epik wrote: ↑15/12/2025 18:59
Chloe wrote: ↑15/12/2025 18:08
Sama uzgajam više vrsti tikvi, između ostalih i hokaido.
Tikve poberemu jesen, uskladištim u hladno ali da ne smrznu, i koristim dok imam, a dočekaju i ljeto, imaju ntenzivniji okus ali sasvim ok za kuhanje.
To je ekstra, ali velika je razlika kad ti to fino ušuškaš u neko tamnije hladno mjesto i uzimas po potrebi i one iz marketa ili pijaca gdje se tikvice tumbaju iz toplog u hladno itd... Kakve uslove trazi hokaido i gdje sjeme nabavis, ili ostavljas? Moji roditelji imaju stambolke, obicne...
Hokaido kao i svaka tikva traži sunce, hranjivo tlo, dovoljno vode ali ne previše ... Meni niču i iz gnojiva/komposnika ( sav razgradivi otpad koristim za baštu, pa bačene sjemenke niču), i te su uvijek najbolje, a i sijem ih. Uvijek su negdje na krajevima bašte, posebno svaku vrstu zbog oprašivanjaa ograda bašte mi služi kao potpora.
Više se i ne sjećam od kud mu, godinama ih imam. Ona mi najduže stoji bez promjena.
Ne baratam njihovim imenima, ali imam hokaido, narandžaste, zelene i obične - naše domaće.
Zahvalno povrće. Lako za uzgoj, a veoma zdravo. Zimi tačno dar od Boga, vitamini i minerali bez pesticida i ostalih otrova, za razliku od "svježeg" voća i povrća koje kupujemo i masno plaćamo.