Da li je ovaj napadac, takodjer, vjerski/islamski terorista s obzirom na slogane koje je uzvikivao?!Napadi na muslimane u Francuskoj: Marokanac ubijen, njegova supruga povrijeđena
Nacionalna opservatorija protiv islamofobije je objavila kako je napadač upao u kuću uzvikujući „Ja sam tvoj Bog, ja sam tvoj islam“, a potom je u nekoliko navrata nožem zbo El Makoulija.
Terorizam u Parizu!
- salik79
#5176 Re: Terorizam u Parizu!
- salik79
#5177 Re: Terorizam u Parizu!
insomnia78 wrote:Bgm jucer na vjestima Turci na protestima drze papire na kojima pise ja sam serif...salik79 wrote:Dzontra Volta wrote:Minimalno petero ljudi je poginulo u neredima u Nigeru, a prosvjedi protiv Charlieja Hebda i Francuske postali su nasilni i u Alžiru, kao i u Pakistanu, gdje je teško ranjen jedan fotograf.
U džamiji Fatih u Istanbulu održana je molitva za braću Kouachi, koji su izveli masakr u redakciji Charlieja Hebda u Parizu.![]()
Znajuci za kojekakve parastose za ine ratne zlocince, ni ovo me ne bi zacudilo, ali da je recimo u Saudiji obavljeno, dok u Turskoj - vec teze zamislivo.
Nisam prqtio, moguce za te slogane iz revolta, ali da se u dzamiji odrzi molitva za teroriste mi je vec
- salik79
#5178 Re: Terorizam u Parizu!
A mozda je i tom Turcinu (s parolom) fakat ime Serif 
- uglavnomja
#5179 Re: Terorizam u Parizu!
skupljac_zeljeza wrote:I to vrlo bliskoj prošlosti pa i sadašnjosti.Mohamad Sissoko wrote:![]()
Upravo razlozi za terorizam u današnjem svijetu su u prošlosti.
ja koliko znam razlog za ovu temu je KARIKATURA!
- insomnia78
#5180 Re: Terorizam u Parizu!
salik79 wrote:A mozda je i tom Turcinu (s parolom) fakat ime Serif
Onda je neka godisnja skupstina, posto su svi imali Otaj papiric
- salik79
#5181 Re: Terorizam u Parizu!
insomnia78 wrote:salik79 wrote:A mozda je i tom Turcinu (s parolom) fakat ime Serif
Onda je neka godisnja skupstina, posto su svi imali Otaj papiric
- skupljac_zeljeza
#5182 Re: Terorizam u Parizu!
Naslov teme je drugačiji, a i ne može se za sve ovo što se dogodilo staviti fokus samo na karikature. Da nisu bile karikature vrlo moguće je da bi se našao drugi "krivac". Kada me ubijediš da ne bi bilo Prvog svjetskog rata da nije Gavrilo ubio Ferdinanda i ja ću reći da je sve ovo samo zbog karikatura.uglavnomja wrote:skupljac_zeljeza wrote:I to vrlo bliskoj prošlosti pa i sadašnjosti.Mohamad Sissoko wrote:![]()
Upravo razlozi za terorizam u današnjem svijetu su u prošlosti.
- sinuhe
#5183 Re: Terorizam u Parizu!
Vijekovima su širili teror sve do Islanda.salik79 wrote:U cijoj su se to kuci, recimo, Alzirci i Marokanci stoljecima ubijali? Govoriti o "islamskom terorizmu", a istovremeno taj epitet ne pripisivati i drugoj strani je, najblaze receno, licemjerno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_pirates
Naravno sve dok na scenu nije stupila US Navy
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_slave_tradeThe Barbary slave trade refers to the white slave markets that flourished on the Barbary Coast of North Africa, or modern-day Morocco, Algeria, Tunisia, and western Libya, between the 16th and 19th centuries. These markets prospered while the states were nominally under Ottoman suzerainty, but in reality they were mostly autonomous. The North African slave markets traded in European slaves. The European slaves were acquired by Barbary pirates in slave raids on ships and by raids on coastal towns from Italy to Spain, Portugal, France, England, the Netherlands, and as far afield as Iceland. Men, women, and children were captured, to such a devastating extent that vast numbers of sea coast towns were abandoned.
Last edited by sinuhe on 18/01/2015 14:29, edited 1 time in total.
- Hajvan
#5184 Re: Terorizam u Parizu!
OK?!HM 2011 wrote: Ukratko ću ti reći da je zaključak pogrešan.
Nije kriva niti religija niti jak uticaj religije.
Razlika Code Civila i Šerijata (nekog idealnog - originalnog) se ogleda u sljedećem:
Šerijat: Prevencija brakolomstva srmtnom kaznom + višeženstvo (može, ali samo višemužštvo- znači da žene imaju više muškaraca- a ne obratno!)
Civilni sistem: Sloboda seksualna i svaka druga / brakolomstvo / multipliciranje problema + monogamija
Sistem smrtne kazne i tjelesnih kazni i/ili ropstvo (Besplatni rad za državu - rad za opće dobro na slobodi) (može- ali da samo žene budu sudije i portnici!)
Sistem Smrtne kazne, zatvorskih kazni i/ili ropstvo (Besplatni rad za državu - rad za opće dobro na slobodi)
Nejednakost spolova - nepristupačnost određenim aktivnostima prema spolnoj orijentaciji (može, da su muškaci donji- žene da vode glavnu riječ- samo žene smiju voditi društvo- to znaci da muskarci ne smiju biti imami, predsjednici ičeg itd!)
Jednakost spolova - sve otvoreno za sve
Moralni delikti strogo kažnjivi
Moralni delikti ne postoje
Last edited by Hajvan on 18/01/2015 14:25, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#5185 Re: Terorizam u Parizu!
skupljac_zeljeza wrote:Naslov teme je drugačiji, a i ne može se za sve ovo što se dogodilo staviti fokus samo na karikature. Da nisu bile karikature vrlo moguće je da bi se našao drugi "krivac". Kada me ubijediš da ne bi bilo Prvog svjetskog rata da nije Gavrilo ubio Ferdinanda i ja ću reći da je sve ovo samo zbog karikatura.uglavnomja wrote:skupljac_zeljeza wrote:
I to vrlo bliskoj prošlosti pa i sadašnjosti.
Jah
Gavrilo je ubio franca u sred beca, kojeg je okupirala bosna
Dajte malo logike ... Okanite se vise te kolonizacije. Sad je u toku kolonizacija francuske od magreba.
Histerija, agresija, bezumlje ... na vjerskim osnovama. Neobrazovanost, zatucanost, siromastvo ...To su idrednice onoga sto je vodilo ova 3 kretena i sto vodi isli i boko haram ...
I koliko god se vi trudili da prebacite krivicu ili izmislite razlog i opravdanje koje vam odgovara - uzalud vam trud - necete ga naci.
Nego niko na temi nije spomenuo zidanea, a ni u medijima se nije oglasavao ...
- Hajvan
#5187 Re: Terorizam u Parizu!
uglavnomja wrote:
Jah
Gavrilo je ubio franca u sred beca, kojeg je okupirala bosna![]()
Dajte malo logike ... Okanite se vise te kolonizacije. Sad je u toku kolonizacija francuske od magreba.
Histerija, agresija, bezumlje ... na vjerskim osnovama. Neobrazovanost, zatucanost, siromastvo ...To su idrednice onoga sto je vodilo ova 3 kretena i sto vodi isli i boko haram ...
I koliko god se vi trudili da prebacite krivicu ili izmislite razlog i opravdanje koje vam odgovara - uzalud vam trud - necete ga naci.
Nego niko na temi nije spomenuo zidanea, a ni u medijima se nije oglasavao ...
Bilo je i vrijeme!
-
Cybernetic
#5188 Re: Terorizam u Parizu!
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:45, edited 1 time in total.
- Hajvan
#5189 Re: Terorizam u Parizu!
Cybernetic wrote: Sjediti za najmodernijim kompjuterom dok se istovremeno drzis propisa iz 7. stoljeca je jedan veliki paradoks.
Izvini što isjekoh post, ova recenica zaslužuje da bude istaknuta.
- skupljac_zeljeza
#5190 Re: Terorizam u Parizu!
O čemu govorimo nego o posljedicama između ostalog i kolonijalizma. Ti si ovdje potvrdio moju tezu. Zašto dolaze iz zapadne Afrike u Francusku, a iz zapadne Azije u Englesku? Zašto nije obrnuto?uglavnomja wrote: Dajte malo logike ... Okanite se vise te kolonizacije. Sad je u toku kolonizacija francuske od magreba.
- skupljac_zeljeza
#5191 Re: Terorizam u Parizu!
Reče čovjek koji je u pisanju upotrijebio arapski broj bez kojih ne bi kompjuteri funkcionisali. Binarni sistem.Hajvan wrote:Cybernetic wrote: Sjediti za najmodernijim kompjuterom dok se istovremeno drzis propisa iz 7. stoljeca je jedan veliki paradoks.![]()
- Hajvan
#5192 Re: Terorizam u Parizu!
skupljac_zeljeza wrote:Reče čovjek koji je u pisanju upotrijebio arapski broj bez kojih ne bi kompjuteri funkcionisali. Binarni sistem.Hajvan wrote:Cybernetic wrote: Sjediti za najmodernijim kompjuterom dok se istovremeno drzis propisa iz 7. stoljeca je jedan veliki paradoks.![]()
poserem se na ove danšnje arape- sve do jednog…
oni prethodni koje ti spominješ su nestali sa poslednjim kalifatom u Andaluziji… davno, davno prošlo vrijeme…
to što su i jedni i drugi sasvim slučajno muslimani je samo i jedino na sramotiu ovih drugih- današnjih arapa.
-
Mohamad Sissoko
#5193 Re: Terorizam u Parizu!
skupljac_zeljeza wrote:Reče čovjek koji je u pisanju upotrijebio arapski broj bez kojih ne bi kompjuteri funkcionisali. Binarni sistem.Hajvan wrote:Cybernetic wrote: Sjediti za najmodernijim kompjuterom dok se istovremeno drzis propisa iz 7. stoljeca je jedan veliki paradoks.![]()
- hrastov žižak
#5194 Re: Terorizam u Parizu!
I kakve veze ima genijalno matematičko rješenje sa religijskim nazadnim propisima?skupljac_zeljeza wrote:Reče čovjek koji je u pisanju upotrijebio arapski broj bez kojih ne bi kompjuteri funkcionisali. Binarni sistem.Hajvan wrote:Cybernetic wrote: Sjediti za najmodernijim kompjuterom dok se istovremeno drzis propisa iz 7. stoljeca je jedan veliki paradoks.![]()
- skupljac_zeljeza
#5195 Re: Terorizam u Parizu!
Zato što su ga Arapi preuzeli i razvili tek poslije primanja islama.hrastov žižak wrote: I kakve veze ima genijalno matematičko rješenje sa religijskim nazadnim propisima?
- sinuhe
#5196 Re: Terorizam u Parizu!
Vjerovatno slučajno.
Ovo kao ona priča o KK Bosni kao evropskom prvaku.
Ovo kao ona priča o KK Bosni kao evropskom prvaku.
- hrastov žižak
#5197 Re: Terorizam u Parizu!
Koje su izveli iz Indijskih brojeva. Što znači da svi trebamo štovat krave i klanjat im sunsunete.skupljac_zeljeza wrote:Zato što su ga Arapi preuzeli i razvili tek poslije primanja islama.hrastov žižak wrote: I kakve veze ima genijalno matematičko rješenje sa religijskim nazadnim propisima?
Last edited by hrastov žižak on 18/01/2015 15:21, edited 1 time in total.
- bogoljub
#5198 Re: Terorizam u Parizu!
Jako dobar kraj jednog teksta o temi terorizma:
Terorizam u Europi je ozbiljna prijetnja, a Europa mora nešto učiniti. Neka počne, što prije to bolje. Prvi potez bi trebao biti temeljito propitkivanje isplati li se žrtvovati vlastitu sigurnost za geopolitičke interese? Što bi rekao narod Europe? Vrijedi li mu "smjena režima" u Damasku više od vlastite sigurnosti? Onda bi mogli početi s propitkivanjem zašto SAD šalje stotine vojnika na Bliski istok kako bi trenirali još sirijskih militanata jer isti će naći put (vjerojatno put natrag) do Europe. Neće ući u SAD jer SAD drži sve, uključujući i vlastito stanovništvo, pod sve strožim nadzorom, ali ući će u Europu.
Europi ovo ne treba, treba joj samo jedan jedini angažman, prava borba protiv terorizma, ali iskrena, a ne isključiva i oportuna. Sve dok Europa, kao i SAD, misli da će moći "usmjeravati" terorizam i ekstremizam, neće dobiti ništa, a gubiti će jako puno.
Stižu vijesti, vijesti o operacijama u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj... Otkrivaju se ćelije terorista. Nastavljati jednu te istu imperijalističku politiku prema Bliskom istoku i nakon ovoga bilo bi samodestruktivno, čak i za imperijalne i neo-kolonijalističke ambicije. (preuzeto od D. Marjanović)
Terorizam u Europi je ozbiljna prijetnja, a Europa mora nešto učiniti. Neka počne, što prije to bolje. Prvi potez bi trebao biti temeljito propitkivanje isplati li se žrtvovati vlastitu sigurnost za geopolitičke interese? Što bi rekao narod Europe? Vrijedi li mu "smjena režima" u Damasku više od vlastite sigurnosti? Onda bi mogli početi s propitkivanjem zašto SAD šalje stotine vojnika na Bliski istok kako bi trenirali još sirijskih militanata jer isti će naći put (vjerojatno put natrag) do Europe. Neće ući u SAD jer SAD drži sve, uključujući i vlastito stanovništvo, pod sve strožim nadzorom, ali ući će u Europu.
Europi ovo ne treba, treba joj samo jedan jedini angažman, prava borba protiv terorizma, ali iskrena, a ne isključiva i oportuna. Sve dok Europa, kao i SAD, misli da će moći "usmjeravati" terorizam i ekstremizam, neće dobiti ništa, a gubiti će jako puno.
Stižu vijesti, vijesti o operacijama u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj... Otkrivaju se ćelije terorista. Nastavljati jednu te istu imperijalističku politiku prema Bliskom istoku i nakon ovoga bilo bi samodestruktivno, čak i za imperijalne i neo-kolonijalističke ambicije. (preuzeto od D. Marjanović)
Last edited by bogoljub on 18/01/2015 15:23, edited 1 time in total.
- bogoljub
#5200 Re: Terorizam u Parizu!
Sjediti za najmodernijim kompjuterom i ismijavati i crtati karikaturu čovjeka iz 7 stoljeća je jedan veliki paradoks! (nešto potpuno neočekivano)Hajvan wrote:Cybernetic wrote: Sjediti za najmodernijim kompjuterom dok se istovremeno drzis propisa iz 7. stoljeca je jedan veliki paradoks.![]()
Last edited by bogoljub on 18/01/2015 15:37, edited 1 time in total.