Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kidney

#5151 Re: Alfa Romeo

Post by kidney »

Čitali ste ovih dana Ilo Sole 24 Ore ili Autocar. Priču o novim modelima. Na dobrom su tragu. No nije sve točno. Ne koliko ja znam. Naravno vidjet ćemo 1. lipnja sve službeno. I što je bilo pogrešno i što točno.

Mislim da sam postavio jednu slikicu ima već neko vrijeme:
Image

Prvo o budućim motorima. Alfa-Maserati R&D prije svega radi na P2 mild hybrid i BEV (Alfieri ?) rješenjima. Naravno mogu koristiti i druge tehnologije kao što su PHEV i P0 mild hybrid.
No V6 sa 650 KS i 2.0 350 KS motori bi koliko znam trebali imati e-turbo i biti P2 mild hybridi. Za drugog vjerujem da su mijenjali tehnologije tokom razvoja.

Kompaktni crossover. Izgleda da su se na koncu odlučili za Giorgio platformu. I to je sada unikat u segmentu što se tiče stražnjeg pogona. Ali moje je mišljenje da ne smiju pogriješiti sa ponudom prostora na stražnjoj klupi i sa kapacitetom prtljažnika. To je jako bitno u ovoj klasi kod europskog kupca. Ipak je trend da premium SUV/crossover C segmenta sve češće mijenja karavan iz premium D segmenta.

Za 6C... Primam konfliktne informacije. Biti će Giulia Coupe, biti će 6C, biti će oba. U ovo zadnje iskreno ne vjerujem. Svakako je plan da ima motor sa 650 KS. Doduše dio plana ovisi i o Maserati Alfieriu. Je li Alfieri isključivo BEV ili će biti verzija sa ICE?

E-SUV. Ovo je vrlo jednostavno. Jedna stvar je jako interesantna. Izaći će u slično vrijeme kao sljedeći Grand Cherokee. Jesu li direktno povezani? Ne znam. Ali nije sa 7 sjedala, sigurno ne pravih komodnih 7 sjedala. Zapravo "izvor" je rekao za priču o 7 sjedala "sranje". Neki mediju guraju priču o konkurentu Audiu Q7, zato ovo o 7 sjedala.

Za limuzinu/coupe sa 5 vrata. To je vrlo vjerojatno model E segmenta. Nije prioritet kao ovi gore. I to bi trebalo napokon zamijeniti Alfu 166.
"Izvor" kaže da je veličina između A5 Sportback i Panamere. A5 Sportback sada ima 4.75 (ranije 4.71) metara, a Panamera 5.05 metara.
Znamo da je Giorgio platforma efikasno pakiranje za RWD i znamo da V8 nije u planu tako da će to pomoći sa aspekta pakiranja.

B-SUV je u nekim planovima. Giulietta nema zeleno svjetlo, još ne.

Sada samo čekamo 1. lipnja da vidimo što je službeno, a što ne.
kidney

#5152 Re: Alfa Romeo

Post by kidney »

Stelvio vs Macan

Stelvio ubio.

Kliknite na sliku za punu veličinu.

Image
Image
Image
Sodom1

#5153 Re: Alfa Romeo

Post by Sodom1 »

Pogotovo u ljepoti , auta treba vidjeti uzivo.
Cesto Stelvia vidim u teget plavoj boji , najgora boja ikad za bilo koje auto :( :(
kazo

#5154 Re: Alfa Romeo

Post by kazo »

Pozdrav Alfisti,
juce nakon obilne kise koja je pala, sjednem u auto i primjetim da blinka kilometraza, gepek nece da se otvori, probam ostale stvari i vidim da je sva elektronika otkazala. Hajde reko mozda se nesto pokvasilo, vidjet cemo sutra kako ce biti. Krenem jutros da upalim auto, nece nikako, samo vergla, tek iz 3-4 puta mi je uspjelo, elektronika i dalje ne radi.

Akumulator je kupljen prije par mjeseci, tako da nebi trebalo da je on otkazao? Takodje sinoc primjetim da mi je i zadnje lijevo stop svijetlo dosta slabije. Je li moguce da ga je kisa totalno unistila? Evo nakon 24 sata nista se nije promijenilo :( :(
Sodom1

#5155 Re: Alfa Romeo

Post by Sodom1 »

Koja Alfa
kazo

#5156 Re: Alfa Romeo

Post by kazo »

Sodom1 wrote:Koja Alfa
147 1.9 jtd
commendatore

#5157 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

kazo wrote:Pozdrav Alfisti,
juce nakon obilne kise koja je pala, sjednem u auto i primjetim da blinka kilometraza, gepek nece da se otvori, probam ostale stvari i vidim da je sva elektronika otkazala. Hajde reko mozda se nesto pokvasilo, vidjet cemo sutra kako ce biti. Krenem jutros da upalim auto, nece nikako, samo vergla, tek iz 3-4 puta mi je uspjelo, elektronika i dalje ne radi.

Akumulator je kupljen prije par mjeseci, tako da nebi trebalo da je on otkazao? Takodje sinoc primjetim da mi je i zadnje lijevo stop svijetlo dosta slabije. Je li moguce da ga je kisa totalno unistila? Evo nakon 24 sata nista se nije promijenilo :( :(
puni liakumulator dobro imao sam slicne probleme zbog alternatora tacnije diodne ploce poludila mi elektronika slabo puni, ne pali lampicu akumulatora prkontaktu,ne rade podizaci,ne radi radioN, ne radi nista :))))
Sodom1

#5158 Re: Alfa Romeo

Post by Sodom1 »

Do novembra fino vozao Alfu , ostavio je preko zime , ponekad upalio .
Na proljece , ne radi klima , gubi negdje antifriz , gubi ulje u servu , skrsio citavu litru
Da sam je bar vozao da se pokvari neg nista
kazo

#5159 Re: Alfa Romeo

Post by kazo »

Jedino to da pregledam da li dobro puni akumulator. Koliko kostaju diodne ploce, moram li kod majstora ili mogu i sam zamjeniti ? evo sad dok sam trazio uzroke, jos je neko napisao da je imao s tim problema, ali je mijenjao i akumulatoru u kompletu.
johntra

#5160 Re: Alfa Romeo

Post by johntra »

ja isto sumnjam na akumulator i alternator...vozi kod električara neki ti to provjeri, nije nikakvo sveto slovo da moraš ići kod nekog ko samo radi Alfe..
commendatore

#5161 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

Sodom1 wrote:Do novembra fino vozao Alfu , ostavio je preko zime , ponekad upalio .
Na proljece , ne radi klima , gubi negdje antifriz , gubi ulje u servu , skrsio citavu litru
Da sam je bar vozao da se pokvari neg nista

to auto ima srce ima dusu i naravno da ce ti uzvratit neposluhom nakon sto te sluzila a ti je zanemario.... prvo se zapitaj jel do tebe....
Bullet Tooth Tony

#5162 Re: Alfa Romeo

Post by Bullet Tooth Tony »

Sodom1 wrote:Pogotovo u ljepoti , auta treba vidjeti uzivo.
Cesto Stelvia vidim u teget plavoj boji , najgora boja ikad za bilo koje auto :( :(
Meni bolji bio na slikama nego uzivo :( :(
commendatore

#5163 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

Bullet Tooth Tony wrote:
zato ti pišneš kad vidiš hakarete sa propelerom - jebo i alfu na kraju krajeva al negumo na rende kora :-)

eto stelvio bezveze ma daj :mrgreen:
Industrialyzer

#5164 Re: Alfa Romeo

Post by Industrialyzer »

Jutros auto jedva upali i na benzinu je izbacivao bijeli dim, cim je prebacio na plin smirilo se s tim da je i dalje bilo malo bijelog dima. Kasnije je podigao temperaturu jer je izgubio vodu (pretpostavljam da je voda bila uzrok bijelog dima). Dosuo sam vode i nakon sat vremena voznje je opet podigao temperaturu ali ovaj put je bilo vise nego dovoljno vode. Ulje na sipci je cisto, sad kad upalim sve je ok. Vozio sam se popodne kroz spicu u Sarajevu skoro sat i bilo je voznje uzbrdo ali temp nije prelazila 90. Nema dima, dovoljno je vode i pali iz prve.

Sta bi mogao biti uzrok ovome? U pitanju je 147 1.6TS
commendatore

#5165 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

Industrialyzer wrote:Jutros auto jedva upali i na benzinu je izbacivao bijeli dim, cim je prebacio na plin smirilo se s tim da je i dalje bilo malo bijelog dima. Kasnije je podigao temperaturu jer je izgubio vodu (pretpostavljam da je voda bila uzrok bijelog dima). Dosuo sam vode i nakon sat vremena voznje je opet podigao temperaturu ali ovaj put je bilo vise nego dovoljno vode. Ulje na sipci je cisto, sad kad upalim sve je ok. Vozio sam se popodne kroz spicu u Sarajevu skoro sat i bilo je voznje uzbrdo ali temp nije prelazila 90. Nema dima, dovoljno je vode i pali iz prve.

Sta bi mogao biti uzrok ovome? U pitanju je 147 1.6TS
ako je sve bilo ok kad si prebacio na plin - dajem 9/10 da je u benzinu bilo vode..... tj ne valja benzin.... to je jedna opcija....

druga opcija je da su tifoni gumice ventila (ne znam da li ih ima 1,6 TS)

i treca da su karike pred rahmetom....
Last edited by commendatore on 23/05/2018 19:30, edited 1 time in total.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#5166 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

Moguće da ti je dihtung glave otišao u vječna lovišta. Provjeri sutra ujutro kakvo će biti prvo paljenje i hoće li biti bijelog dima. Generalno je to znak da rashladna tečnost ulazi u komore za sagorijevanje, a i potvrđuješ da ti je falilo rashladne tečnosti.

Provjeri u čep od ulja (ima li naslaga ili majoneze kako to vole zvati) sa unutrašnje strane.
commendatore

#5167 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

Romeo 80 wrote:Moguće da ti je dihtung glave otišao u vječna lovišta. Provjeri sutra ujutro kakvo će biti prvo paljenje i hoće li biti bijelog dima. Generalno je to znak da rashladna tečnost ulazi u komore za sagorijevanje, a i potvrđuješ da ti je falilo rashladne tečnosti.

Provjeri u čep od ulja (ima li naslaga ili majoneze kako to vole zvati) sa unutrašnje strane.
rece cojek da mu je ulje cisto.... a vozio ga je na duzem periodu u spici
Industrialyzer

#5168 Re: Alfa Romeo

Post by Industrialyzer »

U cepu od ulja ima skroz malo "majoneze", ali kad mjerim nivo ulja onda je skroz cisto. Mislim da je u pitanju dihtung glave da se ne bi stanje popravilo kasnije. Vec je jednom prije par mjeseci auto izgubilo tecnost, ali je to odjednom stalo, nasuo vodu i to je bilo to. Najcudnije mi je kad je digao temperaturu a bio pun vode, u tom trenutku je prikazivao dosta vise vode od max. ali se to polako vracalo. Da li je moguce da termostat ne otvara?
Bullet Tooth Tony

#5169 Re: Alfa Romeo

commendatore wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
zato ti pišneš kad vidiš hakarete sa propelerom - jebo i alfu na kraju krajeva al negumo na rende kora :-)

eto stelvio bezveze ma daj :mrgreen:

Dozovi se i procitaj sta sam napisao.. Ja sam Stelvio probao kad si ga ti gledao na slikama.. I da dobar je, cak sta vise odlican ali mi se dizajnom ucinio puno bolji.. Doduse nisam zagledao da li je ovaj sto sam probao bio top sa opremom.. Vjerovatno nije
Last edited by Bullet Tooth Tony on 23/05/2018 19:40, edited 1 time in total.
commendatore

#5170 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

jesi jeben - daj nam CV da vidimo sta si sve jos vozio :lol:
Bullet Tooth Tony

#5171 Re: Alfa Romeo

commendatore wrote:jesi jeben - daj nam CV da vidimo sta si sve jos vozio :lol:
Idi guglaj slike :) i prihvati cinjenicu da ljudi imaju razlicite ukuse
Last edited by Bullet Tooth Tony on 23/05/2018 19:43, edited 1 time in total.
commendatore

#5172 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

Industrialyzer wrote:U cepu od ulja ima skroz malo "majoneze", ali kad mjerim nivo ulja onda je skroz cisto. Mislim da je u pitanju dihtung glave da se ne bi stanje popravilo kasnije. Vec je jednom prije par mjeseci auto izgubilo tecnost, ali je to odjednom stalo, nasuo vodu i to je bilo to. Najcudnije mi je kad je digao temperaturu a bio pun vode, u tom trenutku je prikazivao dosta vise vode od max. ali se to polako vracalo. Da li je moguce da termostat ne otvara?
promijeni ti dihtung glave da ne bi mijenjo motor :mrgreen: trebo si odmah rec da je takva situacija
commendatore

#5173 Re: Alfa Romeo

Post by commendatore »

Bullet Tooth Tony wrote:
commendatore wrote:jesi jeben - daj nam CV da vidimo sta si sve jos vozio :lol:
Idi guglaj slike :)
o automegamagu - imam pametnija posla - gledam p0rnhub poz
530i

#5174 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

Industrialyzer wrote:U cepu od ulja ima skroz malo "majoneze", ali kad mjerim nivo ulja onda je skroz cisto. Mislim da je u pitanju dihtung glave da se ne bi stanje popravilo kasnije. Vec je jednom prije par mjeseci auto izgubilo tecnost, ali je to odjednom stalo, nasuo vodu i to je bilo to. Najcudnije mi je kad je digao temperaturu a bio pun vode, u tom trenutku je prikazivao dosta vise vode od max. ali se to polako vracalo. Da li je moguce da termostat ne otvara?
Da termostat ne otvara auto bi se odmah i pregrijalo i znao bi u čemu je problem. Probaj naći nekoga da ti provjeri ima li co2 u antifrizu, postoje takvi testeri. Bijeli dim je dobar znak, samo treba razlikovati bijeli dim od kondenzacije iz auspuha i bijeli dim od antifriza. Voda u benzinu ako je i ima uopšte neće bacati bijeli dim na auspuh sigurno nego će motor imati problema da ispravno radi. Normalno je da nivo u ekspanzionoj posudi varira, ali ne bi trebao sad previše da se mijenja.
Industrialyzer

#5175 Re: Alfa Romeo

Post by Industrialyzer »

Hvala drugovi, vidjecemo ujutro kakvo ce biti paljenje. Koja je realna cijena dihtunga glave?

Mada je moguce da je i benzin bio los jer sam ga nasuo kod Brkica :roll:
Post Reply