Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#5176 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

sekerbay wrote:
славянин wrote:Jesi siguran u te milijarde ili brojis i one koji crkve/dzamije nisu vidili osim sa vana
Ma vidio bi ti jesu li religiozni il nisu.
Pa jbt, u ratu malo pripucalo i odma tespihe povješali :D
Možeš tek zamisliti šta bi se desilo da se sa neba spusti takav elijen u liku u kojem narod očekuje isusa :mrgreen:
Pa strah od smrti - fatanje za raj uzivanje - sigurnost od nesigurnosti... jeli to ta prirodna privrzenost covjeka Bogu !!
sekerbay

#5177 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Ima toga, ali i ono da nisam našao nekog drugog koji je dostojan da ga obožavam.
славянин

#5178 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

sekerbay wrote:Ima toga, ali i ono da nisam našao nekog drugog koji je dostojan da ga obožavam.
Obozavaj zivot, budi dobar covjek,trudi se da stvaras,ucis,da nesto ostane iza tebe - a Bog ako postoji ce to valjda uzeti kao pozitvam zivot - a ako Bog ce da bira po tome koliko je ko lijepio celo na sedzadu ili molio mu se ili strahovao od njega .... onda je bar za mene to zao Bog i cijeli smisao zivota se vrti oko zadovoljenja sujete da mu se ljudi mole i da ga se boje - sto mislim da Bogu ne treba... opet to je moje misljenje.
medvjed23

#5179 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

славянин wrote: Obozavaj zivot, budi dobar covjek,trudi se da stvaras,ucis,da nesto ostane iza tebe - a Bog ako postoji ce to valjda uzeti kao pozitvam zivot - a ako Bog ce da bira po tome koliko je ko lijepio celo na sedzadu ili molio mu se ili strahovao od njega .... onda je bar za mene to zao Bog i cijeli smisao zivota se vrti oko zadovoljenja sujete da mu se ljudi mole i da ga se boje - sto mislim da Bogu ne treba... opet to je moje misljenje.
slično razmišljam.. ako je bog dobar, nagradiće dobre ljude, bez obzira na religijski ritual koji ovi jesu ili nisu slijedili.. ako je bog, ipak, loš, onda, prvo, ne zaslužuje obožavanje i, drugo, obožavanje ne pruža nikakvu garanciju, ni za šta.. loš bog će ti napraviti ono što mu je ćeif, a ne ono što si ti zaslužio obavljajući vjerske dužnosti..
Pujdo12

#5180 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

MarlboroGold wrote:
Dozer wrote:
MarlboroGold wrote:Ode ovo u teorije zavjere na fazon Zeitgeista, Ancient aliens i drugih...
Nece. A, zapravo si reagovao tacno kako je u tekstu i opisano da ce vecina reagovati :D

Procitaj tekst s linka, interesantan je i nije da se ne zapitas... A zrakni i google za Phil Shnider. Ima i ona neka profesorica, zaboravih joj ime, ali naletices i na nju.
Znam za to. U vezi Shnidera zanimljiva priča, ali šuplja kao švicarski sir. Ne bih obrazlagao jer je to offtopic.
Povežite malo konce:
Bog=Vanzemaljac (van zemlje,nije tu,leti svemirom)
Stvorio nas=kreiro nas naprednom tehnologijom
Nekom dao objavu(samo odabrani)=nekom se ukazao, komunicirao telepatski (samo budućim odabranim)
Ima plan, predviđa kako će ljudi reagirati....=ma ista stvar

Ovo je indentična buduća šuplja, ništa više od toga.Ona će biti potrebna za buduće generacije, jer se lakše prihvata sa tehnologijom, kad eventualno oslabi moć sadašnjih religija
Last edited by Pujdo12 on 22/08/2018 02:29, edited 2 times in total.
Pujdo12

#5181 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

MarlboroGold wrote:
Bloo wrote: Da im je bog zelio dobro, uveo bi propis da se muskarcima oci vade vrelim zaracem na takve misli i erekcije. Ali avaj, lakse je spustiti propis preko muskog poslanika da se zene pokriju da muskarci ne bi hodali okolo sa erekcijama.
How convinient.
:cry:
I meni je uništila svaku želju na...... htio sa ženom........nemere da si pita
belfy

#5182 Re: Ateizam vs. Religija

Post by belfy »

ja bih, sa malim zakasnjenjem, da povodom te price o zenama da pustim jednu nasu staru mornarsku:
Idemedosumom

#5183 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

славянин wrote: Obozavaj zivot, budi dobar covjek,trudi se da stvaras,ucis,da nesto ostane iza tebe - a Bog ako postoji ce to valjda uzeti kao pozitvam zivot - a ako Bog ce da bira po tome koliko je ko lijepio celo na sedzadu ili molio mu se ili strahovao od njega .... onda je bar za mene to zao Bog i cijeli smisao zivota se vrti oko zadovoljenja sujete da mu se ljudi mole i da ga se boje - sto mislim da Bogu ne treba... opet to je moje misljenje.
:thumbup:

Najbolji čovjek je onaj koji koristi drugim ljudima, a najgori onaj koji im nanosi štetu.

Izostanak sedžde je stvar između čovjeka i Allaha, ali srećom, On je er-Rahman i er-Rahim.

Ako i ne uspijete spoznati Allaha, budite dobri i blagi prema svojim komšijama i ljudima uopšte, pa se aBd vidimo u Džennetu :thumbup:

Eto ostadoh bez svoje e-žene. Iako samo na heftu- ich werde dich vermissen...

Image
Idemedosumom

#5184 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

sekerbay wrote:Četvrto, kontrola ljudskog uma. To sam lično gledao.
Ko god ne vjeruje, ja ga uputim kod svog prijatelja koji se bavi tim stvarima pa neka se uvjeri.
Dovoljno je prisustvovati jednoj pravoj rukji da nestanu sve dileme oko postojanja duhovnog svijeta. Pogotovo kada su u pitanju malo "teži" slučajevi.
HAVANA

#5185 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Vjerujem da je dobrostojeci,obzirom na okolnosti i sredinu u kojoj zivimo. :mastakazes: Sto ne ode negdje malo,sa tom sposobnoscu svijet je njegov.Ode u njemacku i kaze e sacu ja bit tito ovde,angela i svi vi,haj mrs.Od sada ja upravljam. :kakoste: Vako bezeze uzima posao psihijatrima.
sekerbay

#5186 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Idemedosumom wrote:Dovoljno je prisustvovati jednoj pravoj rukji da nestanu sve dileme oko postojanja duhovnog svijeta
Na to sam i mislio.
Da vidiš kako raja napuni gaće :mrgreen:
Dope_Man

#5187 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

HAVANA wrote:Vjerujem da je dobrostojeci,obzirom na okolnosti i sredinu u kojoj zivimo. :mastakazes: Sto ne ode negdje malo,sa tom sposobnoscu svijet je njegov.Ode u njemacku i kaze e sacu ja bit tito ovde,angela i svi vi,haj mrs.Od sada ja upravljam. :kakoste: Vako bezeze uzima posao psihijatrima.
Znas vec kako tu idu izgovori, isto kao i oni sto vide buducnost al ne igraju loto... ne bi oni da zloupotrebljavaju supermoci. :lol:
MarlboroGold

#5188 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Pujdo12 wrote: Povežite malo konce:
Bog=Vanzemaljac (van zemlje,nije tu,leti svemirom)
Stvorio nas=kreiro nas naprednom tehnologijom
Nekom dao objavu(samo odabrani)=nekom se ukazao, komunicirao telepatski (samo budućim odabranim)
Ima plan, predviđa kako će ljudi reagirati....=ma ista stvar

Ovo je indentična buduća šuplja, ništa više od toga.Ona će biti potrebna za buduće generacije, jer se lakše prihvata sa tehnologijom, kad eventualno oslabi moć sadašnjih religija
Nije ni to. Čisto bacanje prašine u oči da ljudi skrenu sa bitnih stvari, što je ironija kad su u pitanju teorije zavjere. Siguran sam da je istina u 99% slučajeva skroz drugačija i drži se u tajnosti, ali daleko od onoga što zagovornici zavjera govore i spinuju. Ako neko od tih zagovornika pogodi barem dio tih 1% tad vlade i reaguju. Moguće je da je Schneider ipak nešto rekao što nije smio i što je tačno, ali je vjerovatno u jednom djeliću pogodio... opet, njegova smrt se vodi kao samoubistvo i priča da je ubijen je također teorija zavjere.

Teorije zavjere su se oduvijek bavile bacanjem prašine u oči.. zašto se većina njih razvija upravo u USA? Sav hype oko Area 51 je komercijalizovan i koji filmskoj industriji u USA donosi milijarde. Zašto bi rekli šta je tamo? Ako je nekad nešto i bilo i ako ima i sad, to su samo moderna oružja koja kriju od špijuna i drugih. Kakvi vanzemaljci... čije postojanje ipak ne isključujem jer je nemoguće da samo mi postojimo u univerzumu.

To bi se ljudi trebali zapitati - u vezi toga zašto u 90% slučajeva teorije nastaju u USA. Sa malo razmišljanja do odgovora se lako može doći, pa to prepuštam Dozeru, tebi i drugima.

Nadam se da zeko neće zamjeriti što o ovome govorimo. Dobiće mrkvu :D
HAVANA

#5189 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Dope_Man wrote:
HAVANA wrote:Vjerujem da je dobrostojeci,obzirom na okolnosti i sredinu u kojoj zivimo. :mastakazes: Sto ne ode negdje malo,sa tom sposobnoscu svijet je njegov.Ode u njemacku i kaze e sacu ja bit tito ovde,angela i svi vi,haj mrs.Od sada ja upravljam. :kakoste: Vako bezeze uzima posao psihijatrima.
Znas vec kako tu idu izgovori, isto kao i oni sto vide buducnost al ne igraju loto... ne bi oni da zloupotrebljavaju supermoci. :lol:
Ma ja,to je haram.Ne trce oni za dunjaluckim ljepotama.Oni samo ganjaju sejtane.
Smrcak15

#5190 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
sekerbay wrote:Četvrto, kontrola ljudskog uma. To sam lično gledao.
Ko god ne vjeruje, ja ga uputim kod svog prijatelja koji se bavi tim stvarima pa neka se uvjeri.
Dovoljno je prisustvovati jednoj pravoj rukji da nestanu sve dileme oko postojanja duhovnog svijeta. Pogotovo kada su u pitanju malo "teži" slučajevi.
posto sam i ja se nagledao svasta, i ja bi toplo preporucio ateistima da malo oni vide uzivo ovo, pa cak i sami da probaju da vidi na svojoj kozi da tu ima nesto sto evolucija ne objasnjava :)

KO prodje islamsku rukju, vise ne pita ima li dzina ili nema, taj zna.
Pujdo12

#5191 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Vjera je ljek za mnoge vjernike. Da izliječe svoju dušu za svoja zlodjela. Onaj koji je zdrav od takve vrste bolesti, ne treba mu taj lijek
Smrcak15

#5192 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote:Vjera je ljek za mnoge vjernike. Da izliječe svoju dušu za svoja zlodjela. Onaj koji je zdrav od takve vrste bolesti, ne treba mu taj lijek
vidi se da si neiskusan u ovome svemu :D nema tu nista veze sa zlodjelima, dzin kad ulazi u tijelo covjeka nema veze sa zlodjelima, jer njegov ulazak u tijelo covjeka nisu zlodjela nuzno natjerala ima tu i drugih faktora.
Pujdo12

#5193 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
Pujdo12 wrote:Vjera je ljek za mnoge vjernike. Da izliječe svoju dušu za svoja zlodjela. Onaj koji je zdrav od takve vrste bolesti, ne treba mu taj lijek
vidi se da si neiskusan u ovome svemu :D nema tu nista veze sa zlodjelima, dzin kad ulazi u tijelo covjeka nema veze sa zlodjelima, jer njegov ulazak u tijelo covjeka nisu zlodjela nuzno natjerala ima tu i drugih faktora.
Nema šta neiskusan sam, kada svećanici siluju dječake u samostanima npr., i uvijek se teret odgovornosti može prebaciti na nekog dzina. Što ja ne silujem dječake?
Smrcak15

#5194 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote:
Smrcak15 wrote:
Nema šta neiskusan sam, kada svećanici siluju dječake u samostanima npr., i uvijek se teret odgovornosti može prebaciti na nekog dzina. Što ja ne silujem dječake?
ides sad u krajnost, sad ti sporedis exorcizam sa pedofilijom.....nema smisla, sto jest jest ;-)
Pujdo12

#5195 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Ti to nazivaš excorcizam :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
Smrcak15

#5196 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote:Ti to nazivaš excorcizam :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:
sta nazivam exorcizmom

islamska rukja je islamski exorcizam...sta je smijesno de mi reci?
Pujdo12

#5197 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Smrcak15 wrote:
sta nazivam exorcizmom

Ja nisam rukju ni spomenuo
Smrcak15

#5198 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Pujdo12 wrote:
Smrcak15 wrote:
sta nazivam exorcizmom

Ja nisam rukju ni spomenuo
ja pricam o rukji/exorcizmu i dzinima a ti okrenuo pricu na ovo
uostalom nemoze se prebaciti na dzina, jer toliku kontrolu na covjekom nema
Pujdo12

#5199 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Nisam ja ništa preokrenuo, moj post se uopšte nije odnosio na tvoj, to je bio moj zaključak koji sam htio podjeliti ovdje, nevezano za tvoj exorcizam
Dope_Man

#5200 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dope_Man »

Ma sustina je jasna, svaki egzorcizam (a rukja to jeste) radi na par jednostavnih principa samozavaravanja, hipnoze i pravih uvjeta. I naravno imas dva rezultata:

1. Covjek se osjeca bolje - hvali boga u ime kog se covjek mucio
2. Covjek se ne osjeca bolje - covjek nije dovoljno vjerovao, nije cist pred bogom, bog bira koga ce spasiti... hvali boga u ime kog se covjek mucio opet

Naravno, niti jedna bolest, niti lijek nisu nikada prosli temeljito objektivno testiranje kojim bi se pokazala efikasnost tretmana. Ali to upce nije bitno onome ko vjeruje u lijek (neovisno bio on vezan za religiju ili ne). Zato i danas faith healeri po svijetu kupe milione za nastup, zato imamo Torabija, zato imamo homeopatiju i sve ostale gluposti za koje se ocajnik rado hvata u strahu od bola i smrti.

I opet cu se referirati na genijalan show na temu (jer lakse pogledati nego procitati koji naucni rad, a to nekima ne ide od ruke nikako :lol: ):
Locked