Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
maybelline

#5151 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

Post by maybelline »

manekenka u penziji wrote:Ja koliko znam nulti položaj (ravni) je do trećeg mjeseca.
Kod mene je ova autosjedalica
Image
http://shop.beba-centar.hr/hr/125/4854/ ... 13-kg.html[/URL]
I ona je 0+ sto ce reci da može od rodjenja ali je ja nisam od rodjenja koristila jer sam imala ravnu nosiljku...da ne ponavljam.
U ovoj 0+ beba ne sjedi već lezi imitirajući fetus položaj. U njoj može biti max 2h, pa "protezanje", pa nastavak.
Od kad do kada se koristi ima i na linku.

Edit: ne znam tacno na koju dodatnu opremu misliš?
Sto se mene tice, slobodno posudi nosiljku jer ti ona neće dugo trebati, ako pretpostavim da prvih mjesec dana nećeš izbivati puno iz kuće.
Bebu ćeš iznijeti iz bolnice i eventualno obaviti prvi pregled kod dokotora sa njom.
Je li mene pitas za dodatnu opremu? Meni su rekli da se autosjedalice prodaju same, a da se posebno treba kupiti i baza koja se montira u auto i tu stoji stalno, nesto ovako:
Image

Sad mene interesuje jel to TREBA ili MORA tako (zbog sigurnosnih i zakonskih razloga)?
CherryLips

#5152 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Prvo provjeri je li ti moze u auto isofix baza,kod nekih auta se sjedalice pricvrscuju pojasom.
Meni da je ova pamet ne bih kupovala ova fensi smensi kolica,pa onda kad dijete malo odskoči,trebaju ti kisobran kolica jer su ova sminkerska teška (a živiš na 4-om spratu u zgradi bez lifta) i zauzimaju prostora u gepeku,helem dupli trošak. Kad smo i mi tražili kolica,u Adaxu nam žena pokazivala neka njihova,gdje je i ravna nosiljka i autosjedalica i kolica,sve negdje do 500 KM. I jos su se kolica sklapala kao kisobran. Al da je pameti do kadije ko od kadije...
nikimostar

#5153 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by nikimostar »

kupi ova kolica,imaju lezeci polozaj,lagana,dobra,jeftina,kasnije ti nece trebati nova kisobran kolica :)

korpa ti ne treba,beba se iz bolnice iznosi u autosjedalici,a imas veliki izbor autosjedalica :)

Sretno

http://bimaco.net/artikal.aspx?url=mara ... 43&id=1443
dance_mom

#5154 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

maybelline wrote:
manekenka u penziji wrote:Ja koliko znam nulti položaj (ravni) je do trećeg mjeseca.
Kod mene je ova autosjedalica
Image
http://shop.beba-centar.hr/hr/125/4854/ ... 13-kg.html[/URL]
I ona je 0+ sto ce reci da može od rodjenja ali je ja nisam od rodjenja koristila jer sam imala ravnu nosiljku...da ne ponavljam.
U ovoj 0+ beba ne sjedi već lezi imitirajući fetus položaj. U njoj može biti max 2h, pa "protezanje", pa nastavak.
Od kad do kada se koristi ima i na linku.

Edit: ne znam tacno na koju dodatnu opremu misliš?
Sto se mene tice, slobodno posudi nosiljku jer ti ona neće dugo trebati, ako pretpostavim da prvih mjesec dana nećeš izbivati puno iz kuće.
Bebu ćeš iznijeti iz bolnice i eventualno obaviti prvi pregled kod dokotora sa njom.
Je li mene pitas za dodatnu opremu? Meni su rekli da se autosjedalice prodaju same, a da se posebno treba kupiti i baza koja se montira u auto i tu stoji stalno, nesto ovako:
Image

Sad mene interesuje jel to TREBA ili MORA tako (zbog sigurnosnih i zakonskih razloga)?
Bazu ti preporučuju ovi u radnjama dječije opreme, čisto zbog njihove zarade. ne moraš je imati, nije obavezna, autosjedalica se može sasvim normalno pričvrstiti pojasom, bar ova 0+. što se nosiljke tiče, mi smo je maksimalno iskoristili, ali smo često išli na dalje relacije, pa nam je i trebalo nešto udobnije, da ne moramo svako 2h praviti pauze. skontajte koliko ćete je koristiti, ako nećete puno, onda je stvarno bacanje para, dovoljna je i autosjedalica, koja se, naravno može montirati na kolica
LieToMe

#5155 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

manekenka u penziji wrote:Ja sam dobila dvoja polovna graco kolica na korištenje. Oprala ih slaufom i detrdzentom, osusila i evo ih kao nova. Prva kolica sto sam dobila su na 4 točka a druga su neka ultra moderna na 3 točka i ne bi ih nikome preporučila jer je njima zaista teško upravljati. Kada hoćeš da skrenes, moraš čitava kolica svojom snagom da zakrenes. Inače ta su kolica napravljena za sportski naklonjene mame pa mogu sa njima dzogirati jer ona nece lako skrenuti s puta, jer ta kolica idu samo pravo :lol: :lol: :lol:
U oba se uklapa autosjedalica 0+ (iste marke)sto je super praktična stvar. Bebu samo izvadis iz auta u AS-u i uklopis u kolica. Meni se to pokazalo kao jako praktično.
Ako imaš viska novca uzmi Peg perego kolica jer po iskustvima drugih mama, vrijede svake marke. Meni licno je i graco super.
AS je po zakonu obavezan a vidjet ćeš i da je mnogo praktičnije držati bebu u njemu nego u naručju, o sigurnosti i da ne pricam.
Za iznošenje bebe iz bolnice sam isto dobila Peg perego nosiljku (nulti položaj) ali je meni bila nepraktična jer nisam imala ta kolica, a i zauzme mi dobar dio auta. Ta nosiljka je super jer beba u njoj lezi i nije "zgrbljena" u fetus položaj.
Do prve godine ce ti trebati jedna auto sjedalica, a poslje kupuješ drugu za stariju djecu.
:? :? :? :?
Ne kontam nikako ali eto mozda je do mene :roll:
Imam ta fensi smensi kolica sa tri tocka (cam cortina x3 tris evolution) i ne kontam ako su i kod tebe takva kako ne mozes prednji tocak da odfiksiras (naime, na mojima ima "hepek" koji kad dignes tocak se moze pomjerati i fakticki u mjestu napravis 360 stepeni, doslovno se okrecu oko svoje ose, a kad fiksiras idu samo pravo).

Kolica (ako je rijec o ovima) su teza i velike konstrukcije ali mi ih evo koristimo 19 mjeseci i prezadovoljni smo (korpu smo koristili prva 3 mjeseca intezivno, spavala beba u njoj, vozali je u kolicima i vozali u autu), kasnije na kolica montiras autosjedalicu koju smo koristili i u autu, a treci dio je onaj sportski (nazovimo to kisobran kolica) koji evo koristimo zadnjih 10ak mjeseci. Sad cemo ih ako Bog da nositi ponovo na more, beba (sad vec velika) komotno spava u njima jer imaju dosta prostora a i voli da se voza u njima :mrgreen:

Mozda da nam kazes "marku" tih kolica pa cemo ti pomoci da otkocis tocak :mrgreen: (fakat ne znam nijedna kolica sa tri tocka a da je priv fiksiran, kazem opet mozda je do mene i izvinjavam se unaprijed :wink: )

EDIT: naknadno procitah da su oboja kolica grako. provjeri naprijed gdje je prednji tocak, mora biti hepek za podizanje i spustanje kojim se fiksira tocak (prijateljica mi ima grako kolica sa tri tocka i nikad se nije zalila kako idu samo pravo)
JanuaryJones

#5156 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Moj počeo da spava ovako, kontam sve mu neudobno a on napenali guzičicu u zrak i spava ko sretan ;)

Image
manekenka u penziji

#5157 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

@lie to me:
Nema nikakvog hepeka niti teoretske sanse da pomjerim prednji točak u bilo koju stranu.
@JanuaryJones: i moj mali rodjak je stalno tako spavao, ali se znao u neka doba spustiti :)
LieToMe

#5158 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

manekenka u penziji wrote:@lie to me:
Nema nikakvog hepeka niti teoretske sanse da pomjerim prednji točak u bilo koju stranu.
@JanuaryJones: i moj mali rodjak je stalno tako spavao, ali se znao u neka doba spustiti :)
Nemoj me pogresno shvatiti ali stvarno prvi put cujem da se na bilo kojim kolicima ne pomjera prednji tocak :roll: moja mama kupila neka no name kisobran kolica u amku (jer su joj ova nasa glomazna) pa se i kod njih prednji tockovi fiksiraju na neki hepek.
E fakat ne kontam onda tocak a ni kolica :roll:

Nebitno skroz... samo eto prvi put cujem za takvo nesto. Nista licno da se odmah znamo ravnati nego eto vise sam u cudu...
Mis mekinjas

#5159 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

JanuaryJones wrote:Moj počeo da spava ovako, kontam sve mu neudobno a on napenali guzičicu u zrak i spava ko sretan ;)

Image
Moje dijete ovako spava i putuje po krevetu, od dna do vrha. Kad dodje glavom do kraja, budi se. :lol:

A kolica i AS.
Ja sam kupila polovna kolica 3u1 Chicco, i dobila Peg Perego AS sa isofix bazom.
Chicco AS ne koristim, jer je Peg Perego daleko bolja. Stabilnije je dijete u njoj.
Inace bebu nisam do 4 mjeseca vozila u AS, nismo imali potrebe. Od tad je stalno u AS.
Bebe iz bolnice mogu u onoj kosari, ali ona koja putuju daleko, logicno je da koristeAS.
Da nisam prosla tako povoljno sa svime, ja bih kupila MacLaren kolica 3u1, moja projateljica ih ima, i stvarno su super. :)
vanad

#5160 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Naravno da imaju kolica koja imaju cvrsti prednji tocak. To su kolica namjerena onim koji se bave sportom i kojim aretacija prednjeg tocka moze zuba kostati.

Jedan od primjera Image
manekenka u penziji

#5161 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Kao sto rekoh, moja kolica su za mame naklonjene sportu :)
@lie to me:imaš pp
rosa canina

#5162 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

JanuaryJones wrote:Moj počeo da spava ovako, kontam sve mu neudobno a on napenali guzičicu u zrak i spava ko sretan ;)

Image
Kako je meden... :kiss:
JanuaryJones

#5163 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

@rosa nije to moj momčina ali kad bolje pogledam, vrlo je sličan. Samo nema toliko buckaste obraščiće i zeru je duži ;)
Latinka

#5164 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Latinka »

Mi imamo Quinny Sporty kolica s tri tocka i prednji tocak se okrece za 360 st.u mjestu. A.je trece dijete koje je u njemu a izgledaju ko nova. Ima onaj maxy-cosi koji se moze vezati pojasom u autu, ravni dio i onaj dio kao kisobran kolica. I bas, bas su lagana iako izgledaju gabaritna skroz. Sklope se u sekundi.
Ma sve zavisi od proizvodjaca:-|

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
maybelline

#5165 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by maybelline »

Kad ste najranije putovale sa vasim bebama? Mislim na neki dalji put (autom, avionom). Kakva su vam tu iskustva?
dance_mom

#5166 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

maybelline wrote:Kad ste najranije putovale sa vasim bebama? Mislim na neki dalji put (autom, avionom). Kakva su vam tu iskustva?
s 3 mjeseca, autom nekih 6 sati puta, beba lijepo sve prespavala :-D
JanuaryJones

#5167 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

dance_mom wrote:
maybelline wrote:Kad ste najranije putovale sa vasim bebama? Mislim na neki dalji put (autom, avionom). Kakva su vam tu iskustva?
s 3 mjeseca, autom nekih 6 sati puta, beba lijepo sve prespavala :-D
Nepuna 2 mjeseca Mostar, nepuna 4 mjeseca Šibenik, sa 5 mjeseci Austrija...sve autom. Udobna sjedalica, pauze svakih 2 h ukoliko beba ne spava. Ako spava, pauza odmah kad se probudi. Zavjese, zaštita od sunca na prozore, auto prozračeno, ohlađeno na temperaturu u kojoj beba obično boravi (u kući, stanu).
kakavdanakneiskustvu

#5168 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kakavdanakneiskustvu »

koristite li hodalice,ako da sa koliko mjeseci ste počeli stavljati bebe u njih?
insomnia78

#5169 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by insomnia78 »

kakavdanakneiskustvu wrote:koristite li hodalice,ako da sa koliko mjeseci ste počeli stavljati bebe u njih?
Rano je za tvog, rano :D
kakavdanakneiskustvu

#5170 Re: Bebe - ALL ABOUT!

insomnia78 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:koristite li hodalice,ako da sa koliko mjeseci ste počeli stavljati bebe u njih?
Rano je za tvog, rano :D

pretpostavljam,s koliko se smije u hodalicu?
insomnia78

#5171 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by insomnia78 »

Nemam pojma
I moja je jos premala za iste
Vidjecemo sta kazu ovi sto imaju stariju djecu
kadinica

#5172 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

Ja sam rano pocela sa hodalicom negdje oko 4. mjeseca. Sluzila mi je da dijete spustim dok nesto zavrsim samo par minuta. Djeci se svidja taj polozaj tek kasnije skontaju da je kretanje moguce.
Prestala sam sa koristenjem oko 8. Mjeseca kad propuzu i pocnu ustajati uz namjestaj.

Moji su doduse nemirni i rano krecu u otkrivanje okruzenja. Preferiram pod, a hodalica samo kao prelazno rjesenje.
Latinka

#5173 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Latinka »

Hodalica se nikako ne preporucuje. Nikako. Starijeg nisam nikako stavljala u hodalicu, uprkos tome sto je svo svoje budno vrijeme provodio u mojim rukama (ni u kolica nije htio duze od 10-tak min ako ne spava), a ja imam diskusherniju u lumbalnom dijelu. Prohodao je u sedmici poslije prvog rodjendana. Nemam namjeru ni mladjeg stavljati u hodalicu; sad mu je pet i po mjeseci.
Mis mekinjas

#5174 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Imas odgovor par stranica prije, na ovo pitanje koje si postavio.
Po pedijatrima i ortopedima, nikada. I nema potrebe za hodalicom. Prostrite bebi na pod deku i pustite ga. :)
kakavdanakneiskustvu

#5175 Re: Bebe - ALL ABOUT!

kako ste bebama skidale temperaturu?
Post Reply