Aha dobro je napredujemo, dakle ostaje ta teza, ne skrećem ja od ničega ti si postavio masu pitanja, nakon što si shvatio da si se provalio sa pitanjem u vezi kvantne fizike i na kojem faksu se uče te 'besmislice' pa sam te uputio da ispitaš te fenomene.Edouard wrote:
Oko moje lijepo kako bi ti ono rek'o.
Provališ takvu besmislicu:radi koje te ja upozorim na činjenicu da je sam utemeljitelj važeće naučne teorije o nasatanku svemira, Big-Bang-a, bio, ne bilo kakvi "praktikant neke religije", već pravi katolički svećenik i ujedno astronom i matematičar, Georges Lemaitre, kojemu je zadatak ne samo prakticirati, već i naučavati vjerske istine....te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji prakticira neku religiju.
Dakle, ti važno tvrdiš kako se taj čovjek ne može zvati naučnikom, halllooo, kako to nazvati nego evidentnim brukanjem i arogancijom?, ako još priznaš Aristotelovu logiku, za kojeg si ovdje nedavno provalio da je velika budaletina.
I onda, umjesto da pošteno priznaš da si provalio besmislicu, skrećeš s biti stvari, i u već poznatom stilu zamjenjuješ teze meni postavljajući pitanje kakve veze ima to što je Lemaitre bio svećenik s onime da je utemeljitelj Big-Banga, kao da sam ja o toj vezi nešto i tvrdio,
i k tome mene još prozivati i optuživati za uvrede i nanesene duševne boli.
Oprosti, nisam znao da si pored ostalog i tako senzibilna dušica.
A za duševne boli se ne brini, to ja više sarkastično udaram na vašu 'vjerničku dobrotu i iskrenost', mislio sam da je dovoljan smajli da razumiješ no nema veze.
Da se vratimo mi na naučnike i religiju, nije to nikakva provala, to je činjenica, mislim da ti izvlačiš 'implikaciju' kada sam ja napisao "...te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji prakticira neku religiju", da to znači da to spriječava vjernika da se bavi naukom, pa spomnješ Lemaitre-a.Ne prijatelju, to ne spriječava, kao što religija ne spriječava vjernika da pobije 100 ljudi bombom.Takvi ljudi imaju duple standarde i nisu intelektualno iskreni, pa tako i sam Lemaitre.Naukom se ne može doći do Boga ni pod razno, a njihov direktni okršaj nastaje modernom kozmologijom, iako u vrijeme Lemaitre-a kozmologija je bila na nižem nivou.Ako vjernik sa jedne strane kaže da je Bog stvorio Svemir, a naučnik sa druge strane prezentuje sasvim solidan matematički 'model' koji objašnjava nastanak svemira bez boga, logično je da se bog ostavi po strani kao bespotrebna dodatna varijabla, bez obzira što ti matematički modeli danas nisu potkrijepljeni dokazima.Ono što je bitno je to što je moguće napraviti takav model.Posmatrati religiju(pogotovo one koje imaju svete zapise) kroz prizmu nauke je jedino ispravno, jer religija se diretkno upliće u kozmološka pitanja, i kao takve predstavlja neki vid 'teorije'.
Dakle, prijatelju znam ja vrlo dobro da su mnogi naučnici bili vjernici i dali doprinos, nema potrebe da mi nabrajaš Lemaitre-a i slično, možeš ti i vjerovati i razbijati atome, ali si neiskren, selektivno pristupaš određenim pitanjima a to nije dobro, bar što se nauke tiče
( oh i da, ponavljam, aristotel je stvarno bio budaletina, njegova filozofija nije nigdje nikog dovela, mada imatu recimo korisnih stvari, da postoje samo 5 elemenata zemlja zrak voda vatra eter, tu je stvarno ubo da ne govorim o kretanju,.itd......A sad kakav je bio metafizičar u to neću ulaziti, tu nek mu hvalospjeve daju,Nikad te filozofija neće dovesti bliže istini, zato danas i kaska stoljećima za recimo fizikom koja se bavi pravim pitanjima, dok filozofi raspravljaju što reko Feynman, da li, kada vidimo biftek, ustvari vidimo objekat ili samo svjetlost, pitanje sa kojim obična osoba nema nikakvih problema.