vec 6mj putujem”!!!

Uzasno je sto koriste Sirijce da svoju guzicu izvuku, jer ako dolazis iz zemalja u kojima nema rata zasto nemas dokumente pa da legalno odes u Evropu?! Zasto nemaju garantna pisma ako im je porodica negdje tamo?!

Sto ih sve ne deportuju nazad?! Dosadni su postali, a ko stvarno bjezi od rata i ko je izgubio sve pati se zbog takvih plus djeca ni kriva ni duzna ispastaju...
triconja

#5194 Re: Migranti u BiH

Post by triconja »

Nisrin wrote:Evo na RTLu intervju, jedan iz Pakistana kaze “ da vide svi da se borimo pa mozda nam pomognu”... a drugi iz IraNa kaze “moja je porodica u Danskoj, vec 6mj putujem”!!!

Uzasno je sto koriste Sirijce da svoju guzicu izvuku, jer ako dolazis iz zemalja u kojima nema rata zasto nemas dokumente pa da legalno odes u Evropu?! Zasto nemaju garantna pisma ako im je porodica negdje tamo?!

Sto ih sve ne deportuju nazad?! Dosadni su postali, a ko stvarno bjezi od rata i ko je izgubio sve pati se zbog takvih plus djeca ni kriva ni duzna ispastaju...
Pazi jednu cinjenicu, djeca koja putuju sa njima najvjerovatnije nemaju nikakvih dokumenata koja potvrdjuju da su djeca bas tih ljudi.
Niemand

#5195 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Nemaju dokumentaciju al ko ce realno vucarati tudje dijete za sobom mjesecima da bi mozda nesto na osnovu njega uspio. A nit djeca rastu na drvetu pa sebi uzmes jedno nit su glupa da ih neko moze tako povesti i oni mirno slusati i pjesaciti kilometrima. Bgm sumnjam.
Billy The Pljuc

#5196 Re: Migranti u BiH

Post by Billy The Pljuc »

@ustipak

Ma bravo...
It_is_a_Leclerc

#5197 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

geoxx wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Interesantno je da je večeras RTVUSK u svom programu objavio internu NAREDBU migrantima, na arapskom i engleskom jeziku, da krenu na granice "jer su otvorene".

Kako mislis objavio? USK TV to saopstio da su otvorene granice ili prenijeli da postoji naredba od strane nekog?
Snimili su papirić koji se distribuirao među migrantima.
Edin H.

#5198 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Pa i jesu otvorene, nije mogao Tito kontrolisati granice sa obaveznim sluzenjem vojnog roka, a ne ovi.

Samo ne treba da udaraju na granicu u velikim grupama. :oops:
animals

#5199 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

Ona prva grupa od milion je nekome odgovarala..
zasto..pa ljudi u Njemackoj ili Austriji, mogu jos samo poslove kao iznejmljeni ili
na skraceno radno vijeme naci..to je za firme super, ali za srednju klasu sumrak..
insomnia78

#5200 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Ma ko radi od njih
Locked