Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Usual_Suspect

#5176 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

Edouard wrote:
Oko moje lijepo kako bi ti ono rek'o.
Provališ takvu besmislicu:
...te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji prakticira neku religiju.
radi koje te ja upozorim na činjenicu da je sam utemeljitelj važeće naučne teorije o nasatanku svemira, Big-Bang-a, bio, ne bilo kakvi "praktikant neke religije", već pravi katolički svećenik i ujedno astronom i matematičar, Georges Lemaitre, kojemu je zadatak ne samo prakticirati, već i naučavati vjerske istine.
Dakle, ti važno tvrdiš kako se taj čovjek ne može zvati naučnikom, halllooo, kako to nazvati nego evidentnim brukanjem i arogancijom?, ako još priznaš Aristotelovu logiku, za kojeg si ovdje nedavno provalio da je velika budaletina.
I onda, umjesto da pošteno priznaš da si provalio besmislicu, skrećeš s biti stvari, i u već poznatom stilu zamjenjuješ teze meni postavljajući pitanje kakve veze ima to što je Lemaitre bio svećenik s onime da je utemeljitelj Big-Banga, kao da sam ja o toj vezi nešto i tvrdio,
i k tome mene još prozivati i optuživati za uvrede i nanesene duševne boli.
Oprosti, nisam znao da si pored ostalog i tako senzibilna dušica.
Aha dobro je napredujemo, dakle ostaje ta teza, ne skrećem ja od ničega ti si postavio masu pitanja, nakon što si shvatio da si se provalio sa pitanjem u vezi kvantne fizike i na kojem faksu se uče te 'besmislice' pa sam te uputio da ispitaš te fenomene.
A za duševne boli se ne brini, to ja više sarkastično udaram na vašu 'vjerničku dobrotu i iskrenost', mislio sam da je dovoljan smajli da razumiješ no nema veze. :lol:
Da se vratimo mi na naučnike i religiju, nije to nikakva provala, to je činjenica, mislim da ti izvlačiš 'implikaciju' kada sam ja napisao "...te se ne može nazvati naučnikom čovjek koji prakticira neku religiju", da to znači da to spriječava vjernika da se bavi naukom, pa spomnješ Lemaitre-a.Ne prijatelju, to ne spriječava, kao što religija ne spriječava vjernika da pobije 100 ljudi bombom.Takvi ljudi imaju duple standarde i nisu intelektualno iskreni, pa tako i sam Lemaitre.Naukom se ne može doći do Boga ni pod razno, a njihov direktni okršaj nastaje modernom kozmologijom, iako u vrijeme Lemaitre-a kozmologija je bila na nižem nivou.Ako vjernik sa jedne strane kaže da je Bog stvorio Svemir, a naučnik sa druge strane prezentuje sasvim solidan matematički 'model' koji objašnjava nastanak svemira bez boga, logično je da se bog ostavi po strani kao bespotrebna dodatna varijabla, bez obzira što ti matematički modeli danas nisu potkrijepljeni dokazima.Ono što je bitno je to što je moguće napraviti takav model.Posmatrati religiju(pogotovo one koje imaju svete zapise) kroz prizmu nauke je jedino ispravno, jer religija se diretkno upliće u kozmološka pitanja, i kao takve predstavlja neki vid 'teorije'.
Dakle, prijatelju znam ja vrlo dobro da su mnogi naučnici bili vjernici i dali doprinos, nema potrebe da mi nabrajaš Lemaitre-a i slično, možeš ti i vjerovati i razbijati atome, ali si neiskren, selektivno pristupaš određenim pitanjima a to nije dobro, bar što se nauke tiče :D Ali moje mišljenje je tu da je 'god of the gaps' uglavnom krivac za takva razmišljanja, zato danas ima mnogo manje Lemaitre-a, i sve će ih manje biti kako se 'god of the gaps' steže lagano, što je očit trend bar što se tiče fizičara.
( oh i da, ponavljam, aristotel je stvarno bio budaletina, njegova filozofija nije nigdje nikog dovela, mada imatu recimo korisnih stvari, da postoje samo 5 elemenata zemlja zrak voda vatra eter, tu je stvarno ubo da ne govorim o kretanju,.itd......A sad kakav je bio metafizičar u to neću ulaziti, tu nek mu hvalospjeve daju,Nikad te filozofija neće dovesti bliže istini, zato danas i kaska stoljećima za recimo fizikom koja se bavi pravim pitanjima, dok filozofi raspravljaju što reko Feynman, da li, kada vidimo biftek, ustvari vidimo objekat ili samo svjetlost, pitanje sa kojim obična osoba nema nikakvih problema.
Dope_Man

#5177 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Laertes wrote:
Ci-Nick wrote:Čini mi se ove godine ramazan kao nikad,.... na sve strane priča o vjeri, postu, kolektivni iftari,... i pade mi na pamet pitanje,.. šta bi se desilo da na trgu Alije Izetbegovića na istom mjestu na kojem je organizovan kolektivni iftar organizujem ateističku večeru?
Da li bi prošli gore od ovih LGBT parada ? :?
Vjerujem da su ateisti omraženiji i od pedera. Za pedera kažu, "jebiga, šta ćeš, takav se rodio", a ateista je neprijatelj koji je to sam izabrao.
Volio bih ovdje više čitati o iskustvima ateista kod nas, javno i privatno, više od nekakvih filozofija, kvantnih fizika i pojašnjavanja smrčku i ostalim hardcore vjernicima. Njima ne možeš dokazati, a i oni džaba pokušavaju ovdje narod islamizirati/pokrstiti/whatever....
Slazem se, ovo bi bio dobar smjer za temu.

Evo recimo nedavno je Dozer spominjao nesto o izjavljivanju ateizma na poslu i kako to njemu nije problem. Ja recimo u firmi, gdje je sef i kolege muslimani, nit pozdravljam selamom, nit ista, ali ni ne bacam u lice ista, jednostavno nemamo teme o religiji, i kad imamo nesto malo drzim se nekog neutralnog stava jer ne zelim uvrijediti sefa (iako ne mislim da bi uzeo za zlo, malo opreza nije na odmet). U komsiluku, ili medju prijateljima, takodjer ne volim ulaziti u te diskusije jer se pretvori u ono sto ovdje neki hoce - pokusaji ''krstenja'' u svoju vjeru. Uvjeravanje nekim nepromisljenim, osnovnim argumentima koji se pometu sa 2-3 pitanja na koja nemaju odgovora. Svi znaju da me vjera ne zanima. Kako nikad nisam ni glumio nesto iduci po teravijama, bajram namazima i slicno i dok sam ''formalno'' bio u vjeri, nije im ni bilo neko cudo kad sam u nekoj prilici zvanicno rekao da bilo koja vjera i ja nemamo zajednicnih tacaka i njima njihovo, meni moje. Naravno, uvijek ima onih koji s vremena na vrijeme pokusaju da mi pokazu kako ja ipak vjerujem, kako sam ja i dalje ''jedan od njih'', a s obzirom kakvi su vjernici sami ti likovi, sigurno da nemaju nista cime me mogu uvjeriti. Jedan jedini pravi vjernik, bar kako ga ja percipiram, nikad nije ni rijec rekao. I postujem to.

A recimo na faksu sam upoznao dosta raje koji su ili negdje na pola puta, ili otisli od vjere u potpunosti, tako da je tu bila ''ugodna'' atmosfera, bez guranja u vjeru. Cak i par profesora su bili otvoreno ateisticki nastrojeni, mada ih je vise bilo na strani vjere. Ipak su, s obzirom na svoju ulogu, rado postavljali pitanja koja ce natjerati i ateistu i vjernika da se preispita (studij psihologije, i ne bi valjalo da ga prodjes a da sebi ne postavis par bitnih pitanja o tome ko si, i zasto si to sto jesi).

Uglavnom, s obzirom da zivim svoj zivot i ne upadam u mjesnu zajednicu i politiku, i ne osjetim neki prijekor na sebi, mada sam svjestan negativnih stavova prema ateizmu od strane mnogih koji furaju vjeru, cak i ovih ''vjernika na baterije'' sa kojima se zaloce do zadnju noc pred Ramazan, a onda ti mjesec dana glume postenjacine i nabijaju na nos to sto izlazis za vikend kao sto si izasao i prosli, i pijes isto vino kao i prosli vikend s njima, pa te zovnu za Bajram da se nastavi gdje se stalo sa onom zadnjom flasom :evil:
Ci-Nick

#5178 Re: Ateizam

Post by Ci-Nick »

Dope_Man wrote:
Laertes wrote:
Ci-Nick wrote:Čini mi se ove godine ramazan kao nikad,.... na sve strane priča o vjeri, postu, kolektivni iftari,... i pade mi na pamet pitanje,.. šta bi se desilo da na trgu Alije Izetbegovića na istom mjestu na kojem je organizovan kolektivni iftar organizujem ateističku večeru?
Da li bi prošli gore od ovih LGBT parada ? :?
Vjerujem da su ateisti omraženiji i od pedera. Za pedera kažu, "jebiga, šta ćeš, takav se rodio", a ateista je neprijatelj koji je to sam izabrao.
Volio bih ovdje više čitati o iskustvima ateista kod nas, javno i privatno, više od nekakvih filozofija, kvantnih fizika i pojašnjavanja smrčku i ostalim hardcore vjernicima. Njima ne možeš dokazati, a i oni džaba pokušavaju ovdje narod islamizirati/pokrstiti/whatever....
Slazem se, ovo bi bio dobar smjer za temu.

Evo recimo nedavno je Dozer spominjao nesto o izjavljivanju ateizma na poslu i kako to njemu nije problem. Ja recimo u firmi, gdje je sef i kolege muslimani, nit pozdravljam selamom, nit ista, ali ni ne bacam u lice ista, jednostavno nemamo teme o religiji, i kad imamo nesto malo drzim se nekog neutralnog stava jer ne zelim uvrijediti sefa (iako ne mislim da bi uzeo za zlo, malo opreza nije na odmet). U komsiluku, ili medju prijateljima, takodjer ne volim ulaziti u te diskusije jer se pretvori u ono sto ovdje neki hoce - pokusaji ''krstenja'' u svoju vjeru. Uvjeravanje nekim nepromisljenim, osnovnim argumentima koji se pometu sa 2-3 pitanja na koja nemaju odgovora. Svi znaju da me vjera ne zanima. Kako nikad nisam ni glumio nesto iduci po teravijama, bajram namazima i slicno i dok sam ''formalno'' bio u vjeri, nije im ni bilo neko cudo kad sam u nekoj prilici zvanicno rekao da bilo koja vjera i ja nemamo zajednicnih tacaka i njima njihovo, meni moje. Naravno, uvijek ima onih koji s vremena na vrijeme pokusaju da mi pokazu kako ja ipak vjerujem, kako sam ja i dalje ''jedan od njih'', a s obzirom kakvi su vjernici sami ti likovi, sigurno da nemaju nista cime me mogu uvjeriti. Jedan jedini pravi vjernik, bar kako ga ja percipiram, nikad nije ni rijec rekao. I postujem to.

A recimo na faksu sam upoznao dosta raje koji su ili negdje na pola puta, ili otisli od vjere u potpunosti, tako da je tu bila ''ugodna'' atmosfera, bez guranja u vjeru. Cak i par profesora su bili otvoreno ateisticki nastrojeni, mada ih je vise bilo na strani vjere. Ipak su, s obzirom na svoju ulogu, rado postavljali pitanja koja ce natjerati i ateistu i vjernika da se preispita (studij psihologije, i ne bi valjalo da ga prodjes a da sebi ne postavis par bitnih pitanja o tome ko si, i zasto si to sto jesi).

Uglavnom, s obzirom da zivim svoj zivot i ne upadam u mjesnu zajednicu i politiku, i ne osjetim neki prijekor na sebi, mada sam svjestan negativnih stavova prema ateizmu od strane mnogih koji furaju vjeru, cak i ovih ''vjernika na baterije'' sa kojima se zaloce do zadnju noc pred Ramazan, a onda ti mjesec dana glume postenjacine i nabijaju na nos to sto izlazis za vikend kao sto si izasao i prosli, i pijes isto vino kao i prosli vikend s njima, pa te zovnu za Bajram da se nastavi gdje se stalo sa onom zadnjom flasom :evil:
Moglo bi se organizovati "sjelo ateista" ali bez da se negdje najavi, pa da tako prođe neprimjećeno.
Ali da se najavi negdje u medijima to bi bilo već okarakterisano kao provokacija a sav taj njihov vjerski marketing i mudrovanje čitavih mjesec dana je OK. To je ta naša dobro poznata tolerancija.
Ja sam nekad davno radio u jednoj firmi u kojoj su vlasnici bili hadžije,..hadžije kad su u Zenici a kad su u inostranstvu onda puni program od alkohola do kurvaluka. I jednom prilikom tako jedan od njih pita nas sve po redu: "Postiš li"?
I svi odgovoriše da poste osim mene. Gleda me gazda sa podsmijehom i kaže: " Šta ćeš jadan ponijeti na onaj svijet ?
Naravno nisam ništa odgovorio ne zbog straha od gubitka posla nego zbog činjenice da ne vrijedi raspravljati.
arzuhal

#5179 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Ci-Nick wrote: Ja sam nekad davno radio u jednoj firmi u kojoj su vlasnici bili hadžije,..hadžije kad su u Zenici a kad su u inostranstvu onda puni program od alkohola do kurvaluka. I jednom prilikom tako jedan od njih pita nas sve po redu: "Postiš li"?
I svi odgovoriše da poste osim mene. Gleda me gazda sa podsmijehom i kaže: " Šta ćeš jadan ponijeti na onaj svijet ?
Naravno nisam ništa odgovorio ne zbog straha od gubitka posla nego zbog činjenice da ne vrijedi raspravljati.
A da si barem bio upućen u poznavanje islama pa da ga "isprašiš" ajetima, hadisima te mislima muslimanskih učenjaka zbog takvog njegovog postupka i riječi, bahatosti, cinizma, oholosti, itd.
HardcoreMX

#5180 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

MyTao wrote:Opet vjernici o logici :D

Sto se tice teme moze li vjernik u boga biti naucnik... Naravno da moze, ali prvo mora biti naucnik pa onda vjernik.

Ne moze naucnik staviti ono sto pise u nekoj od knjiga u koje "vjeruje" prije naucne metode... to je kontradiktorno i automatski vise nije naucnik.
A tko drugi kad nevjernici negiraju logiku. :D
A tko negira razum upitan je kao naučnik pa makar imao neki talent..što je presudno da bude naučnik, a ne selektivno 'automatski' po nečijem ćejfu, konfesiji, rodjacima i drugim k.ontradiktornim palcima...
aurora313

#5181 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Božije ili vražije djelo?

Naučnici su poslali nekoliko glista u orbitu na Međunarodnu stanicu, i neke od glista presjekli na pola. Znali su da će gliste ponovno regenerisati odsječeni dio, ali nisu ni sanjali da će neke od tako presječenih da se regenerišu na taj način da će imati dvije glave: jednu naprijed a drugu natrag.

Naravno, pošto je i gliste bog stvorio, to nema veze sa prirodom ili kojekakvim evolucionarnim izmišljotinama koje nam guraju ateisti.

Image

https://www.livescience.com/59461-worm- ... 0170614-ls
Dope_Man

#5182 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

arzuhal wrote:
Ci-Nick wrote: Ja sam nekad davno radio u jednoj firmi u kojoj su vlasnici bili hadžije,..hadžije kad su u Zenici a kad su u inostranstvu onda puni program od alkohola do kurvaluka. I jednom prilikom tako jedan od njih pita nas sve po redu: "Postiš li"?
A da si barem bio upućen u poznavanje islama pa da ga "isprašiš" ajetima, hadisima te mislima muslimanskih učenjaka zbog takvog njegovog postupka i riječi, bahatosti, cinizma, oholosti, itd.
Ti izgleda mislis da neko cim postane ateista, ako je po ''default'' postavkama odgajan u vjeru, zaboravi sve to? Bar u mom slucaju, ali i mnogih drugih ateista koje znam, mogu reci da to nije slucaj. Obicno znamo i bolje od ''prosjecnog'', dakle neposvecenog ili ti tog koji pije sa mnom 11 mjeseci, ali za Ramazan, vjernika mnoge stvari. Obicno smo i otisli od vjere jer smo je detaljno proucili mimo toga ''ne budi los, budi dobar''.

I mislis da ce na njih ikako utjecati kada im se napomenu pravila njihove vjere, zbog koje te gledaju prijeko, u tim situacijama? Iz iskustva cu ti reci da ces dobiti odgovore: ''Daj ne seri bogati'', ''Stas mi ti reci ba, ti ne vjerujes u boga'' i slicne stvari. Prosjecan vjernik je tu zbog beneficija, dakle socijalnog prihvatanja, potencijala da bude spasen od vatre i to je to. Ne zanima ga, i ne zeli ni da cuje, sve te stvari koje ne bi trebao da radi, a radi ih svakodnevno. Pa i za Ramazan zeli da ne pije i ne jede, al ne napominji ga da psovanje, pohotni komentari za zenskima koje dobro izgledaju i slicno takodjer ne bi trebali biti prakticirani. Prosjecan vjernik to ne zeli cuti.
Dope_Man

#5183 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote:Božije ili vražije djelo?
Naravno, pošto je i gliste bog stvorio, to nema veze sa prirodom ili kojekakvim evolucionarnim izmišljotinama koje nam guraju ateisti.
A nije ti poznat ajet u kom je ovo vec davno opisano? Eh.. vidi se da vi atejisti nista ne citate, cudite se stvarima koje pravi vjernik vec odavno zna :lol:
Dozer

#5184 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Koiko ja znam, onaj neki Ibn Makamba Atif je rekao: "Ljudi ce slati zivotinje u bespuca kosmosa. Neke ce i presijecati da bi testirali boziju volju za odrzanjem zivota Njegovih stvorenja. A, onda ce biti iznenadjeni kada budu vidjeli da je bozija milost neprevazidjena, kada se presjecene zivotinje vrate zive, u jednom komadu, i to poboljsane - s dvije glave!"
Ci-Nick

#5185 Re: Ateizam

Post by Ci-Nick »

Jest, jest,.. tako piše samo treba znati čitati između redova Kurana.
Što bi Smrle rekao, Bog će stalno slati neke znakove.
Eto Bog svemoguć a znakovi slabi, nejasni, dvosmisleni, nikakvi.
Smrcak15

#5186 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Koiko ja znam, onaj neki Ibn Makamba Atif je rekao: "Ljudi ce slati zivotinje u bespuca kosmosa. Neke ce i presijecati da bi testirali boziju volju za odrzanjem zivota Njegovih stvorenja. A, onda ce biti iznenadjeni kada budu vidjeli da je bozija milost neprevazidjena, kada se presjecene zivotinje vrate zive, u jednom komadu, i to poboljsane - s dvije glave!"
preDOZIRao si se proljetnim polenom, idi izkaslji to...ili idi u apoteku nek ti daju kakve sprejeve da isperu nos.
Dozer

#5187 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#5188 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Ci-Nick wrote:Jest, jest,.. tako piše samo treba znati čitati između redova Kurana.
evo Ovako, dat cu ti jedan znak pa ga desifruj ako mozes

Bog kaze u Kur'anu da su planine kao klinovi, a nauka kaze da planine ima dubok korijen kao klin ispod povrsine vidljvog dijela planine. sad nam reci kako je neko mogao znati da ima korjen/klin ispod planine? da cujem
Dope_Man

#5189 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Different day, same sh*t... move along, nothing to see here.
Dozer

#5190 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Ci-Nick wrote:Jest, jest,.. tako piše samo treba znati čitati između redova Kurana.

Bog kaze u Kur'anu da su planine kao klinovi, a nauka kaze da planine ima dubok korijen kao klin ispod povrsine vidljvog dijela planine. sad nam reci kako je neko mogao znati da ima korjen/klin ispod planine? da cujem
A u Kur'anu pise da se to "klinovi" odnosi na "korijen" prema dole, ili da izgledaju kao klinovi prema gore, tj. prema nebu? Klin, koliko je meni poznato, ima dva kraja...
Ci-Nick

#5191 Re: Ateizam

Post by Ci-Nick »

Smrcak15 wrote:

Ooooooooo, gdje si Smrle, a dokaz ti je ova sličica koju stalno koristiš:
Image

a da si uzeo neke druge onda bi bilo jasno da se ipak ne radi ni o kakvom klinu ili sidru.
Image
Image
Smrcak15

#5192 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:

A u Kur'anu pise da se to "klinovi" odnosi na "korijen" prema dole, ili da izgledaju kao klinovi prema gore, tj. prema nebu? Klin, koliko je meni poznato, ima dva kraja...
nisi isprao polen sa nosa pa ti mozak ne fercera bas najbolje vidim

ako je klin, kad si ti vidio klin ko je na zemlji a nije zabode u zemlju?

Image
Image
Image
Dozer

#5193 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Cini mi se da si ipak ti povukao malo vise tog polena. Pitanje je - gdje u Kur'anu pise da se radi o klinu zabodenom u zemlju?

Klin sluzi za zabijanje, ali i razdvajanje, kako si i sam slikovito prikazao, ali isto tako ima 2 kraja, pa i na gornjem i dalje izgleda kao klin. ;)
Last edited by Dozer on 15/06/2017 13:37, edited 1 time in total.
Smrcak15

#5194 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Ci-Nick wrote:
Smrcak15 wrote:

Ooooooooo, gdje si Smrle, a dokaz ti je ova sličica koju stalno koristiš:
Image

a da si uzeo neke druge onda bi bilo jasno da se ipak ne radi ni o kakvom klinu ili sidru.
Image
Image
stani malo doci cemo do sidra poslije, da prvo rijesimo ovo za klin/korjen

Pazi te ovo sad ljudi, covjek koji nepoznaje ove stvari hoce da obori Kur'ansko naucno cudo sa svojim neznanjem tako sto uzme slike koje ne daju pravu sliku donjeg sloja ispod planine

pa da krenemo sa disekcijom

enciklopedija britanica kaze:
https://www.britannica.com/science/isostasy-geology

This means that an excess of mass seen as material above sea level, as in a mountain system, is due to a deficit of mass, or low-density roots, below sea level. Therefore, high mountains have low-density roots that extend deep into the underlying mantle.

Depth of Himalayan Mountain Roots Revealed
https://www.livescience.com/6595-depth- ... ealed.html
The collision site forms the roots of the Himalayas, so Pandey and her colleagues cracked open rocks from the mountain range and uncovered a mineral called majorite that is formed at least 125 miles (200 km) below the Earth's surface, which allowed the researchers to pinpoint the depth of the Indian continental crust. Mount Everest in the Himalayas, the world's tallest mountain, rises 29,029 feet (8,848 meters), or 5.5 miles (8.8 km) above sea level.

covjek kaze nema korjen ispod planine, enciklopedija kaze da ima, znaci ti ces sa svojim neznanjem se poniziti da bi osporio Kur'an, hrabar si junace :thumbup:
Smrcak15

#5195 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Cini mi se da si ipak ti povukao malo vise tog polena. Pitanje je - gdje u Kur'anu pise da se radi o klinu zabodenom u zemlju?

Klin sluci za zabijanje, ali isto tako ima 2 kraja, pa i na gornjem i dalje izgleda kao klin. ;)
Pitanje je - gdje u Kur'anu pise da se radi o klinu zabodenom u zemlju?
u Kuranu kaze se Planine su kao klinovi, ali funkciju imaju kao sidro koje se spusti da bi se ustabilo to sto hoce da se ustabili u ovom slucaju zmeljina kora.
pa i na gornjem i dalje izgleda kao klin
nemogu da vjerujem da si ovo napisao , pa zar i ti predoziran da se spustas na ovkav nivo, da svoj razum i savjest stavljas pod noge samo kako bi osporio Kur'an

Allah prijeti takvima, kome se ponudi dokaz, a ona silovanjem svog vlastitog razuma hoce da onemoguci to cudo, znaci slijedi takvima kazna na buducem svijetu ako se ne pokaju
38. A oni koji se budu trudili da se dokazima Nasim suprostave, da ih onemoguce, oni ce biti kaznjeni". Kuran

jer planina vanjska strana lici na klin, bas izgleda taj polen te strasno pogodio ocne dijelove :-) , ni u najludjim snovima nemoze to razum da referncira na klin, pa cak i onaj ludi zeko iz vica koji pusi travu a kolona slonova ide prema njema a on odmahuje rukama i govori, bje..bjezi...bjezi te od mene sivi oblaci... :D ni ovakav napusen zeko nebi mogao reci da planina lici na klin, cak bi ti i taj zeko rekao ti si brato vise naduvan od mene kad takve gluposti mlataras.
Dozer

#5196 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Junace, citiraj nam Kur'an i to gdje kaze da planina ima korijen zabijen u zemlju kao klin :roll:

Uz to, a sto ti i pise u ovome sto si postavio, fino pise da to nije nista "zabijeno kao klin", nego rezultat - kolizije :D
Takodjer, ljudi su i prije 1500 godina znali kopati, i kopali su, i bez vecih problema su vizuelno mogli vidjeti slojevitost tla. Naravno, kao i danas, nisu svi kopali, nego samo neki, pa je tako ono sto oni kazu ili napisu o svojim zapazanjima svako mogao tumaciti kako je htio, ili trebao, ili zelio. ;)

Zato i ne pise da se radi o korijenu planine, nego da je to klin, ili sidro, sto se sasvim slaze s tadasnjim razumijevanjem necega sto se danas zove - geologija :D

A to ko ovdje siluje zdrav razum... vise je nego upitno :D
Last edited by Dozer on 15/06/2017 13:55, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#5197 Re: Ateizam

Post by Ci-Nick »

Lupaš Smrle, lupaš.
Ako te Dozer i ja pritisnemo sa dvije strane ti automatski postaješ klin.
Opet brkaš uzroke i posljedice.
Smrcak15

#5198 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Junace, citiraj nam Kur'an i to gdje kaze da planina ima korijen zabijen u zemlju kao klin :roll:

Uz to, a sto ti i pise u ovome sto si postavio, fino pise da to nije nista "zabijeno kao klin", nego rezultat - kolizije :D
Takodjer, ljudi su i prije 1500 godina znali kopati, i kopali su, i bez vecih problema su vizuelno mogli vidjeti slojevitost tla. Naravno, kao i danas, nisu svi kopali, nego samo neki, pa je tako ono sto oni kazu ili napisu o svojim zapazanjima svako mogao tumaciti kako je htio, ili trebao, ili zelio. ;)

Zato i ne pise da se radi o korijenu planine, nego da je to klin, ili sidro, sto se sasvim slaze s tadasnjim razumijevanjem necega sto se danas zove - geologija :D

A to ko ovdje siluje zdrav razum... vise je nego upitno :D
kaze se planine su uradjene ka klinovi

na drugo mjestu kaze razbacao je sidra po zemlji da ustabili zemlj tj. zemljina kora.

znaci, planine su klinovi koji imaju funkciju sidra da ustabili zemljinu koru.
HardcoreMX

#5199 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

„Zar Zemlju posteljom nismo učinili, i planine klinovima.“ (Qur'an: An-Naba 6-7)
Dozer

#5200 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Znam ja sta se kaze Smrle, zato te i pitam stalno jedno te isto :D

HCMX...ti spavaj na takvoj postelji, s klinovim, ja nesto ne bih :D

I opet - ljudi su znali kopati, i kopali su i prije 1500 godina (i puno ranije, za vasu informaciju ;)), a takodjer su imali i oci, pa da vide slicnosti i razlike onoga na povrsini, kao i onoga ispod povrsine zemlje.
A opisi su tacno u skladu s njihovim tadasnjim znanjem i poimanjem svega toga. ;)
Post Reply