Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5176 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:
Ostadoh ti dužan odgovor na temi o "bosanskim piramidama" pa evo mogu i ovdje.
Nije se radilo o njoj nego o njemu, šta reći čovjeku koji se više naginje nad moj tanjir nego ja nad njegov kad se donosi hrana od kuće za ručak i kojem (i ne samo njemu) dajem recepte iz naše kuhinje, kad i ja sam smatram da su tzv. piramide, jedna nevažna bitka i tvrdnja šestero djece samo bizarnosti. Njegovo tadašnje (i jedino) generaliziranje Balkana je daleko ispod generaliziranja Balkanaca svega i svačega, pa tako i na ovoj temi. Doduše, imam jednog radnog kolegu koji glasa i podržava ekstremnu desnicu, jednom je javno rekao nešto loše protiv emigranata i bolje bi mu bilo da nije. Od tada ja i on imamo distancu ali radimo na istom mjestu i posao ne smije ispaštati zbog toga što se ja i on ne podnosimo.
Eto, bez ljutnje naravno.
Naravno drugar :thumbup:

Balkan jeste sve to, ali Balkan je i Nikola Tesla, Ivo Andric, Josip Broz Tito, Danis Tanović, Branko Lustig, Dragan Džajić, Ivica Osim itd....

Inače redovno se smijem nacionalistima koji Srbima spočitavaju Kosovsku bitku, a zaklinju se u Srednjovjekovnu Bosansku državu. Ne znaju ili neće da znaju hudnici čiji je velikaš Vlatko Vuković ;-)
piupiu

#5177 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Hajmo, raja, ulaznicaaaaa, ulaznicaaaaaa ... jeftinooooo! :D

http://www.radiosarajevo.ba/novost/2037 ... prepoznati
Dozer

#5178 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Mohamad Sissoko wrote:
Dozer wrote: Opet demagoski odgovor, kao i prethodni, bez ijedne jedine ekonomske cinjenice... Znaci, CNN Kinesku ekonomiju stavi na drugo svjetsko mjesto, mnogi drugi ekspertni casopisi i analiticke kuce cak i na prvo, samo ti tvrdis da je to fake i da tu niko nema pojma, nego je to sve napuhano i vjestacki...? Cool.
Ja nikad nisam rekao da sam ekspert, niti to mislim, ali za tebe sam ocito i vise od toga.
A sto se drugih tema i rasprava na njima tice, ipak mislim da nisam ja kriv sto neki nisu u stanju shvatiti nesto sto im se govori, a izlazi iz okvira onoga sta pise u knjigama...
Ono ti meni o demagogiji? :oops: Uglavnom vam se spika svodila na kreveljenja i ismijavanja sagovornika.
Cinjenice? Tebi covjek kad napise ti pocnes vrdat i pravdat kineski model a sam se pozvao na njeg, moras ti jos ucit o ekonomiji.
Kako rekoh nemam zivaca vas drugove ucit o ekonomiji, pogotovo kad sami date primjer pa kasnije skontate da ste se zajebali pa hoces da ti objasnjavam ko da si kakav profesor a ono profa prvo mora o ekonomiji da nauci.
Hajd sad pozdrav. :bih:
Image
Ali Kemal

#5179 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

_BataZiv_0809 wrote:
prog321 wrote:
Nemoj upadati grlom u jagode.
Argentina nije ni blizu Jugi koja je imala istorijsku razlicitu etnicku i religioznu nomenklaturu.
Argentina je nastala kolonizacijom i susretom dvije kulture razlicte ko zemlja i mjesec. Jugoslavija je nastala od naroda iste grupe. N-E-U-P-O-R-E-D-I-V-O.
Isti jezik, isti obicaji, iste kockaste glave, ali na zalost razlicite religije koje prakticno odredjuju nacionalnu pripadnost.
Npr isto selo tri religije koje tu zive vijekovima, sad se oni kao razlikuju :-)
Mi smo dokaz nad dokazima koje zlo je religija. Konkretno je nama donijela samo smrt, patnju, bijedu i siromastvo, nista dobro.

E sada kada ipak i pored toga svi zive normalno to je taj civilizacijski nivo, sto je postojao u Jugoslaviji, a koji ne postoji danas. To ne moze niko da spori.
Dozer

#5180 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

prog321 wrote:Niko ne brani sadasnji sistem, jer je on napravljen silom prilika iz rata. Nasilno prekucan samo da bi se puske ohladile.
Niko normalan ne bi branio ovu nakaradnost.
Ali isto tako morate shvatiti da ovakvo stanje nije krivica ni Bosnjaka ni probosanskih antijugoslovena.
Upravo u ovom zecu lezi grm :D

Ovakvo stanje DANAS je krivica svih domacih politickih aktera, a to su upravo Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Nema tu nikakvih ni Jugoslovena, ni Bosanca, ni Hercegovaca, ni, ni...samo i jedino B(osnjaci)H(rvati)S(rbi) matricari.

Da oni hoce da se dogovore, a nece, ovdje bi se bez ikakvih problema funkcionalna drzava mogla uspostaviti bukvalno u roku godinu dana. I mogla je jos prije 10 godina. Ali - nece.
Zasto nece? Ne odgovara im.
Zasto im ne odgovara? Jer u funkcionalnoj drzavi nema njih - BHS matricara. Nema famoznog etnickog, alias "nacionalnog" kljuca na osnovu kojeg se dijele budzeti, sto je osnovna svrha njihove vladavine, i postojanja uopste.

A gore imas jednu vrlo pogresnu postavku - ja ne znam jos ni jednog jedinog "probosanskog antijugoslovena". Ali, zato znam masu Bosanaca koji se samo sjecaju Juge, ne placu za njom (kakav sam i sam), i htjeli bi da imaju funkcionalnu i uredjenu Bosnu bar 50% kakva je bila Juga.
Sva je poenta ove cijele price u tome - uredjena i funkcionalna drzava, civilizovana, pismena i obrazovana BiH.
prog321

#5181 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ne slazem se sa tobom Dozer.

Jugoslavija je bila daleko od uredjenog , uspjesnog drustva.
Jugoslavija je propala jer je ekonomski kolapsirala. Nemoj me da pocnem o svim malverzacijama u to vrijeme. Pa trebao si stelu za sve zivo. Od kupnje televizora do automobila.

Ovo danasnje stanje je ovakvo zbog separatista koji ne vole ovu drzavu a kontrolisu skoro dvije trecine drzavnih ovlasti.
Ne mozes ti natjerati Dodika da dogovori bilo sta na nivou drzave kad bi je najradio razneo atomskom. Bosnjaci su oni koji drze ovu drzavu na zivotu.
Ne mijesaj jabuke i kruske.
Banksy

#5182 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

prog321 wrote:
Jugoslavija je propala jer je ekonomski kolapsirala. Nemoj me da pocnem o svim malverzacijama u to vrijeme.

Pa trebao si stelu za sve zivo. Od kupnje televizora do automobila.
KolaPSiram od gluposti i neznanja ... :roll:
Ali Kemal

#5183 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

prog321 wrote:Ne slazem se sa tobom Dozer.

Jugoslavija je propala jer je ekonomski kolapsirala.
To apsolutno nije tacno, Jugoslavija je imala ekonomskih problema, kao i vecina drzava, ali nije nikada ekonomski kolapsirala.
Nikada nije doslo u pitanje da drzava se ne moze da servisira svoje obaveze, penzije, kredite, budzetlije i uprskos svemu se i dalje razvijala i izgradjivala, a sadasnje drustvo npr prima pomoc od americke ambasade da otvori jebeni muzej.
prog321 wrote:Nemoj me da pocnem o svim malverzacijama u to vrijeme. Pa trebao si stelu za sve zivo. Od kupnje televizora do automobila.
Te malverazcije su bile djecija igra prema sadasnjim malverzacijama. Politicar je imao golfa dizela, dobar stan i vikendicu i to je to. Sadasnji politicari imaju, tj pokrali su bezbroj puta vise, uopce se ne moze porediti drustvo u pogledu malverzacija prije i poslije.
prog321 wrote:Ovo danasnje stanje je ovakvo zbog separatista koji ne vole ovu drzavu a kontrolisu skoro dvije trecine drzavnih ovlasti.
Ne mozes ti natjerati Dodika da dogovori bilo sta na nivou drzave kad bi je najradio razneo atomskom. Bosnjaci su oni koji drze ovu drzavu na zivotu.
Ne lupetaj, danasnje stanje je direktna posljedica klerikalizacije drustva, tj civilizacijskom padu. BiH ne odrzavaju Bosnjaci nego medjunarodna zajednica, dok bosnjacka politicka elita samo pogorsava stanje, kao i ostale dvije uostalom.
Fudo387

#5184 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote:Nije najgore što na ovoj temi postoje ljudi koji hvale prošli sistem, naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje i vjerovanje, a oni imaju jake razloge za to.
Najgore mi je što nas koji smo kontra, možda više kontra glorifikacije tog sistema, odmah sortiraju da smo za ovaj politički sistem koji vlada BiH, da smatramo da je situacija bolja, a silom prilika se nalazimo u dijaspori pa nam se i to nabija na nos, krene se i sa nekim ličnim vrijeđanjima, tipa "Fudo stigla drva hajd isijeci"... Čekajte, ako je SFRJ smatrala sebe radničkim sistemom, mislim da nigdje se toliko nije gledalo sa prezirom na običnog radnika nego u toj SFRJ, bar zadnjih godina. Šta i ako je Fudo drvosječa? Nešto loše?
Kad nema protuargument, udari makar i lično.
Jeste bio sam i ja pionir, jesam li imao izbora da ne budem?
Na nekoj od ratnih tema se hvalio kako je ujkrao Štilovku motornu pilu.

A ako ti smetaju naše generalizacije, boga ti šta reče onoj svojoj radnoj kolegici koja onako opra Balkan? Nemoj se ljutiti, ali imam utisak da se nisi bunio protiv njene površne generalizacije.
To da ste vi wannabe partizani(a u biti radi se o jajarama :D ) teski lazovi i podlaci, jasno je svakom pristojnom covjeku koji cita vase upiSe. Navedi post gdje se ja hvalim kradjom nekakvih motorki, or else... :D
A ako mozda aludiras na zarobljavanje neprijateljskih vojnika u njihovoj pozadini, naravno i prateceg mts-a, to ti se momak ne zove kradja, zato u pristojnim vojskama dobijes purple heart, zeljezni kriz i sl :D ...
Mada, donekle mi je i jasno zasto neko ko ne skida subaru sa glave ima potrebu da u vezi spomenutog detalja laze i petlja. Tuga, zal. :D
Dozer

#5185 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Jugoslavija je propala jer je ekonomski kolapsirala. Nemoj me da pocnem o svim malverzacijama u to vrijeme. Pa trebao si stelu za sve zivo. Od kupnje televizora do automobila.

Ovo danasnje stanje je ovakvo zbog separatista koji ne vole ovu drzavu a kontrolisu skoro dvije trecine drzavnih ovlasti.
Upravo u ovome lezi najveca greska.
Niko i ne kaze da je Juga bila savrsena, nego samo da je bila uredjenija i funkcionalnija od ovog Frankenstajna danas.
Ja bas i nisam siguran da bi ona propala radi ekonomije, koja je, btw, s Markovicem pocela ici i naprijed, nego su je rasturili upravo ovi hajvani, dakle - politicki. I ne samo oni, jasno. Ima tu i vanjskih prstica koliko hoces. Nije nam valjao geo-politicki polozaj nikako, jbg...
Malverzacije iz onog vremena su mila majka za ove danasnje. Nadam se da cemo se sloziti oko toga...
Danasnji BH separatisti, ja ti garantujem, nisu to uopste.
Ovo govorim godinama, i stojim iza toga 110% - sad Dodiku ponudi da se otcijepi, zivot dajem da to ne bi uradio. Razlog je vise nego jednostavan - zna on vrlo dobro, a i svi ostali, da ovo sta imaju mogu imati samo i jedino u ovoj i ovakvoj nakaradnoj BiH. I apsolutno nigdje vise. Zato i ne zele da bilo sta mijenjaju. I nemoj se zavaravati da je to samo do S i H komponente, B komponenta danas svira istu frulu.
Last edited by Dozer on 14/10/2015 16:40, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5186 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Fudo387 wrote:
To da ste vi wannabe partizani(a u biti radi se o jajarama :D ) teski lazovi i podlaci, jasno je svakom pristojnom covjeku koji cita vase upiSe. Navedi post gdje se ja hvalim kradjom nekakvih motorki, or else... :D
A ako mozda aludiras na zarobljavanje neprijateljskih vojnika u njihovoj pozadini, naravno i prateceg mts-a, to ti se momak ne zove kradja, zato u pristojnim vojskama dobijes purple heart, zeljezni kriz i sl :D ...
Mada, donekle mi je i jasno zasto neko ko ne skida subaru sa glave ima potrebu da u vezi spomenutog detalja laze i petlja. Tuga, zal. :D
Nakon svog trolanja i gluposti kojima si pocastio forumsko pucanstvo- zar stvarno mislis da imam razloga da ti vjerujem :-)

P.S. Subara glavu cuva :P
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5187 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Dozer wrote:
A gore imas jednu vrlo pogresnu postavku - ja ne znam jos ni jednog jedinog "probosanskog antijugoslovena". Ali, zato znam masu Bosanaca koji se samo sjecaju Juge, ne placu za njom (kakav sam i sam), i htjeli bi da imaju funkcionalnu i uredjenu Bosnu bar 50% kakva je bila Juga.
Sva je poenta ove cijele price u tome - uredjena i funkcionalna drzava, civilizovana, pismena i obrazovana BiH
.
Prekopirat u udzbenike :thumbup:
Fudo387

#5188 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Fudo387 wrote:
Nakon svog trolanja i gluposti kojima si pocastio forumsko pucanstvo- zar stvarno mislis da imam razloga da ti vjerujem :-)

P.S. Subara glavu cuva :P
I bolje je sto ne vjerujes, to ti je dobro za zdravlje. Zbog zivaca. :D
Dozer

#5189 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

"Zarobljavanje neprijateljskih vojnika u njihovoj pozadini" ... :roll:
Fudo387

#5190 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
mg wrote:
prog321 wrote:Ali jeste simptomaticno da je dijaspora manje entuzijasticna o Jugoslaviji od onih koji zive u BiH.
Valjda vidjeli svijeta, naucili nesto u zivotu . Odvikli se od Stokholmskog sindroma? :-D

Dijaspora voli BiH na baterije, iz daljine. Lijepo zarađuje, vozi dobra kola...a Bosne se sjeti kad sluša Halida na putu kući. Pa ih strese ta nostalgija za kravama i ovcama kući, pa se onda osjete patriotama, i eto Hin na forumu...ili na tribini da navijaju za repku.

A mi ovdje, čekamo u redovima, truju nam djecu, gaze nas na pješačkom, nemamo vode, GRAS se raspada, plate manje, cijene veće. Toplane ne griju. Nema vlade, nema reda...

I onda, normalno je da onaj ko se može sjetiti, poželi da se vrati u vrijeme kad je Bog po zemlji hodao. Kad nije svaki idiot na tebe smio pištolj izvadit. Kad nije sinonim za uspješnost bio stranački poltron, kad su postojali ideali.
Mislim da se nakon ovog teksta nema vise sta pametno kazati...

:thumbup:
Mislim da vi pogresne ljude optuzujete sto vam ne rade toplane i sto vas neko maltretira pistoljima. Eto, sad ja treba da ne volim Bosnu jer se to vama desava. Svasta.
prog321

#5191 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

B-komponenta nije uopste problem.
SDP je dva put dolazio na vlast upravo glasovima Bosnjaka.
Da postoji ispruzena ruka sa separatisticke strane, veoma lako bi se dogovorilo o nekom normalnom modelu drzave. Ali njima nije cilj nikakav model.
Fudo387

#5192 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:"Zarobljavanje neprijateljskih vojnika u njihovoj pozadini" ... :roll:
Priznaj, ljubomoran si. :D
Latte

#5193 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Latte »

Nikad vise tito,nikad vise juga,nikad vise "bratstvo jedinstvo"

Zivjela Bosna i Hercegovina.
Smrt komunizmu sloboda narodu.
prog321

#5194 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ali Kemal wrote:

Jugoslavija je propala jer je ekonomski kolapsirala.
To apsolutno nije tacno, Jugoslavija je imala ekonomskih problema, kao i vecina drzava, ali nije nikada ekonomski kolapsirala.
Nikada nije doslo u pitanje da drzava se ne moze da servisira svoje obaveze, penzije, kredite, budzetlije i uprskos svemu se i dalje razvijala i izgradjivala, a sadasnje drustvo npr prima pomoc od americke ambasade da otvori jebeni muzej.
.
Ako definises bankrot jedne drzave nemogucnosti otplicavanja duga, onda je Juga tri put bankrotirala.
Prvi put 1983, drugi put 87 , i treci put odmah pred raspad 91e godine. :-D
dzevadk

#5195 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dzevadk »

Problem Jugonostalgicara je taj sto misle da je kapitalizam kriv zbog sadasnjeg stanja. Realno nas problem nije trzisna privreda ili vlasnistvo nad sredstvima za rad. Najveci problem je dejtonski sporazum i nakardana teritorijalna organizacija. On pruza mogucnosti raznoraznih blokada i drzanja jedne konstantne napetosti medju narodima. Tako da imamo ovakve rezultate na izborima..

A socijalizam kao takav, sa drustvenim vlasnistvom..hm To jedna ideja koju nije moguce do kraja realizovati ...
Socijalizam sprijecava gomilanje kapitala u vlasnistvu pojedinaca i to je dobro u startu.. Poslije kad fabrike dodju do odredjenog nivoa razvoja taj nacin upravljanja gusi sam sebe i osudjen je na propast. I to se i desilo ... U svim zemljama ... Kina je jednopartijska zemlja ali to sa onim kako je socijalizam zamisljen nema nikakve veze ..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5196 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Dejton je samo izgovor.
Ali Kemal

#5197 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

dzevadk wrote:Problem Jugonostalgicara je taj sto misle da je kapitalizam kriv zbog sadasnjeg stanja. Realno nas problem nije trzisna privreda ili vlasnistvo nad sredstvima za rad. Najveci problem je dejtonski sporazum i nakardana teritorijalna organizacija. On pruza mogucnosti raznoraznih blokada i drzanja jedne konstantne napetosti medju narodima. Tako da imamo ovakve rezultate na izborima.
Blokade ne pravi Dejtonski sporazum, nego su blokade u glavama ljudi, koje su nastale klerikalizacijom drustva tamo negdje vec 1991.
Klerikalizacija je donijela napetosti medju narodima i sve ostalo negativno.
Ako se neko ne slaze sa ovim, neka kaze sta je to pozitivno donijelo toliko forsiranje religije?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5198 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Čuj šta je donijela? Pa možemo slobodno ići u crkve i džamije...ostaje nam samo da se molimo Bogu da nam bude bolje dok nas ovi na vlasti guze :izet:
zateznistub

#5199 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

i Ramba na forumu imamo... :-)
detroit-mercy

#5200 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:"Zarobljavanje neprijateljskih vojnika u njihovoj pozadini" ... :roll:
U planinskim krajevima BiH, pojedine jedinice bi ulazile duboko iza neprijateljskih linija jer si imao prilicno praznina na linijama, tako da nije nista cudno ako zarobis vojnike iz pozadine :mrgreen:
Post Reply